هورمون ها مهمترین مواد تنظیم کننده رشد بدن هستند که هر کدام کارایی خاص خود را دارد اما این بدان معنا نیست که هورمون ها مستقل از هم عمل می کنند. اختلال در کارکرد هر کدام از آن ها منجر به بیماری هایی خواهد شد که متعاقبا اختلالات هورمونی بعد را به دنبال خواهد داشت. تست های هورمونی شامل تست تیروئید، هورمون های مردانه و زنانه از جمله رایج ترین آزمایشات در این زمینه هستند. جالب است بدانید که شرایط جسمی و روحی شما قبل از انجام تست های هورمونی به شدت بر روی نتیجه آزمایش تاثیر می گذارد. به همین دلیل لازم است بدانید قبل از انجام این آزمایشات بدن شما باید در چه وضعیتی به سر ببرد. تست های هورمونی توسط آزمایشگاه شبانه روی آنی آزما نیز توسط متخصصین و با متدهای پیشرفته انجام می گیرد. در نتیجه اگرل مراجعه حضوری به مرکز برای شما سخت است، با تماس تلفنی می توانید درخواست نمونه گیری در محل را داشته باشید.
با شرایط قبل از تست های هورمونی آسنا شوید
– هر چند انجام تست های هورمونی تیروئید نیاز به رعایت محدودیت مصرف غذا و مایعات ندارد اما به علت اثری که افزایش چربی های خون بر نتایج آزمایش های تیروئید دارد، حداقل 3 ساعت قبل از آزمایش، غذا نخورید. در صورت مصرف دارو حتما با پزشک مربوطه در مورد قطع یا ادامه مصرف آنها گفتگو نمائید.
– هورمون های تیروئیدی TSH,T4,T3,…
– خون گیری باید قبل از مصرف دوز داروی روزانه انجام شود.
– در صورت تغییر دوز داروی مصرفی ، حداقل دو هفته پس از مصرف دوز جدید برای انجام آزمایش هورمون های تیروئیدی اقدام شود.
آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)
– این آزمایش برای تشخیص زود هنگام بزرگی یا سرطان پروستات درخواست می شود و انجام آن از اواسط چهل سالگی به طور منظم و حداقل سالی یکبار توصیه می شود.
– یک هفته پیش از انجام تست نباید معاینه پروستات و بیوپسی پروستات صورت گرفته باشد.
– یک هفته پیش ازانجام آتست نباید معاینه مقعد انجام شده باشد.
– رادیو تراپی و مصرف داروهایی نظیر تستوسترون می تواند موجب افزایش مقادیرPSA گردد لذا در این موارد اطلاع دهید.
– چهل و هشت ساعت پیش از انجام آزمایش نباید انزال یا مقاربت صورت گیرد.
– چهل و هشت ساعت پیش از انجام آزمایش نباید دوچرخه سواری کرد.
هورمون های زنانه
– در مورد بررسی هورمون های زنانه نظیر استروژن ، پروژسترون ، FSH و LH توجه به دستور پزشک مبنی بر انجام آزمایش در روزهای خاصی از ایام عادت ماهیانه ضروری است.
پرولاکتین که از بخشی از مغز (هیپوفیز) ترشح می شود هورمونی است که در طی دوره حاملگی و شیردهی 10 تا 20 برابر افزایش می یابد. انجام این آزمایش در اختلالات هورمونی از جمله به هم خوردن نظم عادت ماهیانه در خانم ها و نیز بیماران مشکوک به تومور هیپوفیز کمک کننده است.
بیماران باید نکات زیر را پیش از انجام این آزمایش و تست های هورمونی رعایت کنند:
- باید حداقل 2 ساعت و حداکثر 3 ساعت بعد از بیدار شدن از خواب نمونه خون بدهند. نمونه هایی که زودتر از این زمان تهیه شوند افزایش ناشی از خواب را نشان خواهند داد.
- در شب قبل از آزمایش، لباس گشاد و راحت بپوشند و از پوشیدن لباس های تنگ خصوصا در ناحیه سینه و پستان ها اجتناب نمایند.
- معاینه و نیز تحریک پستان ها طی 24 ساعت قبل موجب اشتباه در نتیجه آزمایش می شود.
- بیماران باید از نزدیکی و تماس جنسی در شب قبل خودداری کنند.
- طی 12 ساعت قبل از انجام آزمایش از ورزش و فعالیت¬های شدید بدنی خودداری نموده و مصرف قرص های ضد بارداری، کلروپرومازین و متیل دوپا را پس از مشورت با پزشک معالج قطع نمایند.
- استرس در زمان انجام آزمایش خصوصا در طی 30 دقیقه پیش از آن موجب نتایج اشتباه می شود، لذا بیماران باید استرس خود را در زمان آزمایش به حداقل برسانند..
- قبل از انجام تست توصیه می شود 20 دقیقه نشسته باشید .
کورتیزول و ACTH
بیشترین ترشح این هورمون ها صبح و بهترین ساعت نمونه گیری 8 صبح است .
سلام مصرف ژلوفن روزقبل آزمایش هورمون آیا مشکلی ایجادمیکنه؟؟
سلام خیر ایجاد نمی کنه .
ممنون من این چیزا رو نمیدونستم????
بسیار عالی از توضیحات کامل
خیلی عالی توضیح داده بودین، ممنون
عالی بود ممنون
سلام ممنون از توضیحات
من شنیدم برای قبل ازمایشهای هورمونی زنانه، ۲۴ ساعت قبل نباید رابطه جنسی داشت، ایا خودارضایی هم باعث بهم خوردن نتایج میشود؟