سوالاتی که پیرامون شرایط آزمایش برای شما پیش خواهد آمد؟

سوالات متداول در مورد شرایط آزمایش و نحوه انجام آن

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

عزیزان دقت داشته باشند که اگر علائم یک بیماری از نظر ظاهری رویت شد، نشان دهنده این موضوع است که به اندازه کافی در بدن پیشرفت کرده است. به همین دلیل است که متخصصان توصیه می کنند هر انسان در طول سال، حداقل دو بار آزمایش چکاپ انجام دهند تا از وضعیت درونی بدن خود مطلع شود. البته هر نوع آزمایشی که لازم است انجام دهیم، شرایط خاص خود را نیاز خواهد داشت و غالبا افراد در این مورد از ما سوال می پرسند. در این مقالات سعی کرده ایم سوالات رایج در زمینه شرایط آزمایشات لازم را همراه با نکات لازم برای شما دسته بندی کنیم. قبل از انجام آزمایش، حتما این مقاله را با دقت مطالعه نمایید.

شرایط آزمایش یکی از متداول ترین سوالاتی است که ممکن است برای همه ایجاد شود. در این مقاله سعی ما بر این است تا به مهم ترین سوالات در مورد آزمایش و شرایط آزمایش پاسخ دهیم. توصیه می کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید و اگر همچنان سوالی برای شما باقی ماند با همکاران ما در انی آزما تماس بگیرید و به صورت تلفنی سوال خود را مطرح کنید.

سوالات متداول در مورد شرایط آزمایش و نحوه انجام آن

در شرایط آزمایش چه تست هایی نیاز به ناشتایی دارند؟

یکی از سوالات متدوال که در انجام شرایط آزمایش ممکن است ایجاد شود در مورد ناشتایی و ساعت لازم برای ناشتایی می باشد. قبل از هر پاسخی باید گفت تمامی آزمایشات نیاز به ناشتایی ندارند بلکه فقط تعدادی از تست های آزمایشگاهی نیاز به رعایت ساعات خاصی از ناشتایی را رعایت کند. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ناشتا بودن قبل از آزمایش مراجعه فرمایید) در ادامه آزمایش هایی که نیاز به ناشتایی دارند اشاره می شود:

  • هورمون ACTH (ناشتایی از نیمه شب)
  • آلکالن فسفاتاز
  • آمینواسیدها (شیرخواران۴ساعت/کودکان و بزرگسالان۱۲ساعت)
  • آسکوربیک اسید (ویتامینC)
  • کلسی تونین
  • سرولوپلاسمین
  • قندخون ناشتا (FBS)
  • فولیک اسید
  • گلوکاگون
  • لیپوپروتئین HDL/LDL
  • :آهن
  • تست تحمل لاکتوز
  • لپتین (۱۲ ساعت)
  • لیپاز
  • هورمونPT
  • تری گلیسرید (۱۰_۱۴ساعت)
  • ترنس تیرتین
  • تست schiling
  • ویتامین A (حداقل ۸ ساعت)

تست هایی که بیمار بهتر است ناشتا باشد:

  • فسفاتاز
  • آنتی تریپسین
  • آمیلاز (ادرار)
  • آندرستندیون
  • آپولیپوپروتئین B-100
  • کلسیم
  • کلسترول توتال
  • کوبالامین
  • پپتید C
  • کرایوگلوبولین
  • همو سیستئن
  • انسولین
  • نوکلوئیداز
  • فسفر
  • Apo A-1
  • FTA-ABS
  • GGT
  • IGF1
  • PSA
  • smolality

برای رعایت شرایط آزمایش باید چند ساعت ناشتا باشیم؟

در بالا ذکر کردیم که در شرایط آزمایش تنها برخی از آزمایش ها رعایت ناشتایی ضروری است و در برخی رعایت ناشتایی بهتر است انجام شود. ولی سوالی که ممکن است در این ارتباط ایجاد می شود این است که این ناشتایی باشید چند ساعت باشد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت نیاز به رعایت ناشتایی برای ساعات مشخص در هر آزمایش متفاوت است. به طورمعمول زمان استاندارد برای ناشتا بودن حدودا بین 8 تا 12 ساعت قبل از انجام آزمایش خون می‌باشد، ممکن است ایده ناشتا بودن برای شما کمی نگران کننده باشد بنابراین بهتر است که آزمایشات خود را صبح زود انجام دهید، زیرا در این صورت فقط لازم است که از شب تا صبح که خواب هستید چیزی نخورید.

لازم به ذکر است تمامی آزمایشات نیاز به ناشتا بودن ندارند و شما می توانید برای آگاهی از آزمایشاتی که نیاز به ناشتا بودن دارند با کادر مجرب آزمایشگاه آنی آزما به صورت غیرحضوری تماس داشته و در مورد زمان مورد نیاز برای ناشتا بودن سوال کنید و خونگیری شما در منزل یا هر مکان دیگر امکان پذیر است. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چند ساعت قبل از انجام آزمایش ناشتا باشیم؟ مراجعه فرمایید)

سوالات متداول در مورد شرایط آزمایش و نحوه انجام آن

آیا آزمایش تیروئید نیاز به ناشتایی دارد؟

یکی از سوالات متدوالی که در مورد شرایط آزمایش می شود در مورد ناشتایی در آزمایش تیروئید می باشد. اختلالات مرتبط با تیروئید یکی از متدوال ترین بیماری می باشد. در شرایط آزمایش تیروئید نیازی به محدودیت مصرف غذا و مایعات ندارد اما به علت اثری که افزایش چربی بر نتایج آزمایشات تیروئید دارد بهتر است ۳-۴ ساعت قبل از انجام آزمایش غذا مصرف نشود.

لازم به ذکر است مصرف یا قطع دارو باید به آزمایشگاه اطلاع داده شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش تشخیص کم کاری و پرکاری تیروئید مراجعه فرمایید)

آیا در شرایط آزمایش های ناشتا می توان آب مصرف کرد؟

همان طور که در بالا اشاره شد یکی از شرایط آزمایش مهم قبل از انجام تست ها باید انجام شود ناشتایی است اما ممکن است تصورات اشتباهی نیز در این رابطه به وجود بیاد مانند این که در زمان ناشتایی آب نیز نمی توان مصرف کرد‌.

نوشیدن آب قبل آزمایش خون نه تنها تاثیر منفی بر جواب آزمایش ناشتا ندارد، بلکه بهتر است با نوشیدن آب فراوان، بدن خود را سیراب نگه دارید. البته به جز آب از نوشیدن هر گونه نوشیدنی مانند آب میوه یا اضافه کردن هر گونه ماده دیگر در آب بپرهیزید زیرا بر ناشتا بودن و جواب آزمایش تاثیر منفی دارد. علاوه بر این ممکن است برای انجام آزمایش، آزمایشگاه درخواست نمونه ادرار هم کند پس برای تهیه نمونه احتمالا نیاز به نوشیدن آب نیز داشته باشید.

در زمان ناشتا بودن آب کافی قبل از آزمایش مصرف کنید تا بدن خود را آبرسانی کنید. آب تاثیری بر نتایج آزمایش خون ندارد و نوشیدن آن به هنگام ناشتا بودن مشکلی ندارد.

سوالات متداول در مورد شرایط آزمایش و نحوه انجام آن

در شرایط آزمایش ناشتایی کودکان و نوزادان چند ساعت باید انجام شود؟

در شرایط آزمایش ناشتایی کودکان و نوزادان کمی شرایط به علت وضعیت بدن فرق می کند. در نوزدان ناشتایی به معنای گذشت ۲ ساعت زمان از آخرین شیردهی می باشد ولی در کودکان نیاز به ۷ الی ۸ ساعت ناشتایی می باشد. به این منظور به علت طاقت کم کودک در تحمل این ساعت ناشتایی ، بهتر است آزمایش به هنگام صبح بعد از بیداری انام شود.

در شرایط آزمایش چه رژیم غذایی باید رعایت شود؟

در شرایط آزمایش برخی تست ها باید رژیم غذایی خاصی رعایت شود که این آزمایشات شامل موارد زیر می باشند:

تست های LDL/HDL/TG

از تست های مربوط به چربی هستند جهت حصول بهترین نتیجه فرد باید به مدت “۳ هفته” رژیم غذایی ثابتی داشته باشد و حداقل ۱۰ ساعت ناشتا باشد. در موردTG(تری گلیسرید) از ۳ روز قبل الکل مصرف نکند و حداقل ۲۴ ساعت قبل نمونه دادن ورزش سنگین انجام نداده باشد.

بررسی فنیل کتونوریا در نوزادان

نوزاد باید تغذیه مطلوب با شیر(پروتئین) به مدت ۴۸ساعت قبل از انجام آزمایش داشته باشد.

در شرایط آزمایش مصرف دارو به چه نحوی است

در شرایط آزمایش مصرف دارو باید به دو مسئله توجه داشت که به نوع دارو و نوع آزمایش ما بستگی دارد. که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم.

برخی از آزمایشات نیازمند رعایت رژیم دارویی خاصی هستند:

تست Bleeding Time

بیمار باید از مصرف آسپیرین و داروهای مشابه در طی هفته قبل از انجام آزمایش منع شود.

فریتین

هنگامیکه بیمار تحت درمان با آهن است تعیین فریتین سرم چندان قابل اعتماد نخواهد بود.

هورمون ADH

بیمار از مصرف نیکوتین،الکل،کافئین،دیورتیک ها که با ترشح ADHتداخل دارند خودداری کند.

اگزالات ادرار

از۲۴ ساعت قبل از جمع آوری نمونه از مصرف ویتامین C اجتناب شود.

تست platelet Aggregation

بیمار از ۷ روز قبل از انجام آزمایش نباید آسپیرین و داروهای NSAIDs یا سایر عوامل مهارکننده پلاکت دریافت کند.

تست تنفسی اوره و یا اندازه گیری کاتاکولامین های ادرار

مصرف برخی داروها باعث تداخل در نتیجه تست میشود که در اینصورت آزمایشگاه لیست داروهای فوق را در اختیار مراجعین قرار میدهد که با پزشک معالج مطرح گردد و مورد صلاحدید قرار گیرد.

رعایت شرایط آزمایش خاص در برخی از تست ها:

تست ALT/AST

فعالیت بدنی شدید سبب افزایش می گردد و باید اجتناب شود.

آلبومین سرم

بستن تورنیکه به مدت طولانی سبب افزایش کاذب می شود.

تست PSA

بیمار نباید اخیرا معاینه رکتال و یا بافت برداری سوزنی پروستات شده باشد.انزال ممکن است سبب افزایش موقت و جزئی شود.

تست Semen Analysis

دو تا سه روز قبل از نمونه گیری نباید انزال رخ داده باشد. (ولی نه بیشتر از ۷ روز)

سوالات متداول در مورد شرایط آزمایش و نحوه انجام آن

آیا در شرایط آزمایش ، پریود بودن در جواب آزمایش تاثیر دارد؟

در شرایط آزمایش بهتر است فرد در دوران قاعدگی نباشد. چون در بسیاری از آزمایشات تاثیر دارد. مثلا کلسترول در زمان تخمک گذاری به میزان زیادی کاهش می‌یابد، فسفات و آهن در طول دوره قاعدگی کاهش می‌یابد. همچنین در این دوران از انجام آزمایش آنالیز ادرار بپرهیزید.

بهترین زمان برای داشتن شرایط آزمایش چه وقتی می باشد؟

برای داشتن شرایط آزمایش بهترین زمان از ساعت ۶ صبح تا ۱۰ صبح می باشد. همچنین ترجیحاً صبح بعد از بیدار شدن و عدم انجام ورزش و فعالیت های بدنی توصیه می‌ گردد.

چرا گاهی با وجود رعایت شرایط آزمایش توسط بیمار، باز هم نیاز به تکرار آزمایش از سوی آزمایشگاه وجود دارد؟

گاهی پیش می آید با وجود رعایت شرایط آزمایش باز نیاز به تکرار تست و نمونه گیری می شود که علت آن ممکن است با یکی از موارد زیر در ارتباط باشد:

یکی از موارد، هنگامی است که نتایج حاصل از آزمایش در محدوده هایی است که به طور قطعی نمی توان آن ها را طبیعی یا غیر طبیعی دانست.

برای برای رعایت شرایط آزمایش قند خون دو ساعته، آیا زمان شروع صرف صبحانه محاسبه می شود یا اتمام آن؟

برای رعایت شرایط آزمایش قند خون دو ساعته بعد از صرف آخرین لقمه صبحانه ٬ زمان 2 ساعت در نظر گرفته شود.

آیا برای آزمایش قند دو ساعت بعد از صبحانه، مصرف داروی قند مجاز است؟

برای انجام هر آزمایشی قطع و یا مصرف دارو باید با نظر پزشک معالج باشد. اما لازم است آزمایشگاه از مصرف هر نوع دارو مطلع گردد.

آیا تزریق انسولین قبل از آزمایش قند ناشتا در نتیجه آزمایش موثر است؟

بله، بهتر است اول قند ناشتا گرفته شود و بعد انسولین تزریق گردد مگر اینکه پزشک معالج بر تزریق انسولین قبل از آزمایش قند ناشتا تاکید کند

حجم نمونه ادرار در آزمایش U/A,U/C باید به چه میزان باشد؟

در بزرگسالان حداقل20تا 30سی سی ودر اطفال 10تا20سی سی.

مورد دیگر آن است که با نتایج غیر طبیعی در افرادی روبه رو شویم که سابقه پیشین ندارند. گاهی نیز آزمایشگاه در درستی نتیجه حاصل شک می کند و آزمایش را تکرار می کند.

آیا نمونه گیری در منزل با نمونه گیری در آزمایشگاه در شرایط آزمایش تاثیر دارد؟

نمونه گیری در منزل یا محل کار یکی از امکاناتی است که امروزه در اختیار بیماران قرار گرفته است. این روز ها به علت شدت گرفتن ویروس کرونا و آنفولانزا همه نگران خارج شدن از منزل هستند. نمونه گیری در منزل علاوه بر این که تفاوتی با نمونه گیری در آزمایشگاه ندارد بلکه باعث کاهش هزینه ها ، صرفه جویی در وقت و غیره می شود.

آیا برای نمونه گیری در محل داشتن نسخه پزشک ضروری است؟

در برخی موارد بله. تعدادی از آزمایش ها را می توان با درخواست شخصی و بدون داشتن نسخه پزشک معالج انجام داشت ولی به خاطر داشته باشید عمده آزمایش های بالینی نیاز به تجویز پزشک دارد وضروری است تا تحت نظر ایشان انجام شود. در این خصوص اگر نسخه پزشک معالج ندارید می توانید از قسمت درخواست نمونه گیری در محل در قسمت توضیحات درخواست خود را ثبت نمایید تا کارشناسان آزمایشگاه به صورت تلفنی شما را راهنمایی کنند.

برای رعایت شرایط آزمایش آیا انجام آزمایش باید صبح انجام شود؟

بیشتر آزمایشات را در هر ساعتی از روز می توان انجام داد مشروط بر این که شرایط آن آزمایش از قبیل ساعت ناشتایی رعایت شود

زمان مجاز برای تحویل نمونه های جمع اوری شده ادرار یا مدفوع به آزمایشگاه چقدر است؟

در صورتیکه نمونه ادرار برای آزمایش کامل ادرار یا کشت ادرار (در ظرف مخصوص آزمایشگاه) جمع آوری شده باشد توصیه می گردد در کمتر از یک ساعت به آزمایشگاه منتقل شود. در غیر این صورت نمونه در دمای 4 درجه حداکثر تا 24 ساعت قابل نگهداری است. نمونه های مدفوع باید هر چه زودتر به آزمایشگاه تحویل داده شوند در غیر این صورت حداکثر تا 24 ساعت می توان نمونه های مدفوع با قوام طبیعی را در یخچال نگهداری نمود. نمونه های مدفوع برای آزمایشات کشت (میکروب شناسی) و نمونه های اسهال حتما باید تازه باشند.

سوالات متداول در مورد شرایط آزمایش و نحوه انجام آن

چند نکته که باید در شرایط آزمایش به آن ها توجه داشته باشیم

  • بهتر است حتی در تست هایی که نیاز به ناشتایی ندارند بدون صرف صبحانه به آزمایشگاه مراجعه کنید.
  • ترجیحا تا قبل از ساعت ۱۰ صبح برای نمونه گیری به آزمایشگاه مراجعه کنید
  • شام قبل از ناشتایی باید سبک باشد.
  • بعد از نمونه گیری می توانید به برنامه غذایی و فعالیت روزانه خود بپردازیید.
  • برای پیشگیری از تاثیرات گرسنگی بر نتیجه آزمایش نباید ناشتایی بیش از ۱۶ ساعت باشد.
  • در مدت ناشتایی می توان دندان ها را مسواک زد.
  • مواردی که در موقع ناشتایی منع مصرف دارند:
  • نوشیدن آبمیوه،چای،قهوه
  • جویدن آدامس
  • انجام حرکات بدنی و ورزشی
  • استعمال دخانیات

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش خون می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون (بخصوص تست کرونا) بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری و انجام آزمایش ها بی دغدغه می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

2 دیدگاه در سوالاتی که پیرامون شرایط آزمایش برای شما پیش خواهد آمد؟

  1. Fnkhvj می‌گوید:

    من یه سوال داشتم توی ازمایش چکاپ کامل چیزی درمورد نیکوتین با اعتیاد هم مینوسن؟

    لطفا جواب بدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.