آیا می توان افسردگی را از طریق تست آزمایشگاهی تشخیص داد؟

چه تست های آزمایشگاهی جهت تشخیص افسردگی انجام می شود؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

انسان باید علاوه بر مراقبت از جسم، به مراقبت از روح نیز اهمیت بدهد چه بسا روان انسان، به توجهی بیشتری نیاز داشته باشد. مشکلات جسمی را می توان با چند آزمایش، دارو درمانی، ورزش کردن و… درمان نمود اما وقتی روح دچار آسیب شد، درمان عارضه بسیار سخت می شود چون روح قابل لمس نیست. متاسفانه حقیقت تلخ این است که در سال های اخیر آمار افراد مبتلا به افسردگی افزایش یافته است. مشاور از طریق علائمی که در فرد رویت می کند، می تواند وجود اختلال افسردگی در او را تایید کند. اما برای اطمینان، می توان تست آزمایشگاهی انجام داد. حتما برای شما جالب خواهد بود که این تست چه حقیقتی را آشکار می کند؟ با ادامه مقاله با ما همراه باشید.

تشخیص افسردگی یک پروسه به نسبت پیچیده می باشد. افسردگی علاوه بر تاثیر بر حالات روحی یک فرد، ممکن است تغییراتی را نیز در فیزیولوژی یک فرد ایجاد می کند. افسردگی دارای ارتباط معنادار با ناتوانی، مرگ‌ومیر ، هزینه‌های بهداشت و درمان و سومین علت منجر به ناتوانی در تمامی کشورهاست و چیزی حدود 840 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. پاتوفیزیولوژی زیربنایی افسردگی هنوز ناشناخته باقی مانده است و احتمال می‌رود که چندین مکانیسم مختلف درگیر باشند. عدم درمان این اختلال آسیب‌های روانی و عوارض اجتماعی و اقتصادی بسیاری برای بیماران ایجاد می‌کند.

اگر قصد دارید برای تشخیص افسردگی به پزشک مراجعه کنید ، در اینجا اطلاعاتی در مورد انواع تست هایی که ممکن است پزشک تجویز کند را سعی می کنیم بررسی کنیم. ولی قبل از هر چیزی به خاطر داشته باشید که هر آزمون “آزمون افسردگی” نیست. برخی از آزمایش ها برای تشخیص افسردگی بالینی استفاده نمی شوند بلکه برای رد سایر بیماری های جدی پزشکی که ممکن است علائم مشابه ایجاد کنند استفاده نمی شوند.

به این معنا که در بیشتر موارد ، پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد و آزمایشات آزمایشگاهی خاصی را درخواست می کند تا مطمئن شود علائم افسردگی شما به بیماری مانند تیروئید ، کمبود ویتامین D یا مشکل پزشکی دیگر ارتباط ندارد. اگر علائم شما به بیماری جدی دیگری مربوط باشد ، درمان آن نیز به کاهش افسردگی کمک می کند.

چه تست های آزمایشگاهی جهت تشخیص افسردگی انجام می شود؟

تشخیص افسردگی و معاینه فیزیکی

همان طور که در بالا اشاره شد تشخیص افسردگی با انجام معاینه های فیزیکی معمولا با هدف رد کردن علت پزشکی و اختلالی که ممکن است با افسردگی در ارتباط باشد، درخواست می شود . هنگام انجام معاینه فیزیکی ، پزشک معمولا تمرکز خود را بر روی سیستم عصبی و غدد درون ریز قرار می دهد و همچنین پزشک سعی خواهد کرد هر گونه نگرانی عمده را که ممکن است در علائم افسردگی بالینی نقش داشته باشد ، شناسایی کند. به عنوان مثال ، کم کاری تیروئید – که ناشی از غده تیروئید کم کار است – شایع ترین بیماری پزشکی است که با علائم افسردگی همراه است. سایر اختلالات غدد درون ریز همراه با افسردگی شامل پرکاری تیروئید – ناشی از تیروئید بیش از حد فعال و بیماری کوشینگ – اختلال غده فوق کلیه است.

توجه داشته باشید بسیاری از بیماری ها و آسیب های سیستم عصبی مرکزی نیز می تواند منجر به افسردگی شود که در ادامه به این موارد اشاره می کنیم:

• تومورهای سیستم عصبی مرکزی

• ضربه به سر

• اسکلروز چندگانه

• سکته

• سفلیس

سرطان های مختلف (لوزالمعده ، پروستات ، پستان)

در تشخیص افسردگی و معاینات حتما دارو هایی که مصرف می کنید را بیان کنید چون برخی دارو ها نیز ممکن است در بروز و حتی تشدید علائم افسردگی دخیل باشند برای مثال داروی کورتیکواستروئید مانند پردنیزون ، که افراد برای بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید یا آسم مصرف می کنند ، می تواند در ایجاد افسردگی نقش داشته باشد. همچنین داروهای دیگر مانند استروئیدهای غیرقانونی ، مصرف بیش از حد الکل ، و آمفتامین و داروهای ضد اشتها که بدون نسخه تهیه می شود و غیره ممکن است باعث افسردگی شوند.

تشخیص افسردگی و آزمایشات آزمایشگاهی

در تشخیص افسردگی پزشک شما معمولاً می تواند با پرسیدن سوالات خاص از شما و انجام معاینه بدنی ، به افسردگی شما پی ببرد. اما با این حال ممکن است پزشک شما آزمایشات آزمایشگاهی را درخواست کند تا سایر تشخیص ها را رد کند. پزشک شما به احتمال زیاد آزمایش خون را برای بررسی شرایط پزشکی که ممکن است علائم افسردگی ایجاد کند ، انجام می دهد. وی از آزمایش خون برای بررسی مواردی مانند کم خونی و همچنین تیروئید یا احتمالاً سایر هورمون ها و گاهی سطح کلسیم و ویتامین D استفاده خواهد کرد.

چه تست های آزمایشگاهی جهت تشخیص افسردگی انجام می شود؟

آزمایشات بررسی هورمون های تیروئیدی

گاهی در تشخیص افسردگی ممکن است با علائم مشکلات غددی و هورمونی رو به رو باشیم. غده تیروئید با تولید و ترشح هورمون ها بسیار از متابولیسم های بدن را کنترل می کند. کاهش یا افزایش تولید هورمون های این غده که به ترتیب با کم کاری و پرکاری تیروئید همراه است با افسردگی ممکن است همراه باشد. هورمون های تیروئیدی نقش به سزایی در عملکرد مغز دارند و اختلال در غده تیروئید باعث پایین آمدن سطح هورمون تیروئید و کاهش سروتونین و درنتیجه منجر به بروز افسردگی می‌شود

البته نکته دیگر که باید به آن توجه داشت این است که بیماران دچار کم کاری تیروئید به دلیل خستگی و بی حالی ممکن است گوشه گیر شوند که اطرافیان آنها فکر می‌کنند این بیماران دچار افسردگی شده و خانواده خودشان را دوست ندارند و به راحت به آنها انگ بیماری روانی می‌زنند.

اما حقیقت اینطور نیست این بیماران دچار افسردگی نشده و خانواده خودشان را هم دوست دارند، اما به دلیل بی حالی و خستگی مفرط به گوشه گیری و کم حرفی عادت کرده و حالت‌هایی مثل بیماران افسردگی را می‌گیرند غافل از اینکه کم کاری تیروئید یک بیماری ساده و درمان پذیر است که با یک آزمایش تیروئید می‌توان به آن پی برد و درمان آن هم بسیار ساده است و بیمار با خوردن یک قرص درمان می‌شود با این تفاوت که این قرص را باید تا آخر عمر مصرف کند. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تست های تیروئیدی به آزمایش تشخیص کم کاری و پرکاری تیروئید مراجعه فرمایید)

آزمایش کم خونی

در تست های تشخیص افسردگی ، آزمایشات کم خونی نیز درخواست می شود. کم خونی در بدن علائم زیادی را به دنبال دارد که یکی از آن ها به افسردگی، کج خلقی، عصبانیت زیاد و غیره اشاره کرد. فقر آهن و کم خونی ممکن است عامل خستگی، عدم تمرکز، اضطراب و افسردگی باشد. آهن یک عنصر حیاتی برای بسیاری از اعضای بدن است.

آهن به‌صورت فعال در بسیاری از فعالیت‌های طبیعی بدن نقش دارد: انتقال اکسیژن، تنفس سلول‌ها، تولید انرژی، رشد و نمو سلول‌ها، تولید DNA (ماده اصلی موجود در هسته سلول‌های بدن) و بسیاری از کارهای دیگر. مغز هم به‌عنوان یک عضو فعال بدن برای انجام بسیاری از امور طبیعی، به میزان آهن بدن حساس است و کاهش میزان آن با اختلال در عملکرد مغز و حتی افسردگی در طولانی مدت همراه است.

جهت تشخیص و غربالگری کم خونی آزمایش CBC درخواست می شود. آزمایش CBC یا شمارش کامل سلول های خونی، یکی از آزمایش های بسیار رایج و کاربردی در آزمایشگاه های بالینی می باشد که برای بررسی وضعیت کلی سلامتی شما و همچنین تشخیص رنج وسیعی از بیماری های مختلف مانند عفونت، آنمی و کم خونی و لوسمی ها، مورد استفاده قرار می گیرد و اطلاعات مهمی را در اختیار پزشک قرار می دهد. این آزمایش کاربرد های زیادی در علم پزشکی دارد و علی رغم ساده بودن آن، اطلاعات بسیار کاربردی و مهمی را برای پزشک فراهم می نماید. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش CBC مراجعه فرمایید)

چه تست های آزمایشگاهی جهت تشخیص افسردگی انجام می شود؟

ویتامین D

با افسردگی مرتبط باشد و به همین دلیل قبل از تشخیص افسردگی این تست نیز درخواست می شود. ویتامین D یک هورمون منحصربفرد نورواستروئیدی است که نقش حیاتی در سلامت استخوانها دارد و امروزه محققین پی بردن که ویتامین D در دیگر حوزه‌های سلامت نیز نقش ایفا می‌کند. یکی از این نقش‌ها در ارتباط با افسردگی است. مطالعات مختلفی درمورد ارتباط بین ویتامین D و افسردگی انجام شده.

دلایل بیولوژیکی فراوانی برای وجود نقش احتمالی ویتامینD در توسعه و عملکرد مغزی وجود دارد. بعضی از گیرنده‌های مغز، گیرنده‌های ویتامین D هستند، به این معنی که ویتامین D به نوعی در مغز عمل می‌کند. این گیرنده‌ها در مناطقی از مغز یافت می‌شوند که با افسردگی ارتباط دارند به همین دلیل ویتامین D با افسردگی و سایر مشکلات روحی روانی ارتباط دارد.

تشخیص افسردگی و سایر روش های آزمایش

در تشخیص افسردگی همچنین ممکن است پزشک سایر آزمایشات استاندارد را به عنوان بخشی از معاینه اولیه بدنی در نظر بگیرد. در این میان ممکن است آزمایش خون برای بررسی الکترولیت ها ، عملکرد کبد ، غربالگری سم شناسی و عملکرد کلیه باشد. از آنجا که کلیه ها و کبد مسئول از بین بردن داروهای افسردگی هستند ، آسیب به هر یک از این دو اندام ممکن است باعث تجمع داروها در بدن شود.

تست های بررسی عملکرد کبد

پس از تشخیص افسردگی در مواردی فرد باید دارو های خاصی جهت درمان افسردگی دریافت کند که بر عملکرد کبد تاثیر دارد. آزمایش های کبدی به منظور تشخیص انواع بیماری ها و مشکلات کبدی انجام می شود. کبد اندام بزرگ و گوشتی است که در سمت راست شکم قرار گرفته است. حدود 3 پوند وزن دارد و به رنگ قرمز متمایل به قهواه ای است و لاستیک مانند است. معمولاً کبد از روی پوست قابل لمس نیست چون توسط این عضو قفسه سینه محافظت می شود.

وظیفه اصلی کبد فیلتر کردن خون بخش گوارشی قبل از عبور از آن به بقیه بدن است؛ کبد همچنین مواد شیمیایی و داروهای متابولیزه شده را نیز سم زدایی می کند.همان طور که این کار را انجام می دهد کبد صفرا را به روده ها می فرستد. همچنین، پروتئین ها را برای لخته شدن خون و دیگر وظایف مهم می سازد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چه آزمایش سلامت عملکرد کبد را آشکار می کنند؟ مراجعه فرمایید.)

چه تست های آزمایشگاهی جهت تشخیص افسردگی انجام می شود؟

بررسی عملکرد کلیه ها

علاوه بر کبد، کلیه ها نیز پس از تشخیص افسردگی جهت بررسی عملکرد و اطمینان از سلامت کامل آن ها نیز درخواست می شود. آزمایش کلیه شامل موارد مختلفی می باشد که از نمونه خون و ادرار فرد برای بررسی میزان دفع و بازجذب مواد در کلیه مورد ارزیابی قرار می گیرند. هر کلیه سالمی در صورت داشتن عملکرد طبیعی خود از دفع برخی مواد جلوگیری کرده و برخی مواد را نیز تماما از بدن دفع می کند. در صورت بروز مشکل در کلیه مقادیر این مواد در ادرار یا خون افزایش می یابد و از ارزیابی این مواد می توان به وجود مشکل در کلیه پی برد.

(جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چگونه از کیفیت عملکرد کلیه ها مطمئن شویم؟ مراجعه کنید.)

سایر آزمایشات ممکن است بعضی اوقات شامل موارد زیر باشد:

• سی تی اسکن یا MRI مغز برای رد بیماری های جدی مانند تومور مغزی

• الکتروکاردیوگرام (ECG) برای تشخیص برخی از مشکلات قلبی

• الکتروانسفالوگرام (EEG) برای ثبت فعالیت الکتریکی مغز

تست های غربالگری قبل از تشخیص افسردگی

در انجام فرایند تشخیص افسردگی قبل از درخواست تست های آزمایشگاهی برای یافتن علت احتمالی پزشکی در بدن فرد، پزشک از شما در خواست پر کردن یک پرسش نامه را می کند.

یکی از نمونه های آزمون غربالگری ، یک پرسشنامه دو بخشی است که نشان داده شده است در شناسایی احتمال افسردگی بسیار قابل اعتماد است. وقتی این آزمون را انجام می دهید ، از شما خواسته می شود به دو سوال پاسخ دهید:

1. در طول ماه گذشته ، احساس ناراحتی ، افسردگی یا ناامیدی برای شما آزار یافته است؟

2. در طول ماه گذشته ، علاقه و لذت کمی در انجام کارها آزار داده اید؟

پاسخ شما به این دو سوال مشخص خواهد کرد که پزشک باید چه کاری برای شما انجام دهد. پزشک برای تأیید تشخیص افسردگی ممکن است سوالات اضافی از شما بپرسد. یا اگر پاسخ های شما نشان می دهد که به افسردگی مبتلا نیستید ، پزشک ممکن است علائم شما را مجدداً بررسی کند تا به تلاش برای یافتن علت ادامه دهد. مطالعات نشان می دهد که این دو سوال به ویژه هنگامی که با آزمایش دیگری به عنوان بخشی از فرآیند ارزیابی استفاده می شود ، ابزارهای بسیار موثری برای تشخیص افسردگی هستند.

چه تست های آزمایشگاهی جهت تشخیص افسردگی انجام می شود؟

درمان پس از تشخیص افسردگی

افسردگی قابل درمان است. در نتیجه ، تشخیص افسردگی می تواند شما را در مسیر زندگی سالم و بدون احساس درماندگی ، ناامیدی و بی ارزشی شروع کند.
هنگامی که پزشک تشخیص افسردگی داد ، برای بهتر شدن باید برنامه درمانی را دنبال کنید. مصرف داروها طبق دستورالعمل مهم است. اگر توصیه دکتر شماست ، باید تغییرات سبک زندگی و کار با روان درمانگر را نیز پیگیری کنید. میلیون ها فرد مبتلا به افسردگی بی نیاز از این بیماری رنج می برند زیرا از متخصصان کمک نمی گیرند که با تشخیص پزشک شروع می شود.

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش خون و تست های تشخیص افسردگی و هر گونه تست دیگر هستید و امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه برایتان مقدر نیست و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون (بخصوص آزمایش کرونا در منزل) بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری و انجام آزمایش ها بی دغدغه می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.