در واقع، آزمایش RBC تستی است که تعداد سلول های حامل اکسیژن در خون را اندازه گیری و شناسایی می کند. نتیجه آزمایش گلبول قرمز غیرطبیعی یکی از اولین علائم بیماری است. بنابراین، اگر علائم غیر قابل توضیحی نظیر خستگی، بیقراری، مشکل در به خواب رفتن، نداشتن تمرکز کافی یا تنگی نفس و غیره دارید، این آزمایش می تواند به پزشک متخصص شما در تشخیص این اختلال کمک کند. در ادامه مقاله، به روش های درمان تعداد بالا و پایین گلبول قرمز، تعریف آزمایش RBC و اطلاعات مرتبط به آن خواهیم پرداخت.
آزمایش RBC چیست؟
RBC به معنای شمارش تعداد گلبول های قرمز حاضر در خون می باشد. در واقع، آزمایش RBC برای تعیین و تشخیص سطوح پایین یا بالا گلبول های قرمز خون صورت می گیرد و Hct در آزمایش خون برای مشخص کردن درصد گلبول های قرمز توسط پزشک متخصص انجام می شود تا تعداد گلبول های قرمز دقیقا شناسایی شود. علاوه بر این، هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز اکسیژن مورد نیاز را به بافت های بدن می رسانند و هموگلوبین جزء ضروری برای بقای بافت ها و اندام های بدن در نظر گرفته می شود.
شایان ذکر است، تعداد گلبول های قرمز و میزان هموگلوبین تعیین کننده توانایی خون برای حمل اکسیژن به بافت های بدن می باشد. در آزمایش RBC اشخاصی که نشانه هایی از جمله: ضعف، حالت تهوع، درد قفسه سینه، سردرد شدید، ضربان قلب نامنظم، پوست رنگ پریده، تنگی نفس و غیره دارند ممکن است RBC پایین داشته باشند. اشخاصی که علائمی مانند: خستگی زود هنگام، درد مفاصل، خارش کف دست و پا و غیره دارند، مشکوک به بالا بودن تعداد گلبول های قرمز خون( به طور دقیق تر، تعداد هموگلوبین بالا) هستند که در هر دو مورد ذکر شده، پزشک انجام آزمایش CBC را ضروری و حیاتی میداند.
در نهایت، آزمایش CBC یکی از رایجترین آزمایشهای خونی می باشد که برای تشخیص بسیاری از بیماریها از جمله: لوسمی یا سرطان خون توسط متخصص تجویز میشود.
روش های درمان سطح بالای گلبولهای قرمز در خون شامل چه مواردی می باشد؟
- برای التیام عملکرد قلب و ریه ورزش کنید.
- مصرف گوشت و خوراکی های حاوی از آهن را کاهش دهید.
- از مصرف بیش از حد مکمل های آهن جدا پرهیز نمائید.
- بدن خود را همیشه هیدراته نگه دارید.
- اجتناب از استروئیدها، اریتروپویتین و سایر داروهایی که عملکرد اندام های بدن را تقویت می کنند.
- سیگار را ترک کنید، مخصوصا اگر به بیماری مزمن انسدادی ریه دچار هستید.
- از داروهای ادرارآور مانند: قهوه و نوشیدنی های کافئین دار که بدن را کم آب می کنند، خودداری کنید.
روش های درمان تعداد پایین گلبولهای قرمز در خون شامل موارد بخش زیر می باشد:
طبق گفته های انجمن پزشکی آمریکا، افراد مجبور هستند 3 الی 6 ماه قبل از اینکه آزمایش RBC را مجددا انجام دهند، باید تمام مواردی که در بخش زیر لیست کرده ایم را رعایت کنند.
- هر چه سریعتر سیگار کشیدن را کنار بگذارید.
- یک رژیم غذایی سالم و متعادل را در نظر بگیرید.
- روزانه آب کافی بنوشید.
- هر روز ورزش منظم داشته باشید.
- مکمل های ویتامین و آهن را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
- اگر تیروئید دارید، داروهای تیروئید را طبق دستور متخصص مصرف نمائید.
- از مصرف آسپرین که باعث لخته شدن خون و خونریزی را کند کرده خودداری کنید.
میزان نرمال آزمایش RBC چه قدر می باشد؟
همانطور که می دانید، گلبولهای قرمز خون یاrbc اکسیژن را به تک تک سلولهای بدن میرسانند. در واقع، شمارش تعداد گلبول های قرمز موجود در اندازه معینی از خون می باشد و می تواند به صورت میلیون ها سلول در هر میکرولیتر یا تریلیون ها سلول در لیتر تعبیر شود. علاوه بر این، میزان “نرمال RBC ” ممکن است از شخصی به شخص دیگر با توجه به سن، بارداری، جنسیت، داروهای مصرفی و غیره متفاوت باشد. به عنوان مثال، اشخاصی که در ارتفاعات بسیار بالا سکونت دارند نسبت به اشخاصی که در مناطق پست سکونت دارند RBC یا گلبول های قرمز بیشتری دارند.
زیرا در ارتفاعات بسیار بالا تامین اکسیژن کافی به سلول ها کاهش می یابد و بدن گلبول های قرمز بسیار زیادی را تولید می کند. شایان ذکر است، میزان نرمالrbc در زنان (۲/۴ تا ۴/۵ میلیون در هر میکرولیتر)، در مردان (۷/۴ تا ۱/۶ میلیون در هر میکرولیتر)، در کودکان و نوجوانان (۱/۴ تا ۵/۵ میلیون در هر میکرولیتر) می باشد.
میزان تعداد بالای RBC چه معنایی دارد؟
بهتر است بدانید، اگر میزان سطح گلبولهای قرمز ی در آزمایش RBC یک شخص بیش از حد باشد، این وضعیت اریتروسیتوز نامگذاری می شود که منجر به ضخیم شدن و لخته شدن خون می گردد. علاوه بر این، بالا بودن rbc در آزمایش خون ممکن است به دلیل موارد زیر باشد:
- بیماری مغز استخوان و انسداد ریوی
- بیماری های قلبی مادرزادی و نارسایی قلبی
- سرطان سلول کلیوی و ریوی
- کمآبی یا دهیدراتاسیون
پایین بودن rbc نشانه چیست؟
در واقع، افرادی که تعداد گلبول های قرمز خون آن ها کم است دچار کم خونی می شوند، همین امر می تواند بر توانایی بدن آن ها برای حمل اکسیژن و مواد مغذی از طریق سیستم قلبی عروقی تأثیر بسزایی بگذارد. علاوه بر این، ممکن است باعث خستگی مزمن، سرگیجه و تپش قلب سریع شود. در بخش زیر به نشانه های پایین بودن rbc اشاره کرده ایم.
- کمخونی
- نارسایی مغز استخوان
- سرطان خون
- اختلالات تیروئید
- خونریزی داخلی یا خارجی
- عوارض جانبی داروها، مثل شیمیدرمانی
- سوء تغذیه
- کمبود اریتروپویتین
- بارداری
- تخریب RBC ناشی از حمل خون و آسیب رگهای خونی
- خونریزی داخلی یا خارجی
- کمبود های غذایی، مانند: فقر آهن، فولات و ویتامین های B-6 و B-12
تست RBC چگونه انجام میشود؟
در واقع، آزمایش RBC یک تست خون راحت و ساده می باشد که در مطب متخصص صورت می گیرد. مرحله به مرحه خونگیری را در بخش زیر توضیح داده ایم:
- ابتدا ناحیه ای را که سوزن وارد می شود، ضدعفونی می کنند.
- یک نوار الاستیک به دور بازو پیچیده می شود تا رگ با خون متورم شود.
- پزشک یک سوزن را به آرامی وارد رگ شخص می کند تا خون به داخل یک لوله کشیده شود. سپس پزشک سوزن را به آرامی بیرون می کشد و نوار را از بازوی شخص باز می کند.
- در نهایت، پزشک نمونه خون را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه مربوطه انتقال می دهد.
نتیجه گیری
همانطور که مستحضر هستید، در این مقاله به روش های درمان سطح بالا یا پایین و علائم پایین یا بالا بودن تعداد گلبولهای قرمز خون و غیره پرداختیم. بنابراین اگر هر یک از علائم ذکر شده در بخش بالا را دارید حتما به متخصص مراجعه کنید تا آزمایش RBC را برای شما تجویز کند.
خدمات مرتبط:
مقالات مرتبط:
mch در آزمایش خون چیست و افزایش یا کاهش آن به چه معناست؟