چه زمانی باید آزمایش اوریک اسید انجام دهیم

آزمایش اوریک اسید

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

نقرس یکی از بیماری هایی است که به دلیل زیاد بودن اوریک اسید در خون رخ می دهد. پورین ها ترکیبات نیتروژن داری هستند که وقتی تجزیه می شوند، منجر به تولید اوریک اسید خواهند شد لذا از طریق آزمایش اوریک اسید می توان سطح این ماده را اندازه گرفت و تشخیص داد مقدار پورین در خون بالا است. اوریک اسید از طریق ادرار دفع می شود اگر نتیجه آزمایش نشان دهد که این ماده در خون زیاد شده است، مشکلاتی همانند التهاب مفاصل بروز می کند که مشکل نقرس عود خواهد کرد. به همین دلیل است که اگر کسی درد و التهاب در مفصل داشته باشد، متخصص در اولین قدم از او می خواهد اوریک اسید را انجام دهد. در ادامه اگر این مشکل درمان نشود، سنگ کلیه و نارسایی در این اندام بروز می کند.

آزمایش اوریک اسید برای تشخیص مقادیر بالای اسید اوریک در خون ، که می تواند نشانه ای از بیماری نقرس باشد، یا میزان اسید اوریک در هنگام انجام شیمی درمانی یا پرتودرمانی را کنترل کند. از این آزمایش برای تشخیص میزان بالای اسید اوریک در ادرار به منظور تشخیص علت سنگ کلیه و نظارت بر روند درمان افراد مبتلا به نقرس که در معرض خطر ابتلا به چنین سنگ هایی هستند، استفاده می شود.

هنگامی که شما درد مفاصل دارید یا علائم دیگری وجود دارد که پزشک مراقبت های بهداشتی شما مشکوک به وجود نقرس در شما است، از آزمایش اوریک اسید برای بررسی این احتمالات می تواند استفاده کند. هنگامی که شما برای معالجه شیمی درمانی یا پرتودرمانی خاصی انجام داده اید یا می خواهید انجام دهید و یا هنگامی که سنگ کلیه مکرر دارید، از آزمایش اوریک اسید برای بررسی وضعیت بدنی شما استفاده می گردد. وقتی نقرس دارید یا در غیر این صورت خطر تشکیل سنگ کلیه وجود دارد نیز از این تست استفاده می شود.

نمونه مورد نیاز برای انجام این آزمایش یک نمونه خون از ورید در بازو یا نمونه ادرار 24 ساعته می باشد.آمادگی خاصی برای انجام این آزمایش مورد نیاز نمی باشد. با این حال ، در برخی از منابع مرجع گفته شده است که بهتر است فرد برای انجام این آزمایش ناشتا باشد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد ناشتایی و شرایطی که باید رعایت فرمایید می توانید به مقاله ناشتایی چیست و چه تست هایی به ناشتا بودن نیاز دارند مراجعه فرمایید.) هرگونه دستورالعمل اضافی در مورد این تست توسط آزمایشگاه یا پزشک معالج به شما داده خواهد شد.

آزمایش اوریک اسید

در آزمایش اوریک اسید چه چیزی بررسی می شود؟

اوریک اسید با تجزیه پورین ها تولید می شود. پورین ها ترکیبات نیتروژن داری هستند که در سلول های بدن از جمله DNA ما یافت می شوند. آزمایش اوریک اسید میزان این ماده در خون یا ادرار را اندازه گیری می کند. با افزایش سن و پیر شدن سلول ها و از بین رفتن آن ها، تجزیه می شوند و پورین ها را در خون آزاد می کنند. به میزان کمتری ، پورین ها ممکن است از هضم برخی غذاها مانند جگر ، گوشت، ماهی، لوبیا خشک و نخود فرنگی و نوشیدنی های الکلی خاص ، در درجه اول آبجو نیز ایجاد شده باشد. بیشتر اوریک اسید توسط کلیه ها از بدن خارج می شود و به وسیله ادرار از بدن خارج می شود، و باقی مانده در مدفوع از بین می رود.

اگر اسید اوریک بیش از حد تولید شود یا مقدار کافی از بین نرود ، می تواند در بدن تجمع یابد و باعث افزایش سطح خونی (هیپروریسمی) شود. وجود اسید اوریک اضافی می تواند باعث نقرس شود ، شرایطی که به دلیل تشکیل کریستال های اسید اوریک در مایع مفصلی (سینوویال) با التهاب مفاصل مشخص می شود. اسید اوریک اضافی همچنین می تواند در بافت هایی مانند کلیه ذخیره شود و منجر به سنگ کلیه یا نارسایی کلیه شود.

ایجاد اسید اوریک بیش از حد در بدن می تواند به دلیل تولید زیاد ، از بین بردن کافی یا ترکیبی از هر دو نباشد. افزایش اسید اوریک در هنگام افزایش مرگ سلولی ممکن است رخ دهد ، همانطور که در بعضی از درمان های سرطان یا به ندرت به عنوان تمایل ارثی برای تولید اسید اوریک بیش از حد مشاهده می شود. کاهش اسید اوریک اغلب نتیجه اختلال در عملکرد کلیه به دلیل بیماری کلیوی است.

نحوه جمع آوری نمونه برای انجام آزمایش اوریک اسید

با قرار دادن سوزن در رگ موجود در بازوی شما، نمونه خون بدست می آید. برای آزمایش اوریک اسید ادرار ممکن است یک نمونه ادرار 24 ساعته جمع آوری شود.

آیا برای اطمینان از کیفیت نمونه آمادگی خاصی قبل از انجام آزمایش لازم است؟

هیچ گونه آمادگی خاصی برای آزمایش اوریک اسید لازم نیست. با این وجود برخی از منابع ناشتا بودن برای 4 یا بیشتر را قبل از انجام آزمایش لازم می دانند. تمام دستورالعمل های ارائه شده را دنبال کنید و حتما قبل از انجام این آزمایش با پزشک مراقبت های بهداشتی خود در مورد هرگونه دارویی که مصرف می کنید ، صحبت کنید.

آزمایش اوریک اسید

از آزمایش اوریک اسید چگونه استفاده می شود؟

از آزمایش اوریک اسید خون برای تشخیص مقادیر بالای این ترکیب در خون به منظور کمک به تشخیص نقرس استفاده می شود. این آزمایش همچنین برای نظارت بر میزان اسید اوریک در افرادی که تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی سرطان قرار دارند ، استفاده می شود. مرگ سریع سلول در اثر چنین درمانی می تواند منجر به افزایش سطح اسید اوریک خون شود. آزمایش اوریک اسید ادرار برای کمک به تشخیص علت سنگ مکرر کلیه و نظارت بر مبتلایان به نقرس برای تشکیل سنگ استفاده می شود.

آزمایش اسید اوریک خون هنگامی انجام می شود که یک پزشک معالج بهداشت و درمان مشکوک شود که فرد دارای اسید اوریک بالایی است. برخی از افراد با سطح بالای اسید اوریک بیماری به نام نقرس دارند که نوعی تورم در مفاصل است. افراد مبتلا به نقرس ، اغلب در ناحیه انگشتان پا ، و در سایر مفاصل نیز از درد مفاصل رنج می برند. این آزمایش همچنین هنگامی انجام می شود كه بیماران سرطانی كه تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی قرار می گیرند ، اطمینان حاصل كنند كه میزان اسید اوریك به طور خطرناكی بالا نمی رود.

آزمایش اوریک اسید ادرار ممکن است زمانی انجام شود که شخصی از سنگ کلیه مکرر رنج ببرد یا نقرس داشته باشد و برای شکل گیری این سنگ ها نیاز به نظارت دارد. بیماری نقرس یک نوع آرتریت است. این عارضه می‌ تواند به صورت یک حمله ناگهانی درد و سوزش، سفتی و تورم در مفصل (معمولاً در انگشت شست پا) بروز کند. این حملات می‌ تواند بار ها و بار ها رخ دهد، مگر تا زمانی که نقرس درمان گردد. با گذشت زمان، این حملات می ‌توانند به مفاصل، تاندون ‌ها و بافت ‌های دیگر آسیب برسانند. بیماری نقرس در مردان شایع ‌تر است.

داشتن اضافه ‌وزن، نوشیدن بیش از حد الکل، یا خوردن بیش از حد گوشت و ماهی که حاوی مقدار زیادی از مواد شیمیایی موسوم به پورین باشد، احتمال ابتلا به نقرس را افزایش خواهد داد. همچنین برخی از دارو ها، مانند قرص‌ های ادرار ‌آور (دیورتیک ‌ها) می ‌توانند منجر به نقرس شوند. بیماری نقرس سه مرحله دارد، که بسیاری از افراد هرگز مرحله سوم را تجربه نمی‌ کنند.

در مرحله اول، سطح بالایی از اسید اوریک در خون بیمار وجود دارد، اما بدون علامت است. سطح اسید اوریک ممکن است ثابت باقی بماند و بیمار ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشد. اما برخی افراد ممکن است قبل از بروز اولین حمله نقرس، دچار سنگ کلیه شوند.

در مرحله دوم، بلور های اسید‌ اوریک به ‌تدریج (معمولاً در انگشت شست پا) تشکیل می‌ ‌شوند. در این مرحله، حملات نقرس شروع می‌ شود. بعد از یک حمله، مفصل آسیب دیده، نرمال و طبیعی به‌ نظر می‌ رسد. زمان بین این حملات ممکن است به‌ تدریج کوتاه ‌تر شود. اما حملات بعدی نقرس ممکن است شدید تر و طولانی ‌تر باشد و مفاصل دیگر را نیز درگیر کند.

درمرحله سوم، علایم ممکن است از بین نرود. حملات نقرس ممکن است بیش از یک مفصل را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین ندول ‌های ریزی موسوم به توفی ممکن است در زیر پوست تشکیل شود.

علت‌ها و عوامل بیماری نقرس

– بیماری نقرس ناشی از وجود مقادیر زیادی از اسید اوریک در خون ( هیپراوریسمی ) است. علت دقیق هیپراوریسمی ناشناخته است، اگر چه به‌نظر می‌رسد که عوامل ارثی ( ژن‌ها ) در بروز این بیماری نقش دارند.

– اسید اوریک ممکن است به شکل کریستال درآمده و در مفاصل تجمع یابد. این امر باعث بروز درد و علائم دیگر می‌شود.

– نقرس می‌تواند بدون علت خاصی، به صورت ناگهانی بروز کند، یا اینکه می‌تواند ناشی از عوامل زیر باشد:

  • شرایط خاص مرتبط با وزن بدن و رژیم غذایی، مانند اضافه وزن، یک رژیم غذایی غنی از گوشت و غذاهای دریایی ( غذاهای سرشار از پورین ) و نوشیدن بیش از حد الکل.
  • داروهایی که ممکن است غلظت اسید اوریک را افزایش ‌دهد، مانند استفاده منظم از آسپرین یا نیاسین یا استفاده از داروهایی که میزان نمک و آب را در بدن کاهش می‌دهد. (دیورتیک‌ها).
  • بیماری‌های عمده یا عوارض خاص پزشکی مانند کاهش وزن سریع و یا فشار خون بالا.
  • عمل جراحي.
  • داشتن یک بیماری نادر مادرزادی که باعث سطح اسید اوریک بالا در خون می‌شود. افراد مبتلا به سندروم “کلی- سیگمیلر” یا سندروم “لش- نیهان”، دچار کمبود نسبی یا کامل آنزیمی هستند که به کنترل سطح اسید اوریک کمک می‌کند.

آزمایش اوریک اسید

نتایج آزمایش اوریک اسید چه چیزی را نشان می دهد؟

نتایج آزمایش اوریک اسید در آزمایش خون و  آزمایش ادرار:

آزمایش خون

مقادیر بالاتر از حد نرمال اسید اوریک در خون ، هیپروریسمی نامیده می شود و با تولید بیش از حد اسید اوریک در بدن یا عدم توانایی کلیه ها در حذف کافی اسید اوریک از بدن ایجاد می شود. تحقیقات بیشتر برای تعیین علت تولید بیش از حد یا کاهش حذف اسید اوریک مورد نیاز است.

چندین خطای ژنتیکی ذاتی وجود دارد که در تجزیه پورین ها تأثیر می گذارد. افراد سرطانی که از محل اصلی خود (متاستاتیک) ، مولتیپل میلوما ، لوسمی و شیمی درمانی سرطان گسترش یافته است می تواند باعث افزایش تولید اسید اوریک شود. بیماری مزمن کلیوی ، اسیدوز ، سموم حاملگی و الکلیسم می تواند باعث کاهش اسید اوریک شود.

افزایش غلظت اسید اوریک می تواند باعث بوجود آمدن کریستال ها در مفاصل شود که می تواند منجر به التهاب مفصل و درد مشخصه نقرس شود. اسید اوریک همچنین می تواند کریستال یا سنگ کلیه تشکیل دهد که می تواند به کلیه ها آسیب برساند.

کالج روماتولوژی دانشکده آمریکایی دستورالعمل هایی را برای مدیریت نقرس در سال 2012 منتشر کرد که نشان می دهد سطح اورات (اسید اوریک) سرم هدفمند برای افراد مبتلا به این بیماری باید کمتر از 6 میلی گرم در دسی لیتر باشد.

مقادیر پایین اسید اوریک در خون بسیار کمتر از مقادیر زیاد دیده می شود و بندرت علت نگرانی در نظر گرفته می شود. اگرچه مقادیر کم می تواند با برخی از انواع بیماری های کبدی یا کلیوی همراه باشد ، اما سندرم فانکونی، قرار گرفتن در معرض ترکیبات سمی و به ندرت در نتیجه نقص متابولیک ارثی (به عنوان مثال ، بیماری ویلسون) ، این شرایط به طور معمول توسط سایر آزمایش ها و علائم مشخص می شوند و نه با یک نتیجه اسید اوریک کم جدا شده.

آزمایش اوریک اسید

آزمایش ادرار

میزان بالای اسید اوریک در آزمایش اوریک اسید ادرار با نقرس ، مولتیپل میولما، سرطان متاستاتیک ، لوسمی و رژیم غذایی پر پورین مشاهده می شود. به کسانی که در معرض سنگ کلیه هستند و میزان اسید اوریک زیادی در ادرار دارند ، ممکن است برای جلوگیری از تشکیل سنگ ، داروی لازم داده شود.

مقادیر کم اسید اوریک در ادرار ممکن است با بیماری های کلیوی ، مصرف مزمن الکل و مسمومیت با سرب دیده شود.

بسیاری از داروها می توانند سطح آزمایش اوریک اسید را افزایش یا کاهش دهند. به ویژه ، داروهای مدر مانند داروهای تیازید می توانند باعث بالا رفتن سطح اسید اوریک شوند. آسپرین و سایر سالیسیلات ها تأثیرات متفاوتی بر اسید اوریک دارند. در سطوح پایین آسپیرین (همانطور که ممکن است در افرادی که گاهی اوقات آسپیرین مصرف می کنند) رخ دهد ، آسپیرین می تواند اسید اوریک خون را افزایش دهد. از طرف دیگر ، در دوزهای زیاد (همانطور که ممکن است برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده شود) ، آسپرین در واقع غلظت اسید اوریک را کاهش می دهد.

برای افرادی که سنگ کلیه اسید اوریک یا نقرس دارند ، از غذاهایی که میزان پورین زیادی دارند ، باید از جمله غذاهای ارگانی (مانند کبد و کلیه) ، ساردین و آنچواکها خودداری شود. همچنین باید از مصرف الکل نیز جلوگیری شود زیرا باعث کند شدن روند دفع اسید اوریک از بدن می شود. روزه گرفتن ، کاهش سریع وزن ، استرس و ورزش شدید همه باعث افزایش سطح اسید اوریک می شود.

اگرچه آزمایش اوریک اسید به طور قطعی نمی تواند نقرس را تشخیص دهد ، اما آزمایش ادرار مونو سدیم در مایع سینوویال (مایع مفصل) می تواند.

برخی از افراد ممکن است سطح بالای اسید اوریک را در خون داشته باشند بدون اینکه علائم یا نشانه هایی در آن دخیل باشند (هیپروریسمی بدون علامت). با این وجود غربالگری عمومی برای تشخیص این بیماری توصیه نمی شود و همچنین درمان مناسب تلقی نمی شود.

آزمایش اوریک اسید

سطح اسید اوریک من زیاد است، اما من نقرس ندارم. این موضوع به چه معنی می تواند باشد؟

همه کسانی که اسید اوریک بالایی دارند ، نقرس ندارند. مقادیر بالای اسید اوریک در خون همیشه منجر به علائم نمی شود. این وضعیت ، به نام هایپریوریسمی بدون علامت ، بسیار شایع است. به طور کلی تصور می شود که این بیماری نیازی به پیگیری و معالجه ندارد مگر اینکه فرد مبتلا در معرض خطر عوارض زیادی باشد. افراد دارای اعضای خانواده که دچار نقرس ، سنگ کلیه یا بیماری کلیوی به دلیل هایپریوریسمی هستند ، ممکن است با وجود عدم تجربه علائم بیماری ، تحت درمان قرار گیرند.

اگر شما نیز تمایل دارید آزمایش اوریک اسید را در منزل خود و بدون مراجعه حضوری و در معرض آلودگی قرار گرفتن انجام دهید، می توانید به سایت آنی آزما مراجعه کرده و پس از پر کردن فرم پذیرش، نسبت به انجام آزمایش در منزل با رعایت کلیه پروتکل های بهداشتی اقدام خواهد شد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

یک دیدگاه در چه زمانی باید آزمایش اوریک اسید انجام دهیم

  1. سارا می‌گوید:

    سلام ممنون از توضیحاتی که نوشتین. من اسید اوریک ادرارم صفره ولی اسید اوریک خونم نرماله بقیه آیتمها هم نرمال هستم . علت چی میتونه باشه؟ و آیا ممکنه مشکلی ایجاد کنه برام؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.