ferritin چیست و از آن چه می دانید؟ فریتین یکی از مهم ترین پروتئین های موجود در خون است که در آن مقداری آهن نیز یافته می شود و معمولا از آزمایش فریتین برای اندازه گیری ذخایر مربوط به آهن در خون استفاده می شود. زمانی که آزمایش سطح فریتین را کم تر از حد نرمال نشان می دهد به معنای کمبود آهن در بدن شما است.
کمبود آهن در بدن نیز می تواند به میزان زیادی باعث کم خونی شود. برای این که بدنی سالم تر داشته باشید و از کم خونی جلوگیری کنید، بهتر است در فواصل زمانی مشخص آزمایش فریتین را انجام دهید؛ اما اگر نمی دانید ferritin چیست و تفسیر آزمایش آن چگونه می باشد، بهتر است در این مطلب با ما همراه باشید.
آزمایش ferritin چیست؟
همان طور که می دانید آهن یکی از مهم ترین مواد معدنی موجود در بدن انسان است. این ماده معدنی تاثیر زیادی روی سلامت کلی بدن شما می گذارد. اما آیا می دانید که میزان آهن در خون را چگونه اندازه گیری می کنند؟ برای این کار از فریتین که یک نوع پروتئین است، استفاده می شود. این پروتئین در خون وجود دارد و توسط سلول های موجود در کبد ساخته می شود. این ماده می تواند آهن موجود در خون را ذخیره کند.
بنابراین در پاسخ به سوال آزمایش ferritin چیست می توانیم، بگوییم که این آزمایش برای سنجش میزان آهن در بدن افراد به کار می رود. از بین 500 تا 1000 میلی گرم آهنی که در خون شما تولید می شود، تعداد زیادی از آن به فریتین وصل هستند و زمانی که بدن شما به آهن نیاز پیدا می کند، این فریتین ها می توانند آهن متصل به خود را آزادسازی کنند و به سلول های مختلف برسانند.
بیشتر بخوانید: مهم ترین روش برای تشخیص کمبود آهن بدن با آزمایش فریتین
البته برای این که بتوانید بهتر متوجه شوید که ferritin چیست باید دقت داشته باشید زمانی که شما مبتلا به بیماری های عفونی می شوید، فریتین خون شما به میزان زیادی افزایش پیدا می کند؛ بنابراین بهتر است در این زمان برای آزمایش کم خونی از شاخص فریتین استفاده نشود.
مهم ترین دلایل بالا بودن فریتین در خون
برخی از مواقع ممکن است، پس از دریافت جواب آزمایش خود ببینید که میزان فریتین در خون شما بالا است. بالا بودن این ماده در بدن شما ممکن است به علت وجود نقص یا مشکل در بدن شما باشد. به عنوان نمونه برخی از بیماری ها باعث می شوند تا میزان این ماده در بدن شما افزایش پیدا کند. با شناخت این بیماری ها می توانید بفهمید که علت بالا بودن ferritin چیست. از جمله این بیماری ها می توان به بیماری دیابت نوع دو، لوپوس، همولیتیک، انواع سرطان پیشرفته، هپاتیت از نوع c و … اشاره کرد.
مهم ترین دلایل پایین بودن فریتین در بدن
زمانی نیز وجود دارد که شما آزمایش فریتین را انجام می دهید و با پایین بودن این ماده در بدن خود رو به رو می شوید. پایین بودن میزان فریتین در خون نشان دهنده کمبود آهن در فرد است. این مشکل زمانی رخ می دهد که در زمان قاعدگی خونریزی زیادی داشته باشید یا به علت رژیم غذایی خاصی که پیروی می کنید، آهن زیادی به بدن شما نرسد. بنابراین می توانید از طریق تفسیر آزمایش بفهمید که دلیل پایین بودن ferritin چیست.
بیشتر بخوانید: ferritin در آزمایش خون چیست و چه معنایی دارد؟
برای تشخیص چه بیماری از آزمایش فریتین استفاده می شود؟
در پاسخ به این سوال می توانیم، بگوییم که مهم ترین دلیل انجام آزمایش فریتین سنجش میزان آهن در بدن است. بنابراین می توان گفت از این آزمایش برای تشخیص بیماری کم خونی استفاده می شود. علاوه بر آن محققان به تازگی ارتباطی بین فریتین بالا و سرطان پیدا کرده اند. این مسئله به این معنا است که اگر میزان فریتین در بدن شما بالا باشد، ممکن است به زودی مبتلا به سرطان شوید.
میزان نرمال فریتین در بانوان و آقایان
برای این که بتوانید آزمایش فریتین را بخوانید، باید بدانید که میزان نرمال ferritin در مردان و زنان چقدر است. اغلب در بانوان میزان فریتین باید بین 11 تا 336 میکروگرم در لیتر باشد. میزان فریتین کمتر از 11 در خون بانوان نشان دهنده کم خونی است. البته اغلب زنان به علت قاعدگی و از دست دادن خون به صورت ماهیانه ممکن است به کم خونی مبتلا باشند و میزان فریتین در خونشان کمتر از مردان باشد.
همچنین در ادامه مسئله ferritin چیست، باید توجه کنید که میزان فریتین موجود در خون مردان نیز باید بین 24 تا 336 میکروگرم در لیتر باشد. البته شما نمی توانید با توجه به اعداد تست فریتین خود را تفسیر کنید و بهتر است از یک پزشک متخصص برای تفسیر جواب این تست کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: تفسیر آزمایش ferritin به چه صورت بوده و چه ضرورتی دارد؟
برای این که بدانید ferritin چیست باید دقت کنید بارداری و حاملگی نیز مسئله ای است که ممکن است میزان فریتین را در خون بانوان کاهش یا افزایش دهد. جنین برای تغذیه خود نیاز به آهن بسیار زیادی دارد و ناچار است، آهن مورد نیاز خود را از خون مادر بگیرد و همین مسئله نیز اغلب به کم خونی مادر می انجامد. بنابراین بهتر است در زمان بارداری از مکمل های آهن استفاده کنید تا آسیبی به شما یا جنینتان نرسد.
سخن پایانی
ممکن است زمانی که جواب آزمایش خود را می گیرید از خود بپرسید که ferritin چیست؟ ما در این مطلب در تلاش بودیم تا به این سوال پاسخ دهیم. فریتین یک نوع پروتئین است که توسط کبد ساخته می شود و آهن را در خون با خود حمل می کند. زمانی که سطح آهن در خون کم یا زیاد شود، در بدن شما اختلالاتی به وجود می آید. سطح فریتین در بانوان باید بین 11 تا 330 میکروگرم و در آقایان باید حدود 24 تا 336 میکروگرم باشد. وب سایت آنی آزما می تواند، فریتین خون شما را در هر کجا که هستید، اندازه گیری کند و جواب آزمایشتان را به صورت آنلاین به دستتان برساند.