ویروس HIV، خطرناک ترین ویروس مقاربتی است. این ویروس از طریق رابطه جنسی فرد آلوده، به فرد سالم منتقل می شود. در واقع در تمام مایعات بدنی فرد آلوده، ویروس HIV وجود دارد. از این جهت هر گونه تماس فرد سالم با این مایعات، باعث ابتلا به ویروس اچ آی وی می شود. در ادامه با بررسی شیوه های ابتلا به این ویروس، به سوال ایا ویروس اچ ای وی در بزاق وجود دارد؟ پاسخ خواهیم داد.
وجود ویروس اچ آی وی در بزاق
ایا ویروس اچ ای وی در بزاق وجود دارد
ویروس اچ آی وی از خطرناک ترین ویروس های جهانی است که سالانه تعداد قربانی های آن افزایش می یابد. این ویروس سلول های ایمنی بدن را از بین می برد. با این حال راه های ابتلا به ویروس HIV محدود هستند و تنها در شرایط مشخصی انتقال می یابد. این ویروس یکی از ویروس های مقاربتی به حساب می آید. از این جهت اصلی ترین راه ابتلا به آن، برقراری رابطه جنسی با فرد مبتلا است.
این ویروس به طور دقیق در تمام مایعات بدنی فرد مبتلا نظیر خون، بزاق، مایع منی و … وجود دارد. به همین دلیل، آمیزش با فرد مبتلا باعث چسبیدن ویروس HIV به سلول های ناحیه تناسلی می شود. بدین ترتیب سلول به بدن فرد سالم راه پیدا می کند. پس برای پاسخ به سوال ایا ویروس اچ ای وی در بزاق وجود دارد؟ باید بگوییم که بله. ویروس HIV حتی در بزاق دهان فرد بیمار نیز وجود خواهد داشت.
امکان ابتلا به ایدز از طریق ارتباط دهانی
احتمال ابتلا به ویروس HIV از طریق رابطه دهانی
اورال سکس یا رابطه جنسی دهانی را یکی از راه های ابتلا به اچ آی وی می دانند. در این شرایط فرد سالم از طریق دهان با مایع واژینال یا مایع منی در ارتباط خواهد بود. باید توجه داشته باشید که مایع منی و مایع واژینال منابع اصلی ویروس HIV هستند. با این حال احتمال ابتلا از طریق سکس دهانی بسیار کم است.
دلیل این امر را می توان مقاومت بزاق و سلول های دهانی در برابر HIV دانست. علاوه بر این، تعداد ویروس HIV در بزاق، به اندازه ای نیست که فرد سالم را مبتلا خود. البته در این شرایط باید از بلعیدن مایع منی و مایع واژینال خوددادی کنید. اگرچه ریسک ابتلا به HIV از رابطه دهانی بسیار کم است، اما این امر زمینه ساز ابتلا به سایر بیماری های مقاربتی خواهد بود.
تنها شرایطی که بزاق دهان موجب ابتلا فرد سالم به HIV می شود
به طور کلی می توان گفت که احتمال ابتلا به اچ آی وی از طریق بزاق دهان وجود دارد. اما این احتمال آنقدر ناچیز است که باعث نگرانی جامعه پزشکی نیست. اما در شرایط خاصی، احتمال ابتلا به HIV از طریق بزاق افزایش می یابد. در برخی شرایط ممکن است فرد مبتلا زخم خونریزی دهنده ای در دهان و لثه خود داشته باشد.
به همین دلیل ممکن است اورال سکس موجب سرباز کردن زخم می شود. در صورتی که خون فرد مبتلا با مخاط دستگاه تناسلی فرد سالم مخلوط شود، احتمال ابتلا به HIV افزایش می یابد. همچنین اگر در دهان فرد سالم زخم و التهابی وجود داشته باشد، از طریق رابطه دهانی به HIV مبتلا خواهد شد.
اورال سکس روشی محتمل برای انتقال ایدز
بزاق دهان و نقش آن در کاهش ابتلا به HIV
بزاق دهان نقش گسترده ای در جلوگیری از ابتلا به ویروس اچ آی وی دارد. در بزاق دهان، آنزیم های مخصوصی وجود دارد. یکی از آنزیم های موجود در بزاق دهان، آنزیم SLPI است. این آنزیم در مایع منی و موکوس نیز وجود دارد. با این حال غلظت این آنزیم در بزاق با سایر مایعات بدنی قابل مقایسه نیست.
آنزیم SLPI مانند یک سد از ورود ویروس HIV به سلول های مونوسیت جلوگیری می کند. به همین دلیل امکان ابتلا به HIV از طریق بزاق دهان بسیار ناچیز است. البته در برخی از بوسه های عمیق، ممکن است زخم هایی در دهان دو طرف ایجاد شود. خونریزی این زخم ها در دهان، باعث ابتلا فرد سالم به HIV خواهد شد.
باور های اشتباه در مورد ابتلا به ویروس HIV
همان طور که عنوان شد، ابتلا به ویروس HIV در شرایط خاص امکان پذیر است. به همین دلیل ارتباطات معمولی با افراد مبتلا، باعث انتقال ویروس نخواهد شد. لازم به ذکر است که امکان انتقال این ویروس از طریق ظروف غذایی مشترک، صفر است. همچنین نیش پشه و حشرات حاوی ویروس HIV نیست.
ارتباطات لمسی مانند بغل کردن و بوسیدن نیز عوامل انتقال ویروس اچ آی وی نیستند. این ویروس تنها از طریق رابطه واژینال و مقعدی از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل می شود. توجه داشته باشید که خون و شیر سینه نیز باعث انتقال ویروس HIV را می شوند.
احتمال ابتلا به HIV را با رعایت نکات زیر کاهش دهید
شما می توانید با رعایت چند نکته ساده، از انتشار ویروس HIV جلوگیری کنید. اگر به بیماری های لثه ای نظیر تبخال مبتلا هستید، از رابطه دهانی اجتناب کنید. قبل از رابطه دهانی از مسواک زدن و جرم گیری دندان و لثه خودداری کنید. این امر می تواند موجب سایش لثه ها و خونریزی در عین رابطه دهانی شود. بهتر است قبل از این امر، از دهان شویه استفاده کنید. همچنین از بلعیدن ترشحات دستگاه های تناسلی اجتناب کنید.
رابطه دهانی را اجبار و فشار انجام ندهید. همچنین از بوسه های عمیق و طولانی با فرد مبتلا به HIV بپرهیزید. در نهایت حتما به بهداشت جنسی خود توجه کنید تا احتمال ابتلا به بیماری های مقاربتی کاهش یابد. استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی را فراموش نکنید. کاندوم، احتمال انتقال ویروس HIV را از طریق مخاط های تناسلی کاهش می دهد.
نتیجه گیری
ایا ویروس اچ ای وی در بزاق وجود دارد؟ از سوال های پرتکرار جامعه پزشکی است. باید بدانید که غلظت ویروس HIV در بزاق دهان بسیار کم است. از این جهت ریسک ابتلا از طریق رابطه دهانی با فرد مبتلا، کاهش می یابد. اما در شرایطی که رابطه دهانی منجر به خونریزی لثه شود، می تواند ویروس HIV را منتشر کند.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه، می توانید با کارشناسان آنی آزما در ارتباط باشید. آنی آزما، پلتفرمی معتبر در زمینه انجام آزمایشات پزشکی است. با آنی آزما می توانید از خدمات آزمایشگاهی در منزل خود بهره مند شوید.