ثبت آزمایش
اسهال یکی از عارضههای گوارشی که باعث میشود مدفوع شل شده و تعداد دفعات اجابت مزاج افزایش پیدا کند. اما در این میان برخی از افراد دچار اسهال چرب میشوند. منظور از اسهال چرب این است که مدفوع شل، حالت روغن شکل به خود گرفته و به همین دلیل بوی بدی را نیز با خود به همراه خواهد داشت. وقتی چربی مدفوع افزایش پیدا کند و به دنبال آن مدفوع شل شود، اسهال چرب اتفاق خواهد افتاد. ما در این مطلب در مورد دلایل اسهال چرب و همچنین علائم این عارضه با یکدیگر صحبت خواهیم کرد.
چرا دچار اسهال چرب می شویم؟
اجازه دهید در ابتدا درمورد دلایل ابتلا به اسهال چرب صحبت کنیم. این عارضه متأسفانه لطمههای بدی به انسان وارد میکند چون وقتی کنترلی بر روی خروج مدفوع وجود نداشته باشد و تعداد دفعات آن افزایش پیدا کند اولین اتفاق رخ داده، کاهش آب بدن خواهد بود. بنابراین با آگاهی از دلایل ابتلا به اسهال چرب، ما میتوانیم نسبت به سلامت خود توجه بیشتری داشته و از ابتلا به عارضههای خطرناک جلوگیری کنیم:
– وجود بیماریهای رودهای همانند عفونتهای باکتریایی انگلی و ویروسی سندروم روده کوتاه مشکل در هضم و جذب غذا ابتلا به بیماریهای التهابی روده و بیماری سلیاک از جمله عواملی هستند که در ابتلا به اسهال چرب نقش دارند.
– همچنین برخی از افراد که برای کاهش وزن به سراغ جراحی چاقی میروند نیز قطعاً به تعداد دفعات زیادی اسهال چرب را تجربه خواهند کرد.
– از دیگر عوامل مؤثر بر ابتلا به اسهال چرب، بحث دلایل صفراوی است. در صورتی که مجرای صفراوی تنگ شده باشد و یا اینکه فرد به سرطان مجرای صفراوی و سنگ صفرا مبتلا باشد، یکی از اتفاقاتی که به دنبال آن برای عروق رخ میدهد اسهال چرب خواهد بود.
– از دیگر دلایل ابتلا به اسهال چرب میتوان به التهاب و همچنین سرطان پانکراس اختلالات ژنتیکی در عملکرد پانکراس و همچنین ناهنجاری تولید آنزیم لیپاز در پانکراس اشاره کرد که این ناهنجاری به صورت ژنتیکی و از بدو تولد همراه با فرد خواهد بود.
مهمترین علائم و نشانه های اسهال چرب
اسهال انواع مختلفی دارد. گاهی اوقات اسهال همانند یک مایع آبکی با سرعت از بدن خارج میشود. گاهی اوقات خون را نیز در مدفوع مشاهده میکنیم. اما نوع دیگری از اسهال، حالت روغنی. شکل آن است کسانی که دچار اسهال چرب شده باشند علائم زیر را مشاهده خواهند کرد:
– وجود بوی بسیار بد در مدفوع
– خونی شدن مدفوع
– درد ناحیه شکم
– گرفتگی شکم و دل پیچه
– نفخ شکم
– گاز معده
– حالت تهوع بدون استفراغ
– مدفوع کمرنگ شل و روغنی
به جز علائم و نشانههای شایع اسهال چرب که بیان شد ممکن است فرد مبتلا به این نوع اسهال دچار علائم عوارض دیگری نیز شود که مربوط به قسمتهای دیگر خواهد بود. برای مثال تیره شدن ادرار و عفونتهای مکرر کاهش وزن ناگهانی سفید شدن چشم زردی پوست و همچنین سرفه کردن از دیگر نشانههای اسهال چرب به حساب میآیند. همانگونه که از علائم و نشانههای این بیماری مشخص است، اسهال چرب به عنوان یک بیماری بسیار مهم شناخته شده که حیات و زندگی فرد را با یک تهدید جدی مواجه میکند. در صورتی که شما این علائم را در خود مشاهده کردید باید سریعاً به متخصص مراجعه کنید.
مهمترین نشانههایی که بیان میکنند اسهال چرب شرایط شما را به حالت اورژانسی نزدیک کرده است عبارتند از:
– تغییر شدید وزن
– کاهش سطح هوشیاری
– درد در ناحیه قفسه سینه
– عدم تولید ادرار در بزرگسالان
– مشکلات تنفسی
– درد شدید شکم
– سفت شدن شکم
– حواسپرتی و نداشتن تمرکز
– دردهای ناگهانی در ناحیه شکم
مهمترین عوارض ناشی از اسهال چرب
شاید کسی که دچار اسهال چرب شده باشد این تصور را در ذهن خود دارد که این عارضه گوارشی نیز همانند یک اسهال معمولی بعد از چند روز برطرف شده و به شرایط عادی زندگی برمیگردد. اما با توجه به دلایل ابتلا به این عارضه باید بدانید که اگر موضوع به متخصص اطلاع داده نشده و اندامهای گوارشی همانند رود و صفرا مورد بررسی قرار نگیرد شاید باز هم اسهال در دفعات دیگر تکرار شده و از طرف دیگر دچار مشکلات گوارشی حاد شوید. مهمترین عوارض احتمالی اسهال چرب عبارتند از:
– ابتلا به کم خونی
– عفونتهای مزمن
– گسترش سرطان در ناحیه گوارشی
– کاهش میل به غذا و در نتیجه کاهش ناگهانی وزن
– انسداد روده و همچنین پارگی دیواره روده
– عدم رشد کافی کودکان
– استفراغ
– در نهایت، لزوم انجام جراحی برای برداشتن عفونتهای شدید در ناحیه گوارش
آیا رژیم غذایی بر ابتلا به اسهال چرب تأثیر دارد
قبل از اینکه به این سؤال پاسخ دهیم اجازه دهید بیشتر در مورد دلیل ابتلا صحبت کنیم. وقتی که در ناحیه روده دچار مشکلاتی همانند سوء جذب شویم درنتیجه روند جذب چربی موجود در داخل غذا با مشکل مواجه شده و به همین دلیل زمانی که مدفوع از بدن خارج میشود حالت روغن شکل به خود خواهد گرفت. بنابراین افرادی که دچار مشکلاتی در زمینه جذب روده هستند باید نسبت به رژیم غذایی خود توجه بیشتری داشته باشند.
به طور کلی طبق تحقیقات پزشکی هر نوع رژیم غذایی که باعث شود دفع چربی در دیواره روده بیشتر شود احتمال ابتلا را افزایش میدهد. بنابراین اگر شما دچار اختلالات گوارشی به خصوص در ناحیه روده هستید از مصرف غذاهای پرچرب و به خصوص فست.فودها خودداری کنید این مسأله در دوره درمان اهمیت بیشتری دارد.
پزشک برای شما یک رژیم غذایی تجویز میکند که باید در طول دوره درمان و حتی در دوره نقاهت بعد از آن، این رژیم غذایی را پیش ببرید تا وضعیت جذب روده به حالت تعادل بازگشته و میزان دفع چربی کمتر شود. در این میان حتی برخی از نوشیدنیها نیز بر روی ابتلا به اسهال چرب تأثیر میگذارند. برای مثال نوشیدنیهای کافئین نیز باید با احتیاط مصرف شوند چون کافئین به عنوان یک محرک قوی برای عضلات روده شناخته شده و به همین دلیل عملکرد روده را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
شما عزیزان می توانید برای انجام انواع آزمایش در منزل مانند آزمایش کرونا در منزل به سایت آزمایشگاهی آنی آزما مراجعه کنید.