ثبت آزمایش
متخصصین علم پزشکی همواره تاکید می کنند که انسان باید از جسم و روح خود مراقبت کند چرا که پیشگیری، به مراتب بهتر از درمان است. یکی از شایع ترین مشکلاتی که در سال های اخیر بنا به دلایلی در بین انسان ها بیشتر شده است، ابتلا به بیماری های گوارشی است و در این بین، یکی از عوامل موثر، باکتری هلیکوباکتر پیلوری است. این باکتری تنها موجود زنده ای است که می تواند در محیط اسیدی معده زندگی کرده و با قدرت، به رشد و تکثیر خود ادامه دهد. وجود این موجود منجر به بروز عارضه هایی همانند زخم معده، سرطان معده، گاستریت مزمن، بیماری های کبدی، کم خونی، کمبود آهن و حتی آسیب به سیستم قلبی عروقی خواهد شد. در صورتی که متخصص به وجود این باکتری در معده شما شک داشته باشد، انجام آزمایش ubt را تجویز خواهد کرد.
آزمایشUBT یک روش تشخیصی سریع برای تشخیص هلیکو باکتر می باشد. هلیکوباکتر پیلوری نوعی باکتری است که دستگاه گوارش را آلوده می کند. این هلیکوباکتر پیلوری تنها موجود زنده ای است که می تواند در شرایط اسیدی بسیار قوی معده زنده بماند و به رشد خود ادامه دهد. هلیکوباکتر پیلوری می تواند طیف وسیعی از مشکلات، از گاستریت مزمن، بیماری زخم معده، کم خونی ناشی از کمبود آهن و سرطان معده تا بیماری های کبد، سیستم قلبی وعروقی، پوست و بسیاری از سیستم های دیگر بدن را ایجاد کند.
گاهی ممکن است فردی کل عمر خود را این باکتری را با خود همراه داشته باشد و حتی از وجود آن نیز خبر نداشته باشد. با توجه به آمار CDC، حدود ۶۶ درصد مردم دنیا با هلیکوباکتر پیلوری یا بطور مختصر اچ. پیلوری آلوده شدهاند. در کشورهای در حال توسعه، این تعداد حتی بیشتر است، حدود ۸۰ درصد بزرگسالان و ۱۰ درصد کودکان مستعد داشتن عفونت اچ. پیلوری هستند.
اگر شما این عفونت را دارید، احتمالا هیچ نشانهای از ابتلا به هلیکوباکتر ندارید اما حضور این باکتری در بدن شما میتواند خطر ابتلا به سرطان گوارشی را تا ۶ برابر بالاتر ببرد. بنابراین تشخیص باکتری هلیکوباکتر پیلوری به روش آزمایشUBT و با آزمایشات دیگر بسیار حیاتی می باشد.
آزمایشUBT چیست؟
آزمایشUBT یک آزمایش غیر تهاجمی، سریع و بسیار دقیق (با دقت و حساسیت 95 درصد) برای تشخیص حضور عفونت هلیکوباکتر پیلوری فعال است. تست تنفسی اوره بهترین روش برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری جهت تشخیص افتراقی بیماری زخم معده و گاستریت مزمن فعال است. همچنین این تست جهت نظارت بر نتایج درمانی و تأیید درمان نیز به کار می رود.
تعریف پزشکی آزمایشUBT
آزمایشUBT یک تست سریع، غیر تهاجمی و بی نهایت دقیق (با حساسیت و ویژگی ۹۵ درصد) است. تست تنفسی اوره روشی برای تشخیص وجود یک باکتری به نام هلیکو باکترپیلوری (اچ پیلوری) است که باعث ایجاد التهاب، اولسر (زخم) و آتروفی معده می شود. همچنین می توان از این تست برای تشخیص اینکه آیا اچ پیلوری با درمان به وسیله آنتی بیوتیک از بین رفته است یا خیر استفاده کرد.
آزمایشUBT برای تشخیص باکتری هلیکوباکتر پایلوری از یک واکنش شیمیایی استفاده میشود. تست حاوی یک ماده شیمیایی به نام اوره است که به یک اتم کربن متصل است. باکتری اوره را تجزیه میکند و بنابراین کربن را آزاد میکند که در بازدم وجود دارد. سپس تنفس برای بررسی کربن مورد آزمایش قرار میگیرد. دو نوع تست تنفس هلیکوباکتر پایلوری وجود دارد: یکی از اتم کربن 14C و دیگری از یک اتم کربن 13C استفاده میکند.
توجه داشته باشید آزمایشUBT یا تست تنفس اورهC13 رادیواکتیو نبوده و به هیچ وجه مضر نیست. این تست می تواند در کودکان و زنان باردار مورد استفاده قرار گیرد، اما گرانتر است و در همه جا در دسترس نیست.
مراحل انجام آزمایشUBT به چه صورت می باشد؟
نمونه مورد نظر در آزمایشUBT هوای بازدم می باشد بنابراین برای انجام این تست نیاز به آزمایش خون نیست.ا ولین مرحله آزمایشUBT این است که در یک بالون یا ظرف مخصوص تنفس می کنید. سپس، به شما یک نوشیدنی یا یک کپسول که حاوی اوره متصل به یک اتم کربن است، داده می شود. همچنین ممکن است یک نوشیدنی حاوی اسید سیتریک (مانند آب پرتقال) به شما داده شود.
کارشناس آزمایشگاه نمونه های بیشتری از تنفس شما را در زمان های مختلف میگیرد. نمونه ها برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال میشوند. بنابراین بیمار یک عدد کپسول اوره کربن 14 را به همراه 50 میلیلیتر آب میل میکند، 10-15 دقیقه صبر میکنیم، سپس کارت تنفسی را از پوشش پلاستیکی خارج نموده و پولکهای لبه ورودی کارت را با دست فشار دهید تا دهانه ورودی باز شود و بیمار بازدم خود را داخل کارت تخلیه کند (حدود 5-10 دقیقه). روی کارت یک لکه با رنگ نارنجی وجود دارد که در صورت تخلیه صحیح بازدم رنگ آن زرد خواهد شد. و در آخر روی کارت نمونه گیری شده مشخصات بیمار و زمان نمونه گیری را یاداشت کرده، داخل پاکت کاغذی قرار داده و برای آزمایشگاه ارسال فرمایید.
پایداری کارت نمونه گیری شده، داخل پاکت کاغذی حداکثر یک هفته است.
شرایط انجام آزمایشUBT چیست؟
بیمار برای انجام این آزمایش میبایست موارد زیر را رعایت نماید:
1- حداقل 6 ساعت ناشتا باشید.
2- به مدت چهار هفته هیچ آنتی بیوتیکی مصرف نکرده باشید.
3- حداقل یک هفته از داروهای بلوک کنندۀ گیرندۀ H2 (فاموتیدین، سایمتدین، نیزاتیدین، رانیتیدین و…) و مهار کنندۀ پمپ پروتون (امپرازول، آسپیرین، پنتاپرازول و…) استفاده نکرده باشید.
4. از 48 ساعت قبل سيگار و قلیان نکشيد.
5. قبل از تست آدامس نجوید و از دهانشویه استفاده نکنید.
6. قبل از آزمایش مسواک بزنید و مسواک شخصي خود را همراه داشته باشید.
7. از خوردن غذاهای حاوی فیبر بالا یا مکمل های فیبر دار ۲۴ ساعت قبل از تست خودداری کنید.
همچنین توجه داشته باشید بسیاری از داروها مخصوصا بعضی از داروها و آنتی بیوتیک های کم کننده اسید معده می توانند در نتیجه تست تداخل ایجاد کنند. اگر اخیرا هر یک از این داروها را مصرف کرده باشید، تست قادر به شناسایی عفونت هلیکو باکترپیلوری نخواهد بود. با این حال لطفا قبل از متوقف کردن هرگونه دارویی، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
آیا ناشتا بودن برای آزمایش UBT الزامی است؟
همان طور که در بالا اشاره شد ناشتا بودن یکی از شرایطی است که برای انجام آزمایشUBT در بسیاری از آزمایشگاه ها اشاره می شود . به طوری که در بسیاری از پروتکل ها توصیه می شود که بیماران به مدت حداقل ۴ ساعت قبل از تست چیزی نخورند تا از هرگونه تداخل غذایی جلوگیری شود. با این حال برخی مطالعات اخیر به این سوال پرداخته اند که آیا نخوردن غذا توسط بیماران قبل از تست الزامی است یا خیر. دکتر پری و همکارانش و دکتر مویدی و همکاران در یافته اند که از نظر آماری تفاوت خاصی بین مواقعی که بیماران قبل ازUBT ناشتا هستند و مواقعی که بیماران ناشتا نیستند وجود ندارد.
بنابراین ناشتا بودن قبل ازUBT را پیشنهاد نمی کنند. بر عکس دکتر اپل و همکاران و همچنین دکتر ساوارینو و همکارانش اظهار کردند که خوردن غذا باعث کاهش قابل توجه نتایج منفی کاذب می شود در مقایسه با شرایطی که بیماران ناشتا هستند که در این موارد نتایج منفی کاذب افزایش می یابد. آن ها توصیه می کنند که ناشتا بودن قبل از تست باید الزامی باشد. این یافته های ضد و نقیض احتمالا نتیجه مواد غذایی متفاوتی است که در آزمایش ها و مطالعات مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. اما در حال حاضر هیچ گونه دستورالعمل خاصی در این زمینه وجود ندارد.
مدت زمان لازم برای انجام آزمایش UBT چیست؟
مدت زمان انجام آزمایشUBT ۱ ساعت می باشد.
علت درخواست آزمایشUBT چیست؟
اگر شما در حال حاضر دچار زخم معده یا زخم دوازدهه می باشید. اگر شما در گذشته دچار زخم معده یا زخم دوازدهه بوده اید و تا به حال هرگز برای هلیکوباکتر پیلوری مورد آزمون قرار نگرفتید. پس از درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری ، تا مطمئن شوید که باکتری های بیشتر وجود ندارد. همه این موارد دلایل درخواست تست UBT می باشد.
مقادیر نرمال آزمایشUBT و تفسیر نتایج آزمایش:
مقادیر نرمال آزمایشUBT گزارش منفی یا Negetive می باشد. در صورت مثبت شدن مقادیر به صورت زیر گزارش می شود:
d< 25 | منفی (Negative) | Heliprobe 0 | |
25 < d < 50 | حدواسط (Borderline) | Heliprobe 1 | |
d > 50 | مثبت (Postive) | Heliprobe 2 |
به این صورت که آزمایشUBT یا تست تنفس اوره هلیکوباکتر پیلوری (H.Pilori) می تواند سطوح بسیار پایین باکتری هلیکوباکتر پیلوری را با ارزیابی از تمام مخاط معده شناسایی کرد. در غیاب باکتری H.Pilori گروه کربونیل اوره به دی اکسید کربن (CO2) تبدیل نمی شود. باکتری H.Pilori دارای آنزیم اوره آز بوده و در محیط معده اوره را به CO2 تبدیل میکند. با سنجش میزان CO2 تنفسی پی به وجود این باکتری در معده می بریم. اگر علائم بالینی ( شامل تهوع، استفراغ، آروغ یا گاز، نفخ شکم و کم اشتهایی) مؤید عفونت H.Pilori باشد، نتایج منفی احتمال حضورH.Pilori را رد نمی کند. در این موارد تست باید با نمونه جدید یا روشی دیگر تکرار گردد.
چند نکته مهم در ارتباط با آزمایش UBT:
1. آزمایش UBT برای افراد بدون علامت مناسب نیست.
2. انجام تست U.B.T برای هلیکوباکتر پیلوری تنها در درمان برنامه ریزی شده توصیه می شود.
3. بیمار باید به مدت حداقل 1 ساعت قبل از اجرای آزمون نفس ناشتا باشد.
4. انجام تست U.B.T برای افراد کمتر از 18 سال بکار نمی رود. همچنین از انجام تست برای زنان باردار، بیماران قلبی و آلرژیک اجتناب گردد.
5. ارتباط معنی داری بین تعداد ارگانیسم های هلیکوباکتر پیلوری در معده و نتایج تست تنفسی به اثبات نرسیده است.
مزایای استفاده از آزمایش UBT چیست؟
علاوه بر آزمایشUBT آزمایش هایی بر اساس سرولوژی و الایزا انجام می پذیرد ولی آزمايش سرولوژی نمی تواند ميان يک عفونت فعال که باعث بيماري مي شود و يک عفونت نهفته که علائمي ايجاد نمی کند، تفاوتی قائل شود. همچنين اين آزمايش نمی تواند بگويد که آيا درمان باعث معالجه بيماری و ريشه کني باکتری شده است يا نه، چرا که پادتن هاي ضد باکتری مدت ها پس از نابودی آن در خون باقي می مانند.
با توجه به حساسيت پايين و محدوديت های تست های سرولوژيك برای ارزيابي عفونت فعال، بهترين روش تست اوره تنفسی می باشد. اين تست که براساس فعاليت آنزيم اوره آز (C-14-urea) مي باشد، يک شيوه سريع، ايمن و دقيق براي شناسايي هليکوباکتر پيلوري است و از آنجايی که تنها باکتري هاي فعال را شناسای مي کند، علاوه بر تشخيص در بررسي ميزان تاثير درمان نيز قابل استفاده می باشد. همچنين اين تست براي جمعيت های مختلف شامل کودکان، زنان باردار و شيرده، افراد مسن و بيماراني که نمي توانند آندوسکوپی را تحمل کنند استفاده مي شود.
در چه صورتی آزمایش UBT را انجام دهیم؟
آلودگی میکروبی مخاط معده با هلیکوباکترپیلوری، یکی از علل شایع زخم معده است. درمان صحیح این عفونت باعث رفع علائم بیماری در فرد مبتلا می شود. بهترین تست برای ارزیابی اثر درمان و ریشه کن شدن این عفونت، آزمایش تنفسی UBT می باشد که معمولاً حدود 2 هفته پس از یک دوره درمانی تحت نظر پزشک، انجام می گیرد. در ادامه به مواردی که ممکن است درخواست آزمایشUBT شود را اشاره می کنیم:
آنمی
خونریزی دستگاه گوارش
ادینوفاژی
استفراغ مکرر، سلبقه خانوادگی ،سرطان GI ،دیس پپسیدر افراد زیر 40 سال بیماران با ITP و فقر آهن بدون توجیه،تمام بیماران کاندید دریافت طولانی مدت (هفته ها،ماه های و یا سال ها)NSAID یاآسپرین با دوز پایین، در صورت وجود زخم عارضه دار یا بدون عارضه برخورد با دوز پایین آسپرین 80mg مثل سایر NSAIDs می باشد و برای تمام افرادی که آسپرین پروفیلاکسی و یا درمانی تجویز می شود باید H-pylori تست و درمان شود.
عوارض آزمایش UBT
تست تنفسی اوره UBT هیچ گونه تاثیرات جانبی، خطر یا عوارضی ندارد. لازم نیست که مصرف داروهایی مثل داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPIها) را قبل از شروع تست توسط پزشک متوقف کنید.
علائم ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری:
در صورتی که زخم معده دارید، درد شدید یا خفیفی را در شکم خود احساس میکنید. این دردها موقتی هستند، اما وقتی معده شما خالی است، مثلاً بین وعدههای غذایی یا در نیمه شب، این درد اغلب بیشتر حس میشود. این درد میتواند بین چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. پس از غذا خوردن، نوشیدن شیر یا مصرف آنتی اسید درد تا حدودی تسکین پیدا میکند. علائم دیگر زخم معده ناشی از میکروب معده شامل موارد زیر میشود:
• نفخ
• آروغ
• فقدان احساس گرسنگی
• تهوع
• استفراغ
• کاهش وزن بدون دلیل مشخص
زخمها باعث خونریزی معده یا روده میشود که برای سلامتی شما خطرناک است. در صورت داشتن یکی از علائم زیر، سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
• مدفوع خونی، تیره یا قرمز رنگ
• احساس خستگی بدون دلیل خاصی
• رنگ پریدگی پوست
• استفراغی که دارای خونی است و شبیه قهوه آسیاب شده می باشد.
اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش UBT می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد لذا بهترین انتخاب برای انجام آزمایش های شما بخصوص تست کرونا بدون حضور در آزمایشگاه و با صرفه جویی در وقت و هزینه ها می باشد.
ممنونم خیلی چیزهای در این مورد نمیدونیستم فهمیدم