rbc چیست و سنجش آن، چه زمانی انجام می شود؟

rbc چیست

برای این که تعداد گلبول های قرمز در خون را اندازه گیری کنید، می توانید از آزمایش rbc استفاده کنید. اما ممکن است با خود بگویید که rbc چیست در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در گلبول های قرمز خون مقدار زیادی اکسیژن وجود دارد. این گلبول ها می توانند، اکسیژن را به بافت های مختلف بدن شما برسانند. با اندازه گیری میزان گلبول های قرمز، شما می توانید از مقدار اکسیژن در خون نیز با خبر شوید. این آزمایش به تست شمارش گلبول های قرمز نیز مشهور است. با خواندن ادامه این مطلب می توانید به میزان زیادی به اهمیت این آزمایش پی ببرید.

آزمایش شمارش گلبول یا rbc چیست و دلایل انجام آن

گلبول های قرمز یک نوع سلول خونی هستند که به وسیله مغز استخوان تولید می شوند. درون این سلول ها ماده ای به نام هموگلوبین وجود دارد که حامل اکسیژن است. این اکسیژن توسط گلبول های قرمز از ریه ها گرفته می شود و به تمامی قسمت های بدن می رسد. معمولا در آزمایش کامل سلول های خون یا CBC، rbc نیز گنجانده شده است.

بیشتر بخوانید:همه چیز درباره آزمایش RBC

اما آیا می دانید که اهمیت rbc چیست؟ در پاسخ به این سوال می توانیم به شما بگوییم که این آزمایش می تواند، بیماری هایی هم چون کم خونی، لوسمی، سوء تغذیه و … را تشخیص دهد. برای سنجش میزان نرمال rbc باید دقت داشته باشید که اغلب زنان نسبت به مردان دارای گلبول های قرمز کمتری هستند. علاوه بر آن عواملی مانند بالا رفتن سن و تغذیه نیز روی این سلول ها و تعداد آن ها تاثیر گذار است.

نحوه انجام آزمایش RBC در خانه
نحوه انجام آزمایش RBC در خانه

مهم ترین علت های بالا بودن rbc در خون

برای این که متوجه شوید rbc چیست  بهتر است دقت کنید که برخی مواقع ممکن است، تعداد گلبول های قرمز در خون بالاتر از میزان نرمال باشد. برخی مواقع بالا بودن rbc در آزمایش‌ خون‌ نشان دهنده وجود برخی بیماری ها در بدن فرد است. اما همیشه این طور نیست و در برخی موارد ممکن است، شما به کوهنوردی رفته باشید و به علت بالا بودن ارتفاع و کمبود اکسیژن میزان گلبول های قرمز در خون شما افزایش پیدا کرده باشد. علاوه بر آن استفاده از داروهایی هم چون متیل دوپا و جنتامایسین نیز باعث می شوند تا میزان RBC در آزمایش شما بالا برود.

برخی مواقع نیز برای این که بفهمید، دلیل بالا بودن rbc چیست باید به سراغ بیماری ها بروید. بیماری هایی همچون فیبروز ریوی یا سرطان های کلیه ممکن است میزان گلبول های قرمز در خون شما را افزایش دهند. بنابراین سعی کنید این تست را در فواصل زمانی مشخص انجام دهید تا از به وجود آمدن بیماری های مختلف جلوگیری کنید.

بیشتر بخوانید:rbc در آزمایش خون چیست و در چه زمانی درخواست می شود؟

دلایل پایین بودن rbc در بدن

برخی مواقع پس از این که جواب آزمایش خود را می گیرید، متوجه کمبود RBC می شوید؛ اما آیا می دانید که دلیل پایین بودن rbc چیست؟ تعداد زیادی از بیماری ها وجود دارند که باعث کاهش میزان گلبول های قرمز در خون شما می شوند. از جمله این بیماری ها می توان به کم خونی، خونریزی داخلی یا خارجی، نارسایی در کلیه، بارداری، پر کار یا کم کار بودن تیروئید و … اشاره کرد.

اگر علائمی هم چون احساس خستگی زیاد، ضعف، رنگ پریدگی و … را دارید، ممکن است به کمبود گلبول قرمز خون مبتلا شده باشید. برای حل مشکل پایین بودن میزان گلبول های قرمز در خون می توانید از غذاهای حاوی آهن و مکمل های تغذیه ای استفاده کنید.

rbc چیست و چه تاثیری در بدن دارد
rbc چیست و چه تاثیری در بدن دارد

آزمایش ادرار برای سنجش RBC

برخی مواقع ممکن است پزشک شما به جای آزمایش خون، تست ادرار برای شما تجویز کند. این مسئله زمانی اتفاق می افتد که پزشک شما به وجود خون در ادرارتان مشکوک باشد. همان طور که می دانید، شما نمی توانید با چشم غیر مسلح خون را در ادرار مشاهده کنید بنابراین با انجام آزمایش ادرار می توانید از وجود گلبول های قرمز در ادرار با خبر شوید.

برای این که متوجه شوید که آزمایش ادرار rbc چیست باید به شما بگوییم که به طور معمول در ادرار شما نباید خون وجود داشته باشد اما اگر پس از دریافت آزمایش با جوابی هم چون یک مثبت +، دو مثبت ++ و سه مثبت +++ مواجه شدید ممکن است دچار بیماری هایی هم چون سنگ کلیه، سرطان مثانه، مشکلات پروستات و … شده باشید. بنابراین باید بدانید که میزان نرمال rbc در ادرار صفر است.

بیشتر بخوانید:وجود rbc در آزمایش ادرار به چه معناست؟

تفسیر آزمایش خون rbc

پس از دریافت جواب rbc باید بتوانید آن را تفسیر کنید. برای این کار بهتر است بدانید که در مردان و زنان تعداد متفاوتی از گلبول های قرمز در خون وجود دارد. حال که متوجه شدید rbc چیست باید بتوانید آزمایشتان را نیز بخوانید. اغلب در مردان میزان گلبول های قرمز باید حدود ۴.۳۵ تا ۵.۶۵ میلیون در هر میکرولیتر خون باشد. و در بانوان نیز این مقدار حدود ۳.۹۲ تا ۵.۱۳ میلیون در هر میکرولیتر است. البته این میزان از گلبول قرمز برای بانوانی است که باردار نیستند. بانوان باردار ممکن است میزان گلبول های قرمز کمتری نسبت به افراد عادی داشته باشند.

بهترین زمان برای انجام آزمایش rbc
بهترین زمان برای انجام آزمایش rbc

جمع بندی

برای این که متوجه شوید که آزمایش rbc چیست به شما گفتیم که این تست برای بررسی تعداد گلبول های قرمز در خون انجام می شود. برخی مواقع ممکن است به علت وجود برخی بیماری ها در بدن فرد، میزان گلبول های قرمز کاهش یا افزایش پیدا کنند. شما می توانید با انجام آزمایش rbc بیماری های خود را تشخیص دهید. علاوه بر آن شما قادر هستید با مصرف مکمل های تغذیه ای و غذاهایی که سرشار از آهن هستند کمبود گلبول های قرمز در خون را جبران کنید.

وب سایت آنی آزما تمامی خدمات مربوط به آزمایش rbc را انجام می دهد. شما می توانید در منزل یا حتی محل کارتان با متخصصان ما تماس بگیرید و از آن ها بخواهید تا این آزمایش را در محل برای شما انجام دهند. علاوه بر آن جواب آزمایش شما نیز به صورت آنلاین و از طریق وب سایت آنی آزما به دست شما می رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.