ایست قلبی یکی از بدترین اتفاقاتی است که اگر بری کسی رخ بدهد، ممکن است منجر به مرگ او گشته و در واقع به صورت ناگهانی فعالیت قلب را متوقف خواهد کرد. متاسفانه باید بگوییم که در چند سال اخیر ایست قلبی به خصوص در بین افراد جوان افزایش یافته و شاید بتوان گفت که علت چنین اتفاقی، حجم زیادی از استرس و نگرانی است که در بین مردم ایران وجود دارد. به همین دلیل لازم دانستیم در یک مطلب به صورت کاملاً منطقی و علمی در مورد دلایل ایست قلبی صحبت کنیم. آگاهی از این موضوع قطعاً باعث میشود که ما نسبت به سلامت خود توجه بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم با یک جسم سالم و بدون هیچگونه مشکلی به زندگی ادامه دهیم.
دلایل ایست قلبی
این عارضه به دلایل مختلف اتفاق میافتد لذا به طور کامل در مورد عوامل مؤثر بر افت قلبی صحبت خواهیم کرد. اما در ابتدا این نکته را بیان کنیم اگر در بین اعضای خانواده خود کسانی را میشناسید که به بیماریهای قلبی مبتلا بوده و یا سابقه ایست قلبی در بین خانواده و فامیل زیاد است، حتماً با متخصص در این زمینه صحبت کنید قبل از اینکه اتفاق ناگواری برای شما بیفتد:
– آریتمی یا نامنظم بودن ضربان قلب
یکی از مهمترین دلایل شایع در زمینه ایست قلبی، ضربان نامنظم قلب است که به آن آریتمی میگویند. اگر قلب به صورت منظم کار نکند قطعاً تحت فشار زیادی قرار گرفته و به همین دلیل است که ایست قلبی رخ میدهد.
– افزایش ضخامت عضله قلب
کسانی که به بیماریهای فشار خون بالا و بیماریهای دریچهای قلب مبتلا هستند، ممکن است آسیب به عضلات قلبی را نیز تجربه کنند. ضخیم شدن عضله قلب از جمله عوامل بسیار مؤثر بر ایست قلبی به حساب میآید. به خصوص اگر شما از جمله افرادی هستید که به صورت ارثی و ژنتیکی به نارسایی قلبی و بیماریهای قلبی مبتلا هستید که در چنین شرایطی باید نسبت به کنترل وضعیت قلب و عضلات آن توجه بیشتری داشته و تحت نظر متخصص قرار بگیرید.
– آسیب و زخمهای بافت قلب
کسانی که دچار حملات قلبی میشوند، ممکن است به دنبال آن آسیبهایی را در بافت قلبی نیز تجربه کنند. به همین دلیل است که متخصصان به افرادی که دچار حمله قلبی شدهاند، توصیه میکنند در شش ماه اول بعد از برطرف شدن حمله، نسبت به مراقبت از خود توجه بیشتری داشته و به هیچ عنوان تنها نباشند چون احتمال ایست قلبی بالا میرود.
– مصرف برخی از داروها
از آنجایی که آریتمی یا نامنظم بودن ضربان قلب تأثیر زیادی بر ابتلا به ایست قلبی دارد، بنابراین در مصرف داروها نیز باید به یاد داشته باشید اگر به نوعی بیماری مبتلا شده و از سویی به بیماریهای قلبی نیز مبتلا هستید، قبل از اینکه پزشک داروهایی را برای شما تجویز کند حتماً مسأله نارسایی و بیماری قلبی را مطرح کنید چون مصرف برخی از داروها باعث افزایش آریتیم شده و در نتیجه احتمال ایست قلبی بالا میرود. برای مثال اگر میزان منیزیم و پتاسیم خون تغییر کند به دلیل اینکه فشار خون به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد، آریتمی خطرناکی بروز کرده و احتمال ایست قلبی افزایش مییابد.
– ابتلا به مشکلات عروقی
هر گونه مشکلات عروقی شامل عروق کرونر و آئورت که باعث آریتمی یا نامنظم شدن ضربان قلب شوند، قطعاً خطر ابتلا به ایست قلبی را بالا میبرد. بنابراین در صورتی که چنین مشکلی دارید همیشه باید تحت نظر متخصص باشید قبل از اینکه اوضاع برای شما حاد شده و اتفاق ناگواری بروز کند.
چه کسانی بیشتر در معرض ایست قلبی قرار دارند؟
مسلما در مورد هر نوع بیماری، برخی از افراد جزء جامعه حساس به حساب میآیند. به این معنا که احتمال ابتلا به بیماری در آنها بیشتر از دیگران خواهد بود. با توجه به آنچه که گفته شد، افراد زیر بیشتر از سایر مردم جامعه در معرض ایست قلبی قرار خواهند داشت:
– کسانی که دچار انسداد عروق کرونری قلب شدهاند، به دلیل اینکه خون به اندازه کافی به بافت قلب نمیرسد به احتمال بیشتری دچار ایست قلبی خواهند شد.
– در برخی از افراد بافت قلب به هر دلیلی بزرگ میشود. مسلماً چنین شرایطی باعث آریتمی شده و همانگونه که گفتیم آریتمی در نهایت منجر به ایست قلبی میگردد.
– مبتلایان به بیماریهای مادرزادی نیز که در قلب دچار مشکلات جدی هستند باید همیشه تحت نظر متخصص قرار بگیرند. در این افراد نیز احتمال ایست قلبی بالاتر است.
– اگر شما از جمله افرادی هستید که دچار بیماری در دریچههای قلب شدهاید، چون این موضوع نیز بر روی خونرسانی به قسمتهای مختلف قلب تأثیر میگذارد و باعث میشود که شما در جامعه حساس نسبت به ایست قلبی قرار بگیرید، بنابراین تا زمانی که متخصص بیان نکرده که سلامتی شما تضمین شده است، نباید درمان را کنار بگذارید.
– همچنین افراد چاق افراد مبتلا به فشار خون بالا مبتلایان به بیماریهای قلبی به صورت خانوادگی افراد بالای ۴۵ سال در بین مردان و زنان بالای ۵۵ سال افراد سیگاری و کسانی که دخانیات مصرف میکنند در جامعه حساس نسبت به بیماری ایست قلبی قرار دارند.
بررسی علائم و نشانه های ایست قلبی
اگر زمانی که کوچکترین علائم ایست قلبی را مشاهده میکنید سریعاً کسی شما را به اورژانس برساند، خطر مرگ برطرف خواهد شد. بنابراین لازم است شما نشانه های ایست قلبی را بدانید تا به محض اینکه نشانههایی را در بین نزدیکان خود مشاهده کردید اقدامات لازم و فوری برای حفظ جان او را انجام دهید.
علائم اولیه ایست قلبی عبارتند از:
- سرگیجه
- تنگی نفس
- ضعف یا خستگی
- حالت تهوع
- تپش قلب
این علائم نشان میدهند که خطر ایست قلبی وجود دارد. اما اگر علائم دیگری را مشاهده کردید باید سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.
این نشانهها عبارتند از:
- درد در ناحیه قفسه سینه
- متوقف شدن تنفس
- توقف در ضربان قلب
- کاهش سطح هوشیاری
سریعاً با اورژانس تماس بگیرید تا نیروها اعزام شده و جان فرد نجات پیدا کند. زمانی که فرد به بیمارستان منتقل میشود ابتدا عکس ساده از قفسه سینه گرفته شده و آزمایش خون انجام میشود تا متخصص بتواند با دقت بیشتری در مورد ایست قلبی صحبت نماید. پس از آن درمان آغاز میشود. نوع درمان بستگی به علت رخدادن ایست قلبی، متفاوت خواهد بود.
برای انجام آزمایش در منزل به سابت آزمایشگاهی آنی آزما مراجهه کنید.