آزمایش پرولاکتین چه اطلاعاتی در اختیار متخصص قرار می دهد؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

از زمانی که کودک به دنیا می آید، حداقل تا دو سال باید از شیر مادر تغذیه کند. در دوران بارداری، هورمون هایی در بدن تولید می شود که به تولید شیر در پستان کمک خواهد کرد. پرولاکتین مهمترین هورمون در این زمینه است که نقش اصلی آن، تولید شیر است. در واقع زمانی که بارداری شروع می شود، مقدار پرولاکتین در بدن افزایش پیدا می کند. آزمایشی پرولاکتین با این هدف انجام می گیرد که مقدار این هورمون در بدن اندازه گیری شده و بتوان علت عارضه هایی همانند ترشحات غیر طبیعی نوک پستان، مشکلات دوران قاعدگی، ناباروری و… مشخص شود.

آزمایش پرولاکتین برای کمک به بررسی جریان غیر قابل توضیح شیر مادر (گالاکتوره) ، ترشحات غیر طبیعی نوک سینه ، عدم وجود دوره قاعدگی و یا ناباروری در زنان درخواست می شود. در مردان ، آزمایش پرولاکتین برای کمک به تشخیص علت کاهش میل جنسی و یا اختلال نعوظ مورد بررسی قرار می گیرد. از این آزمایش همچنین برای تشخیص و نظارت بر تومور هیپوفیز تولید کننده پرولاکتین (پرولاکتینوما) استفاده می شود. هنگامی که شما علائم پرولاکتین بالا را دارید، مانند مشکلات بینایی و سردرد، این آزمایش درخواست می گردد.

این آزمایش همچنین در طول درمان برای ناباروری؛ و برای پیگیری روند درمان ماکروپرولاکتین یا وجود پرولاکتین زیاد در خون درخواست می شود. این آزمایش همچنین زمانی که مردان تستوسترون کمی دارند و یا به طور دوره ای برای بررسی عود تومور هیپوفیز در افراد درخواست می گردد. برای انجام این آزمایش یک نمونه خون وریدی از بازو یا روی دست مورد نیاز می باشد.

آمادگی خاصی برای انجام این آزمایش مورد نیاز نیست و لازم نیست که شما برای انجام آزمایش پرولاکتین ناشتا باشید. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ناشتایی و آزمایش های خونی که نیاز به ناشتایی دارند، می توانید به مقاله ناشتایی چیست؟ مراجعه فرمایید) با این حال ، نمونه باید 3 تا 4 ساعت پس از بیدار شدن فرد جمع آوری شود.

آزمایش پرولاکتین و کاربردهای آن در تشخیص انواع بیماری ها

آزمایش پرولاکتین چیست و به چه منظوری انجام می شود؟

آزمایش پرولاکتین یکی از تست هایی است که در پانل آزمایش خون و همچنین آزمایش چکاپ می تواند برای بررسی وضعیت و مقادیر تولید هورمون پرولاکتین استفاده شود. پرولاکتین هورمونی است که نقش اصلی آن در ترویج تولید شیر مادر (شیردهی) است. به طور معمول این هورمون در زنان و در دوران بارداری و درست بعد از زایمان زیاد می شود. به طور معمول در مردان و زنان غیر باردار مقادیر این هورمون کم است.

این آزمایش میزان پرولاکتین موجود در خون را اندازه گیری می کند. پرولاکتین توسط قسمت جلوی (قدامی) غده هیپوفیز ، یک اندام به اندازه انگور که در پایه مغز یافت می شود ، تولید می شود. دوپامین که یک ماده شیمیایی در مغز است و هورمون استروژن، تولید پرولاکتین را کنترل و از غده هیپوفیز آزاد می کنند. در دوران بارداری ، هورمون های پرولاکتین ، استروژن و پروژسترون باعث تحریک رشد پستان و تولید شیر می شوند.

پس از زایمان ، پرولاکتین به شروع و حفظ عرضه شیر مادر کمک می کند. اگر مادر از شیر خود برای تغذیه نوزاد استفاده نکند، سطح پرولاکتین او به زودی به میزان قبل از بارداری بر می گردد. اگر او پرستار باشد ، شیر دادن به شیرخوار نقش مهمی در آزادسازی پرولاکتین دارد. مکانیسم بازخورد بین چند بار پرستار کودک و میزان پرولاکتین آزاد شده توسط هیپوفیز و همچنین میزان شیر تولید شده وجود دارد.

یک علت شایع در افزایش سطوح غیر طبیعی در آزمایش پرولاکتین، پرولاکتینوما ، تومور غده هیپوفیز است که باعث تولید بیش از حد پرولاکتین می شود. پرولاکتینوما شایع ترین نوع تومور هیپوفیز است و معمولاً خوش خیم است. این تومورها بیشتر در زنان بروز می کنند اما در مردان نیز مشاهده می شود. علائم ممکن است از اثرات ناخواسته پرولاکتین اضافی ، مانند تولید شیر در زنی که باردار یا شیرده نیست ، و به ندرت در مرد (گالاکتوره) و همچنین از نظر اندازه و محل تومور بروز می کند.

اگر غده هیپوفیز قدامی و یا تومور به طور قابل توجهی بزرگ شود، می تواند بر عصب بینایی فشار وارد کند، که باعث سردرد و مشکلات بینایی می شود. همچنین این موضوع می تواند با هورمون های دیگری که غده هیپوفیز تولید می کند تداخل کند. در خانم ها ، پرولاکتینوما می تواند باعث ناباروری و بی نظمی در قاعدگی شود ، در حالی که در مردان این تومورها می توانند باعث کاهش تدریجی عملکرد جنسی و میل جنسی شوند. در صورت عدم درمان ، پرولاکتینوما ممکن است در نهایت به بافت های اطراف آسیب برساند.

آزمایش پرولاکتین و کاربردهای آن در تشخیص انواع بیماری ها

شرایط انجام آزمایش پرولاکتین

  • 12ساعت قبل از آزمایش مولتی­ویتامین­ها و مکمل­های غذایی حاوی ویتامین B7 مصرف نشود. (این ویتامین معمولاً در مکمل­های استفاده شده جهت ناخن، پوست و مو وجود دارد)
  • 3 ساعت قبل از نمونه­گیری از خواب بیدار شده باشید.
  • 30 دقیقه قبل از انجام آزمایش در داخل آزمایشگاه نشسته باشید و استرس نداشته باشید.
  • تحریک پستان شب قبل از آزمایش انجام نشود.
  • از پوشیدن لباس تنگ یا سوتین در شب قبل از انجام آزمایش خودداری نمایید.
  • شب قبل از آزمایش حتما به میزان کافی بخوابید.(6 تا 8 ساعت)
  • از مصرف دارو‌های کلرپرومازین، متیل دوپا، استروژن و مورفین قبل از آزمایش خودداری نمایید.

از آزمایش پرولاکتین چگونه استفاده می شود؟

آزمایش پرولاکتین ممکن است به همراه سایر تست های هورمونی مورد استفاده قرار گیرد:

  • تعیین علت تولید شیر مادر در ارتباط با بارداری یا شیردهی (galactorrhea)
  • تشخیص علت ناباروری و اختلال نعوظ در مردان
  • تشخیص علت بی نظمی قاعدگی و یا نازایی در زنان
  • تشخیص و تعیین تومورهایی که پرولاکتین اضافی (پرولاکتینوما) ایجاد می کنند، و نظارت بر روند درمان آنها و بررسی احتمال عودها را تشخیص می دهند
  • عملکرد هیپوفیز قدامی را ارزیابی کنید یا برخی از اختلالات دیگر هیپوفیز را تشخیص دهید

آزمایش پرولاکتین چه زمانی درخواست داده می شود؟

آزمایش پرولاکتین ممکن است در موراد زیر درخواست داده شود:

  • فرد دارای علائم و نشانه های پرولاکتینوما مانند سردردهای غیر قابل توضیح ، اختلال بینایی و یا ترشحات ناشناخته نوک پستان است.
  • یک زن دوران ناباروری یا دوره قاعدگی نامنظم را تجربه می کند
  • یک مرد علائمی از قبیل کاهش فشار جنسی (میل جنسی) ، ترشح نوک سینه یا نازایی دارد یا از نظر تستوسترون دارای مقادیر پایین است
  • هنگامی که یک فرد پرولاکتینوما دارد ، ممکن است سطح پرولاکتین به طور دوره ای برای نظارت بر رشد تومور و پاسخ آن به درمان سفارش داده شود. آنها همچنین ممکن است در فواصل منظم درخواست داده شوند تا عود پرولاکتینوما را کنترل کنند.
  • ممکن است سطح پرولاکتین به همراه سایر هورمون ها مانند هورمون رشد سفارش داده شود ، هنگامی که یک پزشک متخصص گمان می کند که فرد دچار اختلال هیپوفیز مانند کم کاری تیروئید است.
  • هنگامی که فرد بیماری دارد یا داروهای مصرف می کند که ممکن است بر تولید دوپامین تأثیر بگذارد ، و ممکن است غلظت پرولاکتین گاهی اوقات مورد بررسی قرار گیرد.

آزمایش پرولاکتین و کاربردهای آن در تشخیص انواع بیماری ها

نتایج آزمایش پرولاکتین چه چیزی را نشان می دهد؟

مردان و زنان غیر باردار معمولاً فقط مقادیر کمی پرولاکتین را در خون خود دارند. با این حال ، سطح پرولاکتین باید براساس زمان روز جمع آوری شده ارزیابی شود. سطح آزمایش پرولاکتین در طی یک دوره 24 ساعته متفاوت خواهد بود ، و سطح این هورمون در هنگام خواب و اوج گرفتن در اوایل صبح افزایش می یابد. در حالت ایده آل ، نمونه خون فرد باید 3 تا 4 ساعت پس از بیدار شدن برداشته شود.

سطح بالای پرولاکتین در دوران بارداری و بعد از زایمان طبیعی است در حالی که این هورمون در حین شروع شیردهی افزایش می یابد. سطح بالای این هورمون در شرایط دیگر مانند موارد زیر نیز دیده می شود، مانند:

سطح پرولاکتین که پایین تر از حد معمول باشد، تحت درمان قرار نمی گیرند اما ممکن است نشان دهنده کاهش عمومی هورمون های هیپوفیز ناشی از اختلال هیپوفیز مانند کم کاری غده هیپوفیز باشد. پرولاکتینوما ها اغلب کوچک هستند. در کنار سطح پرولاکتین ، یک پزشک متخصص ممکن است یک MRI (تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی) از مغز برای یافتن و تعیین اندازه تومور و همچنین اندازه غده هیپوفیز انجام دهد. افزایش غیر طبیعی مقادیر آزمایش پرولاکتین می تواند توسط داروهای خاصی نیز ایجاد شود.

چه آزمایش های دیگری می توانند برای ارزیابی پرولاکتین افزایش یافته و در کنار آزمایش پرولاکتین انجام شود؟

بسته به هدف از آزمایش ، آزمایش های دیگری که ممکن است انجام شود شامل موارد زیر است: وقتی پرولاکتین زیاد است ، سطح تستوسترون به طور معمول در یک مرد معمولاً پایین خواهد بود هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) و هورمون لوتئین کننده (LH) به منظور ارزیابی تخمک گذاری و باروری کمک می کنند MRI از مغز برای نشان دادن بزرگ شدن هیپوفیز و کمک به یافتن تومور و همچنین معاینه چشم — برای ارزیابی مشکلات بینایی استفاده می شود. بررسی علت افزایش سطح پرولاکتین نیاز به آزمایشات دیگری نیز دارد تا اطمینان حاصل شود که افزایش ناشی از ماکروپرولاکتین نیست.

هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) هورمونی است که با تولید مثل و رشد تخمک در زنان و اسپرم در مردان مرتبط است. FSH توسط غده هیپوفیز ساخته می شود ، که اندامی کوچک در مرکز سر و در پشت حفره سینوس در پایه مغز قرار دارد. کنترل تولید FSH یک سیستم پیچیده است که شامل هیپوتالاموس در مغز ، غده هیپوفیز و هورمون های تولید شده توسط تخمدان ها یا بیضه ها است.

هیپوتالاموس هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) را آزاد می کند ، که از هیپوفیز ترشح می شود تا FSH و هورمون لوتئین کننده (LH) آزاد شوند که دو هورمون نزدیک به هم هستند که در تولید مثل نقش دارند. در زنان در سن باروری ، FSH رشد و بلوغ تخم ها (فولیکول ها) در تخمدان ها را در مرحله فولیکولی چرخه قاعدگی تحریک می کند. چرخه قاعدگی به مراحل فولیکول و لوتئال تقسیم می شود که هر مرحله حدود 14 روز طول می کشد. در طی این مرحله فولیکول ، FSH تولید استرادیول توسط فولیکول را آغاز می کند ، و دو هورمون در رشد بیشتر فولیکول تخمک با هم کار می کنند.

در انتهای مرحله فولیکولار ، افزایش FSH و هورمون لوتئین کننده وجود دارد. رها شدن تخمک از تخمدان (تخمک گذاری) اندکی پس از این افزایش هورمون ها رخ می دهد. هورمون مهارکننده و همچنین استرادیول و پروژسترون به کنترل میزان FSH آزاد شده توسط غده هیپوفیز کمک می کنند. FSH همچنین توانایی تخمدان در پاسخ به LH را تسهیل می کند. با نزدیک شدن یک خانم به دوران یائسگی ، عملکرد تخمدان کاهش می یابد و سرانجام متوقف می شود. با این کار ، سطح FSH و LH افزایش می یابد.

آزمایش پرولاکتین و کاربردهای آن در تشخیص انواع بیماری ها

در مردان ، FSH بیضه ها را به تولید اسپرم بالغ تحریک می کند و همچنین باعث تولید پروتئین های اتصال دهنده آندروژن می شود. سطح FSH در مردان پس از بلوغ نسبتاً ثابت است. میزان FSH در مردان پیر به مقدار کمتری وجود دارد.

در نوزادان و کودکان ، سطح FSH اندکی پس از تولد بالا می رود و سپس در پسران 6 ماه و در دختران 1-2 سال به سطح بسیار پایین می رسد. غلظت ها قبل از شروع بلوغ و رشد خصوصیات جنسی ثانویه دوباره افزایش می یابند.

اختلالات موثر بر هیپوتالاموس ، هیپوفیز و یا تخمدان ها یا بیضه ها می توانند باعث تولید بیش از حد یا خیلی کم FSH شوند و در نتیجه انواع مختلفی از قبیل ناباروری ، چرخه غیر عادی قاعدگی یا زودرس (زودرس) یا بلوغ تاخیری ایجاد می شود.

دلایل افزایش مقادیر آزمایش پرولاکتین

آزمایش پرولاکتین در موارد زیر افزایش می یابد:

تومور هیپوفیزی مترشحه پرولاکتین، سندرم زین خالی، نارسایی کلیوی، بیماری انفیلتراتیو هیپوتالاموس و ساقه ی هیپوفیز (مانند سارکوئیدوز، گرانولوما)، استرس (همانند تروما، بی اشتهایی عصبی، ورزش شدید، جراحی)، سرطان متاستاتیک غده ی هیپوفیز، سندرم تخمدان پلی کیستیک، سندرم پارانئوپلاستیک، هایپوتیروئیدی، گالاکتوره و آمنوره سبب افزایش سطوح آزمایش پرولاکتین می شوند.

آزمایش پرولاکتین و کاربردهای آن در تشخیص انواع بیماری ها

دلایل کاهش مقادیر آزمایش پرولاکتین

تخریب هیپوفیز در اثر تومور (کرانیوفارنژیوما) و آپوپلکسی هیپوفیز (سندرم شی هان) سبب کاهش سطوح پرولاکتین می شوند.

البته داروهایی نظیر استروژن ها، فنوتیازین ها، آنتی هیستامین ها، قرص های ضد بارداری، مهار کننده های منو آمین اکسیداز، رزرپین، وراپامیل، اپیات ها و آنتاگونیست های هیستامین سبب افزایش سطوح پرولاکتین در بدن می شوند و داروهایی مثل لوودوپا، مشتقات آلکالوئیدی ارگوت، دوپامین و کلونیدین سبب کاهش سطوح پرولاکتین می شوند.

اگر شما نیز تمایل دارید آزمایش پرولاکتین را در منزل خود و بدون مراجعه حضوری و در معرض آلودگی قرار گرفتن انجام دهید، می توانید به سایت آنی آزما مراجعه کرده و پس از پر کردن فرم پذیرش، نسبت به انجام آزمایش در منزل و تست کرونا در منزل با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی اقدام خواهد شد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.