آیا با آزمایش ESR آشنا هستید؟

آزمایش ESR چیست؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

گلبول های قرمز در بدن از جمله مهمترین سلول هایی هستند که نقش تغذیه اندام های بدن و اکسیژن رسانی را بر عهده دارند. به این معنا که هر گونه خلل در عملکرد این دسته از سلول ها، می تواند عواقب خطرناکی به همراه داشته باشد. یکی از عارضه هایی که مرتبط در این زمینه است، رسوب گلبول های قرمز خون است که نشان دهنده وجود التهاب در بدن خواهد بود. اما چگونه می توان از وجود این عارضه در بدن مطلع شد؟ زمانی که نوعی بیماری برای انسان رخ داده و متخصص به رسب گلبول های قرمز شک داشته باشد، از بیمار می خواهد تست esr را انجام دهد. نتیجه آزمایش، نشان دهنده سرعت رسوب و در نتیجه میزان التهاب خواهد بود. آیا می دانید در چه مواردی باید تست esr را انجام داد؟

آزمایش ESR مخفف عبارت erythrocyte sedimentation rateبه معنای سرعت رسوب گلبول های قرمز خون می باشد. به عبارتی آزمایش ESR در حقیقت سرعتی است که گلبول های قرمز خون در یک بازه زمانی یک ساعته ته نشین می شوند. هدف از اندازه گیری سرعت رسوب گلبول های قرمز تشخیص التهاب در بدن می باشد. البته لازم به ذکر است که آزمایش ESR یک تست غیر اختصاصی بوده و در کنار آزمایشات دیگر جهت تشخیص درخواست می شود. اما چرا آزمایشESR درخواست می شود؟ و یا این که علت بالا بودن مقادیر ESR در جواب آزمایش خون چیست؟ و سوالاتی از این قبیل را در این مقاله سعی داریم پاسخ دهیم.

آزمایش ESR چیست؟

علت درخواست آزمایش ESR چیست؟

آزمایش ESR ممکن است با اهداف مختلفی درخواست شود. توجه داشته باشید جواب آزمایش ESR به تنهایی کافی نیست بلکه جواب این تست باید در کنار آزمایشات و گزارشات بالینی شما مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه علل مختلف درخواست این تست اشاره می شود:

  • کمک به تشخیص عفونت های حاد مانند سل و نکروز بافتی
  • کمک به تشخیص فرآیند های حاد التهابی
  • کمک به تشخیص عفونت های مزمن
  • کمک به تشخیص اختلالات و بیماری های خود ایمنی یا روماتوئیدی
  • کمک به تشخیص آرتریت تمپورال (آسیب و التهاب در عروق خونی متوسط تا بزگ سَر) و پلی میالیژا روماتیکا (یک اختلال التهابی است که باعث درد و خشکی عضلات به خصوص در شانه ها می شود.)
  • غربالگری بیماری های التهابی و بدخیمی ها

آزمایش ESR چیست؟

علت افزایش نتایج آزمایشESR چیست؟

آزمایش ESR اندازه گیری غیر مستقیم درجه التهاب موجود در بدن است. افزایش مقدار آزمایش ESR ممکن است به علت التهاب یا بیماری خاصی اتفاق بیفتد‌. در ادامه مواردی که ممکن است ESRافزایش یابد شامل زیر می باشد:

  • ماکروگلوبولینمی والدنشتروم
  • افزایش گلوبولین های سرم
  • نفریت، نفروزیس
  • اندوکاردیت تحت حاد باکتریایی
  • آنمی حاد یا مزمن
  • روماتیسم مفصلی
  • نقرس
  • درد مفاصل
  • کم کاری و پرکاری تیروئید
  • بیماری های کلاژن
  • بیماری لوپوس
  • بیماری های التهابی
  • کارسینوما، لنفوما، نئوپلاسم ها
  • مسمومیت حاد با فلزات سنگین
  • تخریب بافتی یا سلولی
  • انفارکتوس قلبی
  • توکسمی در ماه سوم بارداری تا سه هفته پس از زایمان

همچنین توجه داشته باشید در دوران قاعدگی مقدار این تست به صور کاذب افزایش می یابد. همچنین طی دوره بارداری؛ ESR به دلیل کم خونی ناشی از حاملگی و افزایش فیبرینوژن و بسیاری از پروتئین های فاز حاد؛ افزایش متوسطی دارد که از هفته های ۱۰ تا ۱۲ آغاز شده و حدود ۱ ماه پس از زایمان به میزان طبیعی بر می گردد.

آزمایشESR به چه صورت انجام می شود؟

روش صحیح برای انجام آزمایش ESR استفاده از ضد انعقاد سیترات سدیم است. ابتدا پی پت را درون ویال ESR قرار داده و با لوله ی مکنده خون را به درون پی پت کشیده و روی صفر استوپ می کنیم. قسمتی از پی پت را که درون ویال خون فرو برده اید را روی قسمت لاستیکی پایه قرار دهید و با کمی فشار لوله ی مکنده را از پی پت جدا کنید و دقت کنید خون از پی پت خارج نشود. سپس در همان حالت قسمت بالای پی پت را توسط ضامن گیره مهار می کنیم و تایم را روی یک ساعت تنظیم می کنیم. بعد از گذشت یک ساعت میزان رسوب خون را از روی پی پت اندازه گیری می کنیم.

آزمایش ESR چیست؟

شرایط لازم برای آزمایش ESR چیست؟

معمولاً قبل از انجام آزمایش ESR نیاز به رعایت شرایط خاصی از جمله ناشتایی نیست، اما خوردن غذای سنگین و پرچرب قبل از این آزمایش ممکن است با نتایج آن تداخل ایجاد کند. همچنین برای آزمایش ESR، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.

تست های تکمیلی آزمایش ESR

تست های تکمیلی آزمایش ESR را در زیر بخوانید::

 C-Reactive Protein (CRP) از تست های تکمیلی آزمایش ESR

پروتئین فعال C (CRP) ماده ای است که در کبد، و در پاسخ به التهاب سنتز می شود. سطح بالای CRP می تواند نشان دهنده التهاب عروق قلبی نیز باشد که می تواند به معنای خطر بالای حمله قلبی باشد. با این حال، آزمایش CRP یک آزمایش کاملاً غیر اختصاصی است و سطح CRP می تواند در هر شرایط التهابی افزایش یابد.

آزمایش ESR چیست؟

آزمایش RF یا Rheumatoid Factor (RF)

یا فاکتور روماتوئیدی اتو آنتی بادی‌هایی از جنس ایمونوگلوبولین نوع IgM هستند که در سیستم ایمنی خود فرد ایجاد می‌شوند. این آنتی بادی‌ها در حالت طبیعی برای دفاع بدنی در مقابل عفونت‌ها بوده ولی در بیماری‌های التهابی هم چون آرتریت روماتوئید یا همان روماتیسم دردهای مفصلی را ایجاد می‌کنند. این اتو آنتی بادی‌ها با حمله اشتباه به بافت‌های طبیعی بدن زمینه ساز دردهای مفصلی می‌گردند. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایشات تشخیص علت زانو درد مراجعه فرمایید.)

آزمایش ANA یا Antinuclear Antibody (ANA)

آنتی بادی ضد هسته یا ANA (Antinuclear Antibody) به گروه متنوعی از آنتی بادی ها که آنتی ژن های هسته ای و سیتوپلاسمی را هدف قرار می دهند، اشاره دارد. آنتی بادی‌های ضد هسته‌ای در خون بیماران مبتلا به بسیاری از بیماری های روماتیسمی، غیر روماتیسمی و همچنین سندرم های بالینی نامشخص قابل شناسایی است. ANA با بیماری لوپوس ارتباط تنگاتنگی دارد.

Protein Electrophoresis از تست های تکمیلی آزمایش ESR

الکتروفورز سرم پروتئین یک تکنیک آزمایشگاهی جهت بررسی پروتئین های خونی می باشد. بیماری هایی همچون مولتیپل مایلوما ، درد نامفهوم استخوان، پروتئین اوری، هیپر کلسیمی و انواع آنمی را می توان با استفاده از این تکنیک بررسی نمود.

آزمایش ESR چیست؟

Immunofixation Electrophoresis

االکتروفورز سرم پروتئین یک تکنیک آزمایشگاهی جهت بررسی پروتئین های خونی می باشد. بیماری هایی همچون مولتیپل مایلوما ، درد نامفهوم استخوان، پروتئین اوری، هیپر کلسیمی و انواع آنمی را می توان با استفاده از این تکنیک بررسی نمود .

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش ESR و تشخیص عفونت و التهاب می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین بخصوص آزمایش کرونا در منزل در شرایط اکنون بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری و انجام آزمایش ها بی دغدغه می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.