افزایش سطح کلسیم خون چه عواقبی دارد؟

وقتی سطح کلسیم خون زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

بدن انسان به عناصر معدنی مختلف نیاز دارد که بر فعالیت های بیوشیمیایی و ساختار بدن تاثیر دارند. مهمترین عنصر، کلسیم است. اسکلت بدن از این عنصر تشکیل شده و در صورتی که مقدار آن کم شود، به پوکی استخوان مبتلا خواهیم شد. به همین دلیل است که اغلب ما تصور می کنیم باید از مکمل های حاوی کلسیم و قرص کلسیم به مقدار زیاد مصرف کنیم تا دچار کمبود نشویم اما آیا می دانید که زیاد بودن این عنصر در بدن نیز مشکل ساز خواهد شد؟ افزایش سطح کلسیم در خون که تحت عنوان هایپرکلسیمی شناخته شده است، منجر به عواقبی همانند بد فرم شدن استخوان ها، ابتلا به سنگ کلیه، تاثیر بر عملکرد قلب و مغز و… خواهد شد. در واقع میزان کلسیم نباید از حد طبیعی خود خارج شود وگرنه منجر به بیماری های زیاد خواهد شد.

اصطلاح هیپرکلسیمی به داشتن کلسیم زیاد در خون اشاره دارد. از نظر برخی ، علت این امر فعالیت بیش از حد غده پاراتیروئید، داروهای خاص ، ویتامین D بیش از حد یا شرایط اساسی بهداشتی از جمله سرطان است.

کلسیم نقش اساسی در بدن دارد. به ساخت استخوان ها و دندان های قوی کمک می کند و در عین حال از عضلات ، اعصاب و قلب نیز پشتیبانی می کند. با این حال ، کلسیم اضافی در بدن می تواند منجر به ایجاد مشکلات مختلف شود. در این مقاله به بررسی علائم ، علل و عوارض زیاد بودن کلسیم در بدن می پردازیم. ما همچنین توضیح می دهیم که چگونه می توان این وضعیت را تشخیص داد و درمان کرد.

آزمایش کلسيم برای بررسی یکی از عناصر بسيار مهم در بدن استفاده می شود. وجود این ماده براي انجام عملکرد آنزیم ها ، استقامت بدن، انقباض عضلاني ،ضربان قلب ،انتقال جریان های عصبي ،انعقاد خون و … بسيار مهم است. مواد غذایی همچون شیر، لوبیا، خشکبار، پنیر، ماست، ماهی، انجیر، کشمش، خرما، جعفری، اسفناج، خانواده کلم ها، غلات غنی شده و شیر سویا سرشار از کلسیم هستند و مصرف آن ها توصیه می شود.

آزمایش کلسیم با عناوینی مثل Calcium، (total, Ionized) Ca در برگه آزمایش درخواست می شود.

وقتی سطح کلسیم خون زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

زیاد بودن کلسیم در بدن یا هیپرکلسیمی چیست؟

سطح کلسیم در خون بیشتر توسط غدد پاراتیروئید کنترل می شود. این چهار غده ریز در پشت تیروئید قرار دارند.هنگامی که بدن به کلسیم نیاز دارد ، غدد پاراتیروئید هورمون ترشح می کنند. این هورمون کار های زیر را انجام می دهد:

  • استخوان ها را برای آزاد کردن کلسیم در خون تجزیه می کند
  • پیام هایی به کلیه ها برای دفع کلسیم کمتر در ادرار می فرستد
  • کلیه ها را برای فعال کردن ویتامین D تحریک می کند، که به دستگاه گوارش کمک می کنند تا کلسیم بیشتری جذب کند
  • فعالیت بیش از حد غدد پاراتیروئیدی یا یک وضعیت پزشکی می تواند تعادل کلسیم را مختل کند.

اگر سطح کلسیم خیلی زیاد شود ، ممکن است فرد مبتلا به هیپرکلسیمی تشخیص داده شود. این وضعیت می تواند عملکردهای بدن را مختل کند ، و به طور خاص با موارد زیر همراه است:

  • وضعیت بد استخوان ها
  • سنگ کلیه
  • عملکرد غیر طبیعی قلب و مغز
  • مقادیر بسیار زیاد کلسیم در خون می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

علائم هيپركلسیمي 

  • هيپركلسیمي خفيف ممكن است علائمي نداشته باشد ، در حالي كه هيپرکلسیمي جدي تر مي تواند باعث موارد زیر شود:
  • تشنگی بیش از حد و تکرر ادرار. کلسیم بیش از حد به این معنی است که کلیه ها باید سخت تر کار کنند. در نتیجه ، فرد ممکن است بیشتر نیاز به ادرار کردن داشته باشد و منجر به کم آبی و افزایش تشنگی شود.
  • درد معده و مشکلات گوارشی. کلسیم بیش از حد می تواند باعث ناراحتی معده، درد شکم ، حالت تهوع ، استفراغ و یبوست شود.
  • درد استخوان و ضعف عضلات. هایپرکلسیمی می تواند باعث شود استخوان ها بیش از حد کلسیم آزاد کنند و باعث کمبود آنها شود. این فعالیت غیر طبیعی استخوان می تواند منجر به درد و ضعف عضلات شود.
  • سردرگمی ، بی حالی و خستگی. کلسیم بیش از حد در خون می تواند بر مغز تأثیر بگذارد و علائم مرتبط با آن را ایجاد می کند.
  • اضطراب و افسردگی. هایپرکلسیمی همچنین ممکن است سلامت روان را تحت تأثیر قرار دهد.
  • فشار خون بالا و ضربان قلب غیر طبیعی. مقادیر بالای کلسیم می تواند فشار خون را افزایش داده و منجر به ناهنجاری های الکتریکی شود که باعث می شود ضربان قلب تغییر کند ، و فشارخون فرد افزایش یابد.

وقتی سطح کلسیم خون زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

علل هیپرکلسیمی 

تعدادی از عوامل و شرایط زمینه ای می توانند باعث هیپرکلسیمی شوند. این موارد شامل:

غدد پاراتیروئید بیش فعال

غدد پاراتیروئید سطح کلسیم را کنترل می کنند. اگر این غدد بیش از حد سخت کار کنند ، این امر می تواند به هیپرکلسیمی منجر شود. غدد پاراتیروئید ممکن است در صورت بزرگ شدن یا افزایش رشد غیر سرطانی ، دچار بیش فعالی شوند. به داشتن غدد پاراتیروئید بیش فعال ، هیپرپاراتیروئیدیسم گفته می شود. این بیماری ممکن است شایع ترین علت هیپرکلسیمی باشد. هیپرپاراتیروئیدیسم معمولاً در افراد بین 50 تا 60 سال تشخیص داده می شود. همچنین در زنان تا سه برابر بیشتر از مردان شایع است.

ویتامین D بسیار زیاد

ویتامین D باعث جذب کلسیم در روده می شود. پس از جذب ، کلسیم وارد جریان خون می شود. فقط 10-20 درصد کلسیم در رژیم غذایی معمولاً جذب می شود ، در حالی که بقیه در مدفوع منتقل می شوند. با این حال ، مقادیر بیش از حد ویتامین D باعث می شود بدن کلسیم بیشتری جذب کند و منجر به هیپرکلسیمی شود.

در سال 2012 ، برخی محققان پیشنهاد كردند كه مكمل درمانی با ویتامین D با دوز بالا ، احتمال ایجاد هیپرکلسیمی را دارد. از این مکمل ها می توان در درمان مولتیپل اسکلروزیس و سایر شرایط استفاده کرد. هیئت غذا و تغذیه در ایالات متحده میزان بالای ویتامین D را بیش از 4000 واحد بین المللی (IU) در روز تعریف می کند. دوز روزانه توصیه شده برای بزرگسالان 600-800 IU در روز است.

سرطان

اگر فردی مبتلا به سرطان باشد ، این امر ممکن است باعث هیپرکلسیمی شود. عواملی که معمولاً به این شرایط منجر می شود شامل موارد زیر است:

در سال 2013 تخمین زده شد که هر سال هیپرکلسیمی بیش از 2 درصد از کل بیماران مبتلا به سرطان در ایالات متحده را درگیر می کند. اگر سرطان به استخوان گسترش یابد ، این خطر ابتلا به هایپرکلسیمی را افزایش می دهد.

سایر شرایط و بیماری ها

فراتر از سرطان ، شرایط زیر می توانند باعث بالا رفتن کلسیم در خون شوند:

  • بیماری سل
  • سارکوئیدوز
  • بیماری تیرویید
  • بیماری مزمن کلیوی
  • بیماری غده آدرنال
  • عفونت های قارچی شدید
  • کاهش تحرک

افرادی که قادر به جابجایی طولانی مدت نیستند نیز ممکن است در معرض خطر هیپرکلسیمی باشند. وقتی استخوان ها کار کمتری داشته باشند ، می توانند کلسیم بیشتری را در جریان خون آزاد کرده و باعث افزایش غلظت آن در خون شوند.

وقتی سطح کلسیم خون زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

کم آبی شدید

افرادی که به شدت کم آبی دارند، آب کمتری در خون خود دارند که این امر می تواند غلظت کلسیم در جریان خون را افزایش دهد. با این حال ، این عدم تعادل معمولاً به محض هیدراتاسیون کافی فرد اصلاح می شود. در برخی موارد ، مقادیر بالای کلسیم می تواند به هیدراتاسیون شدید منجر شود. این مهم است که پزشکان تشخیص دهند که در ابتدا آمده است: مقادیر بالای کلسیم یا کمبود آب بدن.

داروها

برخی از داروها می توانند بیش از حد غده پاراتیروئید را تحریک کنند و این امر می تواند منجر به هیپرکلسیمی شود. یک نمونه لیتیوم است که بعضی اوقات برای درمان اختلال دوقطبی استفاده می شود.

عوارض

بدون درمان مناسب ، هیپرکلسیمی می تواند منجر به موارد زیر شود:

پوکی استخوان

هایپرکلسمی ممکن است با پوکی استخوان همراه باشد. با گذشت زمان ، استخوان ها ممکن است مقادیر زیادی کلسیم را در جریان خون آزاد کنند. این امر باعث می شود استخوان ها نازک تر یا متراکم تر شوند. با آزاد شدن کلسیم ، پوکی استخوان می تواند ایجاد شود. افراد مبتلا به پوکی استخوان خطر بیشتری برای ابتلا به موارد زیر را دارند:

  • شکستگی استخوان
  • ناتوانی قابل توجه
  • از دست دادن استقلال
  • بی تحرکی در طولانی مدت
  • انحنای ستون فقرات
  • کوتاه شدن با گذشت زمان

سنگ کلیه

افراد مبتلا به هایپرکلسیمی در معرض خطر ابتلا به کریستال های کلسیم در کلیه های خود هستند. این بلورها می توانند به سنگ کلیه تبدیل شوند ، که غالباً بسیار دردناک هستند. آنها همچنین می توانند منجر به آسیب کلیه شوند.

نارسایی کلیه

با گذشت زمان ، هیپرکلسیمی شدید می تواند باعث شود تا کلیه های فرد به درستی کار نکند. کلیه ها ممکن است در تمیز کردن خون ، تولید ادرار و از بین بردن مؤثر مایعات از بدن دچار مشکل شوند. به این حالت نارسایی کلیه گفته می شود.

مشکلات سیستم عصبی

در صورت عدم درمان ، هیپرکلسیمی شدید ممکن است سیستم عصبی را مختل کند. اثرات احتمالی شامل موارد زیر است:

  • گیجی
  • زوال عقل
  • خستگی
  • ضعف
  • کما

سقوط به کما جدی است و می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

ضربان قلب نامنظم

قلب هنگام ضربان الکتریکی از طریق آن حرکت می کند و باعث انقباض آن می شود. کلسیم در تنظیم این فرایند نقش دارد و کلسیم بیش از حد می تواند منجر به ضربان قلب نامنظم شود.

وقتی سطح کلسیم خون زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

تشخیص زیاد بودن کلسیم در خون

پزشک ممکن است آزمایش خون را برای بررسی میزان کلسیم خون و هورمون پاراتیروئید انجام دهد. هرکسی که علائم هیپرکلسیمی را تجربه می کند ، باید با پزشک صحبت کند ، که آزمایش خون را سفارش داده و بر اساس نتایج تشخیص را انجام دهد. فرد مبتلا به هیپرکلسیمی خفیف ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد و این بیماری تنها پس از انجام آزمایش خون روتین قابل تشخیص است.(جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش خون روتین و آزمایش چکاپ می توانید به مقاله آزمایش چکاپ و تست های آن مراجعه فرمایید.)

این تست سطح کلسیم خون و هورمون پاراتیروئید را بررسی می کند. این موارد می تواند نشان دهد که سیستم های بدن چگونه کار می کنند ، مانند سیستم های خون و کلیه ها.

بعد از تشخیص هیپرکلسیمی، پزشک ممکن است آزمایشات دیگری را انجام دهد، مانند:

  • نوار قلب برای ثبت فعالیت الکتریکی قلب
  • اشعه X از قفسه سینه برای بررسی سرطان ریه یا عفونت
  • یک ماموگرافی برای بررسی سرطان پستان
  • اسکن CT یا MRI برای بررسی ساختار و اندام بدن
  • برای اندازه گیری چگالی استخوان ، جذب جاذب اشعه ایکس انرژی دو ، معمولاً به عنوان اسکن DEXA شناخته می شود.

درمان

افراد مبتلا به هیپرکلسیمی خفیف ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند و ممکن است با گذشت زمان سطح کلسیم خون به حالت عادی بازگردد. پزشک سطح کلسیم و سلامت کلیه ها را کنترل می کند. اگر سطح کلسیم همچنان بالا برود یا به خودی خود بهبود نیابد ، احتمالاً آزمایش بیشتر توصیه خواهد شد.

برای افرادی که هیپرکلسیمی شدیدتر دارند ، کشف علت مهم است. پزشک ممکن است برای کمک به کاهش سطح کلسیم و جلوگیری از عوارض ، درمانی ارائه دهد. درمان های احتمالی شامل مایعات داخل وریدی و داروهایی مانند کلسی تونین یا بیس فسفونات ها است.

اگر غدد پاراتیروئید بیش فعال باشند، وجود مقادیر بیش از حد ویتامین D یا وضعیت پزشکی دیگری باعث هیپرکلسیمی شود، پزشک این شرایط اساسی را نیز درمان می کند.

فرد با رشد غیر سرطانی در غده پاراتیروئید ممکن است برای برداشتن آن نیاز به عمل جراحی داشته باشد.

پیشگیری

برخی از تغییرات در شیوه زندگی می توانند به حفظ تعادل و سالم بودن سطح کلسیم کمک کنند. این موارد شامل:

نوشیدن آب زیاد. نوشیدن آب زیاد ممکن است سطح کلسیم خون را کاهش دهد و می تواند به جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه کمک کند.

ترک سیگار. سیگار کشیدن می تواند باعث افزایش ریزش استخوان شود. علاوه بر بهبود سلامت استخوان ها ، ترک کردن خطر ابتلا به سرطان و سایر مشکلات سلامتی را کاهش می دهد.

ورزش و تمرینات قدرتی. این موارد باعث تقویت قدرت و سلامتی استخوان می شود.

دستورالعمل های مربوط به داروها و مکمل ها انجام این کار ممکن است خطر مصرف زیاد ویتامین D و ایجاد هیپرکلسیمی را کاهش دهد.

وقتی سطح کلسیم خون زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

چشم انداز

چشم انداز بیماری یک فرد به علت و شدت هیپرکلسیمی بستگی دارد.هيپركلسمي خفيف ممكن است نياز به درمان نداشته باشد. در صورت جدی تر شدن شرایط ، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که سطح کلسیم را پایین تر بیاورند و علت اصلی آن را درمان کند. هرکسی که علائم هیپرکلسیمی را تجربه می کند ، باید با پزشک صحبت کند. آگاهی از مقادیر کلسیم خون و تشخیص به موقع این وضعیت می تواند از بروز عوارض خطرناک و همچنین روش های تهاجمی برای درمان این بیماری جلوگیری نماید.

اگر شما نیز تمایل دارید آزمایش کلسیم را در منزل خود و بدون مراجعه حضوری و در معرض آلودگی قرار گرفتن انجام دهید، می توانید به سایت آنی آزما مراجعه کرده و پس از پر کردن فرم پذیرش، نسبت به انجام آزمایش در منزل با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی اقدام خواهد شد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.