یکی از روش های مورد اطمینان برای تشخیص بیماری های کلیوی و عفونت های دستگاه ادراری، نمونه گیری ادرار است. این آزمایش به پزشکان در بررسی علائم بیماری هایی مانند دیابت و بیماری های کبدی کمک می کند. در آزمایش ادرار به 30 تا 60 سی سی ادرار از فرد مورد نیاز است. اگر قصد دارید این آزمایش را انجام دهید، بهتر است صبح به آزمایشگاه مراجعه کنید زیرا صبح بهترین زمان برای انجام آن است. تفسیر آزمایش ادرار باید توسط پزشک متخصص انجام شود اما با خود شخص نیز می تواند در مواردی آزمایش خود را تحلیل کند.
اگر شما هم جزء افرادی هستید که می خواهید جواب نمونه ادرار خود را در خانه بررسی کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در این آزمایش خصوصیاتی مانند رنگ ادرار، شفافیت، میزان pH، گلوکز، پروتئین، نتریت، لکوسیت و دیگر عناصر مورد بررسی قرار می گیرند.
1. رنگ و ظاهر ادرار
ادرار طبیعی باید زرد کمرنگ باشد. در تفسیر آزمایش ادرار باید توجه داشته باشید که غلظت رنگدانه های موجود در ادرار به عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی و داشتن بیماری های مانند دیابت وابسته است. البته در شرایط خاصی رنگ ادرار به زرد پر رنگ تبدیل می شود.
به عنوان مثال ادرار بی رنگ می تواند در نتیجه مصرف آب زیاد یا تعریق بیش از حد باشد. همچنین رنگ ادرار کهربایی یا صورتی کم رنگ می تواند ناشی از مصرف لبوی قرمز باشد. تفسیر آزمایش ادرار را مصرف برخی داروها مانند ریفامین تحت تاثیر قرار می دهد. این دارو رنگ ادرار را نارنجی می کند.
بیشتر بخوانید: جواب آزمایش ادرار و خون نشان دهنده چه مواردی است و چه چیزهایی بر نتیجه آن تاثیر دارند؟
2. تحلیل آزمایش ادرار به وسیله حس بویایی
یکی دیگر از روش های کنترل ادرار طبیعی، بوی آن است. ادرار طبیعی بوی زننده ای ندارد اما بیماری های مختلف یا مصرف برخی غذاها می تواند این بو را تغییر دهد. ادرار افراد دیابتی و ادرار افرادی که به بیماری فیستول روده مبتلا هستند، بویی شبیه به مدفوع دارد. نارسایی کبدی نیز می تواند بوی ادرار را از حالت طبیعی تغییر دهد.
3. حجم و وزن ادرار
از دیگر مواردی که در تفسیر آزمایش ادرار مورد بررسی قرار می گیرد، وزن ادرار است. این وزن غلظت مواد دفعی و املاح بدن است که میزان آن به طور نرمال باید برای ادرار 24 ساعته 015/1 تا 025/1 باشد. افزایش یا کاهش این عدد می تواند بیانگر بیماری های متعدد در بدن باشد.
حجم ادرار افراد نیز، معیاری برای بررسی بیماری ها است. این میزان با توجه به میزان آبی که در طول روز مصرف می کنید، می تواند کم یا زیاد باشد.
4. PH نمونه ادرار
PH معیاری برای اسیدی یا بازی بودن ادرار است. میزان اسیدی یا بازی بودن ادرار در بروز بیماری هایی مانند سنگ کلیه تاثیر زیادی دارد. در جواب آزمایش ادرار عدد طبیعی PH بین 5.5 تا 6.5 در نظر گرفته می شود. البته برخی از داروها و غذاها می توانند این عدد را تغییر دهند.
5. میزان گلوکز
گلوکز نوعی قند بوده که بدن برای تغذیه سلول ها از آن استفاده می کند. معمولا ادرار شامل گلوکز هست اما در بهترین موارد تفسیر آزمایش ادرار میزان گلوکز در ادرار صفر است. تزریق سرم های قندی، بیماری دیابت شیرین و تغذیه وریدی سبب تولید گلوکز در ادرار می شود.
بیشتر بخوانید: آزمایش ادرار برای دیابت : همه آنچه که باید بدانید
6. پروتئین
اولین نشانه برای تشخیص بیماری های کلیوی، وجود پروتئین بالا در ادرار است. آلوبومین نوعی پروتئین است که در نمونه گیری ادرار مورد بررسی قرار می گیرد. این میزان در جواب آزمایش ادرار طبیعی 24 ساعته باید کمتر از 150 میلی گرم باشد.
7. کتون
در مواردی که بدن برای تغذیه سلول ها از چربی استفاده کند، در تفسیر آزمایش ادرار شما پزشک به وجود کتون پی می برد. اگر پزشک وجود کتون را در ادرار تشخیص دهد، شما را برای بررسی های بیشتر به پزشک متخصص ارجاع می دهد.
8. آنزیم لکوسیت استراز
لکوسیت استراز آنزیمی است که در اغلب گلبول های سفید خون وجود دارد. زمانی که تعداد این گلبول ها در خون افزایش یابد، لکوسیت استراز در آزمایش مثبت می شود. این حالت می تواند نشان دهنده وجود عفونت در کلیه یا مجاری دفع ادرار باشد. در تفسیر آزمایش ادرار وجود 3 تا 5 عدد لکوسیت طبیعی است.
9. خون
یکی دیگر از معیارهای مهم در خواندن برگه آزمایش ادرار وجود خون در آن است. در ادرار افراد عادی نباید خون وجود داشته باشد. البته برخی از شرایط فیزیولوژیک مانند ورزش شدید، عادت ماهانه، التهاب مثانه و … می توانند باعث وجود خون در ادرار شوند. وجود 3 گلبول قرمز در ادرار فرد طبیعی است.
بیشتر بخوانید: چرا خون در ادرار دیده می شود؟
10. نیتریت
بررسی نیتریت موجود در ادرار برای افرادی که مشکوک به بیماری های عفونی مجاری عفونی هستند، انجام می شود. اگر تفسیر آزمایش ادرار نیتریت ادرار شما را مثبت نشان داد، مشخص می شود که باکتری های موجود در ادرار نمی توانند نیترات را به نیتریت تبدیل کنند.
11. سلول های اپیتال
این سلول ها پوشش سلولی سطوح خارجی و داخلی بدن را تشکیل می دهد. در جواب آزمایش ادرار میزان 3 تا 4 عدد سلول اپیتال طبیعی در نظر گرفته می شود.
معرفی بهترین آزمایشگاه برای نمونه گیری ادرار
آزمایش ادرار یکی از رایج ترین آزمایش ها است که توسط پزشک تجویز می شود. تفسیر آزمایش ادرار وجود بیماری هایی مانند دیابت و عفونت های مجاری ادراری و همچنین عملکرد اندام هایی مانند کبد را نشان می دهد. رفتن به آزمایشگاه و منتظر ماندن برای انجام آزمایش برای افراد کارمند و پر مشغله کاری بسیار پر دردسر است. علاوه بر این باید ساعت ها در انتظار جواب آزمایش ادرار توسط پزشک یا مسئولین آزمایشگاه ماند.
آنی آزما با توجه به این نیاز، فرصتی را فراهم کرده است که بتوان تنها با چند کلیک ساده درخواست آزمایش خود را در سامانه ثبت کرد. تفسیر آزمایش ادرار یا جواب دیگر آزمایش ها نیز در کمترین زمان ممکن و از طریق پیامک اطلاع رسانی می شود.
بعد از ثبت درخواست، کادر آزمایشگاه مورد نظر برای نمونه گیری به منزل شما مراجعه می کنند و شما می توانید بدون پرداخت هزینه اضافی، آزمایش خود را انجام دهید. در صورت نیاز به هرگونه راهنمایی بیشتر، کارشناسان ما در بخش پشتیبانی پاسخگویی سوالات شما خواهند بود.