مسأله زرد شدن زبان یکی از موضوعاتی است که قطعاً هر فرد درگیر به این عارضه را نگران میکند. وقتی رنگ روی زبان ما تغییر کرده و بر روی آن لکههایزرد مشاهده شود، این ذهنیت برای ما به وجود خواهد آمد که دلیل زرد شدن زبان چیست و آیا این عارضه یک زنگ خطر از ابتلای بدن به بیماری خطرناک است یا خیر؟ از آنجایی که ممکن است هر فردی بنا به دلایلی دچار زردیزبان شود، بنابراین ما لازم دانستند در یک مطلب به طور مفصل درمورد دلایل زردیزبان و نحوه درمان این عارضه صحبت کنیم.
عوامل مؤثر بر زرد شدن روی زبان
– شویندههای دهان و دندان
شاید شما به دنبال عوض کردن محصولات بهداشتی دهان همانند خمیر دندان و دهانشویه، دچار زردیزبان شدهاید. برخی از این محصولات حاوی مواد شیمیایی هستند که از طریق خشک کردن دهان و تحریک سلولهای پوستی، باعث تغییر رنگ آن میشوند. برای مثال پروکسیدها از جمله همین ترکیبات هستند که بر روی زبان شما تأثیر میگذارند. اگر شما از محصولات گیاهی و محصولات بهداشتی حاوی گیاهانی همانند چوب فندق و اکالیپتوس هم استفاده میکنید ممکن است به تدریج لکههایزردی را بر روی زبان خود مشاهده نمایید.
– مصرف غذاهای رنگی
گاهی اوقات زردیزبان به دنبال خوردن خوراکیها و غذاهای رنگی اتفاق میافتد. این موضوع اصلاً نباید شما را نگران کند. کافی است دهان خود را شسته و با برس مسواک به آرامی بر روی زبان بکشید. البته مسواک کشیدن روی زبان نباید فشاری به آن وارد کند چون پرزهای زبان را دچار آسیب خواهد کرد. معمولاً بعد از خوردن خوراکیهایی که رنگهای چسبنده دارند، رنگی شدن زبان نیز اتفاق میافتد.
– خشک شدن دهان
یکی از مهمترین عواملی که بر روی رنگ زبان تأثیر میگذارد، مسأله خشکی دهان است. بزاق وظیفه پاکسازی دهان از باکتریها و در نتیجه مرطوب نگه داشتن زبان را بر عهده دارد. در ایام ماه رمضان و یا در تابستان که بدن کم آب شده و زبان خشک میگردد، باکتریها و ذرات غذایی به راحتی بر روی زبان نشسته و رشد باکتریها میتواند مشکلاتی همانند زردیزبان را به دنبال داشته باشد. در چنین شرایطی اگر شما آب کافی مصرف کنید قطعاً این مشکل برطرف خواهد شد.
– مصرف داروها
گروهی از داروها به دلیل ذرات رنگی در داخل خود باعث تغییر رنگ زبان خواهند شد. برای مثال داروهای رقیقکننده خون برخی از آنتی بیوتیکها و داروهای مخصوص افراد دیابتی داروهای سرطانی و یا حتی برخی از داروهای درمانکننده ناهنجاریهای روانی از جمله همین موارد هستند که باعث زردیزبان نیز خواهند شد.
– ابتلا به بیماریهای خود ایمنی
هر نوع بیماری خود ایمنی مانند اگزما که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شوند، با توجه به اینکه شرایط را برای رشد بیشتر باکتریهای بیضرر بر روی زبان فراهم میکنند بنابراین به دنبال آنها مشکلاتی همانند خشکی زبان و در نتیجه زردیزبان نیز اتفاق میافتد.
– تأثیر گوارش بر روی زبان
جالب است بدانید عمده کسانی که از مشکلات گوارشی رنج میبرند مسأله تغییر رنگ زبان را نیز گزارش میکنند. برای مثال زردیزبان میتواند به دلیل التهاب پوشش معده رخ بدهد. به این دلیل است که اگر متخصص بررسی کند پوشش روی زبان شما رنگزرد و ضخیم شده است، حتماً از شما میخواهد آزمایشات مربوط به بررسی عفونت معده را انجام دهید.
– ابتلاء به زبان مودار سیاه
به خاطر داشته باشید که اگر مطمئن هستید رفع زردیزبان به دلیل شویندههای دهانی و یا خوردن خوراکی رخ نداده است سریعاً باید موضوع را به یک متخصص اطلاع دهید چرا که شاید زردیزبان نشانهای از ابتلا به زبان مودار سیاه باشد. در واقع اگر قرار باشد شما به زبان مودار مبتلا شوید، قبل از هر چیز تغییر رنگ روی زبان به رنگزرد اتفاق میافتد.
– مصرف مواد مخدر
مصرف هر گونه مواد مخدر به خصوص سیگار به دلیل تنباکوی که وارد بدن میکند، بر روی رنگ زبان تأثیر میگذارد. اگر افراد سیگاری که سبیل دارند را از نزدیک مشاهده کنید، متوجه میشوید که حتی رنگ موی سبیل آنها نیز به رنگزرد شده است. اگر دود تنباکو روی سطح زبان بنشیند لکههای زرد رنگ نیز بر روی آن ایجاد میشود.
چه زمانی به متخصص اطلاع دهیم؟
با توجه به اینکه دلایل مختلفی باعث زردیزبان میشود بنابراین این موضوع لازم است بدانیم که چه زمان باید به متخصص مراجعه کنیم؟ اگر شما به دنبال زردیزبان علائم زیر را نیز مشاهده کردید حتماً در اولین فرصت موضوع را با یک پزشک در میان بگذارید:
- ابتلا به حالت تهوع و استفراغ
- تب
- اسهال خونی
- ابتلا به درد شکم
- سفید شدن چشم
- کبودی پوست گسترش
- تغییر رنگ زبان
- ضخیم شدن سلولهای پوستی بر روی زبان و برجسته شدن روی آن
نکته
باز هم لازم میدانیم این نکته را ذکر کنیم که به محض تغییر رنگ زبان ابتدا باید به این موضوع فکر کنید آیا به تازگی محصولات بهداشتی دهان و دندان را عوض کردهاید؟ آیا در همین لحظه خوراکیهای رنگی مصرف کرده و بخشی از آنها بر روی زبان باقی مانده است؟
در صورتی که شوینده دهان و دندان خود را عوض کرده و خمیردندان جدیدی نیز مصرف میکنید، این قبیل محصولات را کنار گذاشته و مجدداً از شویندههای قبلی استفاده کنید. اگر رنگ روی زبان برطرف شد اصلاً جای نگرانی نخواهد بود. در غیر این صورت مراجعه به متخصص واقعاً ضروری خواهد بود تا از عوارض جلوگیری شود.
قطعاً پزشک از شما میخواهد آزمایشاتی را نیز انجام دهید. برای انجام این آزمایشات میتوانید بر روی کمک آزمایشگاه شبانه روزی آنی آزما حساب کنید. در صورتی که با این مرکز تماس بگیرید موقعیت جغرافیایی شما بررسی شده و نزدیکترین آزمایشگاه به محل زندگی شما معرفی میگردد. در صورت امکان، کارشناسان به منزل شما مراجعه میکنند تا نمونهگیری در منزل انجام گرفته و همچنین پاسخ آزمایش نیز به صورت آنلاین برای شما ارسال میگردد.