ثبت آزمایش
در صورتی که یکی از اعضای بدن دچار مشکل گردد، تأثیر آن را بر روی تمامی قسمتها شاهد خواهید بود. در واقع هر گونه اختلال در عملکرد اندامهای داخلی واقعاً آسیب جدی را به سلامتی انسان وارد میکند به گونهای که حتی ممکن است شما برای مدتی درگیر بیماریهای حاد باشید. سنگهای صفراوی از جمله بیماریهایی هستند که برخی از افراد دچار آن میشوند. ما در این مقاله تصمیم گرفتهایم در مورد عوامل مؤثر بر تشکیل سنگ کیسه صفرا صحبت کنیم چون همانگونه که میدانید همیشه =پیشگیری بهتر از درمان بوده و اگر ما از خود مراقبت کنیم تا دچار بیماری نشویم قطعاً بهتر از آن است که امراضی در بدن ورود کرده و اکنون به فکر درمان باشیم.
دلایل تشکیل سنگ های صفراوی
کیسه صفرا دقیقاً در زیر کبد و سمت راست شکم قرار گرفته است. وظیفه این کیسه انتقال صفرای ساخته شده از کبد به دستگاه گوارش است که به هضم بهتر مواد غذایی کمک میکند. بنابراین در صورتی که کیسه صفرای شما دچار مشکل شود قطعاً در هضم غذا نیز اختلالاتی رخ میدهد. اما متأسفانه بعضی از افراد دچار سنگ های صفراوی میگردند و این موضوع باعث میشود عملکرد کیسه صفرا دچار مشکل گردد. از جمله مهمترین عوامل مؤثر بر تشکیل سنگ های کیسه صفرا عبارتند از:
– چاقی و تجمع چربی در بدن
– ژنتیک
– نداشتن رژیم غذایی مناسب
– بارداری
طبق تحقیقات انجام شده احتمال ابتلا به سنگ های صفراوی در زنان و همچنین در افراد بالای ۴۰ سال بیشتر است. از سوی دیگر پزشکان معتقد هستند کسانی که پوست سفید دارند بیش از دیگران در معرض ابتلا به سنگ کیسه صفرا قرار داشته و بنابراین این سه گروه باید نسبت به سلامت خود بیشتر توجه داشته باشند.
علائم ابتلا به سنگ های صفراوی
اما اکنون این سؤال مطرح میشود که ما چگونه میتوانیم متوجه شویم به بیماری سنگ کیسه صفرا مبتلا شدهای؟ این عارضه علائمی دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
– یکی از شایعترین علائم سنگ های صفراوی حالت تهوع و درد شکم دقیقاً بعد از خوردن غذاهای چرب است.
– زمانی که به متخصص مراجعه میکنید وقتی شکم شما را در سمت راست لمس میکند، درد شدیدی احساس میکنید. با توجه به اینکه کیسه صفرا دقیقاً در سمت راست شکم قرار گرفته است، این احتمال دارد کیسه صفرا داخل آن تشکیل شده باشد.
– از دیگر نشانه های سنگهای صفراوی، درد شکم سمت شانه راست است که برای چند دقیقه ادامه پیدا میکند.
نحوه تشخیص ابتلا به سنگ های کیسه صفرا
در صورتی که علائم ذکر شده را در سمت راست شکم مشاهده کردید و بعد از خوردن غذای چرب دچار حالت تهوع میشوید، باید حتماً به متخصص مراجعه کنید. پزشک در ابتدا از شما میخواهد سونوگرافی کبد و کیسه صفرا را انجام دهید تا بتوانند از طریق بررسی وضعیت شما، تشخیص دقیقتری برای شما داشته باشد.
نحوه درمان سنگ کیسه صفرا
در صورتی که دچار سنگ های صفراوی شده باشید قطعاً باید جراحی برای شما انجام گیرد چون تنها در این صورت است که میتوان سنگها را از بدن تخلیه نمود.روشهای جراحی جهت خارج کردن سنگ های کیسه صفرا به دو دسته تقسیم میشوند:
– در روش اول که تحت عنوان لاپاراسکوپی شناخته شده است، سه سوراخ بسیار کوچک به اندازه یک سانتیمتر بر روی شکم دقیقاً در محل قرارگیری کیسه صفرا اعمال شده و دوربین و ابزارهایی که برای خروج سنگ مورد نیاز هستند از طریق همین سوراخها و برشهای کوچک وارد شکم میشوند. قطعاً این روش بهتر است چون برش ایجاد شده در ناحیه شکم بسیار کاهش یافته و لذا خطر تشکیل اسکار و عفونت در محل جراحی بسیار پایین میآید. از طرف دیگر دوره نقاهت شما کاهش پیدا خواهد کرد. البته که برای این روش ما باید به سراغ یک جراح ماهر برویم چون کنترل وضعیت داخلی بدن از طریق دوربین و خارج کردن سنگها از سوراخهای کوچک، واقعاً نیاز به مهارت دارد.
– اما روش دیگر برای خارج کردن سنگ کیسه صفرا، جراحی باز است که این روش برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی ریوی و کسانی که اضافه وزن زیاد دارند اصلاً توصیه نمیشود چون شدت برش در داخل بدن افزایش یافته و نیاز به بیهوشی عمومی خواهد بود.
راهکارهایی برای پیشگیری از تشکیل سنگ کیسه صفرا
همانگونه که گفتیم با توجه به اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، ما در پایان این مطلب چند راهکار را به شما پیشنهاد میدهیم که اگر آنها را رعایت کنید از تشکیل سنگ های صفراوی در بدن در امان خواهید ماند:
– بهترین و مؤثرترین روش این است که شما در طول روز میزان مصرف میوه به خصوص میوههایی که فیبرهای زیادی دارند را افزایش دهید چون این قبیل میوهها باعث کاهش کلسترول در بدن شده و از تشکیل سنگ های صفراوی جلوگیری میکنند.
– در وعدههای غذایی خود نیز مصرف سبزیجات تازه و آبدار مانند هویج، چغندر و اسفناج تربچه و… را نیز قرار دهیم.
– با توجه به اینکه مصرف غذاهای چرب همانند سمی برای بدن بوده و در کنار عوارضی که دارد باعث آسیب جدی به کیسه صفرا میشوند، بنابراین میزان غذاهای چرب را در رژیم غذایی خود کاهش دهید و حتیالامکان از روغن زیتون استفاده نمایید. به طور کلی ما در پخت و پز غذا باید از چربیهای غیراشباع استفاده کنیم و در بین این قبیل روغنها، روغن زیتون بسیار مناسبتر است.
دیگر راهکارها
– پیشنهاد میکنیم برای مصرف نان از غلات سبوسدار استفاده نمایید.
– کسانی که در طول روز آب کمی مینوشند به احتمال بیشتری دچار سنگ های صفراوی خواهند شد. بنابراین میزان مصرف آب در بدن خود را افزایش دهید تا سموم از بدن خارج شده و در نتیجه تمام اندامها به خصوص کیسه صفرا سالم بمانند.
– اگر شما عادت دارید غذاهای تند مصرف کنید بهتر است از این به بعد این عادت را کنار بگذارید چون غذاهای چرب باعث التهاب کیسه صفرا خواهند شد.
– مصرف نوشیدنیهای گازدار به خصوص نوشابه ممنوع است.
– حتماً برنامه ورزشی منظم داشته باشید. ورزش برای سلامتی تمامی اندامها، افزایش جریان خون در داخل بدن و کاهش کلسترول بسیار مفید است. بنابراین در طول هفته چند ساعت پیادهروی و ورزشهای دیگر انجام دهید. حتی اگر بتوانید صبحها قبل از رفتن به کار ورزش کنید بهترین کار ممکن خواهد بود.
آزمایش سریع کرونا در منزل و محل کار
با شیوع شدیدتر کرونا یاز به قرنطینه و ماندن در خانه هر روز بیشتر احساس می شود. اما گاهی اوقات با وجود ضرورت قرنطینه به نظر می رسد افراد برای رفع نیاز های اساسی نیاز به خارج شدن از خانه و قرنطینه دارند برای مثال برای انجام آزمایش ها. اما با کمی تدبیر می توان به آسان ترین روش آزمایش کرونا در منزل و محل کار را انجام داد بدون آن که هیچ نیازی به مراجعه حضوری به آزمایشگاه و مراکز درمانی باشد.