انواع آزمایش ویروس کرونا، تست سرولوژی چه تفاوت هایی با تست های مولکولی و PCR دارد

انواع آزمایش ویروس کرونا، تست سرولوژی چه تفاوت هایی با تست های مولکولی و PCR دارد

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

آزمایش ویروس کرونا به منظور بررسی احتمال وجود ویروس در شخص و برای تشخیص وجود ویروس کووید 19 در بدن فرد انجام می شود. دو نوع آزمایش ویروس کرونا در دسترس است که می تواند تشخیص دهد که آیا فرد قبلاً به این ویروس مبتلا شده است یا خیر (آزمایش سرولوژی ، آنتی بادی های ضد SARS-CoV-2 ، ویروسی که باعث COVID-19 می شود) و همچنین در حال حاضر به این ویروس مبتلا می باشد یا خیر (تست واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) ، آزمایش عفونت فعال). این مطلب برای توضیح تفاوتهای بین تست PCR و تست سرولوژی طراحی شده است ، و کاربرد های هر یک از این تست را توضیح می دهد و اینکه چه زمانی از هر کدام از آزمایش ها استفاده می شود.

انواع آزمایش ویروس کرونا، تست سرولوژی چه تفاوت هایی با تست های مولکولی و PCR دارد

تست PCR در آزمایش ویروس کرونا به چه منظوری انجام می شود؟

تست PCR در آزمایش ویروس کرونا به دنبال خود ویروس در بینی ، گلو یا مناطق دیگر دستگاه تنفسی است تا مشخص شود آیا عفونت فعال با SARS-CoV-2 وجود دارد یا خیر. در بیشتر موارد ، یک نمونه از بینی یا گلو توسط پزشک متخصص یا کارکنان بیمارستان و پرستار ها به وسیله سواپ گرفته می شود و آن سواب برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود. تست مثبت PCR در آزمایش ویروس کرونا بدین معنی است که فرد مورد آزمایش عفونت فعال COVID-19 دارد.

در تست PCR به صورت کلی ماده ژنتیکی ویروس که در نمونه گرفته شده از فرد وجود دارد، توسط روش های آزمایشگاهی چندین بار دچار تکثیر و افزایش می شود تا در صورت وجود ویروس و ماده ژنتیکی آن در نمونه، قابل ردیابی و تشخیص باشد. آزمایش PCR در صورت شناسایی دو ژن خاص SARS-CoV-2 می تواند تشخیص ویروس کرونا را تأیید کند. اگر تنها یکی از این ژنها را شناسایی کند ، نتیجه ای غیرقطعی خواهد داشت.آزمایش های مولکولی تنها می توانند به تشخیص موارد فعلی کرونا کمک کنند. آنها نمی توانند تشخیص دهند که کسی به این عفونت مبتلا شده و بهبود یافته است.

انواع آزمایش ویروس کرونا، تست سرولوژی چه تفاوت هایی با تست های مولکولی و PCR دارد

تست PCR در آزمایش ویروس کرونا در چه مواردی کمک کننده است و در چه مواردی کاربردی ندارد؟

از تست PCR می توان برای تشخیص بیماری در افرادی که عفونت فعال دارند استفاده کرد. این تست برای تشخیص بیماری در افرادی که دارای عفونت فعال هستند و می توانند بیماری را به دیگران انتقال دهد، کمک کند.

اما تست PCR در آزمایش ویروس کرونا تنها به تعیین اینکه فرد در زمان آزمایش عفونت فعال دارد یا خیر کمک می کند و در تعیین اینکه چه کسی در گذشته عفونت داشته است کمک نمی کند. همچنین تعیین تست PCR نمی تواند تعیین کند که چه افرادی که در معرض COVID-19 قرار گرفته اند احتمال دارد در طی 2 هفته پس از مواجهه به عفونت فعال مبتلا شوند.

در برخی افراد، این تست تنها در ابتدای عفونت، و پس از گذشت چند روز اولیه از ابتلا به بیماری ویروس را با استفاده از روش PCR تشخیص دهد، بنابراین در صورت گرفتن سواب پس از گذشت بیش از چند روز پس از شروع بیماری ، ممکن است آزمایش ویروس را تشخیص ندهد. در برخی افراد ، ویروس را می توان با استفاده از روش PCR در نمونه های گرفته شده از بینی و گلو تشخیص داد. این آزمایش به انواع خاصی از سواب ها احتیاج دارد که ممکن است در برخی موارد این سواپ ها در دسترس نباشند.

تست سرولوژی در آزمایش ویروس کرونا به چه منظوری انجام می شود؟

تست سرولوژی در آزمایش ویروس کرونا به دنبال آنتی بادی های ضد SARS-CoV-2 در خون است تا مشخص کند آیا در گذشته عفونت وجود داشته است یا خیر. آنتی بادی توسط بدن برای مقابله با عفونت ها تشکیل می شود. IgM اولین آنتی بادی است که در برابر میکروب تشکیل می شود ، بنابراین ابتدا در آزمایشات ، معمولاً در طی 1-2 هفته ظاهر می شود. بدن سپس IgG تشکیل می دهد که حدود 2 هفته پس از شروع بیماری در آزمایشات ظاهر می شود. IgM معمولاً طی چند ماه از خون ناپدید می شود ، اما IgG می تواند سالها دوام آورد. برخی از تست های آنتی بادی میزان IgM و IgG را آزمایش می کنند و برخی نیز فقط IgG را آزمایش می کنند. برای انجام این آزمایش، یک نمونه خون از فرد گرفته می شود تا مقادیر آنتی بادی آن اندازه گیری شود.

آزمایش مثبت آنتی بادی به این معنی است که فرد مورد آزمایش در گذشته به COVID-19 آلوده شده است و سیستم ایمنی بدن آنتی بادی هایی را تولید کرده است تا سعی کند با آن مقابله کند. تست سرولوژی در آزمایش ویروس کرونا می تواند افرادی را که در گذشته به عفونت مبتلا شده اند ، حتی اگر هیچ علایمی از بیماری نداشته باشند، شناسایی کند. این آزمایش می تواند در تعیین اینکه چه میزان ایمنی نسبت به ویروس کرونا وجود دارد، کمک کند. تست های سرولوژی می تواند در تصمیم گیری در مورد اینکه چه کسی می تواند با خیال راحت در مشاغل خاص کار کند، کمک کند.

انواع آزمایش ویروس کرونا، تست سرولوژی چه تفاوت هایی با تست های مولکولی و PCR دارد

تست سرولوژی در آزمایش ویروس کرونا در چه مواردی کمک کننده است و در چه مواردی کاربردی ندارد؟

در برخی موارد، تست های سرولوژی می توانند در تعیین زمان دقیق ابتلا و همچنین مدت زمانی که فرد به بیماری ویروس کرونا مبتلا شده است کمک کند. برای این کار ما می دانیم که IgM قبل از IgG شکل می گیرد و IgM قبل از IgG از بین می رود. تست های سرولوژی ویروس کرونا همچنین می توانند در تعیین صلاحیت اهدا کننده پلاسما در روش پلاسما درمانی کمک کننده باشد (یک محصول خونی که حاوی آنتی بادی علیه COVID-19 است و می تواند به عنوان یک درمان برای ویروس کرونا مورد استفاده قرار گیرد).

اگر تعداد زیادی از افراد در یک جامعه این آزمایش را انجام دهند و درصد افراد مبتلا و همچنین افرادی که قبلا به این بیماری مبتلا شده اند مشخص گردد، مقامات عالی بهداشتی و درمانی می توانند الگوهایی از بیماری در جامعه را تهیه نمایند که به وسیله آنها رفتار بیماری و اطلاعاتی مانند میزان ابتلا و البته مرگ و میر بیماری در جامعه مشخص می شود.

تست سرولوژی در آزمایش ویروس کرونا در صورتی که در چند روز ابتدایی ابتلا فرد به بیماری مورد استفاده قرار گیرند، ممکن است به صورت کاذب دارای چواب منفی بشد، این در حالی است که فرد به بیماری مبتلا می باشد و تنها به این دلیل که مدتی طول می کشد تا آنتی بادی در بدن فرد تولید شود، دارای جواب منفی خواهد بود. به همین دلیل از تست های سرولوژی در روز های ابتدایی ابتلا فرد به بیماری نباید استفاده گردد.

از ابتدای زمان همه گیری ویروس کرونا، شرکت های مختلفی انواع کیت های سرولوژی برای آزمایش ویروس کرونا را به بازار ارائه کرده اند، در حای که به دلیل وضعیت اورژانسی و عدم وجود زمان کافی برای ارزیابی همه این کیت ها، برخی از آزمایش های آنتی بادی که به وسیله این کیت ها انجام می شوند، از حساسیت و ویژگی کمی برخوردار هستند و بنابراین ممکن است نتایج قابل قبولی نداشته باشند. برخی از آزمایش های آنتی بادی ممکن است با سایر بیماری های مرتبط با خانواده کورونا ویروس که SARS-CoV-2 نیستند، و تنها ممکن است یک نوع سرماخوردگی ساده باشند، واکنش متقاطع نشان دهد و منجر به نتایج آزمایش نادرست شود.

روش‌های صحیح جمع‌آوری نمونه در آزمایش ویروس کرونا

• تست سوآب (swab): با استفاده از یک سواب مخصوص، از بینی و یا گلوی شخص نمونه‌برداری می‌شود.

• آسپیرات بینی: یک محلول نمکی به داخل بینی تزریق شده و سپس نمونه به آرامی توسط ساکشن جمع آوری می‌شود.

• آسپیرات نای: یک لوله‌ی نازک به نام برونکوسکوپ وارد دهان می‌شود تا به وسیله‌ی آن از ریه نمونه‌برداری شود.

• تست خلط: در این آزمایش از شخص خواسته می‌شود تا سرفه‌ی عمیقی کند و نمونه‌ی خلط او جمع‌آوری می‌شود. (ممکن است نمونه‌ی خلط توسط سواب از بینی فرد گرفته شود)

• آزمایش خون: به منظور انجام تست تشخیص کرونا ویروس، نمونه‌گیری از دستگاه تنفسی بهترین روش است. اما گاهی نیز به همراه نمونه‌‌ی خلط و سایر ترشحات فرد، آزمایش خون نیز انجام شده و به همراه سایر نمونه‌ها به آزمایشگاه مرجع ارسال می‌شود.

انواع آزمایش ویروس کرونا، تست سرولوژی چه تفاوت هایی با تست های مولکولی و PCR دارد

تفسیر آزمایشات ترکیبی Ab/RT-PCR در بیماران مشکوک به کووید-١٩

١-آزمایش PCR مثبت،IgM منفی،IgG منفی

?بیمار احتمالا در فاز پنجره(Window period)است.باید قرنطینه را رعایت کند(ناقل).

٢-آزمایش PCR مثبت،IgM مثبت،IgG منفی

?بیمار در مرحله ابتدایی عفونت است و باید قرنطینه را رعایت کند(ناقل).

٣-آزمایش PCR مثبت،IgM مثبت،IgG مثبت

?فرد در فاز فعال بیماریست و باید قرنطینه را رعایت کند( ناقل).

۴-آزمایش PCR مثبت،IgM منفی،IgG مثبت

?فرد در فاز نهایی بیماریست . باید قرنطینه را رعایت کند (ناقل)

۵-آزمایش PCR منفی،IgM مثبت،IgG منفی

?فرد در مرحله اولیه بیماریست و نتیجه PCR ممکن است منفی کاذب باشد.

۶-آزمایش PCR منفی،IgM منفی،IgG مثبت

?فردقبلا به بیماری کووید-١٩ مبتلا بوده و اکنون بهبود یافته است.

٧-آزمایش PCR منفی،IgM مثبت،IgG مثبت

?بیمار ممکن است در فاز بهبودی باشد و ممکن است نتیجه PCR منفی کاذب باشد.

انواع آزمایش ویروس کرونا، تست سرولوژی چه تفاوت هایی با تست های مولکولی و PCR دارد

سایر اطلاعاتی برای کمک به تعیین سودمندی آزمون ها ممکن است برای شما مفید باشند

وقتی آزمایش های جدید برای ارزیابی یک بیماری توسط شرکتی به بازار عرضه می شود، باید توسط سازمان های مرجع مورد ارزیابی قرار بگیرد تا اثر بخشی و کاربرد های آن بیشتر مشخص شود. ممکن است اصطلاحات زیر را که در گزارش های مربوط به آزمایش های جدید استفاده شده است ، مشاهده کنید.

حساسیت: گاهی اوقات حساسیت به عنوان “نرخ مثبت صحیح” نیز خوانده می شود. این مورد اندازه گیری می کند که آزمایش فرد در هنگام ابتلا به این بیماری در چه حدی مثبت باشد. به عنوان مثال ، وقتی یک آزمایش 80٪ حساسیت دارد ، آزمایش 80٪ بیماران مبتلا به این بیماری (مثبت واقعی) را تشخیص می دهد. اما ، 20٪ از بیماران مبتلا به این بیماری توسط آزمایش تشخیص داده نمی شوند.

ویژگی: گاهی اوقات ویژگی به عنوان “نرخ منفی واقعی” خوانده می شود. این مورد نیز اندازه گیری می کند که وقتی فرد مورد آزمایش این بیماری را ندارد ، آزمایش مکرر برای فرد نتیجه منفی به همراه خواهد داشت. به عنوان مثال ، وقتی یک آزمایش 80٪ ویژگی دارد ، آزمایش 80٪ از بیماران بدون بیماری را به درستی گزارش می کند که آزمایش منفی است (منفی واقعی). اما ، 20٪ از بیماران بدون بیماری به طور نادرست توسط آزمایش به صورت مثبت (مثبت کاذب) مشخص می شوند.

ارزش پیش بینی مثبت: ارزش پیش بینی مثبت معیاری است از اینکه احتمالاً یک تست مثبت یک مثبت واقعی است نه یک مثبت کاذب. این مورد بستگی به تعداد افراد جمعیتی که مورد آزمایش قرار گرفته اند بستگی دارد. وقتی تعداد کمی از افراد در جامعه وجود داشته باشد که مبتلا به این بیماری باشند ، احتمال اینکه آزمایش مثبت یک آزمایش مثبت واقعی باشد احتمال بیشتری است. وقتی افراد زیادی در یک جمعیت وجود داشته باشند که به این بیماری مبتلا شده اند ، احتمال اینکه یک آزمایش مثبت واقعا مثبت باشد، بسیار بالا می باشد.

در صورتی که شما نیز احتمال می دهید که علائم ابتلا به ویروس کرونا را داشته باشید، و می خواهید آزمایش ویروس کرونا را انجام دهید تا از ابتلا خود و عزیزان خود مطمئن شوید، به راحتی می توانید با همکاران ما در آزمایشگاه آنلاین آنی آزما مراجعه نمایید تا به صورت نمونه برداری در منزل آزمایش ویروس کرونا را انجام دهید. برای این کار به سایت آزمایشگاه آنی آزما مراجعه می نمایید و مراحل پذیرش غیر حضوری آزمایش را طی می نمایید. سپس بدون اینکه نیاز باشد به صورت حضوری به بیمارستان یا آزمایشگاه های دیگر مراجعه نمایید، همکاران ما به محلی که شما آدرس آن را در سایت آنی آزما تعیین کرده اید مراجعه می کنند تا به صورت غیر حضوری و با نمونه برداری یا نمونه گیری در منزل آزمایش های شما را انجام دهند.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.