برای تشخیص ناباروری در زنان چه آزمایشاتی باید انجام شود؟

آزمایش تشخیص ناباروری زنان

ناباروری، یکی از مشکلاتی است که در تمام دنیا برای هر فرد ممکن است رخ بدهد. علی رغم اینکه ناباروری در زنان بسیار چشمگیر است، ولی نباید فراموش نمود که مردان نیز ممکن است به این مشکل مبتلا باشند منتهی به دلیل بیشتر بودن امار در زنان، عمدتا این مشکل به بانوان نسبت داده می شود. خوشبختانه امروزه راه های درمانی زیادی برای حل مشکل ناباروری وجود دارد منتهی قبل از هر چیز باید تست های لازم جهت تشخیص بیماری انجام گیرد تا بعد از اطمینان از وجود مشکل، متخصص بتواند نوع ناباروری را تشخیص داده و روش درمانی درست را برای این منظور انتخاب کند. برای تشخیص ناباروری در زنان آزمایشات لازم انجام گیرد که در این مقاله به معرفی هر کدام خواهیم پرداخت.

آزمایش ناباروری زنان یکی از مهم ترین آزمایشات در مراکز تشخیص ناباروری می باشد. ناباروری به معنای ناتواني يك زوج در باردار شدن پس از مدتی از برقراری رابطه جنسي بدون جلوگيري از بارداری تعریف می شود. این مدت زمان در زنان زیر ۳۵ سال به مدت یک سال و در زنان بالای ۳۵ سال بعد از ۶ ماه می باشد. یک زوج بعد از این مدت به منظور تشخیص علت ناباروری باید هر دو برای انجام آزمایش ناباروری زنان به آزمایشگاه مراجعه کنند. گاهی درمان ناباروری بسیار ساده می باشد و با درمان های مورد نیاز می توانند صاحب فرزند شوند ولی در مواردی برای بارداری نیاز به درمان های بیشتری وجود دارد. خوشبختانه طي دو دهه اخير گام هاي بلندي در رابطه با تشخيص و درمان ناباروري برداشته شده است و حدود 65 درصد از زوج هاي نابارور با استفاده از روش هاي موجود صاحب فرزند شده اند. برای درمان ناباروری قبل از هر اقدامی باید علت ناباروری تشخیص داده شود.

آزمایش تشخیص ناباروری زنان

علل ناباروری زنان:

ناباروری در زنان دلایل متفاوتی دارد. بیماری های زمینه‌ای مشکلات رحم و تخمدان یا اختلالات هورمونی می تواند منجر به ناباروری زنان شود. بیشتر زنانی که مشکل ناباروری دارند، با اقدام به موقع و انتخاب روش درمانی مناسب می‌توانند باردار شوند. به همین دلیل، انجام آزمایش ناباروری زنان و مراجعه ی زود هنگام به پزشک و تشخیص و درمان ناباروری می تواند شانس زن را برای بارداری افزایش دهد. در ادامه با شایع ترین دلایل ناباروری زنان می پردازیم:

اختلالات تخمک گذاری:

از شایع ترین علل ناباروری می توان به مشکلات تخمک گذاری اشاره کرد. تخمک‌‌گذاری مرحله‌ای از سیکل ماهانه است که تمام بانوان آن را پس از بلوغ هر ماه تجربه می‌کنند. در این مرحله یکی از تخمدان‌ها تخمک بالغی را برای لقاح آزاد می کند تا امکان بارداری در صورت نزدیکی وجود داشته باشد. تخمک گذاری در دوران بارداری و مراحل قاعدگی قطع می شود. بنابراین در زنانی با وضعیت عدم تخمک گذاری یا تخمک گذاری ضعیف بارداری امکان پذیر نیست.

مشکلات تخمک گذاری ممکن است به دلیل اختلالات هورمونی، سندرم تخمدان پلی کیستیک یا بیماری های مزمن مثل دیابت ایجاد شود. از آزمایش ناباروری زنان برای تشخیص علت اختلال تخمک گذاری استفاده می شود. پزشک برای درمان این مشکل ممکن است از روش درمان دارویی استفاده کند. در این روش، تخمدان برای تخمک‌گذاری بیشتر توسط داروهایی مانند کلومیفن‌سیترات تحریک می شود. برخی از زنان با درمان دارویی موفق به بارداری می شوند. ممکن است پزشک تشخیص دهد در کنار درمان دارویی نیاز به انجام لقاح خارج رحمی یا IVF نیز وجود دارد. روش IVF شانس بارداری را در این زنان به میزان زیادی افزایش می‌دهد.

علائم اختلالات تخمک گذاری:

• در زنانی که فاصله دو دوره پریود بیش از ۳۵ روز باشد.

• اگر سیکل قاعدگی نامنظم و لکه بینی وحود داشته باشد

• در صورت نداشتن سیکل قاعدگی

در برخی از افراد عدم تخمک گذاری بدون علامت خاصی وجود دارد که البته این مورد بسیار نادر است.

آزمایش تشخیص ناباروری زنان

سندرم پلی کیستیک PCO

سندرم پلی کیستیک PCO یا تنبلی تخمدان وضعیتی است که باعث بی نظمی دوران عادت ماهانه، جوش های چرکی (آکنه)، پوست چرب، رشد موهای زائد صورت و بدن ، یا ریزش موهای سر می گردد. تست تشخیصی این سندرم آزمایش تستوسترون در آزمایش ناباروری زنان است.

در این بیماران، کارکرد تخمدان ها طبیعی نیست و هورمون تستوسترون بیش از حد تولید می کنند. تستوسترون هورمون مردانه است ولی در زنان نیز وجود دارد. به صورت طبیعی، تخمدان زنان مقادیر اندکی از آن را ترشح می کند ولی در سندرم تخمدان پلی کیستیک تولید آن افزایش می یابد. در چنین وضعیتی حاملگی هم به سختی انجام می شود. بنابراین یکی دیگر از مواردی که در آزمایش ناباروری زنان در نظر گرفته می شود، تشخیص سندرم پلی کیستیک می باشد.

علائم سندرم پلی کیستیک:

• کمتر از ۸ قاعدگی در سال داشته باشند.

• موهای ضخیم و تیره در محلهائی که فقط در مردان چنین موهائی رشد می کنند، مثل لب فوقانی، چانه، دو طرف صورت، قفسه سینه و شکم رشد می کنند.

• افزایش وزن و چاق شدن

• وجود آکنه (پوست چرب و جوش چرکی روی صورت)

• ریزش موهای سر با الگوی مردانه

• ممکن است برای باردارشدن با مشکل مواجه شوند و نیاز به استفاده از دارو داشته باشند.

آندومتریوز:

آندومتریوز به معنی رشد بافت داخلی رحم در جایی بیرون از رحم است. لگن شایع ترین محل بروز آندومتریوز است. در این بیماری بافت اندومتر (لایه داخلی رحم) در بیرون از محل اصلی خود (رحم) تشکیل می‌شود. این بافت می تواند در تمام بافت‌های بدن به جز طحال به‌وجود آید، ولی رایج ترین محل پدید آمدن آن، لگن است که در این قسمت هم، تخمدان ها بیشتر گرفتار اندومتریوز می‌ شود. مهم ترین عارضه ی اندومتریوز نازائی می باشد. برای باردار شدن، باید تخمک آزاد شده از تخمدان، در لوله رحمی (لوله فالوپ) توسط سلول های اسپرم باردار شود و تشکیل تخم را دهد. این تخم باید به دیواره رحم متصل شود و شروع به رشد کند.

آندومتریوز ممکن است، لوله رحمی را ببندد و تخم و اسپرم را از هم دور کند. همچنین آندومتریوز ممکن است به اسپرم و یا تخم صدمه بزند. با این حال، بسیاری از زنان با آندومتریوز خفیف تا متوسط می توانند باردار شوند. پزشکان توصیه می کنند زنان متاهلی که دارای آندومتریوز هستند، هر چه زودتر باردار شوند تا آندومتریوز بدتر نشود. یکی دیگر از مواردی که در آزمایش ناباروری زنان مورد بررسی قرار می گیرد، احتمال وجود آندومتریوز می باشد.

علائم آندومتریوز:

اولین علامت آندومتریوز، درد لگن می باشد که اغلب همراه با عادت ماهانه است. این درد با گذشت زمان بدتر می شود. درد لگن و گرفتگی عضلات ممکن است قبل از عادت ماهیانه شروع شده و چندین روز بعد از عادت ماهیانه ادامه داشته باشد.

• عادت ماهانه دردناک دیسمنوره

• درد در طی و یا بعد از نزدیکی با همسر

• نازائی

آزمایش تشخیص ناباروری زنان

کیفیت پایین تخمک:

کیفیت و تعداد تخمک ‌هایی که توسط تخمدان تولید می‌ شود به طور طبیعی یا توسط درمان‌ های ناباروری پس از ۳۵ سالگی به طور چشمگیری افت می‌ کند. در صورت کیفیت پایین تخمک، اگرچه امکان باروری تخمک وجود دارد، اما ممکن است تخمک بارور نتواند به درستی در رحم لانه ‌گزینی یا به اندازه ی کافی رشد کند. با افزایش سن، معمولاً کیفیت تخمک ‌ها پایین می ‌آید. برای رفع این مشکل ممکن است پزشک درمان دارویی را پیشنهاد کند.

آزمایش ناباروری زنان

آزمایش ناباروری زنان برای تشخیص علت اصلی ناباروری در زنان از مهم ترین اقدامات درمان نازائی می باشد. در ادامه آزمایش ناباروری زنان را بیشتر توضیح می دهیم:

آزمایش تستوسترون برای تشخیص ناباروری زنان :

تستوسترون در عملکرد جنسی سالم در زنان و مردان نقش دارد. تستوسترون بالا در زنان می تواند علائم متعددی مانند رشد بیش از حد مو در بدن، نازائی، تغییرات خلقی، آکنه و مشکلات سیستم تولید مثل را ایجاد کند. عدم تعادل هورمونی در بدن می تواند به این معنی باشد که سطح تستوسترون در زنان غیر طبیعی است. دانستن اینکه چگونه می توانید سطح تستوسترون را پایین بیاورید می تواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد.

تستوسترون به عنوان یک هورمون مردانه شناخته می شود. اما مقادیر کم آن در تخمدان ها و غدد فوق کلیوی زنان تولید می شود. در بسیاری موارد تستوسترون بالا در زنان ناشی از بیماری هایی مانند سندرم پلی کیستیک می باشد. بنابراین آزمایش تستوسترون در آزمایش ناباروری زنان برای تشخیص این بیماری کمک می کند و با تشخیص علت بیماری به درمان آن می توان پرداخت.

علائم تستوسترون بالا در زنان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• آکنه

• افزایش موی صورت، سینه، پشت یا دیگر نواحی بدن

• ضخیم شدن موها

• قاعدگی نامنظم

• نوسانات خلقی

• بزرگ شدن کلیتوریس

• بزرگ شدن ماهیچه ها

• کاهش سایز سینه

• کاهش میل جنسی

• نازائی

• کلفت شدن صدا

• در موارد حاد میزان بالای تستوسترون در زنان می تواند منجر به چاقی مفرط و نازایی شود.

آزمایش تشخیص ناباروری زنان

آزمایش LH برای تشخیص ناباروری زنان :

 

یکی دیگر از مواردی که در آزمایش ناباروری زنان وجود دارد، آزمایش سنجش هورمون LH می باشد. هورمون LH یا Lutropin hormone از قسمت قدامی هیپوفیز (آدنوهیپوفیز) ترشح می‌شود. ساختار گلیکوپروتئین هترودایمری آن مشابه سایر هورمون‌های گلیکوپروتئینی FSH ،TSH، hCG می باشد. این هورمون در زنان چرخه ی قاعدگی و تخمک گذاری را تنظیم می کند. آزمایش هورمون LH برای بررسی وضعیت باروری زنان در خواست می شود. توجه داشته باشید آزمایش ادرار تنها برای تشخیص وجود تخمک گذاری و یا عدم وجود تخمک گذاری است و برای تشخیص بهتر نمونه خون وریدی نیاز است.

افزایش میزان هورمون LH باعث عوارض زیر می شود:

• عدم تخمک گذاری

• نداشتن فعالیت تخمدان ها به علت سندرم پلی کیستیک تخمدان ها، یائسگی، یا آسیب دیدن در اثر شیمی درمانی

• بلوغ زودرس در دختران جوان.

آزمایش FSH برای تشخیص ناباروری زنان :

FSH یا هورمون محرک رشد فولیکول از غده ی هیپوفیز ترشح می‌ شود و مسئول فرایند رشد و بلوغ تخمک‌ ها است. اندازه گیری این هورمون در روز سوم سیکل قاعدگی، برای بررسی میزان ذخیره ی تخمدان انجام می ‌شود و ارزش تشخیصی بالایی دارد. در زنان که ذخیره ی تخمدانی خوبی داشته باشد، هورمون‌ های تخمدانی به اندازه ی کافی ترشح می‌ شوند و در نتیجه با سرکوب کردن هیپوفیز که محل ترشح FSH است. سطح این هورمون را پایین نگه می دارد ولی در زمانی که ذخیره ی تخمدانی برای تخمک ها پایین باشد سطح هورمون FSH افزایش می یابد. ذخیره تخمدانی برای باروری زنان بسیار پر اهمیت می باشد. زنان با ذخیره ی تخمدانی پایین امکان باروری کمتری نیز دارند. بنابراین آزمایش FSH یکی از تست های موجود در آزمایش ناباروری زنان به شمار می رود.

آزمایش پرولاکتین برای تشخیص ناباروری زنان :

پرولاکتین، هورمونی است که به بدن می گوید زمانی که یک فرد باردار یا شیرده است، شیر مادر را تولید کند. پرولاکتین در غده هیپوفیز تولید می شود و در بسیاری از مردان و زنانی که باردار یا شیرده نیستند، میزان پرولاکتین آنها بسیار کم است. پزشکان سطح هورمون را در نانوگرم به ازای هر میلی لیتر اندازه گیری می کنند ( نانوگرم / میلی لیتر ). یکی از تست های آزمایش ناباروری زنان ، تست هورمون پرولاکتین می باشد. باروری شخص می تواند تحت تاثیر میزان ترشح پرولاکتین در خون آن شخص باشد، یک پزشک می تواند پس از آزمایش سطح پرولاکتین مقدار آن را اندازه گیری کرده و آن در یک نمونه خون اندازه گیری کند و درمان احتمالی را پیشنهاد دهد.

آزمایش پروژسترون برای تشخیص ناباروری زنان :

پروژسترون توسط تخمدان ها تولید می شود. این هورمون نقش مهمی در بارداری به عهده دارد. این هورمون کمک می کند تا رحم برای پرورش تخمک لقاح یافته آماده گردد. همچنین پروژسترون پستان ها را نیز برای تولید شیر آماده می سازد. میزان هورمون پروژسترون در طول دوران مختلف چرخه قاعدگی تغییر می کند. در ابتدای چرخه میزان این هورمون اندک می باشد اما بعد از تخمک گذاری مقدار آن افزایش می یابد. در صورت وقوع بارداری مقدار پروژسترون همچنان افزایش می یابد تا بدن را برای بارداری و پرورش جنین آماده سازد. درصورتی که بارداری رخ ندهد مقدار این هورمون کاهش یافته و پریود رخ می دهد. مقدار پروژسترون در خانم های باردار 10 برابر خانم های غیر باردار می باشد. سنجش سطح این هورمون نیز در آزمایش ناباروری زنان نقش مهمی دارد.

آزمایش تشخیص ناباروری زنان

آزمایشPCT یا آزمایش مواد ترشحی گردن رحم پس از آمیزش

این آزمایش یکی دیگر از تست های ناباروری است که پس از آمیزش، کیفیت و کمیت مواد ترشحی گردن رحم و تعداد و قدرت تحرک اسپرم ‌ها در زمان تخمک ‌گذاری خانم بررسی می‌شود. نحوه آزمایش به این شکل است که ۴ تا ۱۲ ساعت بعد از آمیزش و درست قبل از زمان تخمک ‌گذاری مورد حدس پزشک، از مواد ترشحی گردن رحم توسط پزشک یا دستیار وی نمونه‌ برداری می‌ شود. این آزمایش معمولاً همراه با آزمایش LH ادراری است. سپس نمونه مواد ترشحی زیر میکروسکوپ مشاهده می‌ شود و تعداد اسپرم و تحرک آنها مورد ارزیابی قرار می ‌گیرد.

شما نیز می توانید برای انجام آزمایش ناباروری زنان در منزل و همچنین انجام نمونه گیری در منزل یا در محلی که مورد دلخواه شماست، به سایت آزمایشگاه آنلاین آمی آزما مراجعه کرده و کلیه تست های خود را در اسرع وقت انجام دهید.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.