PCT در آزمایش خون چیست و بالا بودن آن به چه معناست؟

PCT در آزمایش خون چیست

آزمایش PCT زمانی انجام می شود که هدف اصلی بررسی عفونت های موجود در بدن باشد و با این هدف برای بسیاری از بیماران تجویز می شود. اگر سطح آزمایش PCT بالا باشد، نشان دهند بیماری های عفونی مانند عفونت باکتریایی در بدن انسان است.

از عوامل مبتلا بودن به عفونت های باکتریایی می توان به بالا بودن ضربان قلب، عرق زیاد، افت فشار خون و… اشاره کرد. اگر فرد این علائم را داشته باشد باید به پزشک مراجعه کند و با تجویز یک آزمایش به راحتی می توان به وجود بیماری های عفونی پی برد. اگر قصد دارید بیشتر با این نوع آزمایش آشنا شوید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

PCT در آزمایش خون چیست؟

در ابتدای این مطلب تا حدودی با آزمایش PCT آشنا شدیم، در این قسمت می خواهیم بدانیم PCT در آزمایش خون چیست و بیشتر با آن آشنا شویم. این نوع آزمایش توسط پزشک برای بیماران بسیاری تجویز می شود. در خون پروکلسی تونین وجود دارد و آزمایش PCT مقدار آن را اندازه گیری می کند؛ البته مقدار پروکلسی تونین در خون همیشه پایین است اما نیاز به اندازه گیری دارد که به وسیله آزمایش انجام می شود.

اگر عفونت باکتریایی در بدن انسان وجود داشته باشد، PCT در آزمایش خون بالا خواهد رفت. ممکن است بدن افراد زیادی به عفونت مبتلا شود، این یک امر عادی است؛ اما اگر عفونت تمام بدن فرد را در برگیرد و باعث شود تا بیمار تحمل خود را از دست دهد و با بیماری دست و پنجه نرم کند به بیماری سپسیس یا شوک سپتیک دچار شده است.

سپسیس یک نوع حالت است که بدن فرد به وجود عفونت شدید واکنش نشان می دهد و زمانی رخ خواهد داد که یک نوع عفونت از طریق پوست شما و قسمت های دیگر بدن وارد خون شود. زمانی که عفونت وارد خون شود بدن واکنش شدیدی نشان می دهد و علائمی مانند تنگی نفس، بالا رفتن ضربان قلب و… دارد. ریسک مرگ در بیماری سپسیس بسیار زیاد است، چرا که علائم بالینی بسیار کم هستند و باعث می شوند تشخیص برای پزشک سخت شود. اگر پزشک شک به این بیماری داشته باشد فوراً آزمایش‌ خون‌ PCT‌ را تجویز می کند.

علت تجویز آزمایش خون PCT چیست؟
علت تجویز آزمایش خون PCT چیست؟

چرا آزمایش خون PCT تجویز می شود؟

با قبلا با PCT در آزمایش خون چیست آشنا شدیم، حال می خواهیم بدانیم چرا این نوع آزمایش تجویز می شود. زمانی که یک عفونت در بدن انسان باشد، گسترش زیادی پیدا می کند به طوری که وارد خون انسان می شود و عفونت خونی یا سپسیس به وجود می آید. زمانی که سپسیس رخ دهد سیستم ایمنی در برابر این بیماری عفونی پاسخ می دهد و در طی چند ساعت حجم بسیار زیادی از گلبول های سفید به جریان خون رها می شود. رها شدن گلبول های سفید به جریان خون اختلالاتی در بدن انسان به خصوص کلیه و کبد وجود می آورد.

اگر عفونت خونی کنترل نشود شوک سپتیک رخ خواهد داد این بیماری بسیار خطرناک است به گونه ای که بیمار باید فوراً به اورژانس منتقل شود. با آزمایش PCT در کمترین زمان ممکن می توان بیماری را تشخیص داد و روش های مقابله با آن را اجرا نمود.

در این آزمایش هر گونه عفونت باکتریایی به راحتی قابل تشخیص است؛ همچنین گستردگی بیماری عفونی را می توان با این آزمایش تشخیص داد. زمانی که آزمایش خون PCT گرفته می شود عفونت باکتریایی نیز تشخیص داده می شود و پزشکان بعد از تشخیص اقدامات لازم را انجام خواهند داد و از به خطر افتادن جان بیمار جلوگیری می کنند.

آزمایش خون PCT
آزمایش خون PCT

علت بالا بودن PCT‌ در آزمایش‌ خون چیست؟

در این قسمت علت بالا بودن PCT در آزمایش خون را شرح می دهیم. این عوامل عبارتند از:

  • مننژیت: بیمارانی که به سطح بالایی از عفونت های باکتریایی مانند مننژیت مبتلا هستند.
  • سپسیس: اگر مقدار PCT بسیار بالا باشد، ریسک بالای سپسیس را نشان خواهد داد و ممکن است بعد از آن شوک سپتیک را نیز نشان دهد.
  • عفونت کلیه: افراد که به عفونت کلیه دچار شده اند ممکن است با بالا بودن PCT در آزمایش خون مواجه شوند، عفونت کلیه در کودکان نیز رخ خواهد داد.

علت متوسط بودن PCT‌ در آزمایش‌ خون چیست؟

اگر مقدار PCT در آزمایش خون خیلی بالا نباشد و رو به متوسط باشد، ممکن است نشانه های زیر را داشته باشد.

  • عفونت کلیه: در برخی مواقع ممکن است این نوع عفونت در کودکان رخ دهد.
  • آسیب های بافتی که ناشی از عواملی مانند سوختگی، ضربه، جراحی و… هستند.
  • مراحل ابتدایی عفونت سیستمیک

علت پایین بودن PCT در آزمایش خون

اگر PCT در آزمایش خون پایین باشد، ممکن است یکی از علت های زیر را داشته باشد.

  • بهبود عفونت
  • عفونت های ویروسی
  • عفونت های موضعی
PCT در آزمایش خون چیست؟
PCT در آزمایش خون چیست؟

دلایل اندازه گیری PCT در آزمایش

دلایل اندازه گیری PCT در آزمایش خون می تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد، در این قسمت مقاله برخی از دلایل اندازه گیری این نوع آزمایش را شرح خواهیم داد.

  • اگر PCT در آزمایش خون اندازه گیری شود، هزینه درمان نیز کاهش می یابد.
  • با اندازه گیری PCT در آزمایش خون می توان مقدار استفاده از آنتی بیوتیک را نیز کاهش داد.
  • زمانی که اندازه PCT مشخص گردد، عوارض جانبی داروها نیز پایین می گردد.
  • با این آزمایش ریسک مقاومت دارویی باکتریایی نیز کم می شود.
  • اندازه گیری PCT در آزمایش خون می تواند به کاهش یافتن مرگ و میر در بیمارستان کمک نماید.
  • با گرفتن این آزمایش آمار افراد مبتلا به عفونت های باکتریایی در بیمارستان کاهش می یابد.

جمع بندی

آزمایشات مختلفی وجود دارد که یکی از آنها آزمایش PCT است. این آزمایش مقدار عفونت های باکتریایی را در خون بررسی و اندازه گیری می کند. با تجویز این آزمایش از سوی پزشک به راحتی می توان این بیماری های عفونی را تشخیص داد و فرد را از خطر مرگ نجات داد. سطح PCT در آزمایش خون ممکن است بالا، متوسط و پایین باشد. اگر سطح PCT بالا باشد ممکن است خطر سپسیس رخ دهد. ‌اگر این آزمایش برای بیماران تجویز نشود پزشک نمی تواند به راحتی این بیماری ها را تشخیص دهد.

اگر علائمی مانند تنگی نفس، کاهش فشار خون، بالا رفتن ضربان قلب و… دارید توصیه می شود حتما به پزشک مراجعه نمایید؛ چرا که احتمال ابتلا به بیماری های عفونی وجود دارد.

خدمات مرتبط:

آزمایش پنل STD

آزمایش عفونت های ویروسی

مقالات مرتبط:

برای تشخیص ناباروری در زنان چه آزمایشاتی باید انجام شود؟

با انجام یک آزمایش ساده، از وجود عفونت در بدن خود مطمئن شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.