ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

ما هر روز و هر لحظه در معرض میکروب های زیادی قرار دارید که با ورود به بدن، می توانند بیماری هایی را ایجاد کنند. باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها مهمترین میکروب ها هستند که بسته به قدرت فعالیت خود و قدرت سیستم ایمنی بدن می توانند منجر به بیماری شوند. به هر حال این مسئله طبیعی است که میکروب ها وارد بدن شوند. حتی در حین تنفس هوا در زمان پیاده روی این موجوات معلق در هوا وارد بدن می شوند اما به این معنا نیست که همه ان ها بیماری زا هستند. اگر ویروس ها وارد بدن شده و تعداد و قدرت آن ها بیش از قدرت سیستم ایمنی بدن باشدف منجر به عفونت های ویروسی خواهد شد. اگر عفونت سشریعا رفع نشود، شرایط خطرناک شده و به اندام های بدن آسیب وارد می کند. این مسئله زمانی حادتر می شود که عفونت به بافت های تنفسی قلبی سرایت کند. آزمایش های عفونت ویروسی، میزان عفونت و شرایط بدن را تعیین می کنند.

آزمایش ویروسی چیست و چه کاربردی در آزمایشگاه آنلاین آنی آزما دارد

آزمایش عفونت های ویروسی یکی از آزمایش های پر کاربرد در آنی آزما می باشد که به صورت غیر حضوری و به وسیله درخواست اینترنتی پذیرش شده و در محل کار یا خانه، خون گیری آن انجام می شود. این آزمایش به صورت پنل بوده و شامل مجموعه ای از آزمایش های مختلف می باشد که برای تشخیص و همچنین بررسی روند درمان برخی بیماری های ویروسی کاربرد دارد.

ویروس ها میکروب های بسیار ریزی هستند که تنها در داخل سلول های زنده قابل تقسیم شدن هستند، و به راحتی می توانند تمام انواع موجودات زنده را آلوده کنند. از آزمایش عفونت های ویروسی برای بررسی احتمال آلوده شدن فرد به یک نوع ویروس خاص استفاده می شود. از این آزمایش همچنین برای بررسی نحوه اثر گذاری داروها و پیگیری روند درمان یا عود مجدد بیماری در فرد استفاده می شود.

آزمایش عفونت های ویروسی

انواع مختلفی از ویروس ها وجود دارند که می توانند باعث ایجاد بیماری در فرد شوند. در نتیجه از انواع مختلفی از آزمایش ویروسی برای بررسی این ویروس ها استفاده می شود. برخی از عوامل مختلف ویروسی که می توانند باعث ایجاد بیماری در فرد شوند عبارتند از:

  1. ویروس ایدز:

ویروس ایدز یا اچ آی وی (HIV) یکی از خطرناک ترین و کشنده ترین ویروس های انسانی است که سلول های ایمنی فرد را مورد هدف قرار می دهد و در پنل آزمایش عفونت های ویروسی مورد بررسی قرار می گیرد.  از جمله مواردی که انجام آزمایش ویروسی ایدز را ضروری می سازد، میزان کشنده بودن آن و همچنین قدرت انتقال و پخش شدن سریع و راحت ویروس می باشد.

شما در بیماری ایدز ممکن است به ویروس آلوده شده باشید اما هیچ علامت بالینی خاصی در شما ایجاد نشده باشد و در طی این مدت ویروس را از طریق مایعات بدن خود مثل خون، به عزیزان و نزدیکان خود نیز انتقال دهید. پس آگاهی از ابتلا و رعایت برخی نکات به منظور پیشگیری از ابتلا سایر افراد در بیماری ایدز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.

در بیماری ایدز پس از اینکه فرد به بیماری مبتلا شد، یک دوره 2 هفته تا 6 ماهه برای بروز علائم این بیماری در فرد مورد نیاز است که در این دوره فرد علی رغم ابتلا به ویروس، هیچ علائمی از خود نشان نمی دهد که به آن دوره نهفتگی گفته می شود. در دوره نهفتگی، تا زمانی که سیستم ایمنی بدن بتواند ویروس را  شناسایی کرده و به آن پاسخ دهد، حدود 3 ماه زمان نیاز دارد. پس از گذشت حدود 3 ماه، سیستم های ایمنی بدن می توانند آنتی ژن های سطحی ویروس را شناسایی کرده و بر علیه آن تولید آنتی بادی نمایند. با تولید آنتی بادی و اندازه گیری آن در آزمایش ویروسی، ابتلا یا عدم ابتلا فرد به ایدز مشخص می گردد.

ویروس ایدز

در نتیجه بهترین زمان برای انجام آزمایش ویروسی ایدز پایان این دوره نهفتگی و ترشح مقادیر کافی از آنتی بادی علیه ویروس می باشد که حداقل به 3 ماه زمان نیاز دارد.

به‌طور کلی برای انجام آزمایش ویروسی ایدز، سه گروه اصلی آزمایش خون وجود دارد. این سه نوع آزمایش عبارتند از آزمون آنتی‌بادی (پادتن)، آزمون آنتی‌ژن و آزمون سنجش مقدار. در آزمایش آنتی‌بادی، وجود آنتی‌بادی یا پادتن تولید شده و موجود در خون توسط گلبول‌های سفید دستگاه ایمنی بررسی می‌شود.

آزمایش آنتی‌بادی یا پادتن دو گونهٔ اصلی است که عبارتند از الایزا (Elisa) و وسترن بلات (Western blolt). اگر در آزمایش الایزا، نتیجهٔ مثبت به دست آید، برای اطمینان و نتیجهٔ قطعی، باید آزمون وسترن بلات هم انجام شود. در مجموعهٔ آزمایش‌های آنتی‌بادی، آزمایش سریع یا رپید تست (Rapid test) نیز وجود دارد که نتیجهٔ آن در ۱۰ تا ۲۰ دقیقه آماده می‌شود و برای اطمینان، باید دوبار انجام شود.

در آزمایش آنتی‌ژن، خون از نظر حضور خود ویروس مورد بررسی قرار می‌گیرد. آزمایش‌های آنتی‌ژن نیز دو گروه هستند: RT-PCR و P24.

آزمایش PCR، ژنوم ویروس در خون فرد را مورد بررسی قرار می‌دهد و اندکی گران‌تر است و امکان  وجود جواب کاذب نیز در آن وجود ندارد.

علائم اولیه بیماری ایدز عبارتند از:

  • تب و لرز
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد های عمومی مثل حالت سرماخوردگی
  • گلو درد
  • سر درد
  • آب ریزش بینی
  • درد های شکمی

علاوه بر علائم اولیه، علائم اختصاصی و پیشرفته بیماری ایدز نیز شامل موارد زیر می باشد:

  • راش های پوستی
  • اسهال و استفراغ
  • کاهش شدید
  • پنومونی
  • عفونت های باکتریایی مثل سل ریوی
  • و غیره
  1. هپاتیت:

یکی دیگر از بیماری های ویروسی خطرناک و نسبتا شایع که با  آزمایش عفونت های ویروسی مورد بررسی قرار می گیرد، هپاتیت می باشد. هپاتیت به بیماری التهابی کبد گفته می شود. کبد نقش های متعددی در بدن دارد و آسیب دیدن می تواند خسارت های جبران ناپذیری برای فرد به همراه داشته باشد.

عفونت های ویروسی که می توانند باعث التهاب کبد و هپاتیت گردند، به 5 گروه تقسیم می شوند با حروف انگلیسی A تا E نام گذاری می شوند و هریک دارای ویژگی های منحصر به فرد خود می باشد. هپاتیت های A و E از طریق آب و مواد غذایی به بدن فرد انتقال می یابند در حالی که هپاتیت B، C و D از طریق خون و مایعات بدن به افراد منتقل می گردد.

به طور کلی تست های الایزا و روش های مولکولی مختلفی برای شناسایی این گروه از ویروس ها در قالب پنل آزمایش ویروسی هپاتیت تعریف شده اند. از انواع گروه های ویروس هپاتیت، آزمایش های هپاتیت گروه B و C  بسیار شایع تر هستند. این گروه از هپاتیت ها دارای عوارض کبدی بسیار شدیدی می باشند که در صورت تشخیص دیر هنگام و عدم درمان مناسب، امکان مرگ نیز برای فرد وجود دارد.

هپاتیت

در آزمایشات مربوط به گروه B هپاتیت در پنل آزمایش عفونت های ویروسی، آزمایشات مختلفی وجود دارد که ضمن تعیین ابتلا یا عدم ابتلای فرد، می توانند تعیین کننده مرحله بیماری و میزان پیشرفت هپاتیت نیز باشد.

از آزمایش HBsAg یا آنتی ژن سطحی هپاتیت B، از آنتی بادی های آزمایشگاهی برای شناسایی آنتی ژن های سطحی ویروس استفاده می شود. نتیجه مثبت بیانگر وجود ویروس در بدن می باشد.

از آزمایش HBsAb یا آنتی بادی پروتئین سطحی ویروس هپاتیت B، برای بررسی میزان آنتی بادی تولید شده علیه ویروس استفاده می شود. در صورت استفاده از واکسن، میزان این آنتی بادی افزایش خواهد یافت ولی HBsAg  همچنان منفی خواهد بود.

آزمایش HBeAb و HBcAb نیز به ترتیب برای بررسی آنتی بادی های تولید شده بر علیه شاخص های آنتی ژنیک هسته و پوشش ویروس استفاده می گردد. این دو آزمایش بیانگر میزان پیشرفت بیماری و احتمال سیروز کبدی هستند.

آزمایش ویروسی

برای ویروس هپاتیت C نیز از آزمایشات مربوط به آنتی ژن آنتی بادی در الایزا یا کمی لومینسانس برای ردیابی این ویروس استفاده می گردد.

علائم مریوط به بیماری هپاتیت که باعث تجویز این آزمایشات در پنل آزمایش ویروسی می شوند عبارتند از:

  • خستگی
  • علائم شبیه به سرما خوردگی
  • درد شکم
  • ادرار تیره رنگ
  • و علائم کبدی دیگر

پس از غربالگری اولیه ویروس در آزمایش عفونت های ویروسی، از تست هایی مانند سونوگرافی و بیوپسی نیز برای تایید آن استفاده می شود. درمان این بیماری نیز به وسیله داروهای ضد ویروسی مختلف و پرهیز از نوشیدن و خوردن برخی مواد غذایی مانند الکل می باشد.

در حالت کلی، در صورتی که تیتر آنتی بادی شما بر علیه ویروس هپاتیت پایین باشد، باید واکسن سه نوبتی یا حداقل تک نوبتی بر ضد هپاتیت را دریافت کرده باشید.   با این وجود هر گونه رابطه مشکوک یا تماس با خون و مایعات بدن افراد مشکوک به هپاتیت، باید از آزمایش های ذکر شده استفاده نمایید.

 بیماری های ویروسی

  1. تست HPV یا پاپیلوما ویروس انسانی

یکی دیگر از تست های موجود در پنل آزمایش عفونت های ویروسی، تست HPV می باشد. از این تست بیشتر برای غربالگری سرطان های رحمی و سرویکال استفاده می شود. در این آزمایش به جای سنجش یک تومور مارکر یا ماده نشان دهنده سرطان، خود پاپیلوما ویروس مورد آزمایش قرار می گیرد. در صورت وجود ویروس در ترشحات مربوط به واژن، فرد به احتمال زیاد به سرطان رحم دچار شده یا خواهد شد.

در آزمایش عفونت های ویروسی پاپیلوما ویروس، علاوه بر احتمال وجود سرطان رحم، علت ایجاد مواردی مثل زگیل تناسلی یا سلول های غیر طبیعی در ناحیه رحم نیز مورد بررسی قرار می گیرد که در صورت وجود عفونت ویروسی، مشخص می شود.

تست پاپیلوما ویروس یا HPV به صورت کلی در صورتی توسط پزشک درخواست می شود که:

  • آزمایش پاپ اسمیر فرد دارای نتایج غیر طبیعی باشد. در این حالت، سلولهای سنگفرشی غیر معمولی (ASCUS) مشاهده می شود.
  • سن فرد 30 یا بالاتر از 30 سال باشد.

تست HPV

روش های مختلفی برای بررسی وجود یا عدم وجود ویروس پاپیلوما وجود دارد. یکی از راحت ترین روش های آزمایشگاهی بررسی این ویروس، سنجش میزان آنتی بادی تولیدی بر علیه ویروس می باشد. در این روش از الایزا و واکنش آنتی بادی آنتی ژن برای بررسی میزان تولید آنتی بادی بر علیه ویروس استفاده می شود.

روش دقیق تر برای تعیین وجود ویروس در ناحیه تناسلی، انجام PCR و بررسی ژن های مخصوص به ویروس است. در این روش کمترین مقدار ویروسی نیز شناسایی می شوند و دارای دقت و صحت جواب نسبتا بالایی می باشد.

تشخیص وجود پاپیلوما ویروس در بدن شما، به تعیین راه کارهای درمانی مناسب و همچنین پیشگیری از درمان های اشتباه و حتی به پیشگیری از ابتلا به بیماری های خطرناکی مثل سرطان رحم، کمک شایانی می نماید.

همکاران ما در آزمایشگاه آنلاین آنی آزما آماده هستند تا در هر مکانی و هر زمانی آزمایشات مربوط به ویروس HPV را از شما نمونه برداری کرده و در کوتاه ترین زمان ممکن، با دقت بالا جواب آزمایش شما را به صورت آنلاین و غیر حضوری به دست شما برسانند.

آزمایش عفونت های ویروسی

  1. آزمایش EBV یا ویروس اپشتن بار

آزمایش EBV نیز جزو تست های پنل آزمایش عفونت های ویروسی می باشد که برای تشخیص حضور ویروس اپشتن بار در بدن استفاده می شود. این ویروس جزو هرپس ویروس ها دسته بندی می شود و یکی از شایع ترین ویروس های آلوده کننده انسان در سرتاسر جهان می باشد.

این بیماری در سنین کودکی و جوانی مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمی کند و دارای علائم خفیفی می باشدو اما از سنین 35 تا 50 سال به بعد، باعث ایجاد بیماری به نام مونونوکلئوز عفونی در فرد می شود.

این بیماری، همچنین به نام ” بیماری بوسه ” معروف است که از طریق غدد بزاقی به فرد دیگر انتقال می یابد و انتقال از طریق خون و سایر مایعات بدن بسیار نادر و غیر طبیعی می باشد.

از آنتی بادی های موجود در بدن فرد در پاسخ به عفونت احتمالی، برای تشخیص ابتلا یا عدم ابتلای فرد به بیماری استفاده می شود.

انجام آزمایشات خونی برای تشخیص این ویروس توصیه می گردد. در این آزمایشات که از آزمایش ویروسی برای شناسایی آن استفاده می شود، آنتی بادی های تولید شده توسط بدن بر علیه آنتی ژن های ویروسی مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد.

همچنین از آزمایش های ژنتیکی که مستقیما DNA و ماده ژنتیکی ویروس را تشخیص می دهد، برای شناسایی احتمال وجود ویروس استفاده می گردد.

لازم به ذکر است به علت احتمال ابتلای افراد در سنین پایین به این نوع ویروس، تیتر آنتی بادی نسبتا کم نمی تواند بیانگر آلودگی احتمالی باشد و نوع IgM آن و مثبت شدن این آنتی بادی بیانگر عفونت اخیر خواهد بود.

در صورتی که فرد هر یک از علائم زیر را داشته باشد، می توان از تست EBV برای بررسی احتمال ابتلا فرد استفاده نمود. این علائم عبارتند از:

  • تب
  • گلودرد
  • تورم غدد لنفاوی
  • سردرد
  • خستگی
  • گردن سفت شده
  • بزرگ شدن طحال

آزمایش EBV یا ویروس اپشتن بار

وجود هر یک از علائم زیر می تواند بیانگر احتمال ابتلا به EBV باشد که با تست های پنل آزمایش ویروسی به راحتی و در کمترین زمان قابل تشخیص و درمان می باشد.

آزمایشگاه آنلاین آنی آزما با بهره گیری از کادر خون گیر مجرب در محل کار یا خانه شما آماده نمونه برداری و انجام آزمایشات شما می باشد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD