ثبت آزمایش
وجود چربی ها در بدن، بسیار ضروری است چرا که منبع انرژی، تشکیل دهنده ساختار سلولی و عایق دمایی هستند همین متابولیت های اولیه کمک می کنند انسان و حیوان بتوانند سرمای زمستان را تحمل کرده و آسیب نبینند. لیپیدها انواع مختلفی داشته که تری گلیسیرید یکی از انواع مهم و ضروری است. زمانی که پزشک بخواهد احتمال بیماری قلبی را در شما تشخیص دهد، حتما از شما می خواهد آزمایش تری گلیسیرید را نیز انجام دهید. تغییر در سطح این نوع لیپید کمک می کند تا پزشک معالج بتواند بهتر تصمیمی گیری نموده و درمان موثر را شروع نماید. دقت کنید که در انجام این تست کوتاهی نکرده و مطابق با نظر متخصص عمل نمایید. آیا می دانید آزمایش تری گلیسیرید چه حقایقی را در اختیار ما قرار می دهد؟
آزمایش تری گلیسرید یا آزمایش TG برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری های قلبی در فرد و برای نظارت بر اثربخشی درمان کاهش دهنده چربی مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش به عنوان بخشی از آزمایش پانل چربی (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش پانل چربی می توانید به مقاله آزمایش پانل چربی مراجعه فرمایید) و به عنوان یکی از تست های آزمایش چکاپ (شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تست های آزمایش چکاپ و شرایط لازم برای انجام آن ها می توانید به مقاله آزمایش چکاپ چیست مراجعه فرمایید) در طی معاینه پزشکی معمول حداقل هر چهار تا شش سال یک بار برای بزرگسالان انجام می شود.
برای کودکان ، آزمایش تری گلیسرید حداقل یک بار بین 9 تا 11 سال و دوباره بین 17 تا 21 سال برای غربالگری مقادیر بالا استفاده می شود. از آزمایش تری گلیسرید همچنین در صورت داشتن عوامل خطر بیماری قلبی و یا اگر شما برای سطح چربی های ناسالم تحت مداوا قرار دارید ممکن است استفاده شود. نمونه مورد نیاز برای انجام این آزمایش یک نمونه خون وریدی از بازو یا از روی دست فرد است
آمادگی مورد نیاز برای انجام آزمایش تری گلیسرید ناشتا بودن است (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرایط ناشتا بودن می توانید به مقاله نشاتا بودن چیست مراجعه فرمایید). استانداردهای فعلی توصیه می کنند که قبل از انجام این آزمایش برای 9 تا 12 ساعت ناشتا باشید. در این ساعات شما فقط مجاز به خوردن آب هستید. علاوه بر این ، از 24 ساعت قبل از آزمایش نباید الکل مصرف شود. پزشک معالج شما ممکن است تصمیم بگیرد که آزمایش تری گلیسرید را بدون رعایت شرایط ناشتایی انجام دهید. دستورالعملهایی را که به شما داده می شود رعایت کنید.
در آزمایش تری گلیسرید چه چیزی بررسی می شود؟
تری گلیسیریدها نوعی چربی و منبع اصلی انرژی برای بدن هستند. آزمایش تری گلیسرید میزان تری گلیسیرید خون را اندازه گیری می کند. بیشتر تری گلیسیریدها در بافت چربی (آدیپوز) یافت می شوند ، اما برخی از تری گلیسیریدها در خون به گردش در می آیند تا سوخت لازم برای فعالیت عضلات را فراهم کنند. بعد از غذا خوردن فرد ، افزایش سطح تری گلیسیرید در خون پدیدار می شود زیرا بدن انرژی مورد نیاز را بلافاصله به چربی تبدیل می کند.
تری گلیسیریدها از طریق خون از روده به بافت چربی برای ذخیره انتقال می یابند. در بین وعده های غذایی ، تری گلیسیریدها از بافت چربی آزاد می شوند تا به عنوان منبع انرژی بدن استفاده شوند. بیشتر تری گلیسیریدها توسط لیپوپروتئین هایی به نام لیپوپروتئین های با چگالی بسیار کم (VLDL) در خون حمل می شوند.
مقادیر بالای تری گلیسیرید در خون با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی (CVD) همراه است ، اگرچه دلیل این امر به خوبی درک نشده است. فاکتورهای خاصی می تواند در افزایش سطح بالای تری گلیسیرید و خطر ابتلا به CVD از جمله عدم ورزش ، اضافه وزن ، سیگار کشیدن ، مصرف الکل و داشتن شرایط پزشکی مانند دیابت و بیماری های کلیوی نقش داشته باشد.
از آزمایش تری گلیسرید چگونه استفاده می شود؟
آزمایش تری گلیسرید در خون معمولاً بخشی از پروفایل لیپیدها می باشد که برای شناسایی خطر ابتلا به بیماری قلبی در فرد و کمک به تصمیم گیری در مورد اینکه چه درمانی ممکن است در صورت وجود شرایط مرزی یا پرخطر لازم باشد ، کمک می کند. این آزمایش همچنین ممکن است برای نظارت بر افرادی که از عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، افرادی که دچار حمله قلبی شده اند ، یا افرادی که برای سطح بالای لیپید و یا تری گلیسیرید بالا تحت درمان هستند ، استفاده شود.
نتایج آزمایش کلسترول و سایر اجزای پروفایل لیپید به همراه سایر عوامل خطرناک شناخته شده برای بیماری قلبی برای تهیه یک برنامه درمانی و پیگیری آن استفاده می شود. گزینه های درمانی ممکن است شامل تغییر در شیوه زندگی ، از جمله رژیم های غذایی یا برنامه های ورزشی یا داروهای کاهش دهنده چربی مانند استاتین باشد.
آزمایش تری گلیسرید چه زمانی درخواست داده می شود؟
بزرگسالان
پروفایل چربی ها، که شامل آزمایش تری گلیسرید نیز است، برای ارزیابی میزان خطر بیماری قلبی در بزرگسالان سالم هر 4 تا 6 سال توصیه می شود. کودکان باید حداقل یک بار بین 9 تا 11 سالگی و یک بار دیگر در سنین 17 تا 21 سالگی ، این آزمایش را در کنار آزمایش پانل چربی انجام دهند. آزمایشات ممکن است بیشتر انجام شود وقتی افراد عوامل خطر بیماری قلبی را تشخیص داده اند.
برخی از عوامل خطر بیماری قلبی شامل موارد زیر است:
- سیگار کشیدن
- داشتن اضافه وزن یا چاق بودن
- رژیم غذایی ناسالم
- از نظر جسمی غیرفعال باشید – به اندازه کافی ورزش نمی کنید
- سن (مردان 45 سال یا بالاتر یا زنان 55 سال یا بالاتر)
- فشار خون بالا (فشار خون 140/90 یا بیشتر یا مصرف داروی فشار خون بالا)
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی (بیماری قلبی در یک عضو خانواده – بستگان مرد زیر 55 سال یا بستگان زن زیر 65 سال)
- بیماری قلبی از قبل موجود یا فردی که قبلاً دچار حمله قلبی شده است
- دیابت یا شرایط پیش دیابت
برای دیابتی ها، مهم است که آزمایش تری گلیسرید به عنوان بخشی از آزمایش های کنترلی اندازه گیری شوند ، زیرا وقتی سطح گلوکز خون به خوبی کنترل نشود ، تری گلیسیرید به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
جوانان
غربالگری کلسترول بالا به عنوان بخشی از آزمایشات کنترل لیپیدها برای کودکان و بزرگسالان توصیه می شود. این آزمایشات باید یک بار در سنین 9 تا 11 سالگی و سپس دوباره بین سنین 17 تا 21 سال انجام شود. غربالگری زودتر و بیشتر با پروفایل لیپیدها برای کودکان و نوجوانان توصیه می شود که در بزرگسالان بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی هستند. . برخی از عوامل خطر شبیه به بزرگسالان است و شامل سابقه خانوادگی بیماری قلبی یا مشکلات سلامتی مانند دیابت ، فشار خون بالا یا اضافه وزن می شود.
در کودکان پرخطر باید اولین تست کلسترول بین 2 تا 8 سال انجام دهند. کودکانی که سن آنها کمتر از 2 سال است ، خیلی جوان هستند که آزمایش شوند. آزمایش نظارتی به عنوان بخشی از پروفایل لیپیدها ، ممکن است آزمایش تری گلیسرید در فواصل زمانی منظم سفارش داده شود تا موفقیت تغییرات شیوه زندگی کاهش چربی ، مانند رژیم غذایی و ورزش ، یا تعیین اثربخشی درمان دارویی مانند استاتین را ارزیابی کند.
دستورالعمل های دانشکده قلب و عروق و انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که بزرگسالانی که دارای دوره درمانی با استاتین هستند آزمایش پانل لیپید را به صورت ناشتا، 4 تا 12 هفته پس از شروع درمان انجام دهند و هر 3 تا 12 ماه بعد از آن اطمینان حاصل شود که این دارو به درستی عمل می کند.
نتیجه آزمایش تری گلیسرید چه چیزی را نشان می دهد؟
به طور کلی ، سطح چربی های سالم به حفظ عملکرد سالم قلب کمک می کند و خطر حمله قلبی یا سکته را کاهش می دهد. یک پزشک، نتایج هر یک از اجزای پروفایل لیپید و همچنین سایر عوامل خطر را در نظر خواهد گرفت تا در تعیین خطر کلی فرد برای بیماری قلبی ، چه معالجه ای لازم باشد و در این صورت ، کدام روش درمانی به بهترین وجه در کاهش سطح این چربی ها و در نتیجه خطر جدی در فرد کمک می کند.
در سال 2002 ، برنامه ملی آموزش کلسترول بزرگسالان (NCEP) پانل درمان بزرگسالان III (ATPIII) دستورالعملهای مربوط به ارزیابی سطح لیپیدها و تعیین درمان را ارائه داد. در سال 2013 ، کالج قلب و عروق آمریکایی و انجمن قلب آمریکا دستورالعملهایی را برای بزرگسالان منتشر کردند که توصیه هایی راجع به افرادی که باید تحت درمان با کلسترول خون قرار بگیرند ، صادر کردند. با این حال ، استفاده از دستورالعمل های به روز شده بحث برانگیز است. بسیاری هنوز از دستورالعمل های قدیمی NCEP ATP III برای ارزیابی سطح لیپیدها و خطر بیماری های قلبی عروقی استفاده می کنند:
برای بزرگسالان ، نتایج آزمایش تری گلیسرید به شرح زیر طبقه بندی می شوند:
- مطلوب: کمتر از 150 میلی گرم در لیتر (1.7 میلی مول در لیتر)
- مرز بالا: 150 تا 199 میلی گرم در لیتر (1.7-2.2 میلی مول در لیتر)
- زیاد: 200 تا 499 میلی گرم در دسی لیتر (2.3-5.6 میلیمول در لیتر)
- بسیار زیاد: بیشتر از 500 میلی گرم در لیتر (5.6 میلی مول در لیتر)
برای کودکان ، نوجوانان و افراد جوان:
- از نوزادی تا 9 سالگی
- قابل قبول: کمتر از 75 میلی گرم در لیتر (0.85 میلی مول در لیتر)
- حد مرزی بالا: 75-99 میلی گرم / لیتر (0.85-1.12 میلیمول در لیتر)
- زیاد: بیشتر از 100 میلی گرم در روز (1.13 میلی مول در لیتر)
برای سنین 10-19 سال
- قابل قبول: کمتر از 90 میلی گرم در لیتر (1.02 میلی مول در لیتر)
- حد مرزی بالا: 90-129 میلی گرم / لیتر (1.02-1.46 میلی مول در لیتر)
- زیاد: بیشتر از 130 میلی گرم در دسی لیتر (1.47 میلی مول در لیتر)
- برای افراد جوان بالاتر از 19 سال
- قابل قبول: کمتر از 115 میلی گرم در لیتر (1.30 میلی مول در لیتر)
- حد مرزی بالا: mg / dl 115-149 (1.30-1.68 mmol / L)
- زیاد: بزرگتر از 150 میلی گرم در لیتر (1.7 میلی مول در لیتر)
- توجه: این مقادیر براساس میزان تری گلیسرید ناشتا است.
هنگامی که نتیجه آزمایش تری گلیسرید بسیار زیاد است (بیشتر از 1000 میلی گرم در دسی لیتر (11.30 میلی مول در لیتر)) ، خطر ابتلا به بیماری های پانکراس در کودکان و بزرگسالان وجود دارد. درمان با کاهش تری گلیسیرید باید در اسرع وقت شروع شود.
اگر شما دیابتی هستید و قند خون شما (قند خون) کنترل نشده است ، ممکن است تری گلیسیرید بسیار زیاد داشته باشید.
تری گلیسیریدها در پاسخ به وعده های غذایی به طور چشمگیری تغییر می کنند ، و فقط چند ساعت پس از خوردن غذا ، 5 تا 10 برابر بیشتر از میزان ناشتا می شوند. حتی سطح ناشتا تری گلیسرید در یک روز نسبت به روز دیگر بسیار متفاوت است. بنابراین ، تغییرات متوسط در تری گلیسیرید ناشتا اندازه گیری شده در روزهای مختلف غیر طبیعی نیست.
برخی داروهای خاص مانند کورتیکواستروئیدها ، مهار کننده های پروتئاز برای HIV ، بتا بلاکرها و استروژن ها می توانند سطح آزمایش تری گلیسرید خون را افزایش دهند. این آزمایش در افرادی که ناشتا نیستند نیز می تواند کاربرد داشته باشد. دلیل این امر این است که یک نمونه غیر ناشتا ممکن است بیشتر از سطح معمول “تری گلیسیرید” در گردش باشد زیرا در بیشتر ساعات روز سطح چربی خون نسبت به سطح ناشتا منعکس کننده سطح بعد از غذا (پس از غذا) است. با این حال ، هنوز مشخص نیست که چگونه سطوح غیر ناشتا را برای ارزیابی ریسک تفسیر کنید ، بنابراین ، در حال حاضر ، هیچ تغییری در توصیه های فعلی برای ناشتا بودن قبل از تست های مربوط به سطح چربی وجود ندارد.
برای بسیاری از افراد ، تری گلیسیرید بالا ناشی از اختلال دیگری مانند دیابت ، چاقی ، نارسایی کلیوی یا الکلیسم است. با این شرایط ، استراتژی درمان بر طرف کردن علت اصلی است. هنگامی که تری گلیسیرید بالا ناشی از اختلال دیگری نیست ، اغلب همراه با کلسترول بالا دیده می شود و درمان به سمت پایین آوردن کلسترول و تری گلیسیرید هدایت می شود. تغییرات سبک زندگی ، مانند یک رژیم غذایی سالم و افزایش ورزش معمولاً استراتژی اصلی برای کاهش سطح این چربی های است. در صورت عدم موفقیت ، معمولاً داروهای کاهش دهنده چربی مانند استاتین توصیه می شود.
اگر شما نیز تمایل دارید آزمایش تری گلیسرید را در منزل خود و بدون مراجعه حضوری و در معرض آلودگی قرار گرفتن انجام دهید، می توانید به سایت آنی آزما مراجعه کرده و پس از پر کردن فرم پذیرش، نسبت به انجام آزمایش در منزل با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی اقدام خواهد شد.