هر آنچه باید درباره ویتامین B12 بدانید

یکی از مهم ترین ویتامین های گروه B، ویتامین B12 است که با نام کوبالامین نیز شناخته می شود.این ویتامین نقش اساسی در تشکیل گلبول های قرمز، متابولیسم سلولی، عملکرد اعصاب و تولید DNA ایفا می کند. کمبود آن عملکرد بدن را دچار اختلال می کند. ما در این مقاله به بررسی عملکرد ویتامین B12 در بدن، نشانه های کمبود آن و نحوه جبران این کمبود می ‌پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

B12 ویتامینی ضروری برای بافت عصبی، عملکرد مغز و خون سازی است. کمبود ویتامین ب۱۲ زمانی رخ می ‌دهد که سطح آن در بدن بسیار کم باشد. کمبود این ویتامین در بدن می ‌تواند بر عملکرد صحیح اعصاب تاثیر بگذارد و باعث ایجاد اختلالاتی مانند افسردگی در فرد شود. همچنین عوارضی مانند بی حالی، ضعف، کاهش هوشیاری به دنبال کمبود این ویتامین در بدن ظاهر می شوند. ویتامین B12 نقش اساسی در تولید گلبول های قرمز و خون سازی دارند و پر واضح است که کمبود این ویتامین موجب بروز کم خونی و کاهش فشار خون خواهد شد. ویتامین کوبالامین برای عملکرد صحیح تیروئید ضروری است.

8 نشانه کمبود ویتامین B12 در بدن

در این بخش 8 مورد از رایج ترین علائم کمبود ویتامین ب12 را بررسی خواهیم کرد.

  • خستگی

احتمالاً در صورت کاهش سطح B12 در بدن، احساس خستگی خواهید داشت. سلول های بدن شما برای عملکرد صحیح به ویتامین B12 نیاز دارند. به همین دلیل، سطوح ناکافی آن تولید گلبول های قرمز خون را کاهش دهد، و اکسیژن رسانی را مختل کند.

  • پوست رنگ پریده یا زرد

کم خونی ناشی از کمبود B12 مانند کم خونی فقر آهن، به دلیل کاهش گلبول های قرمز در بدن، موجب رنگ پریدگی یا زردی پوست می شود

  • سردرد

شایع ترین علامت کمبود B12 در بزرگسالان و کودکان سردرد گزارش شده است.

کمبود ب12 و سردرد
عوارض عصبی ناشی از کمبود ویتامین B12

کمبود ب12 و سردرد

  • علائم افسردگی

B12 برای عملکرد صحیح سیستم عصبی مرکزی ضروری است و کمبود آن می تواند بر سلامت روان تأثیر بگذارد. علاوه بر علائم افسردگی، این کمبود باعث مشکلات روانی دیگر از جمله روان پریشی و اختلالات خلقی می شود.

  • مشکلات گوارشی

کمبود B12 می تواند باعث اسهال، حالت تهوع، یبوست، نفخ و سایر علائم گوارشی شود.

  • مشکل در تمرکز و اختلال ذهنی

افرادی که سطح B12 پایینی دارند ممکن است احساس گیجی داشته باشند و در تمرکز و انجام امور روزانه دچار مشکل شوند.

  • گلوسیت دهان و زبان

زبان ملتهب، قرمز و دردناک که در پزشکی با نام گلوسیت شناخته می شود، ممکن است ناشی از کمبود B12 باشد.

  • سوزن سوزن شدن دست و پا

پارستزی به حس سوزش یا سوزن سوزن شدن در بخش هایی از بدن مانند دست ها و پاها اشاره دارد، که در پی این کمبود ممکن است رخ دهد.

عوارض کمبود ویتامین‌ B12‌
علل بروز پارستزی در دست و پاها

عوارض کمبود ویتامین B12

 جبران کمبود ویتامین B12

ویتامین ب۱۲ از طریق مواد غذایی تامین می شود. امکان جذب آن از طریق مکمل های ویتامین ب12 به شکل آمپول، قرص و اسپری بینی نیز وجود دارد. این ویتامین در فرآورده ‌های گوشتی مانند گوشت گاو، گوشت مرغ و ماهی، حبوباتی از جمله عدس و لوبیا سفید، محصولات لبنی مثل شیر، پنیر و ماست و در تخم مرغ و غلات یافت می شود. آزمایش ویتامین B12، راه تشخیص سطح این ویتامین در بدن شما است. این آزمایش از طریق خونگیری انجام می شود. برای انجام این آزمایش می توانید با تیم تخصصی آنی آزما در ارتباط باشید.

منابع تامین B12
مواد غذایی حاوی ویتامین ب12

منابع تامین B12

دریافت ویتامین B12 از مکمل ها

افراد مسن، کسانی که کم‌ خونی پرنیسیوز دارند، مبتلایان به بیماری آکلریدری و اختلالات روده در دریافت این ویتامین از طریق غذا مشکل دارند. در این شرایط ممکن است طبق تجویز پزشک نیاز به مصرف مکمل داشته باشند. مکمل ها در اشکال خوراکی و اسپری بینی موجود هستند، در صورتی که این دو، کمبود سطح ویتامین B12 در بدن را جبران نکنند، مکمل از طریق تزریق وارد بدن فرد می شود. در این روش نیازی به جذب ویتامین از طریق روده نیست و ویتامین به صورت مستقیم در بدن دریافت می شود.

افرادی که رژیم غذایی گیاهخواری را دنبال می کنند. به دلیل قطع مصرف فرآورده های گوشتی، این منبع طبیعی ویتامین ب 12 را در رژیم غذایی خود ندارند و برای جبران آن به ویژه در دوران حساس بارداری و شیردهی می توانند این ویتامین را به صورت مکمل دریافت کنند.

یکی از انواع مکمل های B12 خوراکی، قرص ویتامینB12  است. نحوه مصرف قرص ویتامین ب12 باید توسط پزشک برای هر فرد تعیین شود. اگر شما نیازمند مصرف این مکمل هستید، بهترین وقت مصرف ویتامین ب 12 به همراه صبحانه یا نهار است؛ اما قرص ویتامین ب 12زیر زبانی باید به همراه شام مصرف شود. مصرف ویتامین B12 باعث افزایش عملکرد و سوخت و ساز بدن می شود. از این رو توصیه می شود در صورتی که مکمل مصرف می کنید بهترین زمان مصرف قرص B12 در اوایل روز است.

مکمل ویتامین B12
مصرف مکمل VITAMIN B12

مکمل ویتامین B12

نکات ایمنی و عوارض جانبی

اکثر مردم ویتامین B-12 کافی را از رژیم غذایی متعادل دریافت می کنند. با این حال، افراد مسن، گیاهخواران و افرادی که در جذب B12 از غذاها مشکل دارند، می توانند از مکمل های خوراکی استفاده کنند.

اگر دوزهای مناسبی از این مکمل مصرف شود معمولا خطری ندارد. مقدار توصیه شده روزانه ویتامین B12 برای بزرگسالان 2.4 میکروگرم و برای خانم ‌ها در دوران بارداری و شیردهی به ترتیب ۲.۶ و ۲.۸ میکروگرم است. بدن شما فقط به اندازه ای که نیاز دارد B12 جذب می کند و مقدار اضافی را از طریق ادرار دفع می کند.

ویتامین‌ ب‌ 12‌ بصورت تزریقی
دریافت مکمل ب12 از طریق تزریق

ویتامین ب 12 بصورت تزریقی

جمع بندی

ویتامین B12 یک ماده کلیدی است که بدن شما برای بسیاری از عملکردهای ضروری به آن نیاز دارد. این ویتامین به مقدار زیاد در محصولات گوشتی، لبنی، حبوبات و مکمل های غذایی یافت می شود. کمبود B12 در بدن مشکلاتی ایجاد می کند که با علائم کمبود آن در این مطلب آشنا شدیم. اگر نشانه هایی از آن را در خود مشاهده کردید می توانید برای آزمایش سطح B12 با تیم آنی آزما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.