ثبت آزمایش
متاسفانه آمار در کشور نشان می دهد که تعداد نوزادان مبتلا به بیماری های ژنتیکی در حال افزایش است. دو عامل در ابتلا به بیماری ژنتیکی نوزاد نقش دارد که شامل محیط و توارث می شوند. شرایط محیطی همانند قرار گرفتن در معرض اشعه های مضر، بر روی فعالیت ژن ها تاثیر خواهد گذاشت. شاید بتوان شرایط محیط را کنترل نمود اما آیا در مورد ژنتیک نیز امکان پذیر خواهد بود؟ آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج به خصوص برای افرادی که سابقه بیماری ژنتیک در خانواده دارند، سلامت نسل بعد را تعیین می کند. حتی اگر قبل از ازدواج این تست را انجام نداده اید، قبل از بارداری حتما برای انجام آزمایش ژنتیک اقدام کنید. تاکید می کنیم که انجام این تست ها برای افرادی که در خانواده و فامیل بیماری ژنتیک دارند، بیشتر اهمیت دارد.
آزمایش ژنتیک به آزمایش هایی گفته می شود که در آن DNA افراد از نظر وجود هر گونه نقص یا آسیب احتمالی، مورد بررسی قرار می گیرد. DNA ها به عنوان منابع اطلاعاتی شیمیایی هستند که حاوی اطلاعات اساسی و مورد نیاز برای عملکرد قسمت های مختلف بدن می باشد.
آزمایش ژنتیک می تواند انواع تغییرات (موتاسیون های) موجود در DNA را شناسایی کرده و در تشخیص انواع بیماری ها و علت های ابتلا به آنها مورد استفاده قرار می گیرد. آزمایش ژنتیک دارای بخش ها و زیر مجموعه های مختلفی می باشد.
از جمله این زیر مجموعه ها می توان به آزمایش ژنتیک بارداری، آزمایش ژنتیک جنین، آزمایش ژنتیک ازدواج و آزمایش تعیین هویت اشاره نمود.
آزمایشگاه آنلاین آنی آزما یک آزمایشگاه آنلاین می باشد که با پذیرش تمام تست های مرتبط با آزمایش ژنتیک به صورت اینترنتی و غیر حضوری، و انجام نمونه گیری شما در محل کار یا منزل، آماده خدمت رسانی به شما همشهریان عزیز می باشد.
آزمایش ژنتیک چیست و چه کاربرد هایی دارد
آزمایش ژنتیک یا آزمایش DNA به آزمایشی گفته می شود که در آن توالی های موجود در رشته های DNA فرد بررسی می شود و هرگونه تغییر یا نفص در این توالی ها بیانگر احتمال ابتلا به بیماری می باشد. از این آزمایش علاوه بر تشخیص بیماری، در بررسی احتمال ناقل بودن فرد، بررسی بیماری های ارثی در هنگام ازدواج و بارداری، بررسی سلامت جنین در طی بارداری و همچنین تعیین هویت و جنسیت نوزاد در اوایل دوران بارداری استفاده می شود.
برخی از بیماری ها به صورت ژنتیکی و از پدر و مادر فرد به او منتقل می شود. بیماری هایی مثل تالاسمی و هموفیلی از جمله بیماری هایی هستند که در صورت ابتلا والدین یا یکی از بستگان فرد به این بیماری ها، امکان انتقال آن از طریق ژنتیک و والدین فرد به او وجود دارد. از آزمایش ژنتیک برای بررسی این احتمالات استفاده می شود. تغییرات ایجاد شده در رشته های DNA نسبت به توالی سالم آن، می تواند بیانگر احتمال ابتلا فرد به آن بیماری باشد.
چه کسانی باید آزمایش ژنتیک بدهند
همان طور که گفته شد آزمایش ژنتیک دارای کاربرد های مختلفی در افراد می باشد. از این آزمایش در موارد مثل:
- ازدواج های فامیلی
- مادرانی که سقط مکرر دارند
- در مواردی که هر دو زوج یا یکی از آنها به یک بیماری ژنتیکی مبتلا می باشد
- بررسی ناهنجاری های ژنتیکی در جنین
- تعیین هویت و جنسیت جنین در دوران ابتدایی بارداری
آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج چیست
یکی از مواردی که آزمایش ژنتیک در آن استفاده می شود، بررسی احتمال انتقال بیماری های ژنتیکی قبل از ازدواج می باشد. در این آزمایش، در صورتی که زوجین به صورت فامیلی با هم ازدواج کرده باشند و یا اینکه یکی از آنها و یا هر دو آنها به یک بیماری و نقص بدنی خاصی دچار باشند که احتمال انتقال آن به فرزندان وجود دارد، از آزمایش ژنتیک برای بررسی احتمال انتقال بیماری استفاده می شود.
در این آزمایشات بیماری هایی مثل تالاسمی که شیوع زیادی در ایران دارد مورد بررسی قرار می گیرند. برای بررسی تالاسمی، پس از اینکه کم خونی افراد از طریق آزمایش CBC و آزمایشات دیگر تایید شد، افراد از نظر وجود یا عدم وجود ژن مربوط به بیماری تالاسمی به وسیله آزمایش ژنتیک مورد بررسی قرار می گیرند.
نیمی از معلولیتها بسته به عوامل ژنتیک و نیم دیگر مرتبط با عوامل غیر ژنتیکی هستند که برای پیشگیری، هر دو دسته باید مدنظر قرار گیرند. افرادی که قصد ازدواج دارند پیش از ازدواج و در صورتی که ازدواج کرده باشند قبل از بارداری و اگر باردار هستند هرچه زودتر باید عواملی که احتمال معلولیت کودک را افزایش میدهد مورد بررسی قرار دهند.
آزمایش غربالگری ژنتیک برای سلامت جنین
آزمایش ژنتیک علاوه بر مادر و پدر، برای بررسی میزان سلامت جنین نیز کاربرد دارند. در این آزمایش، مادر در هفته های مشخص از بارداری اقدام به انجام برخی آزمایشات غربالگری می نماید که در صورت مثبت بودن یا مشکوک بودن این آزمایشات از نظر ابتلا به بیماری های خاص، یک آزمایش ژنتیک از جنین نیز برای تایید این نقص ها انجام می شود.
اکثر معلولیت هایی که برای جنین اتفاق می افتد، ریشه در ژنتیک افراد دارد. در برخی مادران به دلیل جهش هایی که در ژنتیک فرد ایجاد می شود و همچنین برخی عوامل محیطی مانند بیماری ویروسی، جنین به دنیا آمده دارای نقص های مختلف مغزی و جسمانی می شود. تشخیص و پیشگیری از این نقص ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد زیرا پس از به دنیا آمدن جنین، درمان این گونه نقص ها و بیماری ها عملا غیر ممکن می باشد.
بیماریهای عمومی مادر مانند دیابت، تیروئید، روماتیسم و عفونتها هم میتوانند روی سلامت مادر و جنین تاثیر بگذارند. البته با مراقبتهای معمول در زمان بارداری با تکیه بر سلامت مادر و جنین میتوان تا ۵۰ درصد از این بیماریها جلوگیری کرد. این عوامل باید هرچه زودتر بررسی شود، چون ممکن است مسائلی وجود داشته باشد که افراد از ازدواج با یکدیگر منصرف شوند یا حتی اگر منصرف نشوند از مشکل مطلع شوند و براساس آگاهی مسیر زندگی خود را انتخاب کنند. در نتیجه انجام آزمایش ژنتیک چه در دوران قبل از ازدواج و چه در دوران بارداری و قبل از تولد جنین، می تواند به شناسایی و پیشگیری از بسیاری از بیماری های ژنتیکی کمک شایانی نماید.
آزمایش ژنتیک تعیین هویت
از آزمایش ژنتیک همچنین در بررسی رابطه فامیلی افراد و همچنین احتمال خویشاوندی یک فرد با فرد دیگر نیز استفاده می شود. ژنتیک و DNA هر فرد مختص به او می باشد اما گاها از شباهت هایی که در ژنتیک افراد وجود دارد می توان برای تعیین رابطه خویشاوندی آنها نیز استفاده کرد.
علاوه بر تعیین هویت، امروزه از آزمایش ژنتیک برای تعیین جنسیت نوزاد در پایان هشت هفتگی پس از شروع بارداری مادر استفاده می شود. به صورت عادی جنسیت نوزاد از طریق انجام سونوگرافی و در حدود 14 هفتگی بررسی می شود. اما در برخی افراد کنجکاو، این امکان وجود دارد که با انجام برخی آزمایشات مربوط به کروموزوم نوزاد، جنسیت او در پایان 8 هفتگی تعیین گردد.
آزمایش ژنتیک چه چیزی را نشان می دهد
آزمایش ژنتیک نقش تعیین کننده ای در تعیین خطر ابتلا به برخی بیماری ها و همچنین غربالگری و همچنین معالجه پزشکی افراد دارد. این آزمایش می تواند بیانگر موارد زیر باشد:
-
آزمایش تشخیصی
اگر علائمی از یک بیماری خاصی دارید که ممکن است در اثر تغییرات ژنتیکی ایجاد شود از آزمایش ژنتیک می توان برای تایید و تشخیص این بیماری ها استفاده کرد. برای مثال ، آزمایش ژنتیکی ممکن است برای تأیید تشخیص فیبروز کیستیک یا بیماری هانتینگتون مورد استفاده قرار گیرد.
-
پیش بینی و پیشگیری
اگر در خانواده خود یک بیماری ژنتیکی دارید ، انجام آزمایش ژنتیکی قبل از بروز علائم نشان دهد که آیا در معرض خطر ابتلا به آن بیماری هستید یا خیر. به عنوان مثال ، این نوع آزمایش برای شناسایی خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان روده بزرگ مفید می باشد.
-
بررسی حامل بودن افراد
اگر سابقه خانوادگی یک اختلال ژنتیکی – مانند کم خونی سلول داسی یا فیبروز کیستیک را دارید – یا در یک گروه قومی هستید که در معرض خطر ابتلا به یک اختلال ژنتیکی خاص قرار دارد ، می توانید قبل از بچه دار شدن، از آزمایش ژنتیکی برای بررسی احتمال حامل بودن بیماری توسط شما استفاده نمایید. یک آزمایش غربالگری حامل می تواند ژن های مرتبط با طیف گسترده ای از بیماری های ژنتیکی و جهش ها را تشخیص دهد و می تواند تشخیص دهد که آیا شما و شریک زندگی خود حامل همان بیماری هستید یا خیر.
-
فارماکوژنتیک
در صورت ابتلا به یک بیماری خاص، این نوع آزمایش می تواند در تعیین اینکه کدام دارو با چه دوزی برای شما موثرتر و مفید است و به درمان بیماری شما کمک می کند.
-
تست قبل از تولد
اگر باردار هستید ، آزمایشات می تواند برخی از ناهنجاری های موجود در ژن های کودک شما را تشخیص دهد. سندرم داون و سندرم تریزومی 18 دو اختلال ژنتیکی هستند که اغلب به عنوان بخشی از آزمایش ژنتیکی قبل از تولد نوزاد بررسی می شوند. به طور سنتی این کار با مشاهده نشانگرهای خونی یا آزمایش تهاجمی مانند آمنیوسنتز انجام می شود. آزمایش جدیدتر به نام تست DNA بدون سلول از طریق آزمایش خون انجام شده بر روی مادر ، DNA نوزاد را مورد بررسی قرار می دهد.
-
غربالگری نوزاد
این نوع آزمایش رایج ترین نوع آزمایش ژنتیکی است. در کشور ایران همه نوزادان باید از نظر ابتلا به انواع ناهنجاری های ژنتیکی و متابولیکی خاص که باعث ایجاد بیماری های خاص می شوند ، بررسی شوند. این آزمایش بسیار مهم است زیرا اگر نتایج نشان دهد اختلالی مانند کم کاری تیروئید مادرزادی ، بیماری سلول داسی یا فنیل کتونوریا (PKU) وجود داشته باشد ، مراقبت و درمان می تواند بلافاصله آغاز شود.
-
آزمایش قبل از ازدواج
این آزمایش که به عنوان تشخیص ژنتیکی قبل از ازدواج نیز خوانده می شود ، قبل از ازدواج زوجین و در شزایطی مثل ازدواج فامیلی یا شرایطی که احتمال تولد نوزادی با بیماری خاص وجود دارد، انجام می شود.
هزینه آزمایش ژنتیک به چه صورت است
به صورت کلی هزینه آزمایش ژنتیک به دلیل استفاده از دستگاه ها و مواد آزمایشگاهی پیشرفته، کمی گران و پر هزینه می باشد. به صورت متوسط هر آزمایش ژنتیکی بیش از 300 هزار تومان برای فرد هزینه در بر دارد. البته با در نظر گرفتن مزایا و مواردی که این آزمایش از آنها جلوگیری می نماید، این هزینه بسیار پایین تر و مناسب خواهد بود.
برای مثال تولد یک نوزاد دارای نقص ژنتیکی خاص به مراتب هزینه های مادی و معنوی بسیار بیشتری برای والدین به همراه خواهد داشت.
شما به راحتی می توانید در آزمایشگاه آنلاین آنی آزما کلیه آزمایشات مرتبط با آزمایش ژنتیک خود را به صورت غیر حضوری انجام داده و در کوتاه ترین زمان ممکن جواب تست های خود را دریافت نمایید. این آزمایشگاه با بهترین آزمایشگاههای ژنتیکی شهر تهران طرف قرارداد بوده و آزمایشات شما را با بالاترین کیفیت و در کوتاه ترین زمان انجام می دهد.