ثبت آزمایش
آزمایش انسولین از جمله تست های مهم در افراد دیابتیک می باشد. انسولین، هورمونی است که توسط سلول های بتا جزایر لانگرهانس پانکراس تولید می شود. نقش آن تنظیم متابولیسم کربوهیدرات ها با همکاری کبد، بافت چربی و سایر سلول های هدف است. انسولین مسئول حفظ پایدار میزان گلوکز خون در محدوده معین است. میزان ترشح انسولین عمدتا توسط میزان گلوکز خون تنظیم می شود، اگرچه توسط برخی هورمون ها، سیستم عصبی اتونوموس و وضعیت تغذیه نیز تحت تاثیر قرار گرفته می گیرد.
انجام آزمایش انسولین خون برای تشخیص وجود تومور جزایر لانگرهانس پانکراس ارزشمند است. از این تست همچنین برای ارزیابی علت افت قند خون ناشتا و افتراق نئوپلاسم ها استفاده می شود. اندازه گیری انسولین معمولا همراه با سایر آزمایش های مرتبط مانند GTT و FBS انجام می شود. در ادامه این ما قصد داریم در مورد این آزمایش و سوالاتی در مورد آن بپرداریم:
آزمایش انسولین چیست؟
آزمایش انسولین در واقع میزان انسولین موجود در خون شما را اندازه گیری می کند. آزمایش خون انسولین که به آن تست انسولین ناشتا نیز گفته می شود ، آزمایشی است که برای اندازه گیری میزان انسولین در بدن استفاده می شود. همچنین برای نظارت بر درمان سطح غیر طبیعی انسولین و همچنین برای کنترل مقاومت به انسولین استفاده می شود. انسولین هورمونی است که به انتقال قند خون ، معروف به گلوکز ، از جریان خون به سلول ها کمک می کند. گلوکز از غذاهایی که می خورید و می نوشید ، ناشی می شود. پزشکان اغلب از آزمایش گلوکز ناشتای پلاسما (FPG) یا آزمایش A1C برای تشخیص پیش دیابت استفاده می کنند. ولی به ندرت ، پزشکان از تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) استفاده می کنند ، که گران تر است و به راحتی انجام نمی شود. آزمایش A1C نشان دهنده متوسط قند خون شما در 3 ماه گذشته است.
علت درخواست آزمایش انسولین چیست؟
آزمایش انسولین که به آن آزمایش ناشتا انسولین نیز گفته می شود برای کمک به ارزیابی تولید انسولین توسط سلولهای بتا در پانکراس کاربرد دارد. از این آزمایش برای کمک به تشخیص وجود تومور تولید کننده انسولین در سلول های جزایر پانکراس (انسولینوم) استفاده می شود. از تست انسولین برای تعیین علت قند خون پایین (هیپوگلیسمی) در افراد استفاده می شود و برای شناسایی مقاومت به انسولین یا کمک به تعیین اینکه چه زمانی فرد مبتلا به دیابت نوع 2 نیاز به مصرف انسولین برای مکمل داروهای خوراکی دارد، می تواند کاربرد داشته باشد.
این تصور برای اغلب مردم وجود دارد که آزمایش انسولین تنها برای تعیین وضعیت قند خون و در افراد دیابتی انجام می شود اما جالب است بدانید که این تست با اهداف مختلف انجام می شود. زمانی که متخصص علائمی در شما مشاهده کند که حتما یک سر آن به قند خون ربط دارد، انجام تست انسولین را برای شما ضروری می داند. براساس داده های به دست آمده از این تست، می توان اطلاعات زیادی به دست آورد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آزمایش انسولین با چه اهدافی انجام می گیرد؟ مراجعه فرمایید). به طور کلی تست انسولین برای موارد زیر درخواست می شود:
- برای کمک به ارزیابی تولید انسولین توسط سلول های بتا در پانکراس
- برای کمک به تشخیص وجود تومور مولد انسولین در سلولهای جزایر پانکراس (انسولینوما)
- برای کمک به تعیین علت پایین بودن گلوکز خون (افت قند خون)
- برای کمک به شناسایی مقاومت به انسولین یا تعیین اینکه چه زمانی ممکن است دیابتی نوع 2 نیاز به شروع مصرف انسولین برای مکمل داروهای خوراکی داشته باشد.
چه زمانی باید آزمایش انسولین را انجام دهید؟
وقتی فرد علائم زیر را نشان می دهد ، آزمایش انسولین معمولاً توسط پزشک توصیه می شود:
- تعریق
- تپش قلب
- سرگیجه
- ضعف برای کنترل تولید انسولین در دیابت اگر پزشک به مقاومت به انسولین مشکوک باشد.
مقاومت به انسولین در آزمایش انسولین به چه معناست؟
شاید تا به حال در کنار آزمایش انسولین، اصطلاح مقاومت به انسولین را شنیده باشید و برایتان معنی آن سوال پیش آمده باشد، در پاسخ به این سوال شما می توان گفت که مقاومت به انسولین شرایطی است که سلول ها به طور طبیعی به انسولین پاسخ نمی دهند و برای حفظ سطح گلوکز سالم در بدن به مقدار بیش از حد انسولین نیاز دارند ، وظیفه ای که قبلاً به مقدار کمتر انسولین نیاز داشت. در طول مقاومت به انسولین ، گلوکز اضافی حتی با وجود انسولین منجر به افزایش سطح قند خون توسط سلول به درستی جذب نمی شود. مقاومت به انسولین یکی از عوامل اصلی در بروز بیماری قبل از دیابت ، دیابت نوع 2 و دیابت حاملگی است.
نمونه مورد نیاز برای انجام آزمایش انسولین چیست؟
برای انجام آزمایش انسولین یک نمونه خون که از ورید در بازوی شما گرفته شده است، لازم می باشد. به طور معمول ، قبل از جمع آوری نمونه خون از شما خواسته می شود 8 ساعت ناشتایی را رعایت فرمایید؛ بنابراین برای انجام تست انسولین به نمونه خون نیاز وجود دارد که معمولاً از وریدهای داخل آرنج گرفته می شود. سپس نمونه خون برای آزمایش ارسال می شود و جوابدهی نتایج این تست معمولا تنها ۲۴ ساعت طول می کشد.
تفسیر آزمایش انسولین
در مورد تفسیر آزمایش انسولین می توان گفت که در طول ناشتا یی طولانی مدت، زمانی که سطح قند خون بیمار به <40 mg/dl کاهش می یابد، سطح انسولین بالا به همراه سطوح افزایش یافته proinsulin و -cپپتید نشان دهنده انسولینوما می باشد. سطح انسولین به طور کلی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 کاهش می یابد. در مراحل اولیه دیابت نوع 2، انسولین نرمال یا افزایش یافته است. در اواخر مرحله دیابت نوع 2، انسولین کاهش می یابد. در افراد سالم، سطح انسولین به موازات قند خون تغییر می کند. اختلالات هیپوگلیسمیک دوره طفولیت و کودکی در بیمارانی که کتوز یا اسیدوز ندارند و معمولاً ناشی از هیپرانسولینمی است مجموعاً PHHI نامیده میشوند که دارای سه نمای آزمایشگاهی هستند: گلوکز سرم کمتر از 54 mg/dl ، انسولین سرم بیشتر از 10 µIu/ml و افزایش-c پیپد و پروانسولین سرم.
رنج نرمال :
بالغین: 2.6 – 24.9 µIu/ml ( 8 تا 12 ساعت ناشتایی)
نوزادان: 3 – 20 µIu/ml
شرایط انجام آزمایش انسولین چیست؟
برای انجام آزمایش انسولین توصیه می شود حداقل 8 ساعت قبل از انجام آزمایش قند خون ، ناشتا باشید. ناشتا بودن به این معنی است که شما قبل از انجام نمونه برداری برای انجام آزمایش به مدت معینی چیزی نخورید و چیزی ننوشید به جز آب.(شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ناشتا بودن وشرایطی که باید رعایت نمایید می توانید به مقاله ناشتا بودن چیست و چه تست هایی نیاز به ناشتایی دارند، مراجعه فرمایید).
این آزمایش همچنین هنگامی که مبتلا به دیابت هستید، برای کنترل مقادیر قند خون شما در ساعات معینی از روز مثل قبل از صبحانه، بعد از صبحانه و همچنین ساعت 4 یا 5 بعد از ظهر مورد درخواست قرار می گیرد. آزمایش گلوکز ادرار معمولاً به عنوان بخشی از آزمایش ادرار درخواست می گردد. (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش ادرار و تست هایی که در آن مورد بررسی قرار می گیرد می توانید به مقاله آزمایش ادرار چیست و چه کاربرد هایی دارد مراجعه نمایید.) همچنین توجه داشته باشید گاهی اوقات ممکن است پزشک، آزمايش در چندین زمان را درخواست كند، مانند وقتی کهتست تحمل گلوکز انجام می شود.
در چه مواردی آزمایش انسولین پایین تر از رنج نرمال است؟
- تومور جزایر لانگرهانس پانکراس
- دیابت نوع 2 درمان نشده
- آکرومگالی
- سندروم کوشینگ
- چاقی (شایع ترین علت)
- هایپرپلازی سلول های جزایر لانگرهانس پانکراس
- در چه مواردی آزمایش انسولین بالا تر از رنج نرمال است؟
- دیابت نوع 1
- کم کاری هیپوفیز
بالا بودن جواب آزمایش انسولین نشانگر چه عوارض در فرد می باشد؟
داشتن مقادیر بالا در جواب آزمایش انسولین ، که به آن هیپرینسولینمی نیز می گویند ، با چاقی ، بیماری قلبی و سرطان ارتباط دارد. سطح بالای انسولین خون همچنین باعث می شود سلول های شما در برابر اثرات هورمون مقاوم شوند. هنگامی که به انسولین مقاوم می شوید ، لوزالمعده شما حتی انسولین بیشتری تولید می کند. علائم زیر ممکن است نشان دهد که سطح انسولین بالایی در خون دارید:
- گرسنگی مکرر و شدید
- اشتیاق بیش از حد به قند
- افزایش وزن ، به ویژه در اطراف کمر و به شکل سیب
- خستگی
- عدم انگیزه یا تمرکز
- اضطراب
نتایج آزمایش انسولین چه چیزی را نشان می دهد؟
سطح انسولین باید در کنار سایر آزمایشات مرتبط مثل قند خون و آزمایش c پپتید ارزیابی شود.
نتایج می تواند به شرح زیر باشد:
- بیماری میزان انسولین میزان قند خون ناشتا
- سالم و بدون بیماری نرمال نرمال
- مقاومت به انسولین
- بالا نرمال و یا تا حدودی بالا
انسولین کافی توسط سلول های بتا تولید نشده (همان طور که به طور مثال در دیابت و پانکراتیت مشاهده می شود) پایین بالا هیپوگلیسمی ناشی از وجود انسولین بیش از حد (ممکن است در انسولینوما ، سندرم کوشینگ ، تجویز بیش از حد انسولین اگزوژن و غیره دیده شود) نرمال یا بالا پایین
چه چیزی باعث مقاومت به انسولین می شود؟
عوامل زیادی در مقاومت به انسولین و غیر نرمال بودن جواب آزمایش انسولین نقش دارند.اعتقاد بر این است که یکی از آن ها افزایش سطح چربی در خون می باشد. مطالعات متعدد نشان می دهد که مقادیر بالای اسیدهای چرب آزاد در خون شما باعث می شود سلول ها به درستی به انسولین پاسخ ندهند. علت اصلی افزایش اسیدهای چرب آزاد ، خوردن بیش از حد کالری و حمل چربی اضافی بدن است. در حقیقت ، پرخوری ، افزایش وزن و چاقی به شدت با مقاومت به انسولین در ارتباط هستند. چربی احشایی ، چربی شکمی خطرناک که در اطراف اندام های شما جمع می شود ، ممکن است بسیاری از اسیدهای چرب آزاد را در خون و همچنین هورمون های التهابی که مقاومت انسولین را تحریک می کنند ، در خون آزاد کند. اگرچه این وضعیت در بین افراد دارای اضافه وزن بیشتر دیده می شود ، افراد با وزن کم یا طبیعی نیز مستعد هستند. سایر علل احتمالی مقاومت به انسولین عبارتند از:
مصرف زیاد فروکتوز (از قند اضافه شده ، نه میوه) که با مقاومت به انسولین در موش و انسان ارتباط دارد.
افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن شما ممکن است منجر به این وضعیت شود.
فعالیت بدنی حساسیت به انسولین را افزایش می دهد ، در حالی که عدم تحرک باعث مقاومت به انسولین می شود.
شواهد نشان می دهد که اختلال در محیط باکتریایی در روده شما می تواند باعث التهاب شود که مقاومت به انسولین و سایر مشکلات متابولیکی را تشدید می کند.
علاوه بر این ، عوامل مختلف ژنتیکی و اجتماعی ممکن است بر این مسئله موثر باشند به طوری که مردم سیاه ، اسپانیایی و آسیایی در معرض خطر ویژه ای هستند.
انجام آزمایش انسولین در منزل (بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه)
اگر علائم مشکلاتی را در خود حس کردید و یا پزشکتان آزمایش انسولین را برای تان تجویز کرده اسک می توانید بدون نیاز به خارج شدن از خانه، می توانید آزمایش را در منزل انجام دهید. انجام آزمایش در محل کار یکی از مزیت های این روش می باشد. افراد بسیاری به علت دغدغه های شغلی خود قادر به انجام تست های تشخیصی و چکاپ های سالانه نیستند ولی با این روش می توان بدون نیاز به تعطیلی و اتلاف وقت برای انجام آزمایش ، تست های خود را در محل کار انجام داد. انجام نمونه گیری در محل کار تنها چند دقیقه وقت شما را نمی گیرد ولی با این کار می توانید از وجود احتمالی برخی بیماری ها و یا کمبود آگاه شوید و پیشرفت آن ها پیشگیری کنید.
جوابدهی نمونه گیری در منزل برخلاف سایر جوابدهی ها به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه ها می باشد. در این روش جواب تست خود را می توانید در کمترین زمان و بدون نیاز به انتظار برای جوابدهی در آزمایشگاه باشید. همچنین پس از جوابدهی آنلاین می توانید آن را به پزشک خود ارسال کنید و تشخیص و درمان خود را دریافت کنید. بنابراین تمام مراحل انجام آزمایش آنی آزما از پذیرش، نمونه گیری، جوابدهی به صورت غیر حضوری و آنلاین امکان پذیر می باشد.