دلیل ابتلا به عفونت رحم بعد از بارداری

عفونت رحم پس از زایمان

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

بارداری دوره بسیار مهمی است که اغلب خانم ها آن را سپری خواهند کرد. شما در این دوران باید بیشتر از خود مراقبت کنید تا سلامت خود و جنین را حفظ نمایید. همچنین بعد از اینکه زایمان انجام شد، لازم است تا مدتی تحت نظر متخصص باشید که از سلامت رحم مطمئن شوید چرا که رحم در دوران بعد از بارداری بسیار مستعد ابتلا به بیماری‌هایی همانند عفونت خواهد بود و اگر خانم ها نکات مراقبتی را رعایت نکنند، ممکن است دچار چنین مشکلاتی شوند. در چنین شرایطی درمان بسیار سخت خواهد شد . ما در این مقاله توضیح خواهیم داد که دلیل عفونت بعد از بارداری چه بوده و در صورت رویت علائم چه اقداماتی باید انجام دهید

هر گونه مشکلاتی که برای رحم پیش بیاید، از یک سو سلامت مادر را به خطر انداخته و از سویی دیگر قدرت باروری او را کم می کند. تحقیقات نشان داده است که یکی از دلایلی ناباروری، بیمایر های رحم همانند عفونت بعد از زایمان است. متاسفانه برخی از بانوان بعد از اینکه زایمان می کنند، دچار عفونت در ناحیه رحم می شوند و این مسئله، با درد به ویژه در زمان قاعدگی همراه خواهد بود. نباید نسبت به این موضوع بی تفاوت باشید. حتی اگر دیگر قصد بارداری ندارید، عفونت رحم باعث آسیب به سلامت خودتان خواهد شد. اما قبل از هر چیز باید بدانیم دلیل عفونت رحم بعد از زایمان چیست؟

یکی از مشکلات رابج در زنان عفونت رحم پس از زایمان می باشد. رحم اندام تولید مثل زن و به صورت یک گلابی وارونه است که در خط میانی بدن، در لگن، پشت مثانه و در مقابل رکتوم قرار دارد. یک انتهای رحم، به مهبل باز می شود و انتهای دیگر آن بسته به نوع رحم، به یک یا هر دو لوله فالوپ متصل است.

هرگونه اختلال در ساختار و عملکرد، می تواند باعث بیماری های رحم شود. به آستر آن آندومتر گویند که آن به طور دوره ای بافت داخلی را ایجاد می کند و در صورت عدم بارداری در طول دوره قاعدگی ریخته و یا مجدداً جذب می شود. رحم را می توان به 2 قسمت تقسیم کرد: پایین ترین قسمت رحم که، دهانه رحم نام دارد و بخش عمده آن که بدنه رحم (corpus uteri) نامیده می شود. بین این 2 قسمت یک باریکه ای به نام isthmus – ایسموس، وجود دارد.

عفونت رحم و یا آندومتریت یک بیماری التهابی غده رحم است که معمولاً به دلیل عفونت ایجاد می شود. به طور کلی عفونت رحم خطرناک و جدی نیست، اما بهتر است که هر چه سریعتر درمان شود. آندومتریت معمولاً با مصرف آنتی بیوتیک با تجویز پزشک برطرف می شود. اما از طرفی هم عفونت های درمان نشده می توانند منجر به بروز عوارض در اندام دستگاه تناسلی، مشکلات ناباروری و سایر مشکلات سلامت عمومی زنان شوند.

عفونت رحم پس از زایمان

عفونت رحم بعد از زایمان

عفونت رحم یکی از عفونت های رایج پس از زایمان می باشد. دوران پس از زایمان را می توان در واقع یک دوران بهبودی در نطر گرفت اگر چه بارداری به خودی خود یک بیماری یا شرایط پاتولوژیک محسوب نمی شود! این دوران به علت تغییراتی در دستگاه تناسلی زنان و تغییرات هورمونی در تشدید عفونت رحم دخیل باشد. به طوری که برخی از عفونت‌ها در حین زایمان به وجود می‌آید، هرچند اغلب تا روزها یا حتی هفته‌ها بعد از زایمان آشکار نمی‌شود و معمولاً بعد از گذشت ۲۴ ساعت از زایمان ظاهر خواهد شد.

بسیاری از این عفونت‌ها با تب، لرز یا احساس عمومی بیماری یا ناخوشی همراه خواهد بود که از نشانه‌های آشکار عفونت است. در ادامه به علائم عفونت رحم پس از زایمان اشاره می کنیم:

  • احساس درد در ناحیه‌‌ی تحتانی شکم
  • احساس درد در ناحیه‌ی فوقانی شکم
  • تب
  • احساس درد حین رابطه‌ جنسی
  • خونریزی نامنظم
  • احساس درد هنگام خروج ادرار
  • افزایش ترشحات واژینال بدبو
  • خستگی

عفونت رحم در زایمان طبیعی بیشتر است یا سزارین؟

بر خلاف تصور عموم احتمال عفونت رحم در زایمان سزارین بیشتر از زایمان طبیعی می باشد ولی این به این معنا نیست که زایمان طبیعی احتمال عفونت رحم وجود ندارد. به طوری که تحقیقات نشان داده است که اگر زایمان طبیعی شما بسیار طولانی بوده یا فاصله زمانی زیادی بین پاره شدن کیسه آب و زایمان وجود داشته است، ریسک ابتلا به این عفونت بالاتر است. در میان مادرانی که زایمان طبیعی دارند، خطر برای کسانی که یک زایمان طبیعی با ابزار کمکی داشته‌اند، بالاتر از کسانی است که زایمان طبیعی معمولی یا فیزیولوژیک و بدون کمک داشته‌اند.

عفونت رحم پس از زایمان

علل عفونت رحم

عفونت رحم ممکن است علل مختلفی داشته باشد. در ادامه به طور کلی به علل آن اشاره می کنیم:

  • رعایت کردن بهداشت فردی
  • مصرف وسیع الطیف قرص های آنتی بیوتیک
  • ویروس HPV
  • بیماری سل
  • عفونت ناشی از ترکیب باکتری های طبیعی واژن
  • عفونت های مقاربتی (STI) مانند کلامیدیا و سوزاک

خطرات ناشی از عفونت رحم

عفونت رحم اگر به موقع تشخیص و درمان نشود ممکن است دارای عوارض جبران ناپذیری شود که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  • زایمان یا سقط جنین. این ها شایع ترین دلایل عفونی شدن رحم هستند.
  • سزارین. التهاب رحم پس از یک عمل جراحی سزارین نسبت به یک زایمان طبیعی شایع تر است.
  • عفونت های مقاربتی (STI) و سایر باکتری ها. عفونت های مقاربتی در طی فعالیت جنسی منتقل می شوند. این موارد شامل کلامیدیا یا سوزاک است که می تواند باعث عفونت در لایه رحم گردند بر همین اساس خانم بهتر است که همیشه رابطه جنسی محافظت شده ای داشته باشند.
  • باکتری های موجود در رحم. باکتری هایی که به طور معمول در واژن و دهانه رحم یافت می شوند در صورت راه یافتن به رحم می توانند باعث آندومتریت شوند.
  • بیماری التهابی لگن. بیماری التهابی لگن یا همان عفونت در لگن غالباً با آندومتریت یا علت آن همراه هستند. بیماری التهابی لگن در صورت عدم درمان می تواند جدی باشد و نیاز به مراقبت سریع پزشکی و حتی بستری شدن در بیمارستان دارد.

عفونت رحم ناشی از بقایای حاملگی

در بیشتر موارد بقایای حاملگی باعث عفونت رحم پس از زایمان می شود. به طور معمول جفت پس از زایمان حداکثر تا ۲۰ دقیقه از رحم جدا می شود ولی در مواردی قسمت های از ان در رحم باقی می ماند و باعث عفونت های شدید می شود که علائم آن شامل تب بالا، تند شدن ضربان قلب، تند شدن تعداد تنفس، ورم یا درد در رحم و بدبو شدن خونریزی واژن و غیره می باشد.

پزشک جهت تشخیص و درمان آن آزمایش CBC را جهت شمارش گلبول های سفید خون درخواست می کند. آزمایش CBC اطلاعات مفیدی را ارائه می دهد. در عفونت رحم تعداد گلبول های سفید افزایش می یابد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش CBC مراجعه فرمایید)

آزمایشاتی جهت تشخیص عفونت رحم

عفونت رحم نیز همانند عفونت های دیگر دارای علائم بالینی ویژه ای می باشد ولی جهت تشخیص دقیق ان نیاز به انجام آزمایشاتی در این ارتباط می باشد که در ادامه این آزمایشات را بررسی می کنیم:

آزمایش CBC

آزمایش CBC یا شمارش کامل سلول های خونی، یک آزمایش خون بسیار رایج و کاربردی در تشخیص به ویژه عفونت هایی مانند عفونت رحم دارد که اطلاعات مهمی را در اختیار پزشک قرار می دهد. این آزمایش یکی از روتین ترین آزمایشات درخواستی هر پزشکی می باشد و علی رغم ساده بودن آن، اطلاعات بسیار کاربردی و حائز اهمیتی برای پزشک فراهم می نماید.

آزمایش CBC امروزه به وسیله دستگاه های پیشرفته ای انجام می شود که شمارش همه سلول های خونی را در عرض چند دقیقه با دقت بسیار زیاد انجام می دهند. در این دستگاه ها انواع سلول ها بر حسب نوع و اندازه ای که دارند مورد بررسی قرار می گیرند و در نهایت جواب آزمایش CBC (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چگونه تفسیر جواب آزمایش CBC خون را خودمان انجام دهیم) آماده می شود.

عفونت رحم پس از زایمان

آزمایش انالیز ادرار یا U/A

با انجام آزمایش ادرار و تفسیر آن می توان اطلاعات با ارزشی در مورد عفونت رحم کسب کرد. برخی از افراد تصور می کنند که انجام آزمایش ادرار تنها برای افرادی است که به بیماری های کلیوی و عارضه های مرتبط با آن مبتلا هستند. اما لازم است بدانید که انجام به موقع این آزمایش می تواند از بروز و پیشرفت بسیاری از بیماری ها مانند عفونت رحم پیشگیری کند.

انجام آزمایش ادرار یکی از انواع آزمایش هایی است که مورد تجویز متداول و رایج پزشکان قرار می گیرد. درواقع از این آزمایش کاربردی می توان به عنوان ساده ترین و در عین حال کارآمد ترین آزمایشی یاد کرد که قادر به بررسی میزان سلامتی اعضای مختلفی از بدن می باشد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ازمایش ادرار و نحوی جمع اوری آن مراجعه فرمایید)

آزمایش کشت ادرار یا U/C

یکی از تست هایی که ممکن است جهت تشخیص عفونت رحم درخواست شود آزمایش کشت ادرار است. آزمایش کشت ادرار (Urine Culture) آزمایشی است که می تواند باکتری ها را در ادرار شما تشخیص دهد. در این آزمایش میکروب هایی که باعث عفونت دستگاه ادراری (UTI) می شوند ، شناسایی و تشخیص داده می شوند. باکتری هایی که به طور معمول باعث عفونت دستگاه ادراری می شوند، می توانند از طریق حالب وارد مجاری ادراری شوند.

در محیط دستگاه ادراری شما ، این باکتری ها می توانند به سرعت رشد کرده و به یک عفونت تبدیل شوند. در حالت طبیعی نمونه ادرار افراد سالم بدون باکتری یا دارای مقادیر بسیار جزئی از باکتری می باشد. (جهت کسب اطلاعت بیشتر به مقاله در چه مواردی لازم است که آزمایش کشت ادرار (U/C) را انجام دهیم؟ مراجعه فرمایید)

عفونت رحم پس از زایمان

آزمایش CRP

آزمایش CRP جهت تشخیص عفونت و التهاب واغلب برای تشخیص عفونت های باکتریایی و اختلالات التهابی مانند عفونت رحم درخواست می شود. پروتئین فعال C (CRP) ماده ای است که در کبد، و در پاسخ به التهاب سنتز می شود. شاخص حساس تر و وسیع تری است. در التهاب حاد CRP سریع تر و بیش تر از ESR افزایش می یابد و با بهبودی بیمار، سریع تر به مقدار طبیعی باز می گردد.

توجه داشته باشید که آزمایش ESR یک تست تشخیصی نیست؛ بلکه یک آزمایش غیر اختصاصی است که ممکن است در بسیاری از شرایط افزایش یابد. این آزمایش اطلاعات کلی در مورد وجود یا عدم وجود یک بیماری التهابی ارائه می دهد. جهت انجام این آزمایش به ناشتایی نیازی ندارد اما بعضی از آزمایشگاه ها مدت چهار تا دوازده ساعت ناشتا بودن را توصیه می نمایند، اما توجه داشته باشید در زمان ناشتایی نوشیدن آب مانعی ندارد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش CRP مراجعه فرمایید)

ESR

یکی دیگر از تست های دیگری که در تشخیص عفونت رحم کاربرد دارد آزمایش ESR مخفف عبارت erythrocyte sedimentation rateبه معنای سرعت رسوب گلبول های قرمز خون می باشد. به عبارتی آزمایش ESR در حقیقت سرعتی است که گلبول های قرمز خون در یک بازه زمانی یک ساعته ته نشین می شوند. هدف از اندازه گیری سرعت رسوب گلبول های قرمز تشخیص التهاب در بدن می باشد. البته لازم به ذکر است که آزمایش ESR یک تست غیر اختصاصی بوده و در کنار آزمایشات دیگر جهت تشخیص (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش ESR مراجعه فرمایید) درخواست می شود. است.

پاپ اسمیر

همان طور که اشاره شد ویروس پلپیلومای انسانی یکی دیگر از عوامل مهم و خطرناک عفونت رحم محسوب می شود. آزمایش پاپ اسمیر با نمونه برداری (بیوپسی) و آزمایش سلول شناسی از گردن رحم دستگاه تولید مثل زنان انجام می گیرد. پزشکان توصیه می کنند، زنان پس از اولین آمیزش جنسی، تست پاپ اسمیر را به صورت منظم سالی یک بار تا سن ۶۰-۵۵ سالگی انجام دهند و از سن ۶۰ سال به بعد، در صورت منفی بودن نتایج تست های پیشین دیگر نیازی به غربالگری نیست. انجام این تست غالبا راحت و بدون درد و بدون بیهوشی در مطب صورت می گیرد.

در این بررسی ها تغییرات قبل از بدخیمی، علائم عفونت با ویروس پاپیلوما و تغییرات بدخیمی واضح و پیش رفته دهانه رحم دیده می شود. در آزمایشگاه پزشک پاتولوژیک نمونه را زیر میکروسکوپ بررسی می کند. پاتولوزیک می تواند سلول های غیرطبیعی را که امکان دارد سلول های پیش سرطانی یا سرطانی و سلول های غیرطبیعی دیگر را شناسایی کند.( چه زمانی باشد آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهیم؟ مراجعه فرمایید)

عفونت رحم پس از زایمان

بیوپسی آندومتر

این روش در مطب پزشک انجام می شود، که دهانه رحم گشاد و یک وسیله کوچک به داخل رحم وارد شود. پزشک با کمک ابزارهای کوچک از بافت آندومتر نمونه برداری کرده سپس آن را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می کند.

دوران بارداری و زایمان پس از آن از دوران ویژه ای است که نیاز به مراقبت های بیشتری می باشد . به طوری که فرد باید به طور مرتب آزمایش و تحت نظر پزشک باشد ولی سختی مراجعه به آزمایشگاه ها برای این افراد و از سوی دیگر افزایش روز افزون بیماری های مسری مانند کووید ۱۹ ، آنفولانزا موجب شده است که انجام چکاپ ها برای مادر تبدیل به یک معضل شود.

عفونت رحم پس از زایمان

اما انجام نمونه گیری در منزل یک روش بسیار ساده، سریع و بی دردسر. می باشد که باعث صرفه جویی شما در زمان، کاهش هزینه های رفت و آمد و پیشگیری از ابتلا به بیماری های مسری در مسیر رفت و آمد و مراکز درمانی مانند آزمایشگاه شود. به طوری که شما برای انجام تست کرونا در منزل، انجام انواع آزمایش های مرحله های مختلف بارداری، تشخیص عفونت رحم پس از زایمان و هر آزمایش خون در منزل دیگری می توانید با انجام پذیرش آنلاین آنی آزما درخواست خود را ثبت کنید. نمونه گیری در اسرع وقت در منزل و بدون نیاز به حضور در آزمایشگاه می باشد. همچنین جوابدهی سریع در سایت و به صورت آنلاین می باشد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.