ثبت آزمایش
در صورتی که کوچکترین عارضه برای رودههای اتفاق بیفتد، علاوه بر اینکه جذب مواد غذایی دچار اختلال شده و همین موضوع باعث ضعیف شدن بدن میگردد، قطعاً مشکلات جانبی بسیار حادی را نیز با خود به همراه خواهد داشت. برای مثال انسداد روده یکی از ترسناکترین اتفاقات گوارشی است که در هر بازه زمانی ممکن است اتفاق بیفتد. با توجه به اینکه انسداد روده در کودکان و بزرگسالان بسیار شایع است بنابراین ما در این مطلب در مورد علائم بیماری و دلایل ابتلا به انسداد روده صحبت خواهیم کرد.
منظور از انسداد روده چیست؟
همانگونه که از نام این عارضه مشخص است، انسداد روده وقتی اتفاق میافتد که عاملی جلوی حرکت مواد غذایی در رودهها را بگیرد. وقتی غذا وارد روده میشود باید به آرامی به حرکات دودی ادامه دهد، پیچ و خمهای روده را طی کند تا در کنار جذب مواد غذایی، پاکسازی روده را نیز انجام داده و در نهایت مدفوع از بدن خارج شود. هر عاملی که باعث شود این حرکت متوقف یا کند گردد، تحت عنوان انسداد روده شناخته میشود.
برای مثال چسبندگی روده و یا انسداد رودهها در اثر تجمع مواد غذایی، مهمترین و اصلیترین دلایل این عارضه به حساب میآید. لازم به ذکر است که تقریباً ۸۰ درصد از انسدادهای جزئی روده کوچک را میتوان به صورت غیر جراحی برطرف کرد اما اگر که این انسدادها کامل اتفاق افتاده باشد، باید حتماً از طریق جراحی نیز به برطرف کردن این عارضه اقدام نمود.
دلایل ابتلا به انسداد روده در کودکان و بزرگسالان
اما اکنون این سال به وجود میآید که انسداد روده در کودکان و بزرگسالان به چه دلایلی اتفاق میافتد؟ به طور کلی عوامل مؤثر بر انسداد روده به دو دسته تقسیم میشوند:
1- انسداد غیر مکانیکی رودهها
همان گونه که گفتیم، مواد غذایی بعد از ورود به روده کوچک و بزرگ، از طریق حرکات دودی به مسیر جلو به سمت مقعد حرکت میکنند. این حرکات در اثر انقباضات رودهها اتفاق میافتد. هر عاملی که باعث شود این انقباضات دچار مشکل گردند، باعث انسداد غیر مکانیکی رودها خواهند شد. دلایل غیر مکانیکی انسداد رودهها عبارتند از:
– انجام جراحی در ناحیه شکم یا لگن
– مصرف برخی از داروها
– ابتلا به عفونت در ناحیه روده
2- انسداد مکانیکی رودهها
هر عامل فیزیکی که باعث مسدود شدن رودهها گردد، در این صورت انسداد مکانیکی اتفاق افتاده است. مهمترین دلایل انسداد مکانیکی رودهها عبارتند از:
– چسبندگی روده
– پیچ خوردگی رودهها
– ابتلا به ناهنجاریهای روده در دوران نوزادی
– رشد تومورها در داخل روده کوچک
– خوردن اشیا توسط کودکان
– فتق
– ابتلا به سنگ کیسه صفرا
– ابتلا به بیماریهای التهابی روده
لازم به ذکر است که انسداد فیزیکی و مکانیکی رودهها ممکن است در روده بزرگ نیز اتفاق بیفتد. در این صورت عوامل زیر منجر به این نوع انسداد در روده بزرگ خواهند شد:
– ابتلا به سرطان روده بزرگ
– ابتلا به سرطان تخمدان
– چسبندگی لگن در اثر عفونت یا جراحی
– باریک شدن روده بزرگ به دلیل التهاب یا زخمی شدن
– عفونت کیسههای برآمده روده
– پیچ خوردگی رودهها بر روی یکدیگر
نکتهای که لازم میدانیم ذکر کنیم این است که ابتلا به انسداد روده در نوزادان به ۴ دلیل زیر نیز شایع است:
– ابتلا به به بیماریهای داخلی
– عفونت
– کاهش جریان خون به سمت رودهها
– ابتلا به آنفولانزا و به دنبال آن بیماریهای گوارشی
این عوامل، از جمله مهمترین دلایل شایع انسداد روده در نوزادان به حساب میآیند.
مهمترین علائم و نشانه های انسداد روده در کودکان و بزرگسالان
اما ما از کجا میتوانیم مطمئن شویم که دچار انسداد روده به خصوص انسداد روده کوچک شدهایم؟ اگر مدتی است که علائم و نشانههای زیر را در خود مشاهده میکنید، حتماً به متخصص گوارش مراجعه کنید:
– درد و گرفتگی شکم در اطراف ناف که این موضوع برای کودکان بسیار آزار دهنده خواهد بود.
– ابتلاء به حالت تهوع و استفراغ
– نفخ طولانی مدت و شدید در ناحیه شکم
– یبوست
– گرفتگی شدید شکم
– ورم کردن شکم به خصوص ناحیه ناف
شدت علائم و نشانه های انسداد روده در کودکان و بزرگسالان متفاوت است
براساس اینکه شما در چه بازه سنی این عارضه را تجربه میکنیم و البته چه مدت زمان است انسداد روده اتفاق افتاده است، این علائم نیز متفاوت خواهند بود. به عنوان مثال متخصصان معتقد هستند که استفراغ و تهوع نشانه اولیه انسداد روده به حساب میآیند. سپس بعد از مدتی شما دچار اسهال میگردید و اگر این انسداد روده، کامل و مزمن شود، به دنبال آن نفخ و درد شدید نیز احساس خواهد شد.
با توجه به اینکه این عارصه در نوزادان و کودکان نیز اتفاق میافتد، والدین باید وضعیت فرزندان خود را از نظر علائم زیر کنترل کنند. در صورتی که نشانههای زیر را در کودک مشاهده کردید حتماً با یک متخصص مشورت نمایید:
– درد شدید شکم
– خواب آلود به نظر رسیدن نوزاد
– ناله کردن از درد به خصوص زمانی که شکم لمس میشود.
– مدفوع ژلهای
– استفراغ به رنگ زرد مایل به سبز
تشخیص انسداد روده چگونه است؟
متخصص از شما میخواهد که آزمایش خون انجام داده و سپس سی تی اسکن و کولونوسکوپی را نیز انجام دهید. هدف از تست خون، شمارش سلولهای خونی، بررسی سطح الکترولیت و همچنین بررسی عملکرد کلیه و عملکرد کبد است. برای انجام تستهای خونی میتوانید از آزمایشگاه شبانه روزی آنی آزما کمک بگیرید.
در هر منطقه از ایران که باشید، متخصصان ما از شما حمایت میکنند. کافی است با این مرکز تماس گرفته، موقعیت جغرافیایی خود را اعلام کنید تا نیروهای ما در صورت امکان به منزل شما مراجعه کنند تا نمونهگیری در منزل انجام شود. سپس نتیجه تست صورت آنلاین برای شما ارسال خواهد شد.