به جرات میتوان گفت که آنفولانزا نیز میتواند به قدرت کرونا خطرناک باشد. متأسفانه افرادی هستند که دچار عوارض شدید ناشی از آنفولانزا شده و حتی مرگ و میر نیز از این ویروس گزارش شده است. اما میزان مرگ و میر و عوارض خطرناک ناشی از آنفولانزا نسبت به کرونا بسیار ناچیز است. مسألهای که متخصصان در مورد آنفولانزا مطرح کردهاند، بحث مزمن شدن این عامل بیماریزا است. اگر این اتفاق بیفتد، مسلما اوضاع بسیار سخت خواهد شد. به همین دلیل ما لازم میدانیم اطلاعات علمی در این زمینه را مطرح کنیم چون افزایش آگاهی به معنای افزایش مراقبت از خود خواهد بود.
بسیاری از ما که آنفلوآنزا گرفتهایم میدانیم که همیشه به همان سرعتی که انتظار داشتیم، خوب نمیشویم. پزشکان در یک مطالعه جدید تایید کردند که مبتلایان به آنفلوآنزا هم میتوانند علائم طولانیمدتی شبیه به بیماری کووید مزمن داشته باشند. متخصصان علوم پزشکیِ دانشگاه آکسفورد پرونده پزشکی و در حال بهروزشدنِ بیماران مبتلا به این دو ویروس را تجزیه و تحلیل کردند. هر دو گروه با بیش از ۱۰۰ هزار شرکتکننده در هر کدام، بیمارانی را شامل میشد که سه تا شش ماه پس از عفونت اولیه هنوز دنبال درمان بودند. علائم مزمن در هر دو بیماری تنفس غیرطبیعی، خستگی و سردرد بوده است.
مزمن شدن بیماری آنفلوآنزا
پروفسور پل هریسون، یکی از متخصصان ارشد این مطالعه میگوید: بسیاری از ما که آنفلوآنزا گرفتهایم میدانیم که همیشه به همان سرعتی که امیدوار بودیم یا انتظار داشتیم، خوب نمیشویم. اگرچه نشانههایی وجود دارد مبنی بر اینکه بیماران مبتلا به کووید مزمن بیشتر به مشکلات و علائم طولانیمدت گرفتار میشوند، با این حال اختلاف نسبتا اندکی بین طولانی شدن علائم این دو بیماری در افراد مبتلا مشاهده شد.
در این آزمایشها مشخص شد که حدود ۴۲ درصد از بیماران مبتلا به کووید هنوز سه ماه بعد، نشانههای آن را دارند و در مقایسه، این رقم برای گروه مبتلا به آنفلوآنزا ۳۰ درصد بوده است. هرچند آمار بالاتر در بیماران مبتلا به کووید میتواند معلول این واقعیت هم باشد که مردم به دلیل ترس بیشتر از این بیماری، احتمالا بیشتر به دنبال مراقبت از پیامدهای طولانیمدت آن هستند.
متخصصان همچنین تاکید کردهاند این مطالعه که در مجله «پلاس مدیسین» (PLOS Medicine) منتشر شده، شدت علائم مزمن برای این دو بیماری را تجزیه و تحلیل نکرده است. به گزارش ایندیپندنت، با این حال آنها میگویند: درباره این موضوع که افراد مبتلا به کووید شدید، احتمالا بیشتر به مشکلات طولانی ناتوانکننده دچار میشوند، شواهد فزایندهای وجود دارد. متخصصان به این نتیجه رسیدند که درباره هر دو ویروس تحقیقات بیشتری نیاز است و معتقدند که احتمالا پیش از این، علائم طولانیمدت آنفلوآنزا نادیده گرفته شده است.
همپوشانی کرونا و آنفلوآنزا در کمین کشور
سفر کردن، مهمانی و رستوران رفتن، حضور در اجتماعات و ماسک نزدن ها در وضعیت خطرناک کرونا و احتمال بروز آنفلوآنزا، به ضرر خودمان و خانواده هایمان است. همپوشانی شیوع آنفلوآنزا و کرونا و همزمانی آنها با روزهای وارونگی هوا، میتواند موجی جدید در کلانشهرها و از جمله پایتخت ایجاد و با افزایش شمار مبتلایان به این ۲ ویروس عفونی به ویژه بیماری کووید-۱۹، شرایط را برای بیمارستانها و کارکنان درمان سخت کند.
متخصصان نسبت به همزمانی آنفلوآنزا و کرونا در پاییز و زمستان امسال هشدار داده اند و معتقدند با توجه به فراگیری پوشش کامل واکسیناسیون در جامعه و ایجاد ایمنی کامل، بیماری کووید-۱۹ و همچنین در دسترس نبودن واکسن آنفلوآنزا برای همه مردم، رعایت پروتکل های بهداشتی بهترین راه ممکن برای کنترل این ۲ بیماری ویروسی و عفونی است. موضوع بیماری های عفونی ویروسی همچون آنفلوآنزا در فصل سرما و در شرایطی که ویروس کرونا نیز همچنان جولان می دهد و در هر جمع و فضایی می تواند مردم را گرفتار خود سازد، مورد توجه متخصصان قرار گرفته و هر یک با هشدارهایی تلاش دارند مردم را متقاعد سازند که رعایت پروتکل های بهداشتی در این شرایط خاص و حساس بهترین راه ممکن در پیش روی مردم است.
مدتی بعد از مهار خیز پنجم کرونا شاهد کاهش مراجعان به بخش اورژانس این بیمارستان بودیم اما اکنون دوباره می توان از افزایش میزان مراجعه خبر داد که در این میان آنفلوآنزا نقش اساسی دارد. با شروع فصل سرما شهروندان به محض بروز برخی علائم سریع به پزشک مراجعه می کنند که گاهی این افراد هیچ گونه مشکلی ندارند و با مراجعه به مراکز درمانی آلوده می شوند.
شیوع وسیع آنفلوآنزای فصلی همزمان با همه گیری کرونا
شیوع وسیع آنفلوآنزای فصلی همزمان با همه گیری کرونا میتواند بیمارستانها و کادر درمان را درگیر کند و حتی از پا درآورد. دکتر شروین شکوهی با بیان این که پیش از رسیدن فصل سرما و بیماری های شایع باید آماده باشیم، اظهار کرد: تامین واکسن آنفلوآنزا به ویژه برای کادر درمان و گروه های پرخطر ضرورت دارد. وی با اشاره به این که آنفلوآنزا یک عفونت ویروسی، مسری و شایع است تاکید کرد: این بیماری، به خصوص برای کادر درمان که در تماس مستقیم با بیماران هستند، سالمندان، کودکان خردسال و مبتلایان به بیماریهای مزمن و زمینهای میتواند خطرناک باشد.
این استاد دانشگاه ضمن انتقاد از کاهش درصد رعایت پروتکل های بهداشتی توضیح داد: برای پیشگیری از ابتلای همزمان به بیماریهای آنفلوآنزا و کووید -۱۹، باید اقدامات پیشگیرانه انجام شود، مردم باید ماسک بزنند و از حضور در اجتماعات و مکانهای شلوغ پرهیز کنند. وی با تاکید بر این که استفاده صحیح از ماسک، علاوه بر این که مانع بروز بیماری کرونا میشود، برای پیشگیری از آنفلوآنزا نیز موثر است خاطرنشان کرد: سال گذشته آمار مبتلایان به بیماری آنفلوآنزا به دلیل دریافت واکسن این بیماری و رعایت اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با بیماری کرونا، کاهش قابل توجهی داشت ولی در سالجاری با کاهش رعایت شیوه نامه های بهداشتی نگرانی شیوع گسترده آنفلوآنزای فصلی دور از تصور نیست.
رعایت پروتکل های بهداشتی
سفر کردن، مهمانی و رستوران رفتن، حضور در اجتماعات و ماسک نزدن ها در وضعیت خطرناک کرونا و احتمال بروز آنفلوآنزا، به ضرر خودمان و خانواده هایمان است. کرونا بیماری بسیاری جدی است و این روزها آنقدر خبر مرگ کرونایی به گوشمان می رسد که دیگر نمیشود این ویروس را جدی نگرفت؛ کرونا خطرناک است و اگر رعایت نکنیم بسیار کشنده خواهد بود. واکسینه شدن در برابر بیماری به خصوص در همه گیری ها یک مسئولیت اجتماعی است. ماه ها است کشور ما با آمار بالایی از مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا روبرو است و باید به این موضوع توجه داشته باشیم با توجه به مشکلات اخیر واکسن ها با مشقت های زیادی در دسترس عموم قرار می گیرد، بنابراین تنها راهکار برای کاهش مرگ و میر هموطنانمان واکسیناسیون علیه بیماری است.
تنها موضوعی که می تواند به کاهش بار بیماری کمک کند، به طور قطع و بدون تردید واکسیناسیون است. واکسن آنفلوآنزا میتواند از افراد در برابر برخی عوارض شدید ناشی از ابتلا به کرونا محافظت کند، افزود: بنظر می رسد واکسن آنفلوآنزا می تواند سلاحی ارزشمند برای مبارزه با همهگیری کووید-۱۹ باشد. دکتر شکوهی با تاکید بر این که مهم ترین اصل پیشگیری از بیماریهای عفونی، رعایت فاصله گذاری اجتماعی است ادامه داد: برای پیشگیری از افزایش بار بیماری و اضافه نشدن بار آنفلوآنزا به مراکز درمانی و بهداشتی باید برای مدتی قید مهمانیهای پرجمعیت را بزنیم و ناگزیریم از مراسم عروسی خودداری کنیم و به مهمانی نرویم.
بی توجهی به پروتکل ها آمار مرگ و میر را افزایش داد
هفدهم مهرماه و پس از آنکه وزارت بهداشت آمار فوتی های کرونا را در کشور ۱۷۳ نفر اعلام کرد، عده ای در نقاط مختلف و از جمله پایتخت خیلی زود دل خوش به پایان بیماری کرونا شدند و پروتکل های بهداشتی را در فصلی حساس یکی پس از دیگری کنار گذاشتند. موضوعی که بارها مورد توجه متخصصان و مسئولان بهداشتی کشور قرار گرفته و تاکید کرده اند که آمار ابتلا به کرونا و افرادی که جان خود را از دست داده اند نباید معیار عمل به پروتکل های بهداشتی قرار گیرد چرا که این ویروس کشنده هر لحظه امکان اوج گرفتن دارد و می تواند مردم را غافلگیر و موجب مرگ آنها شود.
آماری که در روزهای ۱۸ تا بیستم مهر ماه بر گفته مسئولان مهر تایید گذاشت و در حالی که انتظار بر کاهش فوتی ها بود اما با فوت ۲۲۲ بیمار در ۱۸ مهر، ۲۷۶ نفر در ۱۹ مهر، ۲۱۳ نفر در ۲۰ مهر و رسیدن این آمار به ۱۹۴ نفر در ۲۱ مهر باید تاملی کنیم در رفتارمان که بیانگر آن است که رعایت نکردن دستورالعمل ها اگر به همین منوال ادامه پیدا کند کشور و بویژه پایتخت با جمعیت بالای ۱۰ میلیون را به سمت موج ششم کرونایی سوق خواهد داد.
برگزاری دورهمیهای خانوادگی و مراسم عروسی در فضای سربسته و بدون توجه به موارد بهداشتی همچنان متهم اصلی خیز و افزایش تدریجی مبتلایان و فوتی ها است؛ موضوعی که بر اساس اعلام مسئولان دانشگاه های علوم پزشکی در گوشه و کنار کلانشهر تهران بیشتر نمود دارد؛ به گونه ای که اکنون درصد قابل توجهی از جمعیت بخصوص در مراکز خرید به پروتکل ها بی توجهی می کنند و دورهمی های خانوادگی در گوشه و کنار پایتخت رو به افزایش است.
شرط کافی؛ رعایت شیوه نامههای بهداشتی
اگر چه در این شرایط خاص روند اکثر شاخصهای کرونا رو به نزول است، اما همانطور که کرونا بارها در ماههای گذشته نشان داده، باید شرایط تمامی استانها از جمله تهران را ناپایدار و شکننده در نظر گرفت و همچنان باید بدانیم برای کنترل کرونا، واکسیناسیون شرط لازم است و شرط کافی، رعایت شیوه نامههای بهداشتی است. ترکیب فرآیند واکسیناسیون در کنار تعهد به رعایت شیوه نامههای بهداشتی را ضروری دانست و از شهروندان خواست که از برگزاری دورهمی های غیر ضروری مانند جمعهای خانوادگی خودداری کنند. فرد واکسینه شده به طور حتم باید ۲ دُز واکسن را دریافت کرده باشد تا در مقابل ویروس کرونا ایمنی نسبی، کسب شود.
اما هنوز بسیاری از افراد دُز دوم را دریافت نکرده اند و بنابر این شرایط همچنان ناپایدار تلقی میشود و توصیه ما رعایت صبورانه شیوه نامههای بهداشتی است. از بی توجهی به شیوه نامه های بهداشتی آسیب های فراوانی دیده ایم، گفت: باید با درس گرفتن از تجربیات تلخ، در کنار تسریع در روند واکسیناسیون برای کاهش روند بیماری تلاش کرد. مهمترین نقطه آسیب پذیری در این روزها را رعایت نکردن شیوه نامههای بهداشتی، ساده انگاری و عادی انگاری دانست که در تحقق مصونیت سازی جمعی میتواند مشکل ایجاد کند.
شرایط ناپایدار و شکننده در کلانشهرها
به صورت چشمگیری در میزان مراجعان سرپایی، بستری در بخشهای عادی و مراقبتهای ویژه و میزان مرگ و میرها شاهد کاهش آمارها هستیم. اما طبق تجربه و درسی که کرونا به ما آموخته این شرایط را به ویژه در کلانشهرها باید ناپایدار و شکننده تلقی کنیم. براساس جدیدترین داده های آماری از رنگ بندی کرونایی کشور، هفت شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۰۸ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۴۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۸۵ شهرستان در وضعیت آبی قرار گرفته اند. این رنگ بندی کرونایی نشان می دهد تهران با وضعیت نارنجی یا پرخطر قرار دارد و در این وضعیت سطح شغلی سه و چهار تعطیل خواهند بود.
مدارس، دانشگاهها، حوزههای علمیه، آموزشگاههای فنی و حرفهای، زبانسراها، آموزشگاهها و کتابخانهها، مهدهای کودک، استخرهای سرپوشیده، موزهها و باغ موزهها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاههای زنانه و سالنهای زیبایی و کاهش فعالیت مترو و حمل و نقل عمومی درون شهری از جمله مشاغل گروه شغلی سطح سه هستند. همایشها، برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، مدارس شبانه روزی، باشگاههای ورزشی مربوط به ورزشهای پربرخورد، از جمله کشتی، کاراته و جودو، کافهها، چایخانهها و قهوهخانهها با عرضه مواد دخانی، باغ وحشها، شهربازیها و مراکز تفریحی آبی نیز از جمله مشاغل گروه شغلی چهار محسوب می شوند.
براساس این رنگ بندی و سطح بندی مشاغل دو گروه شغلی سه و چهار مجاز به فعالیت در تهران نیستند؛ موضوعی که براساس شواهد از سوی هیچ یک از این مشاغل رعایت نمی شود و اگر هم رعایت می شود در حد اندک و قابل شمارش بوده که البته این هم بخاطر رعایت پروتکل ها نیست و بیشتر بخاطر برخی مسائل حاشیه ای در تعطیلی بسر می برند.
چه مدت پس از دریافت واکسن تست آنتی بادی کرونا بدهیم؟
بیشتر واکسنهای کرونای تولید شده باید در دو دوز تزریق شوند تا بدن در برابر ویروس مورد نظر ایمن شود. این دو دوز با فاصله زمانی مشخصی تزریق میشود تا بدن فرد حداکثر ایمنی لازم را به دست آورد. با وجود این که دو دوز واکسن کرونا باعث تولید آنتیبادی در بدن میشود، بدن افراد ۱۴ روز پس از دریافت دوز دوم واکسن کاملاً ایمن میشود. در صورتی که قبل از این دوره زمانی میزان آنتیبادی تولید شده در بدن افراد افزایش یابد، به این معنا است که فرد تا حدودی در برابر بیماری ایمن شده است.
به نظر میرسد که آنتیبادی بین ۱۰ تا هزار واحد بینالمللی میتواند از افراد در برابر بیماری محافظت کند. محققان معتقد هستند که تزریق واکسن میتواند میزان آنتیبادی بدن را به بالای ۳۰۰ واحد افزایش دهد، البته ایجاد ایمنی لازم در بدن فقط به افزایش عدد آنتیبادی بستگی ندارد به عنوان مثال ممکن است افراد به خوبی در برابر بیماری مورد نظر ایمن شده باشند، اما مشکلات خاص موجود در بدن، مانع افزایش آنتیبادی شده باشد. این اتفاق معمولاً زمانی رخ میدهد که افراد با عفونت مقابله کردهاند. گاهی اوقات تولید آنتیبادی کم در بدن به دلیل نبود تطابق ژنتیکی و کروموزومی رخ میدهد؛ البته این موضوع بدان معنا نیست که تزریق واکسن کرونا برای این گروه از افراد مناسب نیست.
برای آزمایش در منزل و تست کرونا در منزل یا محل کار می توانید از سایت آزمایشگاهی آنی آزما کمک بگیرید.
سخن پایانی
در حال حاضر که علائم بیماری کرونا با آنفولانزا بسیار شبیه به هم هستند، بنابراین اگر دچار علائم شدید، نباید مبنی را بر آنفولانزا یا مطلقاً کرونا بگذارید. در اولین قدم باید تست کرونا را انجام دهید. بهترین کار این است که با آزمایشگاه شبانه روزی آنی آزما تماس گرفته و درخواست انجام آزمایش کرونا در منزل را داشته باشید. در این صورت کارشناسان ما به منزل شما مراجعه کرده و تست را برای شما انجام میدهند. فارغ از نوع موقعیت جغرافیایی، همکاران ما در خدمت شما خواهند بود.