با علائم ابتلا به سینوزیت آشنا شوید

تشخیص سینوزیت، علائم و راه های درمان آن

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

سینوزیت نوعی بیماری عفونی است که غالبا در فصل سرما رخ می دهد. البته برخی از انواع سینوزیت، فصلی هستند به این معنا که با شروع فصل جدید به دلیل وجود مواد آلرژن در هوا، سینوس ها تحریک شده و در نتیجه سینوزیت بروز خواهد کرد. این عارضه انسان را اذیت می کند چون با درد همراه خواهد بود از سویی دیگر فرد برای تنفس دچار مشکل می شود. در ابتدا متخصص با بررسی ظاهری، احتمال ابتلا به سینوزیت را حدس می زند اما تشخیص دقیق و همچنین تشخیص میزان پیشرفت بیماری، لازم است تست هایی انجام گیرد. این مقاله اطلاعات خوبی در مورد نشانه های سینوزیت و راه های تشخیص آن ارائه خواهد کرد.

تشخیص سینوزیت با علائم آن و سی تی اسکن امکان پذیر است. سینوزیت آماس حاد یا مزمن لایه مخاطی در یک یا چند حفره اطراف بینی است که ممکن است بعد از آنفولانزا یا سرما خوردگی رخ دهد. به همین دلیل تشخیص آنفولانزا و سایر بیماری های عفونی جهت درمان به موقع بسیار حایز اهمیت می باشد. ( جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله تشخیص آنفولانزا مراجعه فرمایید)

ممکن است اخیرا دچار سردرد های طولانی باشید و شما و یا پزشکتان مشکوک به سینوزیت شده باشد و برایتان سوال پیش آمده باشد که سینوزیت چیست؟ چطور می توان آن را تشخیص داد؟ علت سینوزیت چیست؟ و در آخر آیا سینوزیت درمان دارد؟ در این مقاله سعی می کنیم تمامی سوالات شما را در این رابطه پاسخ دهیم.

تشخیص سینوزیت، علائم و راه های درمان آن

در تشخیص سینوزیت چند نوع سینوزیت داریم؟

در تشخیص سینوزیت انواع آن ممکن است تشخیص داده شود. نوع سینوزیت در درمان آن بسیار حایز اهمیت می باشد. در ادامه انواع سینوزیت ذکر می شود که شامل:

  • سینوزیت حاد : اینو نوع سینوزیت با آبریزش بینی و درد ناگهانی همراه است که به صورت که برای ۱۰ تا ۱۴ روز طول می کشد. سینوزیت حاد عموما حدود ۴ تا ۸ هفته بطول می انجامد.
  • سینوزیت نیمه حاد : این نوع عفونت سینوسی ، التهابی است که برای ۴ تا ۸ هفته طول می کشد.
  • سینوزیت مزمن : در این مشکل التهاب سینوس ها برای ۸ هفته و یا بالاتر طول می کشد.
  • سینوزیت عود کننده : در این نوع از سینوزیت، سینوس ها چندین بار در سال ملتهب می شوند.

تشخیص سینوزیت

تشخیص سینوزیت در پروسه درمان بسیار حایز اهمیت می باشد. همان طور که در بالا اشاره شد عامل سینوزیت ممکن است باکتریایی ، ویروسی، قارچی و حتی آلرژی باشد. تشخیص نوع سینوزیت سبب گزینش درمان مناسب و سریع می شود. در ادامه به روش های تشخیص سینوزیت اشاره می کنیم:

بررسی کلی علائم :

جهت تشخیص سینوزیت پزشک تمامی علائم بیماری شما را بررسی می کند و ممکن است پزشک برای تشخیص صورت شما را لمس دهد تا اگر دردی در ناحیه از صورتان دردی را احساس کردید به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین به منظور يافتن دلايل علائم شما، پزشكتان به دنبال حساسيت در بيني و گلوي شما خواهد بود.

پزشك شما ممكن است از وسيله اي براي باز نگه داشتن بيني شما استفاده كند كه منجر به انقباض رگ هاي خوني در مسيرهاي عبور مي شود. اين فرايند مشاهده درون مسيرهاي عبور را آسان تر مي كند. سپس پزشك شما چراغ را بررسی مي كند تا در صورت وجود هر گونه التهاب يا مايعي را شناسایی کند. اين بررسی ها همچنين مي تواند شرايط فيزيكي كه باعث سينوزيت مي شوند، همچون پليپ بيني و يا ساير ناهنجاری ها را شناسایی شود.

آندوسكوپي بيني:

به منظور تشخیص ممکن است آندوسکوپی بینی درخواست شود که در آن يك لوله باريك انعطاف پذير (آندوسكوپ) مجهز به فيبر نوری از طريق بينی شما وارد مي كند كه به پزشك اين امكان را می دهد درون سينوس های شما را بررسی كند.

تشخیص سینوزیت، علائم و راه های درمان آن

سی تی اسکن :

یکی دیگر از مهم ترین راه های تشخیص سینوزیت سی تی اسکن است. تشخیص سی تصاوير حاصل از توموگرافي كامپيوتري (CT) و يا تصويربرداري رزونانس مغناطيسي (MRI) مي توانند اطلاعاتي از جزئيات سينوس ها و بيني شما در اختيار قرار دهند. اگرچه براي درمان سينوزيت حاد بدون عارضه توصيه نمي شود، اما مطالعات تصويربرداري به تشخصي ناهنجاري ها و عوارض مشكوك احتمالي كمك مي كند.

كشت هاي بيني و سينوسي:

تست هاي آزمايشگاهي به طور كلي براي تشخيص سينوزيت حاد غير ضروري هستند. هرچند در مواردي كه شرايط نتوانند به درمان پاسخ دهند و يا عارضه در حال پيشرفت باشد، كشت بافت مي تواند به تعيين دقيق علت، مانند شناسايي عامل باكتريايي كمك كننده باشد.

آزمايش آلرژي: همان طور که بالا عنوان شد ممکن است عامل سینوزیت آلرژی باشد. که تشخیص سینوزیت آلرژی یا حساسیتی با تست های پوستی قابل اجرا است. این تست ها سریع و ایمن هستند.

علت سینوزیت چیست؟

اگر برای شما تشخیص سینوزیت داده شود، ممکن است برایتان سوال ایجاد شده باشد که علت سینوزیت چیست؟ پاسخ آن را باید در سینوس ها یافت. اگر به آناتومی جمجمه سر نگاه کنیم حفره هایی را مشاهده می کنیم که حاوی هوا هستند. سینوس‌ها در استخوان گونه، پیشانی و کف جمجمه جا گرفته‌اند. غیر از هوا، ماده‌ ای به‌ نام موکوس (ترشحات مخاطی) نیز به میزان مشخصی درون سینوس‌ ها قرار دارد.

زمانی که مجراهای سینوس‌ها بسته شوند یا موکوس بیش‌ از‌ حد تولید شود، شرایط ابتلا به سینوزیت فراهم می شود. اما شرایط به تنهایی باعث ایجاد سینوزیت نمی شود بلکه باکتریی ها، ویروس ها ، قارچ می تواند باعث ایجاد عفونت و به اصطلاح سینوزیت شود البته گاهی در تشخیص سینوزیت عامل آن آلرژی شناسایی می شود. هنگامي كه شما به سينوزيت مبتلا مي شويد غشاي مخاطي بيني شما، سينوس ها و گلو (بخش فوقاني دستگاه تنفس شما) ملتهب مي شود. تورم مانع از باز شدن سينوس ها مي شود و از تخليه مخاط به صورت معمولي جلوگيري مي كند كه منجر به درد صورت و ساير علائم سينوزيت مي شود.

سينوس هاي بسته شده يك محيط مرطوبي را ايجاد مي كنند كه منجر به نگه داشته شدن آسان تر عفونت مي گردند. سينوس هايي كه عفوني مي شوند نمي توانند ترشحات را تخليه كنند و پر از چرك مي گردند، كه اين امر منجر به علائم و نشانه هايي همچون ترشحات ضخيم، زرد و يا سبز رنگ و ساير علامت هاي عفونت مي شود.

مواردی که خطر ابتلا به سینوزیت را افزایش می دهد:

  • رینیت آلرژیک یا تب یونجه
  • سرما خوردگی
  • فیبروز سیستیک
  • بیماری هایی که مانع عملکرد درست میوژه ها می شوند
  • لوزه سوم بزرگ
  • سیگار کشیدن یا در معرض قرار گرفتن طولانی دود سیگار
  • سیستم ایمنی ضعیف یا مصرف کورتون

علائم و نشانه های سینوزیت جهت تشخیص کدام هستند؟

در تشخیص سینوزیت ، علائم آن بسیار مهم و حیاتی است. سینوزیت حاد و مزمن علائمی شبیه به‌ هم دارند با این تفاوت که شدت علائم در سینوزیت مزمن کمتر است. در افراد بالغ نشانه‌های سینوزیت بعد از سرماخوردگی بروز می‌کنند. بعد از گذشت ۵ تا ۷ روز ممکن است این نشانه‌ها وخیم‌تر ‌شوند.

تشخیص سینوزیت، علائم و راه های درمان آن

موارد زیر بعضی از علائم سینوزیت هستند:

  • کاهش یا از دست دادن بویایی
  • سرفه‌ هایی که در طول شب شدید‌تر می‌شوند.
  • خستگی و احساس کسالت
  • تب
  • سردرد و درد زیر چشم
  • درد دندان
  • آب‌ریزش بینی و گلودرد
  • احساس پُری در ناحیه پیشانی
  • مخاط ضخيم: زرد رنگ مايل به سبز كه از بيني و يا پايين و پشت گلو خارج مي شود.
  • انسداد بینی یا احتقان: باعث اشکال در تنفس از طریق بینی مي شود.
  • احساس درد: بي حسي، تورم و فشار در اطراف چشم ها، گونه ها، بيني و يا پيشاني
  • كاهش احساس بويايي و چشايي
  • سرفه هايي كه در شب بدتر مي شوند.
  • گوش درد
  • درد در فك و دندان هاي بالايي
  • بوي بد دهان (تنفس بدبو)

علائم در کودکان جهت تشخیص سینوزیت چیست؟

تشخیص سینوزیت در کودکان از روی علائم اندکی با علائم سینوزیت در بزرگسالان متفاوت است که از جمله علائم سینوزیت در کودکان می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کودک مدت طولانی مبتلا به سرماخوردگی است و با گذشت زمان نه تنها بهتر نمی‌شود بلکه شرایطش وخیم‌تر هم می‌شود.
  • تب بالا که همزمان با آن ترشحات بینی آن ها نیز تغییر رنگ داده و تیره‌ تر می‌شود.
  • کودک آبریزش بینی شدیدی دارد که بیشتر از ۱۰ روز ادامه دارد ولی شدیدتر نمی‌شود.

تشخیص سینوزیت در چه کسانی احتمال بیشتری دارد؟

پیشگیری از سینوزیت: همان طور که می دانیم همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین قبل ازآن که برای شما تشخیص سینوزیت داده شود بهتر است به فکر پیشگیری از آن باشید.

اما سوالی که پیش می آید بهترین راه پیشگیری چیست؟

۱- پروتکل های بهداشتی را رعایت کنید و دست های خود را به طور منظم بشویید. به ویژه قبل از غذا و پس از دست دادن با دیگران.

۲- عوامل آغازگر آلرژی را از محیط زندگی خود حذف کنید. آلرژی را تحت کنترل در آورید.

۳- علایم سرماخودرگی را فورا درمان کنید. یک سرما خوردگی درمان نشده خطر ابتلا به سینوزیت را افزایش می دهد.

۴- از استعمال سیگار، در معرگرفتن طولانی مدت دود سیگار خودداری کنید

۵- هوای آلوده از منزل خارج نشود و در صورت اجبار از ماسک استفاده کنید.

۶- حملات آسم را با حذف آغازگر های آن کنترل کنید.

۷- از نوشیدن مایعات خیلی سرد و مواد غذایی سرد مانند میوه ها خودداری کنید و اگر در یخچال قرار داشته باشند سعی کنید میوه ها را چند ساعت در اتاق بمانند تا به دمای اتاق برسند و بعد مصرف کنید.

۸- ورزش می تواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند بنابراین به طور منظم ورزش کرده و فعالیت بدنی داشته باشید.

۹- از تماس نزدیک با افرادی که مبتلا به سرماخوردگی و یا عفونت ویروسی مجاری تنفسی فوقانی میباشند ،اجتناب کنید.

۱۰- در فصل سرد سال از ماسک استفاده کنید.

۱۱- در منزل از دستگاه های تصفیه هوا استفاده کنید.

۱۲- از مصرف مشروبات الکلی اجتناب ورزید. الکل باعث تورم مخاط بینی و سینوسها می شود.

۱۳- از شنا کردن و شیرجه رفتن پرهیز کنید.

۱۴- از زیاده روی در مصرف لبنیات خودداری کنید. مصرف بیش از حد لبنیات باعث غلیظ شدن موکوس می شود.

۱۵- پیش از سفرهای هوایی از قطره ضد احتقان استفاده کنید.

۱۶- رطوبت منزل خود را کنترل کنید. هوای خیلی خشک و یا خیلی مرطوب سینوزیت را تشدید می کند.

۱۷- عطر و اودکلن نیز میتوانند باعث تورم مخاط بینی گردند، بنابراین از آنها اجتناب کنید.

۱۸- استرس خود را کنترل کنید.

۱۹- حداقل روزی ۷ لیوان آب بنوشید.

۲۰- هنگام خروج از منزل در فصول سرد سال، به وسیله شال و کلاه و حتی ماسک سینوس های خود را گرم نگه دارید.

۲۱- برای تقویت سیستم ایمنی قوی بایستی تغذیه مناسبی داشته باشید.( جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله تقویت سیستم ایمنی مراجعه فرمایید)

۲۲- از دستگاه بخور و رطوبت ساز در خانه استفاده کنید.

۲۳- بعد حمام و شست و شوی سر موهاینتان را کامل خشک کنید.

درمان پس از تشخیص سینوزیت

اگر برای شما تشخیص سینوزیت داده شود، ممکن است پزشک توصیه کند از داروهای ضد احتقان و محلول های نمکن استفاده کنید. اگرچه بیش از 3 روز نباید از داروی ضد احتقان بدون نسخه استفاده کنید، زیرا باعث گرفتگی بیشتر شما می شود.

همچنین اگر پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند ، احتمالاً باید 10 تا 14 روز از آنها استفاده کنید. خوشبختانه علائم معمولاً با درمان از بین می روند.

ولی اگر دچار سینوزیت مزمن هستید هوای گرم و مرطوب برای شما کمک کننده می باشد. همچنین می توانید از دستگاه بخور استفاده کنید و یا می توانید بخار را از یک ظرف آب گرم استنشاق کنید البته قبل از آن اطمینان حاصل کنید که آب خیلی گرم نباشد.

تشخیص سینوزیت، علائم و راه های درمان آن

کارهای دیگری وجود دارد که می توانید خودتان برای درمان به سینوزیت مزمن در منزل قابل اجرا هستند، شامل:

کمپرس گرم می تواند درد در بینی و سینوس را تسکین دهد. استفاده از قطره نمکی بینی در خانه بی خطر و کمک کننده می باشد. قطره های ضد احتقان بدون نسخه پزشک هستند که می توانید آن ها را از داروخانه تهیه و استفاده کنید. البته توجه داشته باشید که از آن ها بیشتر از زمان توصیه شده استفاده نکنید.

گاهی ممکن است در برخی موارد ، پزشک استروئیدها را به همراه آنتی بیوتیک تجویز کند.

جراحی

گاهی برای درمان سینوزیت مزمن نیاز به جراحی نیاز است. این جراحی تحت بیهوشی انجام می شود که بافت های اضافی مسدود کننده سینوس برداشته می شود.

تشخیص سینوزیت، علائم و راه های درمان آن

اگر بعد از تشخیص سینوزیت آن را درمان نکنیم چه اتفاقی ممکن است بیفتد؟

گاهی اوقات پس از تشخیص سینوزیت ممکن است دوره درمان خود را پیگیر نشود و گاهی نیمه رها کند که یکی از اشتباهات در رابطه با این بیماری می باشد. سینوزیت همواره با درد و التهاب همراه است و عدم درآن با درد مزمن را باعث می شود. همچنین در موارد نادر ، سینوزیت درمان نشده می تواند منجر به مننژیت، آبسه مغز یا عفونت استخوان نیز شود.

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش خون و تست های تشخیص عفونت و هر گونه تست دیگر هستید و امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه برایتان مقدر نیست و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون (بخصوص تست کرونا) بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری و انجام آزمایش ها بی دغدغه می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.