آزمایش آنفولانزا دارای چند نوع بوده و چگونه انجام می شوند؟

آزمایش آنفولانزا، دارای انواع مختلف

برای تشخیص آنفولانزا، از آزمایش های تنفسی همچون سواب بینی استفاده می کنند. بدین ترتیب می توانند وجود ویروس آنفولانزا را تشخیص دهند. آنفولانزا آلودگی تنفسی است که به وسیله یک ویروس ایجاد می شود. معمولا ابتلا به آنفولانزا در فصل زمستان بیشتر بوده و به راحتی شیوع پیدا می کند. از جمله راه های شیوع این بیماری می توان به سرفه، عطسه، لمس اشیا و افراد آلوده اشاره کرد. بیشتر آنفولانزاهای شایع، نوع A و B هستند. در ادامه مطلب با ما همراه باشید، تا به بررسی آزمایش آنفولانزا بپردازیم.

چند نوع آزمایش آنفولانزا وجود دارند؟

چندین نوع تست آنفولانزا وجود دارند که عبارتند از:

  • تست های تشخیص فوری آنفولانزا (RIDT)

RIDT ها که با نام تست های آنتی ژن نیز شناخته می شوند، معمول ترین نوع سنجش های آنفولانزا هستند. به کمک این تست ها می توان به وجود نوع A و B این بیماری پی برد. در این تست به وسیله بخشی از ویروس به نام آنتی ژن که باعث واکنش سیستم ایمنی بدن می شود، بیماری را تشخیص می دهند. نمونه برداری RIDT ها معمولا با استفاده از یک سواب که به اعماق حفره بینی می رود، انجام می شود. نتیجه این تست ها بین 10 الی 15 دقیقه منتشر خواهد شد. البته دقت این آزمایش آنفولانزا نسبت به دیگر تست ها پایین تر است. از این رو با وجود منفی بودن نتیجه تست، همچنان احتمال وجود بیماری در بدن شما وجود دارد.

  • سنجش های مولکولی فوری

سنجش های مولکولی فوری به شناسایی مواد ژنتیکی ویروس آنفولانزا می پردازند. نتیجه این تست ها بین 15 الی 30 دقیقه منتشر شده و دقت بالاتری نسبت به RIDT ها دارند. در این آزمایش از سواب نازوفارنکس یا NP استفاده می شود. نمونه برداشت شده به آزمایشگاه فرستاده شده تا مورد بررسی قرار گیرد. این تست برای افرادی که در بیمارستان بوده و دارای علائم آنفولانزا هستند نیز کاربرد دارد.  

  • تست های آزمایشگاهی تخصصی

دیگر تست های آزمایشگاهی تخصصی، دقت بالاتری نسبت به دو تست پیش دارند. یکی از این تست ها، واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس (RT-PCR) می باشد. در این آزمایش آنفولانزا، نمونه برداشت شده با سواب به آزمایشگاه فرستاده می شود. دریافت نتیجه این تست می تواند یک الی چند ساعت یا چند روز طول بکشد.

دریافت نمونه به کمک سواب
برداشت نمونه آزمایش از حلق و بینی

دریافت نمونه به کمک سواب

چه زمانی باید نسبت به انجام تست آنفولانزا اقدام کنیم؟

در صورتی که دارای علائم این بیماری بوده یا مشکوک به آن هستید، باید ابتدا با پزشک خود صحبت کنید. بیشتر افراد بدون علائم بوده و نیازی به انجام این تست ندارند و در طول یک یا دو هفته درمان می شوند. البته برخی فاکتورها ممکن است باعث وخامت بیماری شده و از این رو، نیاز به انجام تست باشد. به طور کلی علائم آنفولانزا عبارتند از:

  • بالا رفتن ناگهانی تب بدن
  • سرفه خشک
  • سردرد
  • گلو درد
  • لرز
  • آبریزش بینی
  • کمبود اشتها
  • دردهای عضلانی
  • خستگی و بیحالی

اگر دارای عوامل خطرناک و موثر بر وخامت این بیماری باشید، پزشک انجام آزمایش آنفولانزا را تجویز خواهد کرد. عوامل خطرناک عبارتند:

  • داشتن سیستم ایمنی ضعیف
  • حامله بودن
  • داشتن بیماری زمینه ای
  • سن بالای 65 سال یا زیر 5 سال
  • بستری بودن در بیمارستان به دلیل بیماری دیگر

گاهی اوقات انجام تست تشخیص آنفولانزا برای افراد حاضر در یک جامعه خاص، مانند مدرسه یا بیمارستان، لازم می باشد. بدین ترتیب می توان از سالم بودن اعضای آن جامعه و میزان شیوع بیماری اطلاع یافت. به علاوه انجام سنجش های تخصصی به تشخیص نوع آنفولانزای رایج در بین افراد کمک می کند.

تب، از نشانه های آنفولانزا
کودکان زیر 5 سال، دارای ریسک بیماری بالا

تب، از نشانه های آنفولانزا

تست آنفولانزا چگونه انجام می شود؟

تمامی تست های آنفولانزا نیازمند نمونه برداری تنفسی هستند. به همین دلیل نمونه برداری های رایج در این آزمایش ها عبارتند از:

  • برداشت نمونه از حفره های بینی به کمک سواب
  • تزریق محلول شور به درون بینی و برداشت نمونه با مکش ملایم. این شیوه نمونه برداری در آزمایش آنفولانزا گاهی برای کودکان کم سن استفاده می شود.
  • نمونه برداری از قسمت بالایی حلق (نازوفارنکس) به کمک یک سواب و از طریق بینی.

چگونه باید نتیجه این تست ها را تفسیر کرد؟

معمولا نتیجه این تست ها به دو صورت مثبت یا منفی اعلام می شود. گاهی موارد نیز نتیجه نامعتبر می باشد که به معنای وجود عوامل خارجی در تست یا نامناسب بودن نمونه برداشت شده است. مثبت بودن تست به معنای حضور ویروس آنفولانزا در بدن و شناسایی شدن آنتی ژن یا RNA آن خواهد بود. در صورتی که شما مبتلا به بیماری نباشد، نتیجه تست منفی می شود.

این آزمایش ها چقدر دقیق بوده و کدام یک بالاترین دقت را دارد؟

تست های آزمایشگاهی آنفولانزا بالاترین میزان دقت را دارند. پایین ترین میزان دقت، متعلق به تست آنتی ژن فوری است. حساسیت آنها متوسط بوده و بین 50 الی 70 درصد می باشد. حساسیت به معنای توانایی آزمایش آنفولانزا در تشخیص بیماری است. هر چقدر حساسیت یک تست بالاتر باشد، توانایی بالاتری در تشخیص انواع بیماری ها داشته و احتمال بدست آمدن نتایج منفی کمتر خواهد بود.

آیا انجام انواع تست های آنفولانزا در خانه ممکن است؟

آنی آزما امکان انجام تمامی تست های ذکر شده را در منزل فراهم آورده است. از جمله خدمات این مجموعه، می توان به انجام تست آنفولانزا در منزل اشاره کرد. به کمک این پلتفرم آنلاین، می توانید از خدمات نزدیک ترین آزمایشگاه به موقعیت خود، با بهترین امکانات و هزینه، بهره مند شوید. آنی آزما تنها با بهترین آزمایشگاه ها همکاری می کند. ضمن اینکه امکان پرداخت هزینه آزمایش با انواع بیمه های پایه و تکمیلی نیز وجود دارد. نتایج هر تست به صورت آنلاین در سایت آنی آزما به نمایش در می آید. به علاوه شما می توانید بدون نسخه پزشک اقدام به انجام هر آزمایشی کنید.

سرفه، از نشانه های بیماری
انتقال بیماری با لمس افراد

سرفه، از نشانه های بیماری

جمع بندی

تا به اینجا با انواع آزمایش آنفولانزا و شیوه کار آنها شدید. در صورت داشتن علائم این بیماری یا فعالیت در جوامع و محل های شلوغ، حتما این تست را انجام دهید. بدین ترتیب می توانید به موقع به درمان آن بپردازید. جهت انجام این آزمایش در منزل، کافی است که به سایت ما مراجعه کنید. سپس آزمایش مورد نظر را انتخاب کرده و با وارد کردن اطلاعات، منتظر رسیدن متخصصین بمانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.