در مورد آلرژی و یا حساسیت چه می دانید؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

شاید شما خودتان از جمله کسانی هستید که آلرژی دارید اما اطلاعات دقیق در مورد این بیماری ندارید. بخی از افراد زمانی که عطر گل را بو می کنند، عطسه و آبریزش بینی در ان ها شروع می شود. خارش پوستی در اثر تماس با گل، خاک یا ماده شیمیایی، سوزش و خارش چشم در شروع فصل بهار و پاییز و… از جمله حساسیت هایی هستند که رایج بوده و البته زیاد عمیق نیستند. آلرزی زمانی رخ می دهد که ماده آلرژن یا حساسیت زا وارد بدن شده و اکنون سیستم ایمنی بدن به ان واکنش نشان می دهد. حتما این سوال برای شما پیش می آید که چرا بدن بقیه افراد به این مواد واکنش نشان نمی دهد؟ دقت کنید که به طور کلی با ورود هر نوع ماده خارجی به بدن، سیستم ایمنی عکس العمل نشان می دهد اما اگر این واکنش بیش از حد شود، تبدیل به آلرژی خواهد شد.

آلرژی یا حساسیت بیش از حد ، واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن به موادی است که در اکثر افراد واکنش ایجاد نمی کند. موادی که باعث واکنش بیش از حد می شوند آلرژن نامیده می شوند. طبق ادعای آکادمی آلرژی ، آسم و ایمونولوژی آمریکا (AAAAI) ، درصد افرادی که از نوعی آلرژی رنج می برند در 50 سال گذشته به طور پیوسته افزایش یافته است ، تقریباً 50٪ از کل کودکان در سراسر جهان نوعی واکنش آلرژیک نسبت به حداقل یک نوع غذا ، حشره ، دارو ، پوشش گیاهی یا حیوان را دارند.

در حالی که هرکسی می تواند به آلرژی مبتلا شود ، افرادی که این بیماری اعضای خانواده آنها را درگیر می کند در معرض خطر بیشتری قرار دارند. شخصی که “مستعد” است ، ممکن است در برابر همان موادی که والدین و خواهر و برادرهایش به آن واکنش نشان داده است، عکس العمل نشان ندهد. این امر بستگی به حساسیت زایی های فرد و پاسخ سیستم ایمنی بدن دارد.

حساسیت های بیش از حد در چهار نوع I تا IV دسته بندی می شوند. این طبقه بندی ها تا حدی مبتنی بر این است که چه قسمت هایی از سیستم ایمنی بدن فعال شده و چه مدت طول می کشد تا واکنش ایجاد شود.

آلرژی چیست و چگونه تشخیص داده می شود

دو نوع حساسیت زیاد که معمولاً با اصطلاح “آلرژی” همراه هستند، عبارتند از:

حساسیت های فوری نوع I : افراد مبتلا به این نوع آلرژی ها در معرض ماده حساسیت زا پروتئین های ایمنی به نام پادتن تولید می کنند. گروه آنتی بادی تولید شده ایمونوگلوبولین E (IgE) نامیده می شود. وقتی این آنتی بادی ها به مواد حساسیت زا متصل می شوند ، باعث ایجاد واکنش های موضعی و گاه واکنش هایی می شوند که ، معمولاً طی چند دقیقه روی کل بدن تأثیر می گذارند.

حساسیت تاخیری نوع IV : این واکنش ها در اثر فعل و انفعالات آلرژن ها با سلول های ایمنی حساس خاص ، سلول های سفید خون به نام لنفوسیت های T ایجاد می شود.

نوع I

حساسیت های نوع 1 در درجه اول سیستم تنفسی و گوارشی و پوست را تحت تأثیر قرار می دهد. اولین باری که فرد مستعد در معرض ماده حساسیت زای احتمالی قرار می گیرد ، آن فرد واکنش عمده ای نخواهد داشت. در عوض ، فرد شروع به تولید آنتی بادی IgE می کند که علیه آلرژن خاص (آنتی بادی IgE مخصوص آلرژن) کار می کند. هنگامی که فردی از این طریق حساس شد ، مواجهه های بعدی می تواند منجر به واکنش های شدید شود.

آنتی بادی IgE تولید شده در پاسخ به یک ماده حساسیت زا به ماست سل ها، سلول های ویژه در بافت ها و بازوفیل ها در جریان خون متصل می شود. این عمل باعث شروع واکنش سیستم ایمنی می شود. در طی تماس های بعدی با ماده حساسیت زا ، IgE خاص متصل به آن ماده حساسیت زا را می شناسد ، به آن متصل می شود و باعث آزاد شدن مواد شیمیایی از جمله هیستامین می شود و باعث ایجاد علائم آلرژیک می شود که بسته به اینکه در هر کجا که ماده حساسیت زا وجود داشته باشد می تواند از دهان ، بینی یا پوست شروع شود.

واکنش های آلرژیک نوع I می توانند از نظر شدت متفاوت باشند ، یک بار باعث بثورات قرمز یا کهیر می شوند ، دفعه دیگر یک واکنش حاد جدی و تهدید کننده زندگی به نام آنافیلاکسی ایجاد می کنند. آنافیلاکسی یک واکنش چند اندامی است که می تواند با تحریک ، احساس “عذاب قریب الوقوع” ، رنگ پریدگی پوست به دلیل فشار خون پایین و یا از دست دادن هوشیاری (غش کردن) شروع شود. آنافیلاکسی بدون تجویز سریع تزریق اپی نفرین (آدرنالین) می تواند کشنده باشد.

آلرژی چیست و چگونه تشخیص داده می شود

آلرژی نوع I می تواند در پاسخ به انواع مواد باشد، از جمله:

  • خوراکی ها
  • گیاهانی مانند گرده گل ، علف های هرز ، علف ها و …
  • سموم حشرات
  • به عنوان مثال شوره و بزاق حیوانات مثل گربه ها و سگ ها
  • غبار
  • گرده قارچ ها
  • مواد شغلی (لاتکس)
  • داروهایی مانند پنی سیلین

همچنین ممکن است واکنشهای متقاطع نیز وجود داشته باشد، جایی که ممکن است فردی به یک ماده غذایی آلرژی داشته باشد ، به عنوان مثال خربزه (هندوانه یا طالبی) و به موز نیز واکنش نشان دهد. مهم ترین دلایل واکنش های شدید آنافیلاکتیکی مربوط به غذا ، بادام زمینی ، آجیل درختی مانند گردو و صدف است.

نوع چهارم

حساسیت نوع IV معمولاً پوست را درگیر می کند و به عنوان حساسیت “تأخیری” تعریف می شود زیرا واکنش معمولاً حدود 48-72 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض ماده حساسیت زا ظاهر می شود. این واکنش ها هنگامی اتفاق می افتد که ماده حساسیت زا با لنفوسیت های T حساس شده در تعامل باشد. لنفوسیت ها مواد التهابی و سمی آزاد می کنند ، که سلول های سفید خون دیگر را به محل قرارگیری جذب می کند و منجر به آسیب بافتی می شود. هیچ گونه “آماده سازی” سیستم ایمنی لازم نیست. افراد می توانند با اولین مواجهه واکنش نوع IV داشته باشند. نمونه متداول این نوع آلرژی واکنش به پیچک سمی است.

چه مواردی آلرژی محسوب نمی شود؟

واکنش های دیگری نیز وجود دارد که می تواند علائمی شبیه به آلرژی ایجاد کند اما در اثر فعال شدن سیستم ایمنی بدن ایجاد نمی شود. این واکنش ها از واکنش های سمی که هر کسی را تحت تأثیر قرار می دهد مانند مسمومیت غذایی ناشی از سموم باکتریایی گرفته تا شرایط ژنتیکی مانند عدم تحمل ناشی از کمبود آنزیم (به عنوان مثال عدم توانایی هضم قند شیر لاکتوز و یا عدم تحمل و حساسیت به مواردی مانند گلوتن در بیماری سلیاک) را شامل می شود.

علائم همچنین می تواند توسط داروهایی مانند آسپرین و آمپی سیلین ، رنگ های غذایی ، MSG (گلوتامات مونو سدیم ، یک افزودنی معطر و طعم دهنده غذا) و برخی عوامل محرک روانشناختی ایجاد شود. گرچه ممکن است لازم باشد این بیماری ها و شرایط توسط یک پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد ، این موارد آلرژی نیستند و در طول آزمایش آلرژی شناسایی نخواهند شد.

از چه آزمایش هایی برای تشخیص آلرژی استفاده می شود

شخیص حساسیت بیش از حد نوع I با بررسی دقیق علائم ، سابقه خانوادگی و سابقه شخصی فرد شروع می شود ، از جمله: سن بروز و علائم فصلی و همچنین علائمی که پس از قرار گرفتن در معرض حیوانات ، یونجه یا گرد و غبار در محیط های خاص مانند خانه و محل کار ظاهر می شوند. سایر عوامل محیطی و سبک زندگی مانند قرار گرفتن در معرض آلاینده ها ، سیگار کشیدن ، الکل ، مواد مخدر ، ورزش و استرس ممکن است علائم را بدتر کند و باید مورد توجه قرار گیرند. هنگامی که لیست آلرژن های احتمالی محدود شد ، می توان آزمایشات خاصی را انجام داد.

آلرژی چیست و چگونه تشخیص داده می شود

تست های آزمایشگاهی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آزمایش IgE مخصوص آلرژن

این آزمایشی است که برای کمک به تشخیص آلرژی استفاده می شود. این آزمایش میزان آنتی بادی IgE مخصوص آلرژن را در خون اندازه گیری می کند تا حساسیت به ماده خاصی را تشخیص دهد. این تست شامل گرفتن نمونه خون و بررسی هر ماده حساسیت زای مشکوک است.

آلرژن ها می توانند یک باره یا با انتخاب پانل هایی مانند پانل های غذایی که حاوی متداول ترین مواد حساسیت زا برای غذای بزرگسالان یا کودکان هستند و پانل های علف های هرز و علف ، که حاوی متداول ترین مواد آلرژی زا در هوا در محل زندگی فرد هستند ، انتخاب شوند. انتخاب های فردی بسیار خاص هستند. به عنوان مثال: زهر زنبور عسل در مقابل زنبور عسل ، سفید تخم مرغ در مقابل زرده تخم مرغ ، گیاه گلبرگ معمولی در مقابل گیاه سیاه و سفید.

پزشک متخصص مناسب ترین مواد آلرژی زا را انتخاب می کند. معمولاً شخصی فقط به چند ماده (4 یا کمتر) حساسیت دارد. اگر یک آزمایش IgE خاص منفی باشد ، احتمال اینکه فرد آزمایش شده به آن ماده حساسیت نداشته باشد وجود دارد ، اما یک آزمایش مثبت باید در زمینه سابقه بالینی فرد ارزیابی شود. فردی می تواند سطح IgE کمی داشته باشد و همچنان واکنش شدیدی نسبت به قرار گرفتن در معرض آلرژن یا سطح بالا داشته باشد و هرگز واکنشی را تجربه نکند. کودکانی که از حساسیت غذایی فراتر رفته اند ممکن است نتایج مثبت IgE را برای سال های زیادی ادامه دهند.

توجه: روش سنتی برای آزمایش خون ، RAST (آزمایش رادیواکالرژیک جاذب) بود ، اما تا حد زیادی با روش های جدیدتر ایمنی سنجی مخصوص IgE جایگزین شده است. با این حال ، برخی از پزشکان متخصص، هنوز هم از تمام آزمایش های خون حساسیت IgE به عنوان RAST یاد می کنند ، حتی اگر این روش آزمایشگاهی نباشد.

آزمایش IgE تام

گاهی اوقات این آزمایش برای بررسی روند آلرژیک مداوم انجام می شود. این تست یک آزمایش خون است که مقدار کل پروتئین IgE (از جمله آنتی بادی های آلرژی) را تشخیص می دهد اما مواد حساسیت زای خاص را شناسایی نمی کند. علاوه بر آلرژی ، شرایط دیگری نیز می تواند باعث افزایش سطح IgE شود.

شمارش کامل سلول های خون (CBC) و افتراقی WBC

این آزمایشات شامل اندازه گیری ائوزینوفیل ها ، نوعی گلبول سفید خون است. سطح ائوزینوفیل ها ممکن است در فرد مبتلا به آلرژی افزایش یابد. (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش cbc می توانید به مقاله تفسیر نتایج آزمایش cbc مراجعه فرمایید.)

برای کمک به تشخیص آنافیلاکسی یا فعال شدن ماست سل ها، ممکن است از آزمایش خون هیستامین و یا تریپتاز نیز استفاده شود.

آلرژی چیست و چگونه تشخیص داده می شود

انواع دیگر آزمایشات آلرژی:

آزمایش خراش یا تست پوست در مطب متخصص آلرژی یا متخصص پوست انجام می شود و باید توسط یک متخصص آموزش دیده انجام شود. آنها اغلب برای تشخیص آلرژی های موجود در هوا مانند گرده ، گرد و غبار و کپک استفاده می شوند. از آنجا که احتمال واکنش شدید وجود دارد ، معمولاً از آزمایش خراش پوست برای آلرژی های غذایی استفاده نمی شود. فرد تحت آزمایش نباید چند روز قبل از آزمایش خارش پوست ، دارای اگزمای قابل توجهی باشد و از داروهای آنتی هیستامین یا داروهای ضد افسردگی خاصی استفاده کند. اگر میزان مصرف آلرژن به اندازه کافی زیاد باشد ، حتی در صورت یک فرد غیر آلرژیک می توان موارد مثبت کاذب را ایجاد کرد.

آزمایشات پوستی آلرژی داخل پوستی ، با استفاده از تزریقاتی که به صورت حباب در زیر پوست ایجاد می شود ، ممکن است انجام شود اما به دلیل بالا بودن میزان مثبت کاذب ، مورد قبول نیستند.

تست پچ در حساسیت پوستی تاخیری. تست های پچ ساده ترین روش آزمایش حساسیت تاخیری نوع IV است. غلظت ماده حساسیت زای مشکوک به پوست زیر یک چسب غیر جاذب اعمال می شود و به مدت 48 ساعت باقی می ماند. اگر سوزش یا خارش با سرعت بیشتری ایجاد شود ، چسب برداشته می شود. یک آزمایش مثبت شامل قرمزی با کمی سفت شدن و تورم پوست و گاهی اوقات تشکیل وزیکول (تاول مانند) است. برخی از واکنش ها تا قبل از برداشتن چسب ظاهر نمی شوند ، بنابراین نواحی مورد آزمایش باید در 72 و 96 ساعت بعد نیز بررسی شوند.

چالش های غذایی خوراکی “استاندارد طلایی” برای تشخیص آلرژی غذایی در نظر گرفته می شود. آنها کار فشرده انجام می دهند و نیاز به نظارت دقیق پزشکی دارند زیرا واکنش ها می توانند شدید باشند ، از جمله آنافیلاکسی تهدید کننده زندگی. چالش های غذایی شامل دادن مقدار کمی آلرژن های غذایی بالقوه بدون علامت به فرد به صورت کپسول یا وریدی و مشاهده واکنش های آلرژیک است. نکات منفی با غذای بزرگ تر به اندازه وعده غذایی تأیید می شود.

حذف ماده غذایی روش دیگری برای آزمایش آلرژی غذایی است: حذف تمام غذاهای مشکوک از رژیم غذایی ، سپس دوباره وارد کردن آنها به صورت تک به تک برای فهمیدن اینکه کدام یک از این مواد مشکل ایجاد می کنند.

آلرژی چیست و چگونه تشخیص داده می شود

اگر شما نیز تمایل دارید آزمایش آلرژی را در منزل خود و برای تشخیص موارد ایجاد کننده آلرژی و بدون مراجعه حضوری و در معرض آلودگی قرار گرفتن انجام دهید، می توانید به سایت آنی آزما مراجعه کرده و پس از پر کردن فرم پذیرش، نسبت به انجام آزمایش در منزل  و همچنین تست کرونا با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی اقدام خواهد شد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.