چرا در دوران پریودی سردرد می گیریم؟

چرا دچار سردرد پریودی می شویم و درمان آن

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

فیزیولوژی بدن خانم ها به گونه ای طراحی شده است که عادت ماهانه دارند. این اتفاق علیرغم سختی هایی که دارد ولی بسیار مفید خواهد بود چرا که خون بدن را تصفیه کرده و باعث می‌شود بعد از اتمام دوران پریودی احساس سبک تری داشته باشیم. اما برخی از خانم‌ها از عوارض دوران پریودی گلایه می کنند. برای مثال آن ها از سر درد دوران قاعدگی بسیار اذیت خواهند شد. این مشکل می‌تواند چند علت داشته باشد که شایع‌ترین آن کم خونی است. التبه همه خانم ها کم خونی ندارند ولی با این وجود باز هم در دوران قاعدگی سردردهای شدیدی را تجربه خواهند کرد. در این مقاله تمامی جوانب چنین مشکلی را بررسی خواهیم کرد تا شما بتوانید اطلاعات لازم را به دست آورده و در صورت نیاز به متخصص مراجعه نمایید

فیزیولوژی بدن خانم ها به گونه ای است که هرم اه قاعده می شوند. در این دوران، بانوان به شدت دچار ضعف بدنی، درد، بی حالی و حتی سردرد می شوند و همین موضوع منجر به محدود شدن آن ها خواهد شد. این شرایط برای خانم های شاغل، سخت تر است چون باید علی رغم نداشتن انرژی کافی، سر کار رفته و چند ساعت با ارباب رجوع و کرامندان سر و کار داشت هباشند. اما یکی از مشکلاتی که برخی از خانم ها در این دوره با ان مواجه هستند، سردرد است. شاید شما یکی از بانوان عزیزی باشید که دچار این حالت می شوید. آیا می دانید دلیل سردرد پریودی چیست؟

سردرد پریودی یکی از معضلات این دوران می باشد که در زنان جوان بسیار شایع می باشد. سردرد پریودی می تواند بسیار آزاردهنده باشد به طوری که گاهی برای برخی افراد این سردرد ها از خود پریود آزاردهنده تر می باشد. به میگرن هایی که فقط در زمان قاعدگی اتفاق می افتند میگرن قاعدگی می‌‌گویند. به عقیده بعضی از متخصصان، میگرن قاعدگی سردردی است كه از نظر زمانی 2 روز قبل از قاعدگی و 3 روز بعد از شروع آن رخ می‌دهد. البته ممكن است میگرن قبل از قاعدگی هم پیش بیاید.

دوران قاعدگی یک فرایند طبیعی است اما در برخی موارد می‌تواند اثرات منفی بر سلامت بگذارد. دوران قبل از قاعدگی با علائم و نشانه هایی همراه است که که به ان به اصطلاح PMS می گویند. اگر شما هم تا به حال دچار سردرد پریودی شده اید و دنبال علت و راه درمان آن هستید با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

چرا دچار سردرد پریودی می شویم و درمان آن

علل سردرد پریودی

سردرد پریودی ممکن است علت های مختلفی داشته باشد ولی به طور کلی به چند مورد اشاره می کنیم:

تغییرات هورمونی یکی از علل سردرد پریودی

علت سردرد پریودی در بیشتر موارد افزایش هورمون های پروژسترون و استروژن است که قبل از شروع پریودی، اتفاق می افتد. احساس افسردگی قبل و طی دوره قاعدگی بین خانم ها مسئله ی رایجی است. کارشناسان بر این باورند که این تغییرات عاطفی در نتیجه نوسانات سطح هورمون رخ می دهند. اکثر افراد در زمان قاعدگی تعدادی از علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) را تجربه می کنند از جمله دمدمی مزاجی شدن و سردرد.

برخی افراد دیگر، از علائم شدیدتری مانند افسردگی و عصبانیت رنج می برند. هورمون ها همچنین می توانند باعث ایجاد حالت تهوع در دوران قاعدگی شوند.علائم پیش از قاعدگی شدیدتر، می تواند وضعیت دیگری را نشان دهد که از آن با عنوان “اختلال دیسفوریک پیش قاعدگی” یا PMDD یاد می شود. هورمون‌ها وظیفه تنظیم کردن تعداد زیادی از عملکردهای بدن را بر عهده دارند.

استروژن یک نوع هورمون جنسی زنانه است که از طریق جریان خون به انتقال پیام به نقاط مختلف بدن می‌پردازد. در اواخر چرخه قاعدگی سطح استروژن افزایش پیدا می‌‌کند و این امر باعث آزاد سازی تخمک می‌شود. پروژسترون یک هورمون مهم دیگر است که افزایش سطح آن باعث می‌‌شود تخمک در درون رحم قرار بگیرد. پس از تخمک گذاری و آزاد شدن تخمک از تخمدان سطح هورمون‌ها کاهش پیدا می‌کند و استروژن و پروژسترون قبل از قاعدگی به پایین ترین سطح خود می‌رسند. کاهش سطح هورمون‌ها باعث می‌شود که زنان دچار سردرد شوند. ممکن است سایر اوقات نیز شما دچار سردردهای هورمونی شوید. برخی از زنان در دوره قبل از یائسگی یا دوران یائسگی به علت توقف در تولید هورمون‌ها بیشتر دچار سردرد می‌شوند.

سرتونین یکی از علل سردرد پریودی

سروتونین نیز نقشی کلیدی در ایجاد سردرد پریودی ایفا می کند. زمانی که سروتونین در مغز کم می شود، ممکن است رگ های خونی منقبض شده و در نتیجه موجب سردرد شود. توجه داشته باشید که سروتونین نوعی هورمون ضد افسردگی و یکی از انواع هورمون های شادی است. این ماده‌ی شیمیایی انتقال‌دهنده‌ی مهمی در مغز ماست که گستره‌ی وسیعی از ابعاد سلامت مانند خواب، خلق‌وخو، روابط زناشویی و… را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. روش‌هایی وجود دارد که به شما کمک می‌کنند میزان این ماده را در بدن خود افزایش بدهید. وقتی سروتونین به‌مقدار کافی در مغز ترشح بشود، شادتر خواهید بود و احساس بهتری را تجربه خواهید کرد.

چرا دچار سردرد پریودی می شویم و درمان آن

عصبانت و استرس یکی از علل سردرد پریودی

اگر شما نیز تا به حال یه ماه پر از اضطراب، خشم، عصبانیت را تجربه کرده باشد به احتمال بالا تجربه کرده اید که چرخه پریود ماه جاری با علائم شدیدتر و آزاردهنده تری همراه است. به طوری که با احتمال بالاتری دچار سردرد پریودی شده اید و سایر علائم پریودی مانند درد شکم بیشتر از ماه های دیگر بوده است. برای کنترل توصیه می شود بر استرس و خشم خود کنترل داشته باشید و با تمرین های خاص خود آن را به حداقل برسانید. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله چند راهکار جهت کاهش استرس مراجعه فرمایید)

عدم استراحت کافی یکی از علل سردرد پریودی

اگر در دوران پیش قاعدگی یا حین آن استراحت و خواب کافی نداشته باشید احتمال تجربه یک سردرد پریودی شدید بالاست. توجه داشته باشید که دوران قاعدگی نیازمند این است به اندازه کافی استراحت کنید.

کم خونی یکی از علل سردرد پریودی

کم خونی دوران قاعدگی باعث بروز علائم ناخوشایندی مانند سردرد پریودی می‌شود که بر کیفیت زندگی اثرات نامطلوبی می‌گذارد. به همین دلیل تشخیص به موقع و درمان آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

احتمال سردرد پریودی در چه کسانی بیشتر است؟

اگر چه احتمال بروز سردرد پریودی در همه زنان وجود دارد ولی احتمال آن در برخی افراد بیشتر از سایرین می باشد که در ادامه به این موارد اشاره می شود:
بین ۱۸ تا ۲۹ سال سن دارید.

● سردردهای هورمونی تان سایقه ی خانوادگی دارد.

● وارد دوره ی یائسگی شده اید.

علائم سردرد پریودی

در بسیاری از موارد در زنان سردرد پریودی قبل از دوران قاعدگی رخ می دهد. بنابرابن برای تعیین این که سردرد پریودی را تجربه می کنید یا نوع دیگر از سردرد با علت دیگر باید نشانه های این نوع سردرد را بشناسیم. در ادامه علائم که نشان از سردرد پریودی را دارند را اشاره می کنیم:

  • سردرد
  • تهوع
  • حساسیت به صدا
  • حساسیت به نور روشن
  • احساس خستگی شدید
  • درد مفاصل و عضلات بدن
  • یبوست یا اسهال
  • میل زیاد به خوردن یک ماده غذایی
  • تغییرات خلق و خو
  • دردهای مفصلی
  • آكنه
  • خستگی
  • افزایش اشتها
  • كاهش تمایلات جنسی
  • اختلال در حافظه
  • حملات اضطراب

چرا دچار سردرد پریودی می شویم و درمان آن

درمان سردرد پریودی

اگر شما نیز سردرد پریودی را تا به حال تجربه کرده اید به طور حتم دنبال درمان مناسب برای آن نیز هستید. درمان این نوع سردرد با توجه به علت آن ممکن است متفاوت باشد. در ادامه در مورد درمان ان صحبت می کنیم:

درمان دارویی

گاهی یک سردرد پریودی آن قدر شوید است که ما نیاز به درمان دارویی و مسکن داریم. مصرف پروفیلاکسیس به مدت کوتاه قبل از قاعدگی می‌تواند مفید باشد. برخی از داروهایی که مصرف آنها به طور موقت قبل از شروع قاعدگی تاثیرات زیادی دارد عبارتند از ناپروکسن سدیم یا سایر داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب که باید دو بار در روز مصرف شوند، فروواتریپتان که باید از روز اول دو مرتبه مصرف شود و پس از آن دز آن کمتر شود، ناراتریپتان که ۲ بار در روز مصرف می‌شود و سوماتریپتان که باید دو بار در روز مصرف شود، متیل ارگونویس دو بار در روز مصرف می‌شود، DHE که روزی ۲ بار یا به صورت تزریقی یا اسپری مصرف خواهد شد منیزیم نیز باید روزی دو بار مصرف شود.

تریپتان‌ها، ارگوتامین وDHE را می‌توان قبل از شروع پریود مصرف کرد بدون آنکه نگران وابسته شدن به آنها باشید. در صورتی که داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب را حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از شروع پریود مصرف کنید می‌توانند در کاهش ریسک بروز سردردهای قاعدگی نقش مفید داشته باشند.

مصرف فلوکستین نیز در مواردی که سردردهای قاعدگی به اختلالات خلق و خو قبل از پریود ارتباط داشته باشند می‌تواند در فاصله بین تخمک گذاری و قاعدگی در جلوگیری از سردرد مفید باشد.

درمان کم خونی

درمان کم خونی به عنوان یک علت مهم سردرد پریودی می تواند گزینه خوبی برای پیشگیری از ان باشد.

اولین گام در درمان کم خونی، افزایش دریافت آهن از طریق رژیم غذایی است. دو نوع آهن به نام هم و غیرهم وجود دارد. آهن هم محتوی هموگلوبین است و تنها در منابع حیوانی یافت می‌شود. میزان جذب آهن هم از غیرهم بیشتر است. یکی از منابع خوب آهن هم، جگر است. همه‌ی انواع گوشت‌ها مانند جوجه، بوقلمون، غذاهای دریایی و صدف منابع غنی آهن محسوب می‌شوند.

مصرف ویتامین و مکمل ها

گاهی مصرف مکمل ها در جلوگیری از رخ دادن سردرد های پیش از قاعدگی ممکن است کمک کننده باشد. ویتامین های B2 , کوآنزیم کیوتن و منیزیم از موادی هستند که کمبود آن ها با بروز سردرد می تواند همراه باشد. بنابراین مصرف منظم آن ها بسیار مهم و موثر می باشد. همچنین تحقیقات نشان داده اند که با توجه به اين كه يکي از علتهاي بروز ميگرن قاعدگي افزايش ساخت و ترشح پروستاگلندين ها در حول و حوش زمان قاعدگي است، و ويتامين E به دليل خاصيت آنتي اکسيدان خود قادر به جلوگيري از ترشح پروستاگلندين ها مي شود و با توجه به بي خطر بودن ويتامين E در دوزهاي توصيه شده استفاده از آن به عنوان پيشگيري از بروز ميگرن قاعدگي مورد بررسي قرار گرفت.

دریافت ماساژ

تحقیقات ثابت کرده اند که دریافت ماساژ با افزایش ترشح سروتونین همراه است. همانطور که در بالا اشاره شد سروتونین نقش به سزایی در سردرد دارد. همچنین ماساژ درمانی می‌‌تواند باعث افزایش شل شدن عضلات و کاهش گرفتگی ناحیه شانه، کمر و گردن شود همچنین می‌تواند از شدت و دفعات حملات سردرد میگرنی و سردردهای تنشی بکاهد.

استراحت کافی داشته باشید

گاهی علت سردرد های ما بسیار ساده است و به سادگی قابل حل! همان طور که در بالا اشاره شد شاید علت سردرد شما کمبود خواب و استراحت کافی باشد. بنابراین با داشتن استراحت و خواب کافی م ی توان از سردرد خلاص شد. همچنین توصیه می شود محل خواب خود را جای با آرامش ، تاریک و ساکت انتخاب کنید. این گونه محل در کیفیت خواب شما نیز موثر است.

از مصرف فست فود ها مانند پیتزا، ساندویج و همچنین چیپس، شکلات، پنیر در دوران قبل پریودی پرهیز کنید

تحقیقات بسیاری نشان داده است که مصرف این مواد باعث تشدید علائم پریودی مانند سردرد، درد کمر ، درد در ناحیه شکم و غیره می شود. محرك های غذایی لزوما در تمامی بیماران ایجاد سردرد میگرنی نمی کنند بلكه ممكن است برای هر بیمار ماده غذایی خاصی محرك حمله میگرن شود بنابراین در مورد فهرست محرك‌ های غذایی متخصص خود باشید و به صورت تجربی این خوراكی‌ها را شناسایی كنید. طبیعتا با حذف این مواد غذایی از ابتلا به سردرد جلوگیری خواهید كرد.

چرا دچار سردرد پریودی می شویم و درمان آن

مواظب تعادل قند خون خود باشید

افت قند خون ممکن است در سردرد پریودی موثر باشد. برای پیشگیری از آن هر روز سه وعده غذایی و یك میان‌وعده در آخر شب بخورید یا شش وعده غذایی كوچك در طول روز بخورید و از گرسنگی پرهیز كنید. برای مصرف غذا زمان خاصی را مشخص كنید. خوردن وعده غذایی را به تاخیر نیندازید یا آن را حذف نكنید. اما توجه داشته باشید که خوردن مواد غذایی شیرین با شكم خالی بپرهیزید و آن ها را به هیچ عنوان جایگزین وعده غذایی نكنید!

ورزش های سبک

توجه داشته باشید ورزش های سبک به طور منظم در متعادل نگه داشتن قند خون شما به مرور می تواند کمک کننده باشد. همچنین یوگا و مدیتیشن و تنفس عمیق باعث شل شدن عضلات و کاهش درد می شوند.

طب سوزنی

در این روش سوزن های بسیار نازک وارد بدن شده و باعث آزاد شدن آندوروفین ها می شوند، این مواد باعث کاهش گرفتگی در عضلات می‌شود. در این نوع طب اعتقاد بر این است که از بین بردن عدم تعادل و دفع انرژی باقی مانده در بدن به تسکین درد کمک می کند. شواهد زیادی برای استفاده از این روش برای سردرد قبل قاعدگی وجود ندارد؛ با این حال برخی افراد به این شیوه ی تسکین اعتقاد دارند

سیگار را ترک کنید

سیگار کشیدن نیز در این نوع سردرد ها و انواع دیگر دخیل است. بنابراین باید سیگار را ترک کنید.

سرما درمانی

استفاده از کمپرس سرد در ناحیه پیشانی به مدت 10 دقیقه می تواند به کاهش التهاب و احساس درد مبهم کمک کند.

چرا دچار سردرد پریودی می شویم و درمان آن

از اضطراب و تنش ها اجتناب کنید

شاید در مقابل این جمله که ” از اضطراب و تنش ها اجتناب کنید” پاسختان این باشد که در زندگی پر دردسر این روز ها انجام این کار عملا غیر ممکن است ولی باید بگوییم برای کاهش استرس و اضطراب و همچنین کنترل خشم راهکار هایی وجود دارد که با انجام و تکرار آن ها می توان به مرور تا حد زیادی از آن ها پیشگیری کرد اگر چه به صفر رساندن این موارد شاید کار بسیار دشواری باشد!

اگر شما دنبال انجام آزمایش خون و دیگر تست ها مثل آزمایش کرونا در منزل بی دردسر، سریع، آسان هستید ، انجام نمونه گیری در منزل می باشد. آنی آزما با توجه به نیازی که از گذشته تا به امروز بوده است شکل گرفته است. با انجام پذیرش غیر حضوری و در صفحه اصلی انی آزما شما می توانید انجام مراحل نمونه گیری خود را در منزل یا محل کار خود را طی کنید. و در اخر جوابدهی این نوع آزمایش نیز انلاین می باشد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.