ثبت آزمایش
آزمایش Anti CCP یکی از آزمایش های اصلی برای تشخیص روماتیسم مفاصل می باشد. پپتید سیترولینیزه ضد حلقوی (Anti CCP) یک آنتی بادی موجود در اکثر بیماران دارای روماتیسم مفاصل است. سطح Anti CCP را می توان از طریق آزمایش خون ساده در بیمار تشخیص داد. نتیجه مثبت آزمایش Anti CCP می تواند در رابطه با سایر آزمایش های خون ، آزمایش های تصویربرداری و یا یافته های بالینی بیمار برای تشخیص آرتریت روماتوئید استفاده شود. از این آزمایش برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید (RA) و تمایز آن از سایر انواع آرتریت استفاده می شود. آزمایش Anti CCP برای ارزیابی پیش آگهی یک فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید کمک می کند.
پزشک متخصص روماتولوژی یا پزشک عمومی زمانی کغ فرد با التهاب مفاصل به او مراجعه می کند و علائمی مانند درد ، سفتی عضلات، حرکت محدود و تورم در مفاصل متعدد می باشد و مشکوک به روماتیسم مفاصل است، این آزمایش را درخواست می نماید. برای انجام این آزمایش به یک نمونه خون وریدی نیاز داریم. در مورد هرگونه دارو و یا مکمل هایی که مصرف می کنید ، به پزشک معالج خود اطلاع دهید. ممکن است به شما دستور داده شود که حداقل 8 ساعت قبل از نمونه برداری، مصرف مولتی ویتامین ها یا مکمل های غذایی حاوی بیوتین (ویتامین B7) را متوقف کنید.
آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خود ایمنی مزمن است که باعث سفتی ، درد ، از بین رفتن تحرک ، التهاب و فرسایش (زوال) در مفاصل می شود. این بیماری معمولاً به طور متقارن روی چندین مفصل دست و مچ دست تأثیر می گذارد و ممکن است مفاصل آرنج ، گردن ، شانه ها ، باسن ، زانوها و پاها را نیز درگیر کند. علائم دیگر شامل خستگی ، تب ، ایجاد ندول در زیر پوست به خصوص در آرنج و احساس درد در این نواحی باشد.
افراد مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید ممکن است کم خونی و دیگر عوارض سیستمیک داشته باشند و ممکن است اختلالات و علائم خود ایمنی مانند خشکی چشم و دهان که مربوط به سندرم شوگرن است، به طور همزمان در آنها وجود داشته باشد. زنان باردار مبتلا به آرتریت روماتوئید معمولاً در دوران بارداری علائم خود را کاهش داده و علائم را بعد از زایمان بدتر می کنند.آرتریت روماتوئید با شایعترین نوع آرتروز متفاوت است. استئوآرتریت که به آن بیماری دژنراتیو مفصل نیز گفته می شود ، با آسیب مفاصل و با روند پیری همراه است (“ساییدگی و پارگی”). آرتریت روماتوئید یک فرآیند التهابی است که روی لایه مفاصل (سینوویوم) تأثیر می گذارد.
معمولاً به صورت متقارن رخ می دهد – اگر یك زانو آسیب دیده باشد ، زانو دیگر نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. این بیماری ممکن است تا حدی از طریق ژنها به ارث برده شود ، اما عوامل دیگری نیز احتمالاً درگیر هستند ، از جمله نوعی محرک برای ژن ، شاید باکتری یا ویروس. این بیماری مسری نیست. برخی دانشمندان همچنین فکر می کنند که تغییر در برخی از هورمون ها ممکن است باعث ایجاد آرتریت روماتوئید در افراد با ژن های خاصی شود که در معرض ماده محرک قرار گرفته اند.
علاوه بر ارزیابی بالینی شامل بحث در مورد علائم و معاینه جسمی ، اغلب آزمایش های آزمایشگاهی و غیر آزمایشگاهی برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید (RA) ، تشخیص آن از سایر اشکال ورم مفاصل و شرایط با علائم مشابه انجام می شود و ارزیابی شدت آن همچنین می تواند برای نظارت بر بیماری، عوارض احتمالی آن ، پاسخ به درمان و همچنین برای نظارت بر عوارض جانبی احتمالی مرتبط با برخی از درمانها استفاده شود.
تست های آزمایشگاهی مورد استفاده برای این بیماری:
فاکتور روماتوئید (RF) : برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید استفاده می شود. در غلظتهای قابل توجهی در بیشتر افراد (حدود 80٪) مبتلا به آرتریت روماتوئید وجود دارد ، اما می تواند در افراد مبتلا به سایر بیماری ها و در درصد کمی از افراد سالم نیز وجود داشته باشد. هنگامی که در فردی که علائم آرتریت روماتوئید دارد مثبت است ، این آزمایش می تواند برای تأیید تشخیص مفید باشد.
آنتی بادی ضد پپتید سیترولیزه شده سیتریک (CCP) : ممکن است برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید، به ویژه در اوایل بیماری – به طور بالقوه قبل از بروز علائم – و در افرادی که RF منفی هستند ، مورد استفاده قرار گیرد. در 60-70 of از مبتلایان به آرتریت روماتوئید وجود دارد. هنگام استفاده از تست RF ، نتایج CCP می تواند به تأیید تشخیص آرتریت روماتوئید کمک کند.
آنتی بادی ضد هسته ای (ANA) : این آزمایش برای غربالگری برخی از اختلالات خود ایمنی ، از جمله آرتریت روماتوئید ، استفاده می شود ، اما اغلب به عنوان یکی از آزمایشات برای تشخیص لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) استفاده می شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش ANA و DNA برای بررسی علت درد مفاصل مراجعه نمایید.)
میزان رسوب گلبول های قرمز (ESR) : این آزمایش نشان دهنده وجود التهاب در بدن و فعالیت بیماری است. برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید و ارزیابی و پایش بیماری استفاده می شود. ESR در آرتریت روماتوئید افزایش می یابد اما در آرتروز افزایش نمی یابد.
پروتئین واکنشی C (CRP) : این آزمایش همچنین حاکی از التهاب و برای بررسی فعالیت این بیماری استفاده می شود. این آزمایش ممکن است برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید و ارزیابی و نظارت بر بیماری استفاده شود. افزایش سطح CRP در آرتریت روماتوئید رخ می دهد اما در آرتروز این گونه نیست.
اشعه ایکس : برای کمک به تشخیص آرتریت روماتوئید و نظارت بر آسیب مفاصل می باشد اما معمولاً تغییرات قابل توجهی در اوایل بیماری نشان نمی دهد. می توان برای رد سایر علل درد مفاصل استفاده کرد.
سونوگرافی و MRI : ممکن است برای کمک به تشخیص تغییرات مفاصل در اوایل بیماری استفاده شود.
آزمایش Anti CCP چیست؟
آنتی بادی های پپتیدی سیترولیزه شده اتوآنتی بادی های تولید شده توسط سیستم ایمنی بدن هستند که در برابر پپتیدهای سیترولینیزه حلقوی (CCP) تولید می شوند. این آزمایش آنتی بادی های ضد CCP را در خون تشخیص داده و اندازه گیری می کند.
سیترولین به طور طبیعی به عنوان بخشی از متابولیسم اسید آمینه آرژنین در بدن تولید می شود. اما ، در مفاصل مبتلا به آرتریت روماتوئید (RA) ، این تبدیل ممکن است با سرعت بالاتری رخ دهد. سیترولین ساختار پروتئین را تغییر می دهد و می تواند یک پاسخ ایمنی را ایجاد کند و باعث ایجاد آنتی بادی در برابر پروتئین های مفصل شود. آزمایش Anti CCP در واقع یک آنتی بادی است که به تشخیص روماتیسممفاصل کمک می کند و می تواند در شناسایی افراد با فرم پیشرونده سریع تر از دیگر افراد مفید باشد.
روماتیسم مفاصل یک بیماری خود ایمنی مزمن ، و سیستمیک است و باعث ایجاد التهاب ، درد ، سفتی عضلات و تغییرات مخرب در دست ، پا و سایر مفاصل بدن می شود. این بیماری در هر سنی می تواند بر روی هر کسی تأثیر بگذارد ، اما معمولاً بین سنین 40 تا 60 سالگی ایجاد می شود و حدود 75٪ از افراد مبتلا به این بیماری، زنان هستند. دوره روماتیسم مفصلی و پیش آگهی آن متغیر است. این بیماری ممکن است آهسته یا سریع پیشرفت کند و باعث آسیب مفصلی شود.
ممکن است در بعضی از افراد بهبود یابد و در تعداد معدودی ممکن است از بین برود. در صورت عدم درمان ، زوماتیسم مفصلی می تواند طول عمر یک شخص را کوتاه کند و در عرض چند سال می تواند بسیاری از افراد آسیب دیده را به طور کامل خانه نشین نماید. انواع مختلفی از درمان ها برای به حداقل رساندن عوارض روماتیسم مفصلی وجود دارد ، اما همه این درمان ها بستگی به تشخیص دقیق و شروع درمان قبل از ایجاد آسیب های جبران ناپذیر مفصلی دارند. فاکتور روماتوئید (RF) آزمایش اصلی است که برای تشخیص روماتیسم و تشخیص آن از سایر انواع آرتریت و سایر فرآیندهای التهابی مورد استفاده قرار می گیرد.
با این حال ، حساسیت و ویژگی RF در حد ایده آل نیست. این تست می تواند در افرادی که علائم بالینی روماتیسم مفصلی را دارند و در افرادی که این بیماری را ندارند، منفی باشد. مطالعات نشان داده اند که آزمایش Anti CCP از حساسیت بالایی نسبت به تست RF برخوردار است اما از ویژگی های بسیار بالاتری نیز برخوردار است (98-95٪) و احتمالاً با در موارد روماتیسم مفصلی اولیه نیز مثبت است.
معیارهای طبقه بندی آرتریت روماتوئید در سال 2010 از کالج روماتولوژی آمریکایی (ACR) شامل آزمایش Anti CCP ، همراه با RF ، به عنوان بخشی از معیارهای تشخیص بیماری آرتریت روماتوئید است. طبق گفته ACR ، آنتی بادی CCP ممکن است در حدود 50-60٪ از افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی زودرس ، در اوایل 3-6 ماه پس از شروع علائم تشخیص داده شود. تشخیص زودرس و تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی به پزشکان ارائه دهنده خدمات درمانی اجازه می دهد تا درمان تهاجمی این بیماری را آغاز کنند و عوارض مرتبط با آن و آسیب بافت را به حداقل برسانند.
آزمایش Anti CCP چگونه استفاده می شود؟
تست آنتی بادی پپتید سیترولیزه شده حلقوی (CCP) یا آزمایش Anti CCP ممکن است به همراه یا پس از انجام یک تست فاکتور روماتوئید یا آزمایش RF انجام شود تا به تشخیص آرتریت روماتوئید (RA) و ارزیابی شدت و سیر احتمالی بیماری (پیش آگهی) کمک کند.
آزمایش Anti CCP همچنین ممکن است برای ارزیابی میزان احتمال بروز آرتریت روماتوئید در افراد مبتلا به آرتریت تمایز نیافته استفاده شود – افرادی که علائم آنها نشان می دهد اما هنوز معیارهای کالج روماتولوژی آمریکا (ACR) را برای آرتریت روماتوئید ارزیابی نمی کنند. طبق ACR ، تقریباً 95٪ افرادی که دارای آنتی بادی مثبت CCP هستند ، در آینده معیارهای آرتریت روماتوئید را برآورده می کنند. تشخیص زودرس آرتریت روماتوئید برای هدایت تصمیمات درمانی ضروری است.
آزمایش Anti CCP چه زمانی درخواست داده می شود؟
وقتی که فردی علائم و نشانه هایی داشته باشد که ممکن است ناشی از آرتریت التهابی که قبلاً تشخیص داده نشده است یا به ورم مفاصل تمایز نیافته تشخیص داده شده باشد، آزمایش Anti CCP در درجه اول همراه با آزمایش RF انجام می شود. هنگامی که علائم و نشانه های بالینی یک پزشک متخصص را به روماتوئید آرتریت مضنون نماید، ممکن است به عنوان آزمایش پیگیری برای آزمایش RF منفی درخواست داده شود. روماتوئید آرتریت معمولاً به طور متقارن روی چندین مفاصل تأثیر می گذارد.
علائم و نشانه های بیماری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مفاصل دردناک ، گرم و تورم دستها و مچ دست ها معمولاً درد گاهی اوقات روی آرنج ، گردن ، شانه ها ، باسن ، زانوها و یا پا تأثیر می گذارد
سفتی مفاصل آسیب دیده در هنگام صبح که در طول روز بهبود می یابد
خستگی
تب
ایجاد ندولهای زیر پوست بخصوص در آرنج
یک احساس کلی ناخوش بودن (ضعف و بی حالی)
نتیجه آزمایش Anti CCP چه چیزی را نشان می دهد؟
هنگامی که افراد با علائم و نشانه های ورم مفاصل از نظر آزمایش Anti CCP و RF مثبت هستند ، بسیار محتمل است که آنها روماتوئید آرتریت داشته باشند و احتمالاً ممکن است یک شکل سریعتر و شدیدتر از بیماری ایجاد کنند. هنگامی که افراد از نظر آزمایش Anti CCP مثبت هستند اما RF آنها منفی می باشد، و یا علائم بالینی آنها بیانگر احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید می باشد، در این صورت احتمال دارد که آنها به آرتریت روماتوئید اولیه مبتلا باشند و یا در آینده دچار آرتریت روماتوئید شوند.هنگامی که افراد از نظر آزمایش Anti CCP منفی هستند اما RF مثبت دارند ، در این صورت علائم و نشانه های بالینی در تعیین اینکه آیا آرتریت روماتوئید یا برخی از التهابات دیگر حیاتی هستند ، ضروری تر است.
هنگامی که فردی هم برای آنتی بادی CCP و هم برای RF منفی باشد ، در این صورت کمتر احتمال دارد که فرد دارای آرتریت روماتوئید باشد. با این وجود باید تأکید کرد که بیماری آرتریت روماتوئید یک تشخیص بالینی است و ممکن است در صورت عدم وجود آزمایشات مثبت برای آنتی بادی ها نیز فرد دارای علائم این بیماری باشد.
آزمایش Anti CCP یک آزمایش نسبتاً جدید است و از آن استفاده گسترده ای می شود اما هنوز هم کمتر از تست RF درخواست داده می شود. آنتی بادی های CCP به ندرت در سایر بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس ، بیماری گریوز و سندرم شوگرن مشاهده می شود و ممکن است در عفونت هایی مانند سل نیز مشاهده شود.
آزمایش Anti CCP به عنوان یک آزمایش غربالگری برای همه افراد توصیه نمی شود. مانند RF ، بهتر است برای ارزیابی افرادی که علائم بالینی آنها نشان دهنده احتمال ابتلا به روماتیسم مفاصل می باشد، یا افرادی که قبلاً به آرتریت تمایز نیافته تشخیص داده شده اند ، استفاده شود.
اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که به طور مداوم دارای درد در مفاصل پا ها و دست های خود هستید می توانید با انجام نمونه برداری یا نمونه گیری در منزل توسط آزمایشگاه آنلاین آنی ازما و انجام آزمایش در منزل، به راحتی احتمال ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید یا سایر بیماری های مشابه در خود را تشخیص داده و در اسرع وقت درمان نمایید. به وسیله آنی آزما دیگر نیازی نیست که شما به صورت حضوری به آزمایشگاه مراجعه نمایید و در هر مکانی که باشید، به راحتی می توانید کلیه آزمایش های خود از جمله آزمایش آرتریت روماتوئید خود را انجام دهید.