ثبت آزمایش
یکی از عارضه های دستگاه ادراری، ابتلا به عفونت است که به نوبه خود خطرناک است. افرادی که به این عفونت مبتلا شده اند، در هنگام خروج ادرار، بسیار اذیت می شوند و از سویی دیگر این عفونت به تدریج پیشرفت می کند به گونه ای که کل دستگاه ادراری را فرا می گیرد. حتی عفونت ادراری منجر به بروز مشکل در دستگاه تناسلی نیز خواهد شد به همین دلیل است که سریعا باید درمان را شروع نمود. این عفونت به دلیل خوردن غذاهای آلوده به عوامل بیماری زا همانند باکتری ها ایجاد می شود. اگر متخصص به وجود عفونت ادراری در بیمار شک کند، در اولین قدم انجام آزمایش کشت ادرار (UC) را توصیه می کند. ادرار یک فرد سالم باید عاری از باکتری بوده و یا اینکه مقدار باکتری در ادرار، بسیار کم باشد به گونه ای که بتوان از آن صرف نظر نمود.
آزمایش کشت ادرار (Urine Culture) آزمایشی است که می تواند باکتری ها را در ادرار شما تشخیص دهد. در این آزمایش میکروب هایی که باعث عفونت دستگاه ادراری (UTI) می شوند ، شناسایی و تشخیص داده می شوند. باکتری هایی که به طور معمول باعث عفونت دستگاه ادراری می شوند، می توانند از طریق حالب وارد مجاری ادراری شوند. در محیط دستگاه ادراری شما ، این باکتری ها می توانند به سرعت رشد کرده و به یک عفونت تبدیل شوند. در حالت طبیعی نمونه ادرار افراد سالم بدون باکتری یا دارای مقادیر بسیار جزئی از باکتری می باشد.
آزمایش کشت ادرار می تواند میکروارگانیسم ها ، به طور معمول باکتری ها ، که باعث عفونت دستگاه ادراری می شوند را شناسایی کند. عفونت دستگاه ادراری در زنان نسبت به مردان شایع تر است. دلیل این امر این است که مجرای ادرار خانم ها کوتاه تر و بسیار به مقعد نزدیک است. بنابراین ، راه یافتن باکتری های روده به مجرای اداری خانم ها بسیار آسان تر است. باکتری ها می توانند در نواحی مانند مثانه ، مجرای ادرار و کلیه ها راه یافته و به یک عفونت تبدیل شوند.
مجاری ادراری شما شامل کلیه ها ، مثانه و لولههایی است که ادرار را از بدن شما خارج می کنند (مجرای ادرار و حالب). عفونت معمولاً در مثانه یا مجرای ادراری (لوله ای که به پوست شما ختم می شود و ادرار را به بیرون از بدن شما هدایت می کند) شروع می شود. اما این عفونت می تواند بر هر بخشی از این سیستم تأثیر بگذارد. اگر شما به عفونت مبتلا باشید ، ممکن است هنگام ادرار کردن احساس سوزش و ناراحتی نمایید.
علائم عفونت دستگاه ادراری چیست؟
شایع ترین علائم عفونت دستگاه ادراری عبارتند از:
درد و ناراحتی ، به طور معمول در ناحیه تحتانی کمر و شکم
درد هنگام ادرار کردن
تب
احساس نیاز به تکرار ادرار
وجود مشکل در جریان ادرار
اگر مبتلا به عفونت دستگاه ادراری هستید ، در صورت وجود خون ، ادرار ممکن است غیر شفاف به نظر برسد یا حتی یک سایه صورتی یا مرجانی به وجود آورد. حتی ممکن است شما دائما احساس کنید که به ادرار کردن نیاز دارید، و ممکن است در خارج کردن حتی مقدار کمی ادرار از مثانه خود مشکل داشته باشید. در مواردی که عفونت جدی تر می شود ، ممکن است لرزش ، تب و لرز یا استفراغ را نیز تجربه کنید.
آزمایش کشت ادرار چگونه انجام می شود؟
برای انجام آزمایش کشت ادرار شما باید یک نمونه درست و اصولی از ادرار خود تهیه نمایید. تهیه نمونه ادرار به روش های مختلفی قابل انجام است. متداول ترین روش برای جمع آوری ادرار ، روش جمع آوری تمیز جریان میانی ادرار است. برای این کار ، هنگام ادرار کردن ، ادرار خود را با رعایت شرایط زیر در ظرف مخصوص آزمایش جمع می کنید.
نحوه تهیه یک نمونه استریل و درست برای انجام آزمایش کشت ادرار
قبل از شروع جمع آوری ادرار، بهتر است در ابتدا دست های خود را بشویید و سپس دستگاه تناسلی خود را با یک پاک کننده مناسب مثل صابون بشویید. برای انجام این آزمایش معمولا توصیه می شود نمونه اول صبح جمع آوری شود زیرا در این حالت ادرار شما در طول شب برای چند ساعت در مثانه شما باقی می ماند و جواب آزمایش آن درست تر است. اما اگر نتوانید نمونه صبحگاهی جمع آوری کنید بار هم اشکالی ندارد و شما می توانید در ساعات دیگر شبانه روز نیز آزمایش کشت ادرار خود را انجام دهید.
پس از شستشو دست های خود ظرف جمع آوری ادرار را از نایلون خود باز می کنید و سپس ابتدای ادرار خود را به بیرون می روید و جریان میانی ادرار را در ظرف جمع می کنید. باید دقت داشته باشید که پوست شما با ظرف ادرار تماس نداشته باشد. همچنین وجود مواد شوینده در نمونه ادرار می تواند در نتایج آزمایش شما اختلال ایجاد نماید.
با توصیه پزشک خود در صورت امکان تا 2 روز قبل از جمع آوری ادرار بهتر است هیچ گونه داروی آنتی بیوتیکی مصرف نکرده باشید.
علاوه بر روش گفته شده، روش های دیگری نیز برای جمع آوری نمونه ادرار برای انجان آزمایش کشت ادرار وجود دارد. از جمله:
کیسه جمع آوری ادرار
نمونه ادرار را می توان با یک کیسه جمع آوری ادرار نیز جمع آوری کرد. این روش بیشتر در کودکان و نوزادان استفاده می شود. برای این روش ، یک کیسه پلاستیکی با چسب مخصوص به نوزاد متصل می شود. این کیسه ها به دو صورت دخترانه یا پسرانه از طریق آزمایشگاه یا داروخانه ها قابل تهیه هستند. وقتی کودک ادرار را شروع کرد ، کیسه ادرار را بردارید و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال کنید. برای انجام آزمایش کشت ادرار از طریق کیسه جمع آوری ادرار در نوزادان، نکته ای که باید حتما رعایت نمایید این است که نمونه ادرار نوزاد با مدفوع آلوده نشده باشد.
کاتتر
در بعضی موارد ، پزشک متخصص باید نمونه ادرار را با سوند جمع کند. برای این کار ، آنها یک لوله لاستیکی نازک را از طریق مجرای ادرار به مثانه وارد می کنند. پس از نصب سوند ، ارائه دهنده خدمات بهداشتی می تواند نمونه ای را جمع آوری کند. اگر در حال حاضر سوند ادرار دارید ، یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی می تواند با بستن انتهای زهکشی سوند شما قبل از رسیدن به کیسه زهکشی ، نمونه را جمع کند.
پس از عبور ادرار به لوله گیره شده ، ارائه دهنده خدمات درمانی شما از سرنگ برای برداشتن نمونه ادرار استفاده می کند. نمونه های ادرار را نباید مستقیماً از یک کیسه جمع آوری کاتتر گرفت زیرا ادرار که مدت زیادی از بدن خارج شده ممکن است باکتری های آن با گذشت زمان تکثیر پیدا کرده باشند و نمونه خوبی برای انجام آزمایش نباشد زیرا احتمال دارد فرد بدون اینکه دارای عفونت مجرای ادراری باشد، به صورت کاذب نتایج مثبت را نشان دهند.
آسپیراسیون از آلت تناسلی
در موارد نادر ، ممکن است پزشک شما نیاز به برداشتن نمونه ادرار از مثانه شما با سوزن داشته باشد. این روش که آسپیراسیون سوپراپوبیک نامیده می شود ، در صورتی که تلاش های قبلی برای جمع آوری نمونه غیر آلوده ناموفق بوده باشد ، استفاده می شود.
چرا انجام آزمایش کشت ادرار در دوران بارداری مهم است؟
اگر باردار هستید ، ممکن است پزشک متخصص زایمان در طول مراقبت های قبل از زایمان به عنوان یک اقدام احتیاطی ، در چندین مرحله اقدام به درخواست آزمایش کشت ادرار کند. اگر در دوران بارداری خود به عفونت مجاری ادراری مبتلا شده باشید، ابتلا به آن و درمان آن ضروری است. عفونت مجاری ادراری در بارداری شایع است و در بعضی مواقع ممکن است کم اهمیت به نظر برسد. عفونت های مجاری ادراری که درمان نشده اند می توانند منجر به زایمان زودرس یا بروز بیماری های عفونی مختلف در نوزاد تازه متولد شده یا مادر شود.
چگونه باید برای انجام آزمایش کشت ادرار آماده شوید؟
قبل از شروع آزمایش ، به پزشک خود بگویید که چه داروهایی یا مکمل هایی رت مصرف کرده اید یا اخیراً مصرف می کنید. این کار ممکن است با نتایج آزمایشگاه اختلال ایجاد کند. گذشته از شستن دستها و دستگاه تناسلی قبل از جمع آوری ادرار استریل، نیازی به آمادگی خاص دیگری برای انجام کشت ادرار وجود ندارد. اگر در مورد آزمایش ، خطرات یا نتایج هرگونه سوال یا نگرانی دارید ، با پزشک خود صحبت کنید.
نمونه ادرار شما در آزمایش کشت ادرار برای 24 ساعت در محیط های کشت مخصوص رشد باکتری کشت داده می شود تا در صورت وجود باکتری در نمونه شما مشخص شود. آزمایش کشت ادرار در دمای 37 درجه یا همان دمای بدن و در دستگاه های مخصوصی به نام انکوباتور انجام می شود. در این دما، در صورتی که عوامل عفونی در نمونه ادرار شما وجود داشته باشند، با استفاده از دمای مناسب محیط و همچنین مواد غذایی که در محیط های کشت برای آن ها فراهم گردیده است، شروع به رشد بر روی این محیط ها می کنند. سپس نمونه زیر میکروسکوپ بررسی می شود.
اندازه، شکل، و همچنین ویژگی های رشد آن ها روی محیط کشت تا حد زیادی می تواند عامل عفونی را مشخص نماید. اگر ادرار شما علائم وجود باکتری یا ارگانیسم های دیگر را نشان دهد ، نتیجه مثبت خواهد بود. اگر تعداد کمی باکتری یا ارگانیسم ظاهر شود ، نتیجه آزمایش منفی خواهد بود. در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش کشت ادرار، تعداد باکتری هایی که رشد کرده است را برای تعیین میزان وخامت بیماری در جواب آزمایش ذکر می کنند. فرد انجام دهنده آزمایش کشت ادرار همچنین می تواند مشخص کند که چه ارگانیسم هایی باعث ایجاد عفونت می شوند. آزمایشگاه شما از طریق دید مستقیم یا از طریق آزمایش های اضافی تر روی نمونه شما نوع باکتری که باعث عفونت شده است را شناسایی می نماید.
نتایج کشت ادرار به طور معمول در دو یا سه روز آماده می شود. اگر نتیجه شما مثبت باشد، آزمایش آنتی بیوگرام نیز برای نمونه شما انجام می شود تا داروهایی که تاثیر بیشتری بر عامل عفونی دارند، مشخص گردد. پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را برای کمک به از بین بردن باکتری های مضر به شما تجویز کند.
بعضی اوقات ممکن است در آزمایش کشت ادرار بیش از یک نوع باکتری عامل عفونت ادراری شما باشند یا مقادیر بسیار کمی باکتری در نمونه شما وجود داشته باشد. در این گونه موارد بهتر است نمونه شما مجددا تکرار شود. اکثر عفونت های مجاری ادراری توسط E. coli ایجاد می شوند که غالباً در مدفوع شما یافت می شود. استافیلوکوکوس و پروتئوس دو نوع باکتری دیگر هستند که احتمالاً باعث این گونه عفونت های می شوند. بعضی اوقات عفونت ادراری توسط کاندیدا ایجاد می شود ، که مخمر است که می تواند در مجاری ادراری شما رشد کند. گاهی اوقات ، یک عفونت ادراری در اثر عفونت مقاربتی (STI) ایجاد می شود.
در بیشتر موارد عوامل عفونی که در جواب آزمایش دیده می شوند، می توانند به عنوان فلور طبیعی پوست یا مجاری ادراری شما باشند که در اثر رشد بیش از حد و بر هم خوردن تعادل آن ها، باعث ایجاد عفونت شده اند.
درمان عفونت ادراری چگونه انجام می شود؟
عفونت مجاری ادراری اغلب با یک دوره تجویز داروی آنتی بیوتیکی درمان می شود. نوع آنتی بیوتیک تجویز شده می تواند بسته به نوع باکتری که در حال مبارزه با آن هستید ، تاریخچه پزشکی شما و اینکه آیا UTI شما مکرر بوده یا خیر ، متفاوت باشد. اگر همچنان به عفونت های مکرر مبتلا هستید ، ممکن است لازم باشد که از نظر حساسیت نسبت به آنها آزمایش شوید.
شما می توانید با نوشیدن مقدار زیادی آب و ادرار کردن مکرر به درمان عفونت مجاری ادراری در خانه بپردازید. هر فرصتی که باید سعی کنید برخی از باکتری ها را بیرون بیاورید به بدن شما کمک می کند تا سریعتر بهبود یابد. مکمل های ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند. آنها را به عنوان مهمات گلبول های سفید خود در هنگام مبارزه با عفونت تصور کنید.
اگر شما شک دارید که به عفونت مجاری ادراری مبتلا هستید یا خیر، احتمالاً به این دلیل است که علائم ناراحت کننده ای ندارید. درمان مناسب عفونت باید بیشتر ناراحتی شما را در مدت 48 ساعت برطرف کند. پوشیدن لباس مناسب و شل ، لباس زیر پنبه و شستشوی مکرر می تواند به عقب برگرداندن عفونت کمک کند.
عفونت مجاری ادراری معمولا یک بیماری اورژانسی نیست. اما اگر فکر می کنید یکی از آنها را دارید ، به دنبال معالجه پزشکی باشید. این امکان وجود دارد که عفونت مجاری ادراری باعث تشدید و ایجاد عفونت کلیوی شود که بر تمام بدن شما تأثیر می گذارد. درد در ناحیه کمر یا پائین زیر دنده ها و احساس لرز و ضعف علائمی است که نباید از آنها چشم پوشی کنید. در صورت مشاهده این علائم ، با پزشک خود تماس بگیرید.
بازگشت عفونت پس از گذراندن یک دوره درمانی در زمان های آینده، به صورت مکرر در آزمایش کشت ادرار دیده می شود. برای اینکه از این موضوع جلوگیری شود، تا حد امکان دوره درمانی خود را با هماهنگی پزشک آغاز نمایید و داروهای تجویزی را دقیقا مطابق با دستور پزشک مصرف نمایید و از مصرف خودسرانه داروها خودداری نمایید تا ضمن بر طرف شدن کامل عفونت و علائم آن، از ایجاد مقاومت دارویی در باکتری های عامل عفونت نیز جلوگیری شود.
برای انجام آزمایش کشت ادرار در آزمایشگاه آنلاین آنی آزما شما می توانید پس از گذراندن مراحل پذیرش اینترنتی و تعیین محل زندگی خود، آزمایش ادرار خود را در منزل (نمونه گیری در منزل) خود انجام دهید. برای اکثر افراد، انجام آزمایش ادرار و دادن نمونه در آزمایشگاه که محل تردد افراد زیادی است و معمولا دارای بهداشت ضعیف تری نسبت به خانه شماست، کاری چندش آور و دشوار می باشد. با آزمایشگاه آنی آزما شما می توانید بدون نیاز به مراجعه حضوری به آزمایشگاه، نمونه خود را در منزل خود و با خیال آسوده و راحت جمع آوری نمایید.