آیا می دانید غلظت خون چیست؟

منظور از غلظت خون چیست؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

خون، مهمترین سیال در بدن است که مواد غذایی و اکسیژن را به اندام های بدن منتقل می کند. در واقع انرژی لازم برای سوخت و ساز اندام ها، از طریق خون تامین می شود لذا کوچکترین اختلال در جریان خون، منجر به بیماری هایی در بدن می شود. شاید تا به حال متخصص به شما یا یکی از عزیزان گفته است که غلظت خون دارید یا اینکه خون شما غلیظ است. هر اندازه که میزان هموگلوبین خون زیاد شود، سرعت حرکت خون در رگ ها کند شده و در نتیجه سیالیت خون افت می کند. این اتفاق منجر به مسدود شدن عروق و بروز بیماری هایی همانند سکته قلبی خواهد شد. دقت داشته باشید که غلظت خون به تدریج بروز می کند لذا حتما باید حداقل دو بار در سال آزمایش خون انجام شود تا وضعیت سیالیت خون بررسی شود.ـ

غلظت خون اصطلاح عامیانه ای است که با جملاتی مانند خون شما غلیظ است، شما به غلظت خون مبتلا هستید.جمله هایی که دست کم، یکی از اعضای فامیل آن را شنیده اند و برایتان سوال شده است که غلظت خون چیست؟ چه عاملی باعث غلظت خون می شود؟ اگر علاقه به دانستن واقعیت این موضوع دارید به شما توصیه می کنیم ادامه این مقاله را دنبال کنید.

بعضی از افراد با دیدن رنگ خون خود به اشتباه تصور می کنند که خونشان غلیظ شده است در صورتی که شاید خونشان تیره باشد. خون انسان در حالت عادی به رنگ قرمز در بدن می باشد ولی اگر موادی بهش اضافه کنید و یا چند ساعت به حال خودش رها کنید، میبینیم که خون از سه جز با سه رنگ تشکیل شده است: قرمز، سفید و شیری. در واقع غلظت خون بالا، یعنی نسبت بخش قرمز خونتان نسبت به بخش های دیگر، بیشتر شده است. این بخش قرمز عمدتا از هموگلوبین تشکیل شده است. پس زمانی که هموگلوبین شما بالاتر از حد نرمال شد، یعنی شما غلظت خون دارید. اگر آقا باشید، بالای ۱۸gr/dl و اگر خانوم باشید بالای ۱۶gr/dl بالاتر از حد نرمال شماست.

هرچه قدر میزان هموگلوبین خون بیشتر باشد، حرکت خون در داخل رگ ها با سرعت کم تری اتفاقق می افتد و این حرکت کند و سیالیت بالا، حتی ممکن است باعث توقف حرکت خون درون رگ شود، به همین دلیل ممکن است منجر به سکته مغزی شود. غلظت خون یا پلی سیتمی ورا یکی دیگر از شرایط پزشکی است که به علت عدم توازن تولید نوع خاصی از سلول های خون رخ می دهد که اگر به موقع تشخیص داده نشود تبدیل به یک شرایط تهدید کننده می شود، متاسفانه هیچ درمان احتمالی برای آن وجود ندارد.

منظور از غلظت خون چیست؟

علت غلظت خون بالا

غلظت خون یا پلی سیتمی ورا بسیار آهسته رشد می کند و معمولا بیشتر از چند سال ممکن است طول بکشد. اگر این بیماری را درمان نکنید ممکن است یک تهدید برای زندگیتان باشد اما کسانی که به خوبی از آن مراقبت کنند و مانع پیشرفت این بیماریی می شوند یک زندگی عادی را را خواهند داشت. لازن به ذکر است که این شرایط در مردان بیشتر از زنان ممکن است اتفاق بیفتد . اما سوالی که ایجاد می شود این بیماری چطور و به چه علت ایجاد می شود؟

‍نوع اول: در نوع اول که بسیار نادر است، مغز استخوان به صورت افسار گسیخته شروع به تولید گلبول قرمز می کند و این افزایش تولید گلبول باعث افزایش به اصطلاح غلظت خون می شود. در این نوع تولید گلبول‌ های قرمز خون توسط سیستم خون‌ ساز بدن به‌ صورت خودکار بالاست در واقع مغز استخوان بدون هیچ محرکی از بیرون، خودبه‌خود رفتار آنارشیستی نشان داده و شروع به تولید گلبول قرمز می‌‌کند که به آن پلیستمی می‌‌گویند و افزایش غلظت اولیه نامیده می‌‌شود بدون وجود علت ثانویه. درصد کمی از غلظت خون شامل علت اولیه می‌‌شود.

نوع دوم: در نوع دوم که ۹۰تا ۹۵درصد بیماران در این دسته اند، در پاسخ به شرایطی که فرد دچار حالت کمبود اکسیژن رسانی به بدن یا هیپوکسی می شود. بنابراین بدن برای مقابله با این شرایط شروع به تولید گلبول قرمز در جهت امکانات بیشتر برای حمل اکسیژن می کند که در نهایت این حالت نیز باعث افزایش غلظت خون می شود. برای مثال افراد مبتلا به مشکلات ریوی، قلبی، کلیوی و افرادی که سیگار می کشند و یا در معرض منوکسیدکربن قرار دارند. زمانی که اکسیژن کافی به بدن نرسد، برای جبران این کمبود، گلبول قرمز بیشتری در بدن ساخته می‌شود و این امر باعث افزایش غلظت خون در رگ ها می‌شود.

با کمبود اکسیژن در بدن، هورمونی به نام اریتروپویتین از کلیه ترشح می‌شود که این هورمون، مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک می‌کند تا بتواند کمبود اکسیژن رسانی به بافت های بدن را با افزایش گلبول قرمز جبران کند. در واقع در نوع دوم سیستم خون‌ساز بدن سالم است ولی بیماری‌هایی مانند بیماری‌های مزمن ریوی، کلیوی و قلبی و یا تومورها، کاهش اکسیژن‌رسانی بافتی، بودن در ارتفاعات، سیگار کشیدن و زندگی در هوای آلوده موجب افزایش غلظت خون می‌شوند.

هموگلوبین F یا فتال

عامل دیگر در علل غلظت خون بالا هموگلوبین مادرزادی است که در آن افراد فامیل پرخون هستند و به علل مختلفی، مغز استخوان به گلبول‌سازی تحریک شود. یکی دیگر از علل مهم غلظت خون، کشیدن سیگار و مسمومیت با مونوکسیدکربن است که درنتیجه آنها اکسیژن‌رسانی به خون کم شده و غلظت خون ثانویه ایجاد می‌‌شود.

منظور از غلظت خون چیست؟

سیگار و قلیان عامل دیگر غلظت خون بالا می باشد

مصرف سیگار و دخانیات مانند قلیان عامل دیگر غلطت خون بالا و عوارض دیگر آن م می شود‌. مصرف دخانیات یکی از علت‌‌های جدی درکنار مسائل قلبی است که هم باعث بروز سرطان شده و هم سبب غلیظ شدن خون فرد می‌‌شود. فرض کنید فردی مدام سردرد دارد و جریان خونش سیالیت و روانی لازم را ندارد و مرتب در خواب، خواب‌ زده می‌‌ شود. همچنین با مصرف سیگار، اکسیژن رسانی به خون کم شده و غلظت خون ثانویه ایجاد می‌شود.در برخی افراد به طور ارثی، هموگلوبین خون شان به راحتی اکسیژن را به بافت ها تحویل نمی‌دهد که در واقع به آن هموگلوبین غیرطبیعی گفته می‌شود که جزء علل نادر غلظت خون محسوب می‌شود.

علل غلظت خون بالا چیست؟

غلظت خون بالا دارای علل مختلفی می تواند باشد که در ادامه به علل مختلف اشاره می شود:

علل ارثی

بخشی از علت ابتلا به مشکل غلظت خون، زمینه های ارثی و مادرزادی است (5 تا 10 درصد موارد) . ژنتیک و ژن ها در بسیاری از موارد از بیماری ها نقش تعیین کننده ایفا می کنند. گاهی ممکن است عامل این بیماری ناشی از نقص یا اختلالی در بدن باشد. همچنین بیماریی هایی وجود دارد که با زمینه ارثی می تواند رخ دهد که عوارض ناشی از آن ها می تواند غلظت خون بالا را دنبال داشته باشد. بیماری مغز استخوان، تومورهای بدخیم کلیوی و کبدی در بزرگسالان، تومورهای مخچه‌ای در کودکان، فیبروم‌های رحمی در زنان، کیست های متعدد کلیه، سنگ کلیه و انسداد مجاری ادراری مثال های از این قبیل بیماری ها هستند که ممکن است باعث عارضه غلظت خون شوند.

بیماری های ریوی و قلبی

بیشترین علت ابتلا به غلظت خون ، وجود بیماری های ریوی و قلبی است که باعث کاهش اکسیژن در بدن می‌شوند. زمانی که اکسیژن کافی به بدن نرسد، برای جبران این کمبود، گلبول قرمز بیشتری در بدن ساخته می‌شود و این امر باعث افزایش غلظت خون در رگ ها می‌شود. با کمبود اکسیژن در بدن، هورمونی به نام اریتروپویتین از کلیه ترشح می‌شود که این هورمون، مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک می‌کند تا بتواند کمبود اکسیژن رسانی به بافت های بدن را با افزایش گلبول قرمز جبران کند.

زندگی در مناطق کوهستانی و ارتفاعات

اگر به چهره بسیاری از افراد که در ارتفاعات بالا توجه کنید، شاهد گونه های گلگون ای افراد خواهد شد . با افزایش ارتفاع اکسیزن در این مناطق کاهش می یابد. بدن انسان برای مقابله با این شرایط سعی در تولید بیشتر گلبول قرنز و هموگلوبین می کند که باعث افزایش غلظت خون می شود.

آلودگی هوا

عامل دیگر غلظت خون بالا آلودگی هوا می تواند باشد. افرادی که در شهرهای شلوغ و پر جمعیت زندگی می کنند است چند برابر بیشتر از مناطق با آلودگی هوا و هوای پاک هستند دچار غلظت خون بالا و عوارض ناشی از آن می شوند.

منظور از غلظت خون چیست؟

استرس و اضطراب

استرس و اضطراب هم عامل بروز غلظت خون هستند. استرس و فشارهای روانی سبب افزایش ترشح آدرنالین و در نتیجه بروز انقباضات عروقی می ‌شوند، بدین ترتیب پلاسمای خون به خارج عروق نشت کرده و نسبت آن به گلبول قرمز کاهش می‌یابد.

آزمایش تشخیص غلظت خون بالا

تنها راهی که نشان می دهد فردی غلظت خون دارد یا نه، دادن آزمایش و اندازه گیری (اچ.تی.سی) هماتوکریت است.

آزمایش هماتوکریت

همان طور که در بالا نیز اشاره شد غلظت خون بالا به معنای بالا بودن نسبت سلول خونی به کل خون می باشد‌. جهت اندازه گیریی این نسبت آزمایشی به نام هماتوکریت کاربرد دارد. نتیجه‌ی آزمایش هماتوکریت اغلب به صورت درصد عنوان می‌شود. این درصد در حالت نرمال برای یک مرد بالغ ۴۰٪ الی ۵۴٪ و در خانم‌ها ۳۶٪ الی ۴۸٪ است. چنانچه میزان هماتوکریت در بدن فردی کمتر از حد نرمال باشد، ممکن است فرد به بیماری کم‌خونی مبتلا باشد و یا سطح گلبول‌های سفید خون او به دلیل ابتلا به عفونت افزایش یافته باشد. همچنین سطح بالایی از هماتوکریت می‌تواند خبر از بیماری‌هایی نظیر پلی‌سیتمی و بیماری‌های قلبی و ریوی بدهد. آزمایش هماتوکریت در واقع یک آزمایش ساده برای شناسایی اینگونه اختلالات است. برای انجام آزمایش هماتوکریت، ابتدا لازم است تا خون فرد سانتریفیوژ شود.

پس از فرایند سانتریفیوژ کردن، خون به ۳ قسمت مجزا تقسیم می‌شود که عبارتند از:

• یک لایه گلبول قرمز (RBC)

• یک لایه از گلبول‌های سفید (WBC) و پلاکت‌ها

• یک لایه پلاسمایی

منظور از غلظت خون چیست؟

جهت تشخیص غلظت خون بالا هماتوکریت

به صورت HCT ، PCV ، Crit، PCV؛ H و H (هموگلوبین و هماتوکریت) در نسخه شما درخواست می شود. آزمایش هماتوکریت اغلب بخشی از آزمایش شمارش کامل سلول های خونی یا آزمایش CBC است، که یک آزمایش معمول است که اجزای مختلف خون شما را اندازه گیری می کند. آزمایش CBC برای بررسی وضعیت سلامت عمومی فرد و غربالگری، تشخیص یا پایش انواع بیماری ها و شرایطی که بر سلول های خونی تأثیر می گذارد مانند کم خونی (آنمی)، عفونت، التهاب، سرطان، اختلالات انعقادی (خونریزی) و غیره درخواست می شود. شمارش کامل سلول های خونی (CBC) آزمایشی است که سلول های در گردش خون را آنالیز می کند

. این سلول ها عبارتند از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها. در واقع آزمایش CBC می تواند سلامت کلی بدن را ارزیابی کرده و به تشخیص انواع بیماری ها مانند عفونت، کم خونی، التهاب و سرطان خون (لوسمی) کمک نماید. سلول های خونی عمدتا در مغز استخوان تولید و بالغ می شوند. این سلول ها در شرایط طبیعی و در صورت نیاز، به جریان خون آزاد می شوند.

جهت تشخیص غلظت خون بالا و انجام آزمایش هماتوکریت نیازی به هیچ گونه آمادگی خاصی نیست. اگر ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی آزمایشات بیشتری را بر روی نمونه خون شما سفارش داده است ، ممکن است لازم باشد چندین ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید (چیزی نخورید و ننوشید). ارائه دهنده خدمات درمانی شما در صورت وجود دستورالعمل های ویژه به شما اطلاع می دهد. به صورت کلی ریسک بسیار کمی برای انجام آزمایش هماتوکریت یا نوع دیگر از آزمایش خون وجود دارد. ممکن است در مکانی که سوزن در آن قرار گرفته بود دچار درد جزئی یا کبودی شوید اما بیشتر علائم به سرعت از بین می رود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش هماتوکریت در چه مواردی درخواست می شود مراجعه فرمایید).

علائم غلظت خون بالا چیست؟

غلظت خون بالا با توجه به سن ، جنس، علت بیماری علائم به خصوصی داشته باشد ولی به طور کلی علائم زیر نشان گر غلظت خون باشد:

• سردرد

• دردگردن

• تنگی نفس

• اختلالات بینایی

• ضعف و بی حالی

• قرمزی وریدهای چشم

• خارش های پوستی

• خواب رفتن دست،پا،انگشتان

منظور از غلظت خون چیست؟

درمان غلظت خون بالا چیست؟

تصور کنید برای آزمایشی ساده روی صندلی آزمایشگاه نشسته‌اند و خون‌شان را درون لوله‌ آزمایش می‌بینند. معمولا در این شرایط، اولین فکری که به ذهن این افراد می ‌‌رسد، حجامت و تصفیه‌ خون است. برخی پزشکان روش حجامت را نیز برای کاهش غلظت خون پیشنهاد می نمایند. حجامت هم می تواند به عنوان یک روش درمانی در بعضی بیمارهای خاص مورد استفاده قرار گیرد خون دادن برای کسانی که غلظت خون دارند می توانند درمان کننده باشد.

البته خون این افراد پس از اینکه از رگ گرفته می‌‌شود، قابلیت استفاده ندارد و باید دور انداخته شود چراکه کیسه‌‌ های جمع‌ آوری خون، به میزان استانداردی حاوی ماده ضدانعقاد خون هستند و خون کسانی‌ که دچار غلظت خون هستند، در این کیسه ‌‌ها به سرعت لخته می‌‌ شود و قابل استفاده برای بیمارانی که نیازمند به دریافت خون هستند، نیستند.

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش های تشخیص غلظت خون بالا می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد لذا بهترین انتخاب برای انجام آزمایش های شما (بخصوص تست کرونا) بدون حضور در آزمایشگاه و با صرفه جویی در وقت و هزینه ها می باشد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.