برای بررسی برخی از بیماری هایی که در دستگاه گوارش بدن بروز می کند، جمع آوری نمونه مدفوع لازم است. بیماری هایی همانند انگل ها، یبوست های شدید، اختلال در عملکرد روده ها به دلایل نامعلوم و… از جمله این موارد هستند. بنابراین متخصصین از بیماران خود درخواست می کنند به آزمایشگاه مراجعه نمایند تا متخصصین با جمع آوری نمونه مدفوع آزمایشات و آنالیزهای لازم را انجام دهند. اما جالب است بدانید که نحوه جمع آوری نمونه مدفوع بر روی نتیجه نهایی آزمایش تاثیر می گذارد. کوچکترین خطا در این مرحله ممکن است نتیجه آزمایش را به تشخیص نادرست سوق بدهد که در نتیجه روند درمان اشتباه پیش خواهد رفت. با توجه به اهمیت این موضوع، این مقاله توسط گروه متخصصین آزمایشگاه شبانه روزی آنی آزما به منظور آموزش اصول جمع آوری نمونه مدفوع تدوین شده است تا شما در زمان انجام این تست دچار خطا نشده و نیازی به انجام مجدد آزمایشات نباشد.
رایج ترین کاربرد آزمایش مدفوع تشخیص انواع مختلف انگل های بیماری زا در روده است. افرادی که تحت جمع آوری نمونه مدفوع قرار می گیرند، باید برای مدت 7 تا 10 روز پیش از انجام این آزمایش از درمان با روغن کرچک یا روغن های معدنی، بیسموت، منیزیوم، ترکیبات ضد اسهال، تنقیه با باریوم و مصرف آنتی بیوتیک ها خودداری نمایند.
بهتر است این آزمایش در سه نوبت انجام شود. نمونه مدفوع باید مستقیما در ظرفی که از طرف آزمایگشاه در اختیار بیمار قرار می گیرد جمع آوری شود. اگر بیمار بستری است، نمونه را در یک ظرف خشک جمع آوری نموده و سپس با استفاده از چوب مخصوص (آبسلانگ)، نمونه را به ظرف برچسب دار منتقل نمائید.
نمونه مدفوع نباید با ادرار یا آب آلوده شود زیرا ادرار می تواند برخی از انگل های فعال را از بین ببرد. بسیاری از آزمایش ها نیازمند رعایت مواردی از طرف شماست که اگر به خوبی رعایت شوند،به رسیدن نتایج درست آزمایشگاهی کمک شایانی می کند.
آزمایش بررسی خون مخفی در مدفوع
گاهی اوقات خونریزی های مختصری در بخش های مختلف دستگاه گوارش اتفاق می افتد که به علت کم بودن با چشم دیده نمی شود، بنابراین باید با روش های آزمایشگاهی تشخیص داده شود. بهتر است این آزمایش خون در مدفوع در 3 نوبت انجام شود.
برای انجام جمعآوری نمونه مدفوع باید نکات زیر را رعایت نمائید:
- 48-72 ساعت پیش از آزمایش و در طی دوره جمع آوری نمونه مدفوع از خوردن گوشت قرمز، گوشت سفید (مرغ و ماکیان)، ماهی، شلغم و تربچه خودداری کنید.
- مصرف قرص های آهن و فرفولیک، کپسول هماتینیک و ففول، ایندومتاسین، کلشیسین، آسپیرین، بروفن، کورتن ها و ویتامین C باید 48 ساعت پیش از انجام آزمایش قطع شود. در صورت داشتن سابقه خونریزی از لثه 48 ساعت پیش از انجام آزمایش از مسواک زدن و کشیدن نخ دندان اجتناب نمائید
- نمونه باید سریعا به آزمایشگاه تحویل داده شود.
- نمونه مدفوع نباید با ادرار یا سایر مواد آلوده شود.