آزمایش های لازم قبل از ازدواج که باید انجام دهید

آزمایش های لازم قبل از ازدواج

ازدواج یکی از مهمترین مراحل زندگی هرد فرد است که مسیر جدید از زندگی را در پیش روی ما قرار می دهد. وقتی دو نفر زندگی مشترک خود را زیر یک سقف آغاز می کنند، سلامت هر کدام از آن ها بر روی سلامت دیگری و از همه مهمتر، سلامت نسل بعد تاثیر می گذارد. اگر همسر شما به یک بیماری ارثی مبتلا باشد چگونه می توانید تضمین کنید فرزندان شما نیز به این بیماری مبتلا نمی شوند؟ در صورتی که یکی از شما دو نفر به بیماری واگیردار مبتلا باشید، ممکن است در رابطه جنسی به طرف مقابل انتقال دهید. این موارد تنها چند مثال از اهمیت آزمایش های لازم قبل از ازدواج است. لذا توصیه ما به زوج های جوان این است که با مطالعه این مقاله آگاهی از لیست تست های لازم قبل از ازدواج، زندگی خود را با آسودگی خیال آغاز کنند.

آزمایش های لازم قبل از ازدواج شامل مجموعه تست هایی می باشد که زوجین به وسیله آن می توانند از بروز بسیاری از مشکلات که ممکن است در آینده، زندگی فرزندشان و همچنین روابط عاطفی بین آنها را تحت تاثیر قرار دهد، جلوگیری کنند. این آزمایش جزو شرایط اصلی قبل از ازدواج می باشد که زوجین باید قبل از اقدام به عقد رسمی در دفترخانه، نتایج آن را ارائه دهند. آزمایش ازدواج از بسیاری از مشکلات باروری، خطرات ناشی از بیماری های واگیر دار برای همسر و همچنین بیماری های ژنتیکی که ممکن است به نسل بعد منتقل کنید را تا میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

آزمایش های لازم قبل از ازدواج

آزمایش های لازم قبل از ازدواج به سه دسته تقسیم بندی می شود:

• آزمایشاتی که برای عقد کردن از طرف دفترخانه درخواست می شود و افراد با مراجعه به مراکز مشخص شده در قانون، این آزمایشات را انجام می دهند.

• آزمایشات ژنتیک که ممکن است در افراد به دلایلی مانند روابط خویشاوندی نزدیک بین زوجین، سابقه ی بیماری های ژنتیکی در خویشاوندان نزدیک هر یک و یا به علت غیر نرمال بودن جواب آزمایش ازدواج آن ها توسط مشاور درخواست شده است.

• آزمایشات تکمیلی که زوجین خود رغبت در انجام آن ها دارند.

یک اصلاح رایج در آزمایش های لازم قبل از ازدواج ولی اشتباه!

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که شنیده باشید بعد از جواب آزمایش خانواده ها می گویند ” گروه خون عروس و داماد به هم نخورد” و برایتان سوال شده باشد گروه خون افراد آیا در ازدواج مهم است؟ و یا معنی این حرف چیست؟

در پاسخ باید گفت گروه خون هیچ ربطی به آزمایش ازدواج ندارد. در واقع این جمله یک اصطلاح اشتباه می باشد که در بین افراد رایج شده است. بنابراین یکی بودن گروه خونی در ازدواج مشکلی را ایجاد نمی کند و البته آن چه که ممکن است از ازدواج افراد را بعد از آزمایش ازدواج منصرف کند، تشخیص بیماری هایی ژنتیکی است که احتمال انتقال این ژن ها به نسل آینده وجود دارد. البته عوامل دیگری نیز ممکن است در این آزمایشات تشخیص داده شود و مانعی برای ازدواج باشد که در ادامه هر یک از این تست ها را بررسی می کنیم:

آزمایش های لازم قبل از ازدواج

در آزمایش ازدواج که دفترخانه افراد را به یک مرکز آزمایشگاه ارجاع می دهد، تعدادی آزمایش از هر دو فرد انجام می شود. به این صورت که از هر یک از زوجین یک نمونه ی ادرار و فقط از مرد نمونه ی خون گرفته می شود و در ادامه این تست ها جهت انجام آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود و آزمایشاتی برای این نمونه ها انجام می شود که شامل موارد زیر می شود:

آزمایش غربالگری تالاسمی با استفاده از آزمایش CBC

آزمایش تالاسمی یکی از مهم ترین آزمایش های قبل از ازدواج محسوب می شود. تالاسمی یک از انواع کم خونی می باشد که بیشتر افراد بدون علامت خاصی ناقل این بیماری هستند و زمانی ممکن است ناقل بودن والدین مشخص شود نوزاد متولد شده ی آن ها مبتلا به تالاسمی ماژور با علائم خطرناک و مرگبار شوند. برای پیشگیری از تولد فرزندان مبتلا به تالاسمی ماژور افراد باید قبل از ازدواج آزمایش دهند. برای انجام غربالگری تالاسمی یک آزمایش CBC برای نمونه ی خونی که از مرد گرفته شده است، انجام می شود.

آزمایش های لازم قبل از ازدواج

در این آزمایش MCV و MCH گلبول های قرمز بررسی می شود و در صورت غیر نرمال بودن از خانم نیز نمونه گیری می شود و درخواست آزمایش CBC می شود. در صورت غیر نرمال بودن MCV (حجم گلبول های قرمز) و MCH (غلظت هموگلوبین خون) به زوجین قرص آهن تجویز می شود و بعد از چند هفته آزمایش تکرار می شود. ( برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی تشخیص تالاسمی با CBC و هموگلوبین الکتروفرز Hb elect مراجعه گردد.)

توجه داشته باشید اگر زوجین هر دو ناقل ژن معیوب تالاسمی باشند احتمال انتقال این ژن به نسل آینده و تولد فرزندی با تالاسمی ماژور بسیار بالا می باشد. بنابراین به این افراد توصیه می شود از این ازدواج اجتناب کنند.

تست اعتیاد در آزمایش های لازم قبل از ازدواج :

یکی از آزمایش های مهم دیگر در آزمایش ازدواج، تست اعتیاد می باشد. از آنجا که اعتیاد جزو ناهنجاری‌های اجتماعی محسوب شده و از نظر آماری تعداد زیادی از طلاق ها مربوط به اعتیاد یکی از زوجین است، شناسایی افراد معتاد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، به خصوص اینکه فرد معتاد سعی در مخفی نگه داشتن اعتیاد خود دارد. به همین منظور نمونه‌گیری از ادرار باید در حضور ناظر و یا در حضور دوربین های مداربسته انجام شود. تست اعتیاد از نمونه ی ادرار در آزمایش ازدواج به صورت روتین انجام می شود. این آزمایش برای هر دو زوج الزامیست.

توجه داشته باشید جواب مثبت آزمایش حتما مبنی بر معتاد بودن فرد نیست زیرا مصرف برخی از داروها سبب مثبت شدن نتیجه آزمایش می‌شود. به عنوان مثال مصرف قرص ایبوپروفن می‌تواند سبب مثبت شدن تست حشیش شود یا مصرف برخی آنتی‌بیوتیک‌های خاص مانند آموکسی‌ سیلین با تست هرویین و کوکایین تداخل می‌کند و یا مصرف ضد دردها، آنتی هیستامین ها و آب نبات های سرد می‌تواند موجب مثبت شدن تست آمفتامین شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی هر آن چه که باید از آزمایش اعتیاد بدانید؟ مراجعه کنید.)

نکته:

توجه داشته باشید که یک هفته یا 72 ساعت قبل از داروهای کدئین دار و مسکن های مخدر و همچنین ویتامین ب کمپلکس خودداری کنید و اگر از داروی خاصی استفاده می کنید به مسئول آزمایشگاه اطلاع دهید.

آزمایش بیماری های مقاربتی:

بیماری های آمیزشی یا مقاربتی STD به مجموعه ی بیماری هایی اطلاق می شود که از طریق آمیزش جنسی منتقل می شوند که از مهم ترین آن ها سفیلیس، ایدز، هپاتیت می باشد که در آزمایش ازدواج تست می شوند.

سفیلیس:

سفیلیس قابل درمان است و سیفلیس یک بیماری مقاربتی عفونی است که عامل آن یک نوع باکتری به نام ترپونما پالیدوم می‌باشد. این باکتری به طور طبیعی فقط انسان را آلوده می‌کند و از آن‌جایی که بسیار حساس و ظریف است برای ایجاد بیماری در بیشتر موارد تماس مستقیم با منبع آلودگی لازم است. ترپونم از طریق خراش جزئی در پوست یا غشای مخاطی اندام تناسلی یا دهان و غیره وارد بدن می‌شود. مادر مبتلا به سیفلیس پس از ماه چهارم بارداری می‌تواند جنین خود را آلوده کند. اگر عفونت مادر شدید باشد، جنین سقط می‌شود ولی اگر عفونت مادر خفیف باشد، بچه زنده به دنیا می‌آید و علایم مختلفی از خود نشان می‌دهد.

مشاور ژنتیک قبل ازدواج:

افراد بعد از آزمایش های لازم قبل از ازدواج ممکن است به یک مشاور ازدواج ارجاع داده شود. ازدواج یک مرحله ی مهم در زندگی می باشد که علاوه بر زن و مرد، این انتخاب برای نسل های بعد هم سرنوشت ساز است. در مشاوره قبل از ازدواج توصیه‌های لازم راجع به پیشگیری از بیماری‌های ارثی، بارداری، سن مناسب برای بارداری، تعداد بچه ها و روش مناسب تنظیم خانواده به زوج‌های جوان داده می شود.

آزمایش های لازم قبل از ازدواج

مشاور ژنتیک برای چه افرادی توصیه می شود؟

در ازدواج های فامیلی توصیه می شود افراد با مراجعه به مشاور ژنتیک و دریافت شجره نامه در صورت لزوم آزمایش ژنتیک دهند.

در افراد با سابقه ی خویشاوندی بیماری ژنتیکی

در زوجین بعد از آزمایش های لازم قبل از ازدواج و تشخیص تالاسمی مینور

شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی مشاوره ژنتیک چیست و چه کسانی نیازمند مشاوره ژنتیک هستند؟ مراجعه کنید.

تست های تکمیلی در آزمایش های لازم قبل از ازدواج :

همان طور که گفته شد آزمایش ازدواج گامی اولیه و اساسی برای برنامه ریزی های بعدی ازدواج است. انجام این آزمایشات برای رفع نگرانی درباره سلامتی زوجین ضروری کرده است. در برخی موارد افراد خواستار انجام آزمایشات بیشتر هستند. که در ادامه به این موارد اشاره می شود:

آزمایش ۱۰ گانه تست اعتیاد:

متاسفانه اعتیاد یکی از معضلات امروزی در خانواده ها به شمار می رود. اگر به آمار طلاق نگاهی بیاندازیم متوجه خواهیم شد یکی از مهم ترین علل طلاق می توان به اعتیاد زوجین اشاره کرد. بنابراین انجام این تست بسیار ارزشمند می باشد. در آزمایش ازدواج که به صورت روتین انجام می شود معمولا تست موروفین و تریاک بررسی می شود و تمامی تست های مربوط به اعتیاد انجام نمی شود. اشخاص می توانند در تست ۱۰ کاره اعتیاد و عدم اعتیاد طرف مقابل مطمئن شوند‌. البته لازم به ذکر است افراد وابسته به اعتیاد در زمان آزمایش اعتیاد ممکن است با آگاهی قبلی سعی در منفی کردن جواب آزمایش خود کنند بنابراین به نظر می رسد نمونه برداری در منزل راهکار مناسب برای پیشگیری از این مشکل باشد.

هموفیلی:

هموفیلی نوعی بیماری ارثی است که در آن خون در محل بریده شده بند نمی‌آید و جز در موارد استثنایی این بیماری فقط در افراد مذکر دیده می‌شود. عارضه خونریزی در هموفیلی می‌تواند بسته به شدت اختلال ژنتیکی درجات مختلفی از نظر شدت داشته باشد. این بیماری از طریق مادر به پسرانش منتقل شده و مردان نمی‌توانند بیماری را به پسرانشان منتقل کنند. در واقع زنان از لحاظ بیماری هموفیلی ناقل بوده ولی مردان بیمار خواهند بود یا سالم. تقریباً هیچگاه یک زن مبتلا به هموفیلی وجود نخواهد داشت زیرا لااقل یکی از کروموزومهای جنسی او دارای ژنهای سالم خواهند بود. اگر یکی از کروموزومهای جنسی زن معیوب باشد وی یک ناقل هموفیلی خواهد بود و این بیماری را به نیمی از فرزندان پسر خود منتقل خواهد کرد و حالت ناقل بیماری بودن را به نیمی از دختران خود انتقال خواهد داد.

درمان هموفیلی و پیشگیری آن:

اگر چه کارهای فعلی مراکز ژن درمانی بسیار امیدوار کننده به نظر می‌رسد، ولی هیچ درمانی بجز پیوند کبد برای هموفیلی وجود ندارد. بنابراین به نظر می رسد بهترین راه حل برای این مشکل پیشگیری می باشد. به تازگی انجام آزمایشات غربالگری و آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج تاثیر به سزایی در کاهش تولد نوزادان مبتلا به بیماری‌های انعقادی داشته است. در افراد با سابقه ی خویشاوندی هموفیلی و تحت نظر مشاور ژنتیک درخواست آزمایش هموفیلی می شود.

ایدز:

عامل بیماری ایدز یک نوع ویروس از گروه رترو ویروسها است و ویروس نقص ایمنی HIV نام دارد که باعث کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن میزبان می‌ شود. علایمی که ما در بیماری ایدز می‌ شناسیم مربوط به بیماری های است که در اثر نقص دستگاه ایمنی بدن ایجاد می شود. عامل اصلی انتقال این بیماری رابطه ی جنسی محافظت نشده و استفاده از سرنگ و خون آلوده می باشد.

آزمایش های لازم قبل از ازدواج

هپاتیت:

هپاتیت به معنای ایجاد التهاب در کبد است. التهاب باعث درد و تورم خواهد شد. عوامل ایجاد کننده ی هپاتیت متعدد هستند. عامل بیماری هپاتیت ویروسی می باشد و در ابتدا می‌تواند مثل یک سرماخوردگی بروز نماید. این ویروس عمدتاً از طریق تماس جنسی به فرد آلوده منتقل می‌ شود.

آزمایش زگیل تناسلی :

زگیل تناسلی یا زگیل مقاربتی یکی از شایع ترین بیماری های پوستی و عفونی است که در گروه بیماری های آمیزشی قرار می گیرد. این بیماری در اثر تماس مستقیم پوست با پوست فرد آلوده و از طریق برقراری روابط جنسی بین افراد منتقل می شود. از آنجایی که این بیماری به شدت مسری است، معمولا با اولین تماس جنسی سریعاً به بدن فرد منتقل می گردد و به دنبال آن زائده هایی در اطراف ناحیه ی تناسلی و مقعد به وجود می‌ آید. میزان شیوع این بیماری در مردان و زنان به یک اندازه است و در فاصله ی سال های 12 تا 35 زندگی که افراد معمولا از نظر جنسی فعال هستند احتمال ابتلا به این بیماری بسیار افزایش می یابد. برای این بیماری درمان صد در صد وجود ندارد و درمان ها معمولا فقط در صدد از بین بردن ضایعه ها می باشند.

آزمایش های لازم قبل از ازدواج

شرایط انجام آزمایش های لازم قبل از ازدواج :

آزمایش های لازم قبل از ازدواج نیاز به ناشتایی ندارد اما اغلب پذیرش برای انجام آزمایشات تا ساعت 9 صبح است. برای انجام این آزمایش از چند روز قبل داروهای کدئین دار و مسکن های مخدر و همچنین ویتامین ب کمپلکس خودداری کنید.

در آخر توجه داشته باشید بعد از گزارش نتایج آزمایش ازدواج حتی در صورت مثبت شدن جواب اعتیاد و یا مشخص شدن تالاسمی مینور در هر دو طرف و غیره هیچ مانعی برای ازدواج از طرف آزمایشگاه یا مرکز دیگری اعمال نمی شود و تصمیم گیرنده نهایی زوجین هستند و هدف اصلی آزمایشگاه و مشاورین آگاه سازی افراد می باشد.

و اگر شما نیز تمایل دارید تا قبل از هر گونه تصمیم گیری جدی در مورد ازدواج، آزمایش ازدواج را یک بار در منزل خود انجام دهید، به راحتی می توانید به سایت آزمایشگاه آنلاین آنی آزما مراجعه کرده و نسبت به ثبت نام و تعیین زمان خونگیری و انجام آزمایش در منزل خود از طریق سایت، اقدام نمایید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

5 دیدگاه در آزمایش های لازم قبل از ازدواج که باید انجام دهید

  1. شهرام می‌گوید:

    سلام من میخوام دختر عمویم ازدواج کنم اما از جواب ازمایش نامطلوب میترسم میخوام بدونم اگه جواب نامطلوب باشه راه حلی داره واسه بچه دار شدن

    • ghanbari می‌گوید:

      سلام
      وقت بخیر
      جهت مسائل بالینی و تحلیل آزمایشات خود به پزشک مربوطه مراجعه فرمایید.

  2. شادی می‌گوید:

    سلام اگه یکبار ازمایش رو انجام داده باشیم سالهای قبل الان مجدد اقدام کنیم مشخص میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.