درمان قطعی سندرم تخمدان پلی کیستیک با گیاهان دارویی

تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از مهم ترین اختلالات زنانه در زنان است. در چنین بیمارانی، سرعت ترشح و متابولیسم آندروژن ها و استروژن ها مختل می شود. با توجه به شیوع روزافزون این بیماری و مشکلات جسمی و روحی مرتبط با آن و همچنین تغییرات هورمون های جنسی در بروز این بیماری، جهت بررسی تحقیق، با استفاده از اطلاعات منتشر شده بین سال های 1990 تا 2020  سایت ها و پایگاه های مقالات Google Scholar، PubMed، Elsevier، Science Direct انجام شد. طبق شواهد، عصاره های گیاهی حاوی فیتواستروژن باعث کاهش هیپرآندروژنیسم، پایین آوردن سیستم مقاومت در برابر انسولین و وزن تخمدان و همچنین افزایش تخمک گذاری و تا حدی از طریق تأثیر بر سطوح سرمی و وزنی هورمون‌های مختلف و مورفولوژی تخمدان در این سندرم مؤثر بوده و فرصتی برای بررسی و کشف محصولات زیست فعال جدید باشد.

از کجا بفهمیم سندرم تخمدان پلی کیستیک داریم؟

PCOS با اختلالات غدد درون ریز، متابولیک و ژنتیکی، عدم تخمک گذاری مزمن و تظاهرات بالینی و بیوشیمیایی هیپرآندروژنیسم مشخص می شود. علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک، شامل؛ علائم بالینی (اختلالات قاعدگی، هیرسوتیسم، آکنه، طاسی و ناباروری)، تغییرات هورمون های غدد درون ریز (افزایش سطح آندروژن، استروژن و پرولاکتین و کاهش سطح پروژسترون) و اختلالات متابولیک (مقاومت به انسولین و دیابت) است. با این حال، در برخی موارد، سطح استرادیول تغییر نمی کند. مطالعات آزمایشگاهی روی سلول‌های theca نشان داد که این سلول‌ها برای تبدیل پیش‌سازهای آندروژنی به تستوسترون در تخمدان زنان مبتلا بسیار فعال‌تر از زنان سالم هستند. در واقع، سلول های theca در پاسخ  به هورمون لوتئینیزه کننده (LH) آندروژن تولید می کنند. بنابراین، سطح آندروژن خون در افراد مبتلا به PCOS افزایش می یابد.

از دلایل اصلی ناباروری در زنان در سنین باروری می توان به سطح بالای آندروژن ها به ویژه تستوسترون در سندرم تخمدان پلی کیستیک و نقش آنها در عدم تخمک گذاری و اختلال در سنتز هورمون های جنسی که باعث علائم بالینی و اختلال در عملکرد دستگاه تناسلی در بیماران است، اشاره کرد. این بیماری یکی از شایع ترین اختلالات زنانه در زنان در سنین باروری با احتمال بروز 4 تا 12 درصد است. میزان شیوع این بیماری در اروپا 6/5 تا 8 درصد گزارش شده است و بر اساس آخرین مطالعات، در ایران بر اساس معیارهای روتردام 19.5 درصد و بر اساس معیارهای  NIH (موسسه ملی سلامت  ایالات متحده آمریکا ) 6.8 درصد است. علت ناباروری تقریباً در 75 درصد موارد مورد آزمایش عدم تخمک گذاری است. 

درمان قطعی سندرم تخمدان‌ پلی‌ کیستیک‌ در طب سنتی

در حال حاضر قرص های کلومیفن سیترات، متفورمین و تاموکسیفن پرمصرف ترین داروها برای درمان سندرم تخمدان‌ پلی‌ کیستیک‌ هستند. با توجه به عوارض جانبی و درمان نسبی سندرم تخمدان پلی کیستیک توسط اینگونه از قرص ها، شناسایی و توسعه داروهای جایگزین ضروری است که از این میان داروهای گیاهی به ویژه داروهای حاوی استروژن (فیتواستروژن ها) به طور نسبی در نظر گرفته می شوند. فیتواستروژن ها، آنتاگونیست های ضعیف استروژن هستند و هنگامی که سطح استروژن بدن پایین باشد، اثرات استروژنی قوی تری از خود نشان می دهند.  در زیر عکس تخمدان پلی کیستیک را می بینید.


درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک با دمنوش نعناع

نعناع گیاهی قوی و پایدار برای طعم دادن به چای است که ارتفاع آن تا یک متر می رسد و در اکثر مناطق ایران قابل کاشت است. شکوفه ها، برگ های تازه و جوانه های گل و برگ آن را می توان برای استفاده در غذاها خشک کرد. ترکیبات شیمیایی نعناع شامل؛ لینالول،  سینئول، لیمونن، منتون کارون، منتول و ایزومنتون است. نعناع در طب سنتی به عنوان مقوی معده، مسکن و ضد تشنج و همچنین برای آرامش اعصاب کاربردهای مختلفی دارد. سال ها تصور می شد که نعناع می تواند سطح تستوسترون را کاهش دهد و معمولاً در خاورمیانه برای درمان هیرسوتیسم استفاده می شود. با توجه به اثر ضد آندروژنی، این گیاه می تواند تا حدی سطح تستوسترون آزاد را کاهش دهد.

استفاده از دمنوش نعناع اثرات قابل توجهی در هورمون محرک فولیکول FSH)، LH )و استرادیول و همچنین کاهش قابل توجهی در سطح TG دارد که می تواند اثرات این گیاه را بر سایر عوارض PCOS تایید کند. علاوه بر این، چندین مطالعه حیوانی اثرات ضد آندروژنی قابل توجه نعناع را تأیید کردند.

دمنوش نعناع
مصرف دمنوش نعناع می تواند بر ضدعفونی کننده بدن و خواب راحت و بر آنتی آندروژن طبیعی و درمان pcos تاثیر گذار باشد.

دمنوش نعناع

درمان سندرم تخمدان‌ پلی‌ کیستیک‌ با دمنوش یا چای کوهی

چای کوهی گیاهی چند ساقه، زنده، چوبی، کوتاه، سبز یا به نوعی خاکستری و کرکی از خانواده نعناع با طبیعتی گرم است. این گیاه حاوی ترکیباتی با فعالیت بیولوژیکی مانند فنیل اتانوئید، ترپنوئید و فلاونوئیدها است. علاوه بر این، سایر اجزای آن میرسن (20٪)، α-پینن (18٪)، گاما موورولن (13.2٪) و آگنول (7٪) است. گیاه گیاهی بومی ایران است که در طب سنتی به عنوان دمنوش گیاهی برای درمان ناراحتی های گوارشی استفاده می شود و به عنوان ضد اسپاسم، مدر، ضد زخم، تب بر و اسهال تجویز می شود. برگ و گل آن به عنوان یک عامل ضد میکروبی برای درمان عفونت های پوستی و همچنین هیپرمنوره استفاده می شود.

چای کوهی
مصرف روزانه چای کوهی می تواند بر درمان pcos اثرگذار باشد.

چای کوهی

درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک با دمنوش مرزنجوش

مرزنجوش گیاهی چند ساله تا حدودی حساس به سرما با طعم کاج شیرین و مرکبات از خانواده نعناع است. گیاهی است با ارتفاع 30 تا 90 سانتی متر و بوی مطبوع که در خشکی ها، سواحل، رشته کوه ها و جنگل ها می روید. از برگ ها، گل ها و اندام های آن برای مصارف پزشکی استفاده می شود. مرزنجوش برای درمان بیماری های گوارشی، سرماخوردگی، آلرژی های تنفسی، دیابت، آسیب های پوستی، اختلالات سیستم عصبی، ضدعفونی، دیسمنوره و عوارض یائسگی کاربرد دارد. ترکیب اصلی مرزنجوش ترپینن-4-اول در اسانس مرزنجوش و بقیه شامل سی-ترپینن، لینالول، α-ترپینئول، α-ترپینولن، α-ترپینن، بتا-کاریوفیلن و اسپاتولنول مورد مطالعه قرار گرفت. فعالیت های ضد باکتریایی و ضد قارچی اسانس مرزنجوش به خوبی شناخته شد. در طب سنتی ایران و اردن، مرزنجوش برای درمان عوارض قاعدگی و سندرم تخمدان پلی کیستیک استفاده می شود.

مطالعات بر روی 28 بیمار مبتلا به PCOS که به طور تصادفی در دو گروه مداخله (14 نفر) و کنترل (11 نفر) قرار گرفتند، انجام شد و بیماران هر دو گروه به ترتیب دو بار در روز به مدت یک ماه دمنوش مرزنجوش و دارونما دریافت کردند. پارامترهای هورمونی و متابولیک در مراحل قبل و بعد از مداخله اندازه‌گیری شده است. در گروه مداخله، سطح DHEA-S و انسولین ناشتا به طور قابل توجهی کاهش یافت. با این حال، تنها از نظر سطح DHEA-S بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت. بنابراین چای مرزنجوش بر اثرات هورمونی زنان مبتلا به PCOS تأثیر مثبت دارد و حساسیت به انسولین را بهبود بخشیده و ترشح آندروژن آدرنال را مهار می کند.

دمنوش مرزنجوش
مصرف مرزنجوش در اثرات هورمونی زنان مبتلا به PCOS تأثیر مثبت دارد

دمنوش مرزنجوش

درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک با دمنوش چای سبز

در سطح جهان، چای سبز نزدیک به 20 درصد از مصرف چای را تشکیل می دهد که عمدتاً در آسیا، به ویژه چین و ژاپن استفاده می شود. چای سبز به طور مثبت بر متابولیسم گلوکز و لیپید و سیستم غدد درون ریز در موش و انسان تأثیر می گذارد. علاوه بر این، موش هایی که تحت درمان با این چای گیاهی قرار گرفتند، کاهش وزن و تخمک گذاری را داشتند. با این وجود، تنها دو کارآزمایی بالینی برای ارزیابی اثرات این گیاه بر روی انسان انجام شد. جزء اصلی چای سبز اپی گالوکاتچین 3-گالات (EGCG) است که باعث کاهش وزن و کاهش سطح سرمی تستوسترون، استرادیول، لپتین، انسولین، هورمون لوتئینیزه کننده (LH)، گلوکز، کلسترول و تری گلیسیرید (TG) در موش صحرایی شده است.

مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که عصاره چای سبز و آنتی اکسیدان آن، ترشح تستوسترون در سلول‌های پایه را مهار کرده و سلول‌های لیدیگ را تحریک می‌کنند.

در تحقیقات انجام شده بر روی زنان چاق مبتلا به PCOS، به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند که به ترتیب به مدت سه ماه کپسول چای سبز و دارونما مصرف کردند. بر اساس نتایج مطالعه مذکور، وزن بیماران در گروه مداخله 2.4 درصد کاهش یافت. بنابراین اثرات چای سبز بر کاهش وزن ممکن است تا حدود زیادی اثرگذار نباشد اما بر روی تغییرات قاعدگی در زنان مبتلا به PCOS ممکن است نتایج متفاوتی داشته باشد.

درمان تخمدان پلی کیستیک با چای سبز
مصرف روزانه چای سبز می تواند ترشح تستوسترون در سلول‌های پایه را مهار کند و در درمان pcos موثر باشد.

درمان تخمدان پلی کیستیک با چای سبز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.