sgpt در آزمایش خون چیست و به چه دلیل انجام می شود؟

sgpt‏ در آزمایش خون چیست؟

آیا می دانید که منظور از sgpt‏ در آزمایش خون چیست؟ در واقع، آزمایش خون sgpt میزان عملکرد کبد را مورد بررسی قرار می دهد. اگر علائم بیمار نشان دهنده آسیب کبدی باشد، پزشک به منظور تشخیص دقیق تر، آزمایش sgpt را تجویز می کند. در این مطلب، اطلاعات لازم درباره این نوع آزمایش خون را در اختیار شما قرار می دهیم. شما می توانید با مراجعه به آزمایشگاه ها یا در منزل خود، آزمایش sgpt را انجام دهید.

sgpt‏ در آزمایش خون

SGPT یک آنزیم کبدی است. شاید این سوال شما نیز باشد که ‎ sgptدر آزمایش خون ‏چیست؟ آزمایش‎ SGPT ‎ سطح آنزیم کبدی‏SGPT ‎‏ را در خون اندازه گیری می کند. sgpt باید به میزان نرمال و طبیعی در خون وجود داشته باشد. اگر میزان این آنزیم در خون به اندازه کافی نباشد، احتمال بروز آسیب کبدی وجود دارد.

هدف از انجام sgpt‏ در آزمایش خون چیست؟

آزمایش SGPT با هدف تعیین عملکرد کبد به ویژه در مورد بیماران مبتلا به اختلالات کبدی انجام می شود. با این آزمایش امکان تشخیص موارد زیر وجود دارد:

  • عملکرد کبد: در صورتی که نیاز به بررسی میزان عملکرد کبد دارید، باید آزمایش sgpt انجام دهید.
  • آسیب کبدی: نتیجه آزمایش SGPT نشان می دهد که سلول های کبدی آسیب دیده اند یا خیر. این آزمایش برای اندازه گیری آسیب کبدی در افراد معتاد به الکل نیز مفید است.
  • تشخیص بیماری کبدی: تست SGPT به تشخیص اختلالات کبدی مانند زردی (آزاد شدن بیلی روبین در خون)، نارسایی کبدی و هپاتیت (التهاب کبد) کمک می کند.
  • تومور کبد: نشان دهنده وجود توده بافت غیر طبیعی در کبد به دلیل رشد کنترل نشده سلولی است. تومور ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشد.
  • ایسکمی کبدی: ایسکمی کبدی در صورت خون رسانی ناکافی به کبد بروز پیدا می کند. با آزمایش sgpt می توان این عارضه را تشخیص داد.
  • نظارت بر سطوح SGPT در دوران بارداری: عملکرد کبد زنان باردار ممکن است در دوران حاملگی تغییر کند. سطح SGPT ممکن است در دوران بارداری افزایش یا کاهش پیدا کند.
هدف از انجام آزمایش sgpt
هدف از انجام آزمایش sgpt

علائم افزایش یا کاهش sgpt‏ در آزمایش خون چیست؟

اگر علائمی مانند ضعف، خستگی، استفراغ، حالت تهوع و سابقه ابتلا به بیماری کبدی را دارید، باید آزمایش SGPT انجام دهید. علائم سطح بالای SGPT عبارتند از:

  • استفراغ و حالت تهوع
  • ضعف، خستگی و کمبود انرژی
  • تورم پاها
  • خونریزی یا کبودی زیاد
  • زردی پوست

نتیجه SGPT در آزمایش خون چیست؟

افزایش سطح SGPT در خون ممکن است نشان دهنده آسیب یا مشکلات کبدی باشد. سیروز و هپاتیت، سطح SGPT را افزایش می دهند.

  • محدوده نرمال

محدوده نرمال تست SGPT بین 7 تا 55 u/L (واحد/لیتر) است. لطفاً توجه داشته باشید که بسته به روش آزمایش، این محدوده ممکن است از در هر مرکز آزمایشگاهی متفاوت باشد. سطح بالای SGPT نشان دهنده مشکلات کبدی است.

  • سطوح SGPT بالا

برخی از بیماری های پزشکی می توانند منجر به افزایش سطح SGPT شوند. این بیماری ها شامل هپاتیت حاد A ،B و C، بیماری سلیاک، دیابت، چاقی مفرط، ویروس اپشتین بار و التهاب کیسه صفرا است.

  • سطوح پایین SGPT

سطوح پایین آنزیم کبدی SGPT  نشان دهنده یک کبد سالم و طبیعی است. با این حال، در برخی شرایط، مانند سیگار کشیدن و کمبود ویتامین B6، سطح SGPT به طور غیر طبیعی پایین است.

نتایج آزمایش sgpt
نتایج آزمایش sgpt

راه حل کاهش و افزایش  sgpt‏ در آزمایش خون چیست؟

اگر میزان sgpt‏ در آزمایش خون کم تر از حد طبیعی باشد، باید اقداماتی را انجام دهید. معمولاً پزشکان برای افزایش سطح sgpt و بهبود سلامت کبد، مصرف سبزیجات و میوه هایی مانند کیوی، هویج، انار، اسفناج و فلفل دلمه ای و پیروی از سبک گیاهخواری را به بیماران توصیه می کنند. علاوه بر این، مصرف ترکیبات حاوی ویتامین D نیز می تواند مانع از آسیب کبدی شود و سطح SGPT را سریعاً کاهش دهد.

مصرف ترکیبات حاوی ویتامین B6 مانند ماهی، گوشت، سبزیجات نشاسته ای می تواند باعث افزایش سطحSGPT ‎ شود. به علاوه، مصرف قرص های ضدبارداری نیز می تواند میزان SGPT را کاهش دهد، به همین دلیل باید از مصرف این قرص ها اِجتناب کرد.

آزمایش SGPT ‎ در منزل

اگر می خواهید از عملکرد و سلامت کبد مطلع شوید، انجام آزمایشSGPT ‎ لازم و ضروری است. البته، این آزمایش به تشخیص پزشک برای بیماران تجویز می شود. آزمایشSGPT ‎ را می توان در منزل نیز انجام داد. شما می توانید از طریق ثبت درخواست آزمایشSGPT ‎ در وب سایت آنی آزما، از خدمات آزمایش در منزل این مجموعه استفاده کنید.

 

خدمات مرتبط:

تفسیر آزمایش

ثبت درخواست نمونه گیری

مقالات مرتبط:

تفسیر جواب آزمایش خون توسط تیم متخصص آنی آزما

تست های مهم سالانه برای جلوگیری از پیشروی بیماری‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.