شاید شما که در حال مطالعه این مقاله هستید کسانی را سراغ داشته باشید که دچار لرزش دست شده و قطعاً این موضوع بر روی کیفیت زندگی و امور کاری آنها تأثیر میگذارد. متأسفانه باید بگوییم مسأله لرزش دستها موضوعی نیست که تنها به سن پیری تعلق داشته باشد. ما افراد جوان زیادی را میشناسیم که در اوج کار و تلاش و یا در دوران تحصیل خود دچار چنین مشکلی شدهاند. ما در این مقاله در مورد دلایل لرزش دست، نحوه درمان این بیماری و همچنین راهکارهایی جهت پیشگیری از لرزش دست ها صحبت خواهیم کرد.
چرا دچار لرزش دست می شویم؟
به طور کلی متخصصان معتقد هستند لرزش دست نشان دهنده آسیب جدی به بافت مغز و اعصاب است. بنابراین هر گونه عاملی که بتواند سیستم عصبی بدن را تحت تأثیر قرار دهد، ممکن است لرزش دست ها را نیز به دنبال داشته باشد. با توجه به آنچه که گفته شد مهمترین عوامل مؤثر بر لرزش دست ها عبارتند از:
- پارکینسون
- ابتلا به ام اس
- سکته مغزی
- ضربه مغزی
- پرکاری تیروئید
- اختلال در کبد و کلیه
- مسمومیت بدن با جیوه
- مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
- ابتلا به ناهنجاریهای روانی شامل افسردگی و استرس
البته عوامل زیادی باعث بروز چنین عارضهای میشوند اما در یک نگاه کلی افرادی که مضطرب و نگران هستند بیش از دیگران در معرض ابتلا به لرزش دست قرار دارند چون استرس باعث میشود بیماریها و ناهنجاریهای روانی دیگری نیز برای فرد اتفاق بیفتد و همین مسأله سیستم عصبی بدن را بسیار تضعیف خواهد کرد. در نتیجه شرایط برای ابتلا به بیماریهایی همانند پارکینسون و ام اس فراهم میشود. در نتیجه افرادی که استرس زیاد در طول روز دارند باید در اولین قدم برای درمان این ناهنجاری روحی اقدام نمایند چرا که متأسفانه استرس مادر تمام بیماریهای روحی و جسمی بوده و اگر آن را درمان نکنید، بدن هر روز ضعیفتر از قبل میشود.
آیا لرزش دست همیشه خطرناک است؟
شاید اکنون که عوامل مؤثر بر لرزش دست ها را شناختید، این ذهنیت برای شما به وجود آمده باشد که اتفاق افتادن این عارضه نشان دهنده ابتلا به بیماریهای خطرناک مانند پارکینسون و یا ام اس است. اما این قانون همیشه صدق نمیکند. همانگونه که گفته شد گاهی اوقات تضعیف سیستم عصبی به دلیل استرس زیاد باعث لرزش دست میشود. لذا در اولین قدم شما باید به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا وضعیت سیستم عصبی شما را کنترل کرده و بتواند به درستی تشخیص دهد علت این اتفاق چیست.
برای پیشگیری از لرزش دست ها چه کار کنیم؟
در طول شبانهروز فشار خیلی زیادی به سیستم عصبی بدن وارد میگردد و همانگونه که توضیح داده شد، لرزش دستها دقیقاً به دلیل آسیب دیدن مغز و اعصاب رخ میدهد. بنابراین برای اینکه بتوانید سلامت خود را حفظ کرده و دچار این مشکل نشوید، چند توصیه زیر را جدی بگیرید:
– شما باید در طول روز استراحت کافی داشته باشید. کار کردن بیش از اندازه انرژی بدن شما را کم میکند. از یک سو برای روزهای آینده انرژی کافی برای ادامه دادن امور کاری و زندگی ندارید و از سوی دیگر به تدریج سیستم عصبی شما ضعیف و ضعیفتر خواهد شد. در چنین شرایطی حتی ممکن است تعادل خود را نیز از دست بدهید. بنابراین در طول روز به اندازه کافی استراحت کنید و اجازه دهید عضلات شما به حالت استراحت درآیند. حتی در صورتی که نیاز است، بدن خود را ماساژ دهید. همین مسأله به دفع مواد سمی از عضلات و رفع خستگی آنها کمک کرده و باعث تقویت آنها میشود.
– قطعاً کسانی که مشروبات الکلی مصرف میکنند بیش از دیگران در معرض ابتلا به لرزش دست ها قرار دارند. بنابراین الکل را کنار گذاشته و از طرف دیگر در مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین اعتدال را رعایت نمایید.
– به خاطر داشته باشیم که مصرف بیش از اندازه قرصهای خوابآور و حتی محرکهای عصبی نیز آسیب جدی به سیستم عصبی شما وارد میکند. به هیچ عنوان این قبیل داروها را بدون نظر متخصص مصرف نکنید.
– رژیم غذایی سالم داشته باشید چون تغذیه سالم به تقویت سیستم اعصاب بدن کمک میکند. در این زمینه میتوانید از متخصصان سؤال بپرسید تا بهترین مواد غذایی و مکملها را به شما پیشنهاد دهند.
– هر اندازه عضلات بدن شما قویتر باشند، قطعاً احتمال ابتلا به لرزش دست کم میشود. بنابراین ورزش کردن و شنا کردن دو راهکار بسیار مهم و اساسی برای جلوگیری از ابتلا به لرزش دست ها خواهند بود.
راهکارهای درمان لرزش دست
متأسفانه باید این واقعیت را بپذیریم که برخی از افراد به مسأله لرزش دست دچار شدهاند. شما در اولین قدم باید به متخصص مراجعه کنید چرا که دکتر مغز و اعصاب با بررسی سیستم ایمنی بدن، شرایط روحی شما و حتی وضعیت سلامت اندامهایی همانند کبد، کلیه و تیروئید، تشخیص میدهد که علت این عارضه چیست. سپسبراساس ریشه ابتلا به این بیماری، درمان را آغاز خواهد کرد.
دارو درمانی بخش مهمی از روش درمان لرزش دست خواهد بود اما در کنار آن لازم میدانیم چند نکته درمانی دیگر را نیز به شما توصیه کنیم:
– به هیچ عنوان استرس و اضطراب نداشته باشید. حتی اگر شما دارو درمانی را تحت نظر بهترین متخصص شروع کنید ولی هر روز بیشتر از قبل نگران بیماری خود باشید، قطعا اثری از داروها مشاهده نکرده و لرزش دست شما هر روز بدتر میشود. بنابراین سعی کنید در محیطهای ناآرام شرکت نکنید؛ با کسانی برخورد داشته باشید که به شما آرامش دهند؛ از استرس و اضطراب دور باشید و اینکه در طول شبانه روز استراحت کافی داشته باشد چون استراحت کردن نوعی تجدید قوا به حساب میآید که باعث میشود شما از خستگی روز رهایی یافته و از طرفی دیگر فکر شما کمی به حالت آرامش برسد.
– مبتلایان به لرزش دست باید مصرف الکل و نوشیدنیهای کافئیندار را کنار بگذارند. این دو ماده واقعاً مضر بوده و شرایط شما را بدتر خواهند کرد.
– برخی از نوشیدنیهای گیاهی همانند چای بابونه و سنبل الطیب در درمان لرزش دست مؤثر هستند. اما در نهایت باز هم باید از متخصص خود در این زمینه سؤال بپرسید.
– به هیچ عنوان سر خود اقدام به مصرف دارو نکنید. تنها مجاز به مصرف داروهایی هستید که متخصص مغز و اعصاب برای شما تجویز نموده است.
برای انجام انواع آزمایش در منزل مانند آزمایش کرونا در منزل فقط کافیست به سایت آزمایشگاهی آنی آزما مراجعه کنید.