آزمایش آمینوسنتز چیست؟

آزمایش آمینوسنتز روشی است که پیش از تولد کودک انجام می شود. در طی این آزمایش مقداری از مایع آمنیوتیک از بدن کشیده می شود تا بررسی صورت بگیرد که یک سری اختلالات کروموزومی وجود دارد یا نه. نمونه گیری می بایست در آزمایشگاه و توسط پزشک متخصص صورت بگیرد.

آزمایش آمینوسنتز چیست؟

لزوم انجام آزمایش

هدف از آزمایش آمینوسنتز این است که اختلالات کروموزومی در جنین بررسی شود. همینطور در صورت وجود ناهنجاری های کروموزومی نیز شرایط ارزیابی شود. تشخیص اختلال تک ژنی به واسطه آزمایش آمینوسنتز صورت می گیرد. بهتر است که پیش از بارداری سطح و وضعیت ناقلی والدین و همینطور میزان جهش آنها مشخص شود.

از سوی دیگر نمونه گیری آمینوسنتز سبب می شود تا وضعیت تکامل ریه به درستی پیش بینی شود و عفونت های جنینی نیز تشخیص داده شود و یا ناسازگاری RH بررسی شود. همه این موارد به نوبه خود بحث مهمی هستند که برای تست آمینوسنتز در نظر گرفته می شوند.

زمان انجام آزمایش آمینوسنتز

از نظر زمانی بهترین دوره برای انجام Hclhda هفته 14 الی 20 بارداری است. پس از این زمان در صورت صلاحدید پزشک نیز می توان گفت که این آزمایش صورت می گیرد و مشکلی ایجاد نمی کند. هدف اصلی از این آزمایش کمک به والدین است که تصمیم درستی در خصوص سقط جنین مبتلا به ناهنجاری گیرند. در واقع مجوز ختم بارداری تنها برای بارداری های کمتر از 19 هفته در نظر گرفته می شود. توصیه ها نشان می دهد که آزمایش آمینوسنتز می بایست تا پیش از پایان هفته شانزدهم انجام شود.

آزمایش آمینوسنتز برای چه کسانی تاکید می شود؟

در صورتی که سن مادر بالای از 35 سال باشد بهتر است آزمایش آمینوسنتز صورت بگیرد. اگر در تست غربالگری سطح غیر طبیعی از مارکرهای بیوشیمیایی مشاهده شود این نمونه گیری الزامی است. در صورتی که سونوگرافی یک سری یافته های غیر طبیعی را نشان دهد نیز می بایست آزمایش به درستی صورت بگیرد.

اگر در بارداری های قبلی سابقه نقص لوله عصبی وجود داشته باشد و همینطور سابقه اختلالات کروموزومی دیده شود نیز چنین آزمایشی می تواند بسیار موثر باشد.

روش انجام آزمایش آمینوسنتز

برای اینکه آزمایش آمینوسنتز برای شما واضح تر در نظر گرفته شود به زبانی ساده در مورد این آزمایش صحبت کرده ایم. دقت کنید که آزمایش آمینوسنتز در خانه صورت نمی گیرد و باید مراحل نمونه گیری در آزمایشگاه باشد.

روش انجام آزمایش آمینوسنتز

شرایط به این صورت است که در ابتدا می بایست سلول های جنینی به محیط کشت غنی از مواد غذایی و ویتامین های لازم و مواد محرک رشد سلولی تلقیح و برای تکثیر نیز به انکوباتور انتقال یابند. رشد سلول ها حدوداً 7 الی 10 روز زمان نیاز دارد.

این رشد در مرحله ای از چرخه سلولی که در آن کروموزوم کشیده می شود متوقف خواهد شد. در نهایت نمونه ها به فاز لام گیری و رنگ آمیزی می رسند و پروسه آنالیز صورت می گیرد. آنالیز به واسطه آنالیزورهای حرفه ای صورت می گیرد و پاسخ در طی چندین مرحله بازبینی می شود. سپس جواب نهایی اعلام می شود.

برای اینکه نتیجه دقیق حاصل شود نیاز است که همه مراحل توضیح داده شده به شکل موازی در دو کشت جداگانه صورت بگیرد.

اگر نمونه در آزمایشآمینوسنتز با آلودگی همراه باشد و یا سلول های مادری سبب اختلال در انجام آزمایش شود نیاز است که نمونه گیری تکرار شود.

این آزمایش سبب می شود تا ناهنجاری های تعدادی و ساختاری در همه کروموزوم ها تشخیص داده شود. از آنجایی که به نتیجه رسیدن زمانبر است می بایست یک سری تکنیک های جدید برای فلورسنت کمی پی سی آر نیز صورت بگیرد.

موارد زیر توسط آزمایش آمینوسنتز بررسی نمی شوند!

یک سری نکات وجود دارد که آگاهی از آنها سبب می شود تا انتخاب بهتری داشته باشید. دقت کنید که اختلالاتی مانند لب شکری، کام شکری، یک سری اختلالات ذهنی و آسیب های قلبی و عروقی توسط آزمایش‌آمینوسنتز مشخص نمی شود. این تست در گروه اختلالات مادرزادی کاربرد ندارد.

توصیه ها پس از انجام آزمایش

در صورتی که گروه خونی مادر منفی و پدر مثبت باشد پس از انجام آزمایش آمینوسنتز، مادر می بایست آمپول روگام تزریق نماید در صورتی که RH خون جنین مثبت باشد و RH خون مادر منفی باشد پس از آزمایش آمینوسنتز نیاز است که خون مادر پادتنی علیه خون جنین را تولید نماید. برای جلوگیری از این شرایط دارویی نیز به مادر تجویز می شود.

پس از آزمایش آمینوسنتز نیاز به استراحت است اما نیازی به استراحت مطلق نیست و فعالیت های سبک انجام می شود. برای جبران آب از دسته رفته مایع آمنیوتیک می بایست مایعات فراوان مصرف کنید. بهتر است که تا یک هفته رابطه جنسی صورت نگیرد و ورزش های سنگین انجام نشود.

توصیه ها پس از انجام آزمایش آمینوسنتز

آزمایش آمینوسنتز با دقت 100 درصد

تیم تخصصی آنی آزما آزمایش آمینوسنتز را با بهترین دستگاه و با دقت 100 درصد انجام می دهند. پیشنهاد تیم آنی آزما این است که آزمایش آمینوسنتز را پیش از هفته 19 بارداری انجام دهید تا در صورت بروز مشکل، مجوز برای سقط جنین صادر شود. معمولاً پس از هفته 19 ام این مجوز به سختی صادر می شود.

نمونه برداری توسط پزشک و در آزمایشگاه صورت می گیرد و نتیجه سریعاً با بیشترین دقت اعلام می شود. از یاد نبرید که این آزمایش به نوبه خود می تواند یک راه نجات برای مادر و حتی کودک ناقص باشد و بهتر است که جدی گرفته شود.

کلام آخر

بسیاری از افراد از عفونت پس از آزمایش آمینوسنتز می ترسند. بررسی ها نشان می دهد که عفونت پس از آزمایش آمینوسنتز یک مورد در هر سه هزار مورد است بنابراین نگرانی در این زمینه وجود ندارد. در صورتی که از پزشک مجرب و با تجربه استفاده شود احتمال سقط بسیار کم است و همه چیز به دقت ارزیابی می شود. از سوی دیگر حجم مایع خارج شده از کیسه آب جنین بسیار زود جبران می شود و به سطح طبیعی باز می گردد.

در زمان انجام آزمایش آمینوسنتز مقدار مختصر دردی زیر شکم احساس می شود که قابل تحمل است. مقدار کمی لک خون یک تا و روز پس از تست وجود دارد که سریعاً برطرف می شود.