مادران باید آزمایش های غربالگری بارداری را انجام دهند

متاسفانه طبق آمار پزشکی اعلام شده، در سال های اخیر تعداد نوزادان مبتلا به بیماری های ژنتیکی، رو به افزایش است. این مسئله، اهمیت انجام آزمایش های غربالگری بارداری را بیشتر می کند. البته توصیه تمامی متخصصین بر این است که زوجین قبل از ازدواج حتما آزمایش ژنتیک را انجام دهند. اما با این حال باز هم ممکن است در زمان لقاح، ژن های معیوب به جنین انتقال یابد. اما جایی برای نگرانی نخواهد بود چرا که انجام آزمایش های غربالگری بارداری کمک می کند تا در صورت وجود نقص در جنین، بتوان اقدامات لازم را انجام داد. اما آیا می دانید که برای انجام آزمایش های غربالگری بارداری محدودیت زمانی وجود دارد؟ شما لازم است در مورد این تست ها اطلاعات کامل داشته باشید. به شما مادران عزیز توصیه می کنیم در صورت که در دوران ابتدایی بارداری هستید، این مقاله را کامل مطالعه کنید.

آنچه باید در مورد آزمایش غربالگری بارداری بدانید؟

آزمایش غربالگری بارداری با هدف  جلوگیری از به دنیا آمدن کودکانی است که احتمال دارد با نقایص مادرزادی به دنیا آیند. گرچه ممکن است تست  غربالگری نسبت به سایر آزمایش های دیگر هزینه بیشتری داشته باشد، اما انجام دادن آن باعث می شود تا از تولد کودکانی که بیماری و ناتوانی ژنتیکی دارند جلوگیری شود. هزینه درمان و نگهداری از کودکانی که دارای مشکلات جسمی و ذهنی مادرزادی هستند به مراتب بیش از هزینه این تست است. در کنار این موضوع، سرپرستان این کودکان نیز از آسیب های روحی و روانی زیادی رنج می برند. بنابراین توصیه می شود نسبت به انجام این تست سهل انگاری نداشته باشید.

انجام آزمایش غربالگری بارداری در سه ماه اول بارداری و سه ماهه دوم آن انجام می شود. در انجام این تست از سونوگرافی و آزمایش خون بارداری  استفاده می شود تا سلامت جنین مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین اگر قصد بارداری دارید، بهتر است هزینه ایی را برای انجام تست  در نظر داشته باشید.

آزمایش غربالگری بارداری

آزمایش غربالگری بارداری چند مرحله دارد؟

تست های غربالگری بارداری در طی دو مرحله انجام می شود.

آزمایش غربالگری بارداری مرحله اول

در غربالگری اول مادر از هفته یازدهم بارداری تا پایان هفته چهاردهم بارداری مورد بررسی قرار می گیرد. در این مرحله پزشک برای بررسی وضعیت جنین از سونوگرافی NT  و آزمایش خون بارداری استفاده می کند. در سونوگرافی اول، آزمایش غربالگری بارداری  مواردی مانند سن جنین، محل قرارگیری جفت ،  تعیین چند قلو زایی، بررسی مایع دور جنین، ضربان قلب جنین و ضخامت پشت گردن جنین را مورد ارزیابی قرار می دهند.

منظور از اندازه گیری ضخامت پشت گردن جنین، بررسی مایع زیر پوستی در این ناحیه است. در صورتی که در این ناحیه ضخامت پوستی بیش از حد نرمال تشخیص داده شود، احتمالا جنین مبتلا به سندرم داون، تریزومی 18 و مشکلات قلبی است. برای اینکه  تشخیص با ضریب اطمینان بالایی انجام شود، از پرزهای جفتی جنین نیز نمونه برداری شده و نتیجه به مادر اعلام می شود. برای انجام سونوگرافی NT لازم است تا مثانه کاملا پر باشد بنابراین قبل از انجام آن بهتر است مایعات مصرف کنید.

انجام سونوگرافی در تست های غربالگری بارداری همانند سونوگرافی های شکمی دیگر است که توسط رادیولوژیست و یا متخصصان زنان و زایمان انجام می شود. برای این منظور کافی است بر روی تخت به پشت و یا پهلو دراز بکشید . متخصص کمی ژل بر روی شکم مالیده و دستگاه مبدل را روی بدنتان حرکت می دهد . در این حالت تصویر جنین در مانیتور نمایش داده می شود و ضخامت پشت گردن جفت اندازه گیری می شود.

این سونوگرافی حدود 15 تا 20 دقیقه زمان نیاز دارد و هیچ گونه خطری برای مادر و جنین در پی نخواهد داشت. تنها فشار مثانه است که ممکن است مادر را با مشکل مواجه کند. جواب سونوگرافی ممکن است در همان لحظه اعلام نشود و مجبور باشید تا چند روز صبر کنید. اگر ضخامت پشت گردن نوزاد کمتر 3.5 میلیمتر بود، جای نگرانی نیست و جنین در وضعیت طبیعی خود قرار دارد. اگر این ضخامت بیش از این مقدار باشد، غیر طبیعی بوده و بررسی های مجدد صورت می پذیرد. البته  عدد NP  با قد جنین مورد سنجش قرار می گیرد.

آزمایش غربالگری بارداری مرحله اول

آزمایش غربالگری بارداری مرحله دوم

مرحله دوم آزمایش غربالگری بارداری در سه ماهه دوم انجام می شود ، که این زمان برابر است با هفته 15 تا 22 بارداری. در این مرحله یک آزمایش خون بارداری از مادر و یک تست چهارگانه از هورمون های جنینی گرفته می شود. در این تست جفت، مایع آمنیوتیک و بند ناف بررسی خواهند شد.

در این زمان کلیه اندام های جنین رشد کرده اند و به خوبی با انجام سونوگرافی قابل رویت هستند و به راحتی می توان ساختار آناتومیک جنین را مورد بررسی قرار داد. در این راستا پزشک درخواست سونوگرافی آنومالی را خواهد داد تا جنین به طور دقیق بررسی شده و نقایص احتمالی تشخیص داده شود. با استفاده از این روش ناهنجاری هایی مانند لب شکری، مشکلات احتمالی در اسکلت و ستون فقرات قابل تشخیص است.

چنانچه در تست های غربالگری بارداری سه ماه اول هیچ مشکلی نداشته باشید، باز هم توصیه می شود تا تست غربالگری نوبت دوم را نیز انجام دهید.  در سه ماه اول فاکتورهای بسیار زیادی مورد بررسی قرار می گیرند، اما ممکن است به دلایلی مانند پایین بودن پروتئین و هورمون ها در بدن مادر، تشخیص برخی از مشکلات  و ناهنجاری ها میسر نباشد.

در تست های غربالگری بارداری ، مشکلات احتمالی زیادی قابل تشخیص است، اما باید بدانید همه آسیب ها و بیماری ها قابل تشخیص نیست و  انجام این تست ها تنها احتمال سالم بودن  جنین را بالا می برد. در ضمن باید بدانید که انجام این تست به همه مادران توصیه می شود. در این میان گروهی از مادران هستند که باید به طور ویژه نسبت به انجام تست های غربالگری بارداری اقدام کنند. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زنان باردار بالای 35 سال
  • زنان مبتلا به دیابت
  • مادرانی که مبتلا به عفونت های ویروسی بوده و یا در معرض اشعه قرار گرفته اند.
  • مادرانی که از داروهای مضر در دوران بارداری استفاده کرده اند.

آزمایش غربالگری بارداری چگونه انجام می شود؟

تست های غربالگری بارداری بوسیله سونوگرافی و آزمایش خون انجام می شود. برای آزمایش خون در این تست نیاز به شرایط خاصی نیست و طبق تشخیص پزشک در زمان مشخص خود باید انجام شود. انجام سونوگرافی نیز به صورت شکمی بوده و شرایط آن همانند سونوگرافی های معمولی است. یعنی باید قبل از انجام آن مثانه پر باشد. این سونوگرافی خطری برای مادر و جنین نخواهد داشت.

آیا سونوگرافی قبل از آزمایش غربالگری واجب است؟

پس از بارداری معمولا سونوگرافی های معمولی و تشخیصی برای خانم باردار توسط پزشک تجویز می شود. در سونوگرافی های معمولی فرآیند بارداری ، رشد و وضعیت جنین مورد بررسی قرار می گیرد. در ابتدای بارداری یک سونوگرافی از  خانم باردار انجام می شود تا تایید شود بارداری در داخل رحم ایجاد شده است یا خیر؟

در مرحله بعد سونوگرافی در هفته های 12 ، 22  و 32 انجام می شود. در صورتی که مادر مبتلا به فشار خون، دیابت و بیماری خاصی باشد تعداد سونوگرافی افزایش پیدا می کند. استفاده مکرر از سونوگرافی در دوران بارداری توصیه نمی شود چون در هر حال از اشعه برای انجام این کار استفاده می شود. در تست های غربالگری بارداری استفاده از سونوگرافی بخشی از روند تشخیص است و بنابراین باید در کنار آزمایش خون انجام شود.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.