ثبت آزمایش
متأسفانه بواسیر یکی از عارضههای گوارشی است که در چند سال اخیر در بین مردم بسیار شایع شده است و عوامل مختلفی بر روی این موضوع تأثیر دارد. اما آنچه که موضوع صحبت ما در این مقاله است، بررسی تفاوت بین بواسیر خارجی و داخلی است.
بواسیر خارجی که تحت عنوان بیرون زدن مقعدی یا هموروئید ترومبوزه شناخته شده است بسیار آزاردهنده بوده و قطعاً زندگی فرد را به شدت تحت تأثیر قرار خواهد داد چون یک قسمتی از دستگاه گوارش از مقعد بیرون آمده و نشستن را برای فرد مشکل میکند. برای اینکه با تفاوت بواسیر خارجی و داخلی آشنا شوید و دلایل ابتلا به این بیماری را بدانید توصیه میکنیم حتماً این مقاله را با دقت مطالعه کنید.
تفاوت های بین بواسیر داخلی و خارجی
منظور از بواسیر داخلی، برجستگی داخلی انتهای روده در قسمت مقعد است. اما در بواسیر خارجی بیرونزدگی اتفاق میافتد یعنی شما یک برجستگی را در ناحیه مقعد شاهد خواهید بود. مسلماً چنین شرایطی بسیار دردناک چون شما از زمانی که بر روی زمین مینشینید، بیرونزدگی بواسیر شما را اذیت خواهد کرد.
در بحث بررسی تفاوت های بواسیر خارجی و داخلی باید در مورد میزان خطرناک بودن آنها صحبت کنیم. زمانی که بخشی از مقعد بیرون میزند به دلیل تورم زیادی که رخ میدهد از حرکات دودی روده جلوگیری خواهد کرد در صورتی که چنین اتفاقی در مورد بواسیر داخلی وجود ندارد. از طرف دیگر معمولاً بواسیر خارجی خفیفتر از بواسیر داخلی رخ میدهد. اما در بواسیر داخلی گاهی اوقات خونریزی به صورت گسترده بروز میکند که در این صورت سوزش زیاد در دستگاه گوارش و ناراحتی زیادی را احساس میکنید.
مهمترین علائم بواسیر خارجی
در راستای درک بهتر بواسیر داخلی و خارجی لازم است شما را با علائم هموروئید ترومبوزه یا علائم بواسیر خارجی آشنا نماییم:
– اولین نشانه این بیماری برآمدگی موجود در ناحیه مقعد است. زمانی که خود را میشوید متوجه برآمدگی کوچکی در ناحیه مقعد خواهید شد. در بعضی از افراد این برآمدگی بسیار حساس بوده و زمانی که بر روی زمین مینشینند، آنها را اذیت میکند ولی در برخی دیگر هیچ دردی را ایجاد نمیکند.
– متأسفانه باید بگوییم که افراد مبتلا دچار خونریزی در حین مدفوع نیز میشوند. این خون به رنگ بسیار روشن و آبکی بوده و ممکن است در ابتدا متوجه آن نشوید چون همراه با مدفوع دفع خواهد شد. توجه داشته باشید که اگر خون موجود در مدفوع، تیره و یا حتی سیاه باشد، نشاندهنده وجود مشکل در رودهها یا در واقع خونریزی در رودهها است. اما خون قرمز روشن به صورت آبکی یکی از مهمترین علائم به حساب میآید.
– یکی دیگر از نشانه ها، ابتلا به خارش در ناحیه مقعد است که البته اگر خارش تکرار شود باعث زخم شدن و سوزش بسیار زیاد در این قسمت خواهد شد.
– اگر بواسیر خارجی بزرگ شود، در زمان تخلیه مدفوع احساس ناراحتی زیادی خواهید داشت و همین مسأله باعث میشود فرد مدفوع خود را به صورت ناقص دفع کند. قطعاً این شرایط باعث بروز یبوست و بیماریهای دیگر نیز خواهد شد.
چرا به بواسیر دچار می شویم؟
همانگونه که در ابتدای مقاله گفته شد متأسفانه آمار مبتلایان به بواسیر داخلی و یا حتی خارجی رو به افزایش بوده و متخصصان معتقد هستند چندین عامل باعث بروز چنین مشکلاتی خواهد شد. تقریباً تمامی متخصصان متفقالقول هستند که عدم کارایی مناسب بافتهای پشتیبانیکننده بالشتکهای مقعدی در قسمت مقعد یکی از مهمترین عوامل موثر بر ابتلا به بواسیر شناخته شده است. عواملی که در بروز این مشکل نقش دارند عبارتند از:
- کمبود میزان فیبر در داخل غذا
- داشتن رژیمهای غذایی پرچرب
- دهیدراته شدن بدن
- عدم فعالیتهای بدنی کافی
- ابتلا به یبوست
- استفاده بیش از اندازه از داروهای ضد اسهال
- بارداری
- افزایش وزن
- برخی از درمانهای پزشکی
نحوه تشخیص بواسیر
قطعاً با توجه به علائمی که در ابتدای مقاله در مورد بواسیر خارجی و داخلی گفته شد اگر شما این نشانهها را برای متخصص گوارش بیان کنید در اولین قدم باید معاینه فیزیکی انجام گیرد. اگر بیرونزدگی راست روده از قسمت مقعد انجام گرفته باشد، تشخیص پزشک بواسیر خارجی خواهد بود اما گاهی اوقات هیچگونه برآمدگی وجود نداشته و متخصص نیاز به معاینات بیشتر برای بررسی وضعیت بواسیر داخلی خواهد داشت.
برای درمان بواسیر خارجی چه کار کنیم؟
قطعاً اولین و مهمترین روش درمانی، رفتن به سراغ متخصص و شروع دارو درمانی است. پزشک ابتدا دلایل بروز چنین عارضهای را با دقت مورد بررسی قرار داده و سپس براساس آن، داروهایی را تجویز میکند. برای مثال اگر شما در دوران بارداری دچار بواسیر خارجی شدید، روش درمان شما با کسی که این عارضه را ناشی از نداشتن رژیم غذایی مناسب تجربه میکند، متفاوت خواهد بود. بنابراین باید دوره دارو درمانی را به طور کامل سپری کرده و در کنار آن اقداماتی برای درمان خانگی را انجام دهید.
درمان خانگی بواسیر
– حتماً در رژیم غذایی خود میزان فیبر را بالا ببرید. همانگونه که گفته شد یکی از دلایل ابتلا، بحث کمبود فیبر در رژیم غذایی است.
– اگر رژیم غذایی شما چربی زیادی دارد حتماً باید تغییر چشمگیری در آن ایجاد کنید. چربی زیاد شرایط را برای ابتلا به این بیماری فراهم میکند.
– از سوی دیگر کاهش رطوبت بدن، زمینهساز ابتلا به بواسیر خارجی خواهد بود. لذا باید در ایام ماه رمضان از افطار تا سحر حتماً آب کافی بنوشید تا دچار چنین مشکل نشوید.
– کسانی که دچار بواسیر خارجی شدهاند میتوانند از کیسه یخ استفاده کنند چون در این صورت عضلات منقبض شده و میزان برجستگی یا بیرونزدگی کاهش پیدا میکند.
– در صورتی که پزشک برای شما پمادهای موضعی را تجویز کرده است، حتماً باید تمام این پمادها را در زمان مقرر مصرف نماید. تنها در این صورت است که میتوانید به درمان اثربخش برسید.