AST (آسپارتات آمینوترانسفراز) یک آنزیم درون سلولی است که در متابولیسم پروتئین نقش دارد. به طور معمول، مقدار کمی از این آنزیم در خون وجود دارد. هنگامی که سلول های اندام های داخلی یا ماهیچه ها از بین می روند، این آنزیم از فضای داخل سلولی خارج می شود. سپس آنزیم ها در خون، جریان می یابند. در پزشکی، AST به عنوان نشانگر بیماری های کبدی و قلبی در نظر گرفته می شود. آسپارتات آمینوترانسفراز آنزیمی با منشا درون زا بوده که در سنتز و تبدیل بعدی اسیدهای آمینه نقش دارد. AST در سلول های تمام بافت ها و اندام ها موجود است. بیشترین غلظت این آنزیم در سلول های کبد، عضله قلب، کلیه ها و پانکراس مشاهده می شود. افزایش سطح ast در آزمایش خون نشان دهنده تخریب سلول های این اندام ها می باشد. تخریب سلولی در نتیجه ترومای مکانیکی، التهابی، عفونی و فرآیند ایسکمیک است.
با مطالعه شاخص های مختلف آزمایش خون بیوشیمیایی در ارتباط با AST، پزشک می تواند در مورد ماهیت تغییرات پاتولوژیک مطلع شود. در ادامه با ما همراه باشید تا به نکات مربوط به ast بپردازیم.
AST در تشخیص بیماری ها چه نقشی دارد؟
به عنوان بخشی از جستجوی تشخیصی، سطح AST در ارتباط با سایر شاخص ها تعیین و ارزیابی می شود. این شاخص ها شامل ALT، بیلی روبین، آلکالین فسفاتاز می باشند. افزایش قابل توجه ALT در آنزیم، اغلب نشان دهنده آسیب به میوکارد است و نشانگر انفارکتوس در نظر گرفته می شود. در پاتولوژی های کبد، افزایش قابل توجهی در سطح ALT و افزایش متوسط در میزان ast در آزمایش خون وجود دارد. اگر نتایج تحلیل آزمایشگاهی، بیش از 10 برابر از سطح AST را نشان دهند، فرد مشکوک به هپاتیت ویروسی است. اطلاعات ماهیت آسیب شناسی با نسبت تیترهای AST و ALT ارائه می شوند.
تجاوز از ضریب هنجار، نشان دهنده هپاتیت، سیروز و آسیب عضلانی است. با تغییرات تومور و التهابی در کبد، غلظت آنزیم به تدریج افزایش می یابد. آزمایش خون برای آسپارتات آمینوترانسفراز در لیست آزمایشات کبدی گنجانده شده است. سطح آنزیم با استفاده از آزمون سینتیک UV تعیین می شود. پایین بودن ast در آزمایش خون نیز می تواند نشاندهنده برخی بیماری ها باشد.
مشاهده چه علائمی باعث تجویز آزمایش ast می شود؟
تقریبا همه پزشکان می توانند این آزمایش را برای بیمار تجویز کنند. از جمله این پزشکان عبارتند از: پزشک عمومی، متخصص اطفال، متخصص کبد، انکولوژیست، جراح، متخصص گوارش و متخصص قلب. دلیل اصلی انتخاب این مطالعه، علائم آسیب کبدی است که شامل موارد زیر می شوند:
- زرد شدن صلبیه و غشاهای مخاطی
- خارش پوست
- تغییر رنگ مدفوع
- ادرار تیره
- مسمومیت بدن
- ضعف، خستگی و حالت تهوع
- طعم تلخ در دهان
- نفخ
- یبوست
- انواع اختلال عملکرد دستگاه گوارش
آزمایشات کبدی، از جمله ast در آزمایش خون، برای افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری کبدی انجام می شوند. این آزمایش در شرایط زیر توسط پزشک تجویز می شود:
- هپاتیت قبلی
- سابقه خانوادگی نامطلوب
- مصرف داروهای هپاتوتوکسیک
- اضافه وزن
- دیابت
- سوء مصرف الکل
- تماس با افراد مبتلا به هپاتیت ویروسی
پارامترهای ترانس آمیناز در مرحله تشخیص اولیه بسیار مهم است. این پارامترها همچنین برای نظارت بر وضعیت بیماران مبتلا به بیماری های بالا، ارزیابی توسعه آسیب شناسی و اثربخشی درمان استفاده می شوند. این مطالعه برای افراد مبتلا به آسیب شناسی قلبی عروقی نیز تجویز خواهد شد. سطح بالایی از آسپارتات آمینوترانسفراز در خون، آسیب جدی به عضله قلب را نشان می دهد.
Ast، متفاوت در هر فرد
مراقبت های پیش از آزمایش ast که برای به دست آوردن بهترین نتیجه تجزیه و تحلیل، باید انجام دهید.
سطح ast در آزمایش خون تحت تاثیر داروها، استرس های روانی-عاطفی و فیزیکی و روش های مختلف قرار می گیرد. یک روز قبل از مراجعه به آزمایشگاه، توصیه می شود هر گونه فعالیت بدنی را حذف کرده و از استرس اجتناب ورزید. همچنین نوشیدن الکل و نوشیدنی های انرژی زا را متوقف کنید. قبل از انجام آزمایش، نباید اقدامات تشخیصی شامل اثرات اولتراسونیک یا اشعه ایکس بر روی بدن را انجام دهید. بهتر است جلسات فیزیوتراپی و ماساژ نیز به تعویق بیفتند. توصیه می شود به مدت یک روز هر گونه دارو و مکمل های غذایی را کنار بگذارید. البته برای لغو داروها باید با پزشک خود مشورت کنید. آماده سازی برای تجزیه و تحلیل AST شامل خوردن یک شام سبک و کم چرب و ناشتا بودن به مدت 8-12 ساعت است. قبل از خون گیری نباید سیگار بکشید.
نتایج ast در آزمایش خون چه چیزی را نشان می دهند؟
بررسی ast در آزمایش خون در کودکان بر اساس سن متفاوت است. میزان متناسب ast برای کودکان به شرح زیر می باشد:
- تا یک سال – کمتر از 58 U / L
- تا 4 سال – کمتر از 59 U / L
- تا 7 سال – تا 48 U / L
- تا 13 سال – کمتر از 44 U / L
- تا 18 سال – کمتر از 39 U / L
نتایج آسپارتات آمینوترانسفراز برای زنان و مردان نیز متفاوت است. برای به دست آوردن مقدار نرمال ast
به اعداد زیر توجه کنید.
- مردان – تا 40 U / L
- زنان – تا 32 U / L
- زنان باردار – تا 35 U / L
تفسیر، تجزیه و تحلیل توسط پزشک معالج انجام می شود. البته باید توجه داشت که نتایج آزمایش AST مبنای تشخیص قطعی نیستند. تشخیص بر اساس نتایج مطالعات آزمایشگاهی و ابزاری، داده های تاریخ و تصویر بالینی انجام می شود.
Ast در تست عملکرد کبد
به چه دلایلی سطح ast در آزمایش خون افزایش می یابد؟
بالا بودن ast ممکن است نشان دهنده آسیب دستگاه کبدی صفراوی همراه با تخریب سلول های کبدی باشد. از جمله دلایل دیگر افزایش آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هپاتیت (عفونی، الکلی، ایسکمیک، دارویی)
- هپاتوز چرب
- سیروز
- کلانژیت خود ایمنی
- تومورهای اولیه و ثانویه در کبد
همچنین سطح بالایی از ast در آزمایش خون به دلیل برخی بیماری ها نیز مشاهده می شود. این بیماری ها عبارتند از:
- نارسایی قلبی
- حمله قلبی
- پانکراتیت
- دیستروفی عضلانی
- بیماری سلیاک
- آسیب کلیه
افزایش میزان AST پس از تمرینات قدرتی فشرده، صدمات شدید، سوختگی و کتواسیدوز مشاهده می شود. غلظت AST در خون هنگام مصرف برخی مکمل ها و داروها افزایش می یابد. این داروها شامل استاتین ها، باربیتورات ها و اسید استیل سالیسیلیک می باشند.
ast در آزمایش خون
جمع بندی
تشخیص ast در آزمایش خون، نیازمند بررسی هایی دقیق است. با انجام آزمایش خود در آنی آزما می توانید دقیق ترین نتایج را دریافت کنید. مجموعه ما با تمامی آزمایشگاه های معتبر شهرهای مختلف همکاری می کند. بدین ترتیب در هر کجا که باشید، می توانید انواع آزمایش ها را در منزل انجام دهید.