ثبت آزمایش
هورمون هایی که در بدن تولید می شوند، در دو دسته قرار دارند. برخی از آن ها عمومی و برخی دیگر جنسی هستند. هورمون های جنسی در بدن خانم ها و آقایان تفاوت دارند. مهمترین هورمون جنسی مردانه، تستوسترون است که از طریق بیضه ها تولید می گردد. البته این هورمون در بدن بانوان نیز وجود دارد اما سطح آن بسیار کم است. این هورمون چند وظیفه مهم شامل میل جنسی، تولید اسپرم، سلامت استخوان ها و تامین گلبول های قرمز را برعهده دارد. لذا کمبود آن، عواقب سنگینی را به دنبال خواهد داشت. متاسفانه تحقیقات نشان می دهد برخی از مردان جوان، با کمبود هورمون تستوسترون در بدن روبرو هستند. آیا می دانید این مشکل به چه دلایلی رخ می دهد؟
تستوسترون پایین، به طور کلی به شرایطی گفته می شود که در آن یک مرد تستوسترون کافی تولید نمی کند. تستوسترون هورمون اصلی جنسی (آندروژن) در مردان است و در درجه اول توسط بیضه ها تولید می شود. این هورمون وظیفه ایجاد خصوصیات جسمی مردانه مانند موهای صورت و توده عضلانی را بر عهده دارد. تستوسترون همچنین به حفظ میل جنسی ، تولید اسپرم ، سلامت استخوان و تامین گلبول های قرمز کمک می کند. زنان همچنین دارای تستوسترون هستند اما در مقادیر بسیار کمتری. این مقاله به بیماری تستوسترون پایین در مردان بالغ می پردازد.
مغز و غده هیپوفیز (غده کوچکی در پایه مغز) تولید تستوسترون توسط بیضه ها را کنترل می کنند. تستوسترون پایین می تواند در اثر بیماری یا نارسایی بیضه (هیپوگنادیسم اولیه) یا بیماری یا نارسایی غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس (هیپوگنادیسم ثانویه) نشات گرفته باشد.
سطح تستوسترون در مردان از حدود 30 سالگی به طور طبیعی کاهش می یابد. این موضوع یک قسمت طبیعی از پیری است و اغلب مشکلی ایجاد نمی کند. تستسترون پایین به خودی خود بیماری نیست. همچنین سطح پایین تستسترون به خودی خود نشانه ای برای مصرف تستوسترون از طریق تزریق یا مصرف خوراکی نیست. تست آزمایشگاهی و ارزیابی بالینی علائم و نشانه ها هر دو از اجزای مهم تشخیص کمبود تستوسترون در مردان بالغ هستند.
دلایل تستوسترون در مردان جوان
علاوه بر پیری ، عوامل بسیار متنوعی وجود دارند که می توانند باعث کاهش سطح تستوسترون شوند. برخی از دلایل مربوط به شرایطی است که بعدها در زندگی ایجاد می شوند ، مانند چاقی. موارد دیگر مربوط به بیماری هایی است که افراد با آن متولد می شوند ، مانند سندرم کلاینفلتر ، گرچه این موارد بسیار نادر است.
برخی از دلایل دیگر تستوسترون در مردان جوان عبارتند از:
- بیماری مزمن مانند دیابت نوع 2 ، HIV ، بیماری کبدی ، بیماری کلیوی یا بیماری های خودایمنی
- آسیب یا ضربه به بیضه ها
- برداشتن بیضه برای درمان سرطان
- شیمی درمانی یا پرتودرمانی
- استفاده از داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی یا داروهای مسکن
درمان با روش های درمانی جایگزینی تستوسترون می تواند به تسکین علائم و نشانه های تستوسترون پایین کمک کند. با این حال ، خطرات مرتبط با درمان وجود دارد و ممکن است برای هر مردی با تستوسترون پایین مناسب نباشد.
علائم و نشانه های تستوسترون پایین
تستوسترون پایین می تواند طیف وسیعی از علائم و نشانه ها را ایجاد کند که از مردی به مرد دیگر متفاوت است. برخی از علائم به طور خاص با سطح تستوسترون مرتبط هستند ، مانند:
- کاهش مو و بدن
- بیضه های بسیار کوچک
- رشد جنسی ناقص / تأخیری
نمونه هایی از علائم نشان دهنده تستوسترون در مردان جوان عبارتند از:
- میل جنسی کم
- اختلال در نعوظ
- نعوظ خود به خودی کاهش یافته است
- سینه های بزرگ شده
- ناباروری
علائم دیگر غیر اختصاصی هستند و انواع مختلفی از بیماری ها می توانند آنها را ایجاد کنند. مثال ها عبارتند از:
- کاهش توده عضلانی بدون چربی یا توده استخوانی
- علائم افسردگی یا تغییرات خلقی
- ضعف یا خستگی مستمر
- افزایش چربی بدن ، چاقی
- تحریک پذیری
- خواب آشفته
- کاهش عملکرد مغز ، مانند ضعف حافظه یا تمرکز
در حالی که تستوسترون باعث تحریک جنسی یک مرد میشود، همچنین در دستیابی و حفظ نعوظ کمک میکند. تستوسترون به تنهایی باعث ایجاد نعوظ نمیشود، اما گیرندههای مغز را برای تولید نیتریک اکسید تحریک میکند. نیتریک اکسید مولکولی است که به ایجاد یک سری واکنشهای شیمیایی لازم برای نعوظ کمک میکند. هنگامی که سطح تستوسترون بسیار پایین است، مرد در دستیابی به نعوظ قبل از رابطه جنسی یا داشتن نعوظ خود به خودی (به عنوان مثال در طول خواب) دچار مشکل میشود. اگرچه، تستوسترون تنها یکی از عوامل بسیاری است که به نعوظ مناسب کمک میکند.
اما تحقیقات در مورد نقش جایگزینی تستوسترون در درمان اختلال نعوظ ناکارآمد است. در بررسی مطالعاتی که مزیت تستوسترون در مردان مبتلا به مشکلات نعوظ را بررسی میکرد، تقریبا نیمی با درمان تستوسترون هیچ بهبودی نشان ندادند. در بسیاری از موارد، سایر بیماریها در مشکلات نعوظ نقش دارند.
تستوسترون همچنین نقش مهمی در تولید مایع منی دارد، که مایع شیری است که به تحرک اسپرم کمک میکند. مردان مبتلا به تستوسترون پایین اغلب متوجه کاهش حجم مایع منی در طی انزال میشوند.
آزمایش تستوسترون در مردان جوان
تشخیص تستوسترون پایین با سابقه علائم و نشانه های فرد همراه با معاینه فیزیکی و سپس آزمایشات آزمایشگاهی برای بررسی سطح تستوسترون آغاز می شود. انجمن غدد درون ریز و انجمن اورولوژی آمریکا توصیه می کنند که برای تشخیص تستوسترون پایین ، هم به معاینه بالینی و هم آزمایش آزمایشگاهی اتکا کنید. توجه به این نکته مهم است که غربالگری تستوسترون پایین در مردان بدون علائم توصیه نمی شود. از تست های آزمایشگاهی بیشتر برای تعیین علت زمینه ای تستوسترون پایین و نظارت بر افرادی که تحت درمان جایگزین تستوسترون هستند استفاده می شود.
تست های آزمایشگاهی
انواع تست های آزمایشگاهی تستوسترون:
بررسی سطح تستوسترون
آزمایش تستسترون مهم ترین آزمایش خون برای تشخیص تستوسترون پایین است. برای کمک به کنترل تغییرات روزانه سطح تستوسترون ، باید بعد از رعایت ناشتایی صبحگاهی نمونه خون گرفته شود. سطح تستوسترون معمولاً حداقل در دو روز مختلف برای تأیید نتایج نمونه گیری می شود. حدود 30٪ از مردان با نتیجه اولیه تستوسترون پایین ، پس از اندازه گیری مکرر ، سطح طبیعی دارند. تستوسترون همچنین برای نظارت بر درمان اندازه گیری می شود.
حدود دو سوم تستوسترون در خون متصل به گلوبولین و متصل به هورمون جنسی (SHBG) و کمی کمتر از یک سوم متصل به آلبومین گردشی می باشد. درصد کمی (کمتر از 4٪) به صورت تستسترون آزاد گردش می کند. تستسترون آزاد به همراه تستوسترون متصل به آلبومین ، کسری از دسترس زیستی است که می تواند روی بافت های هدف عمل کند. در بسیاری از موارد ، اندازه گیری تستوسترون تام اطلاعات کافی را فراهم می کند. با این حال ، در موارد خاص ، به عنوان مثال هنگامی که سطح SHBG غیرطبیعی است ، ممکن است آزمایش تستوسترون آزاد یا غیر قابل دسترس و متصل نیز انجام شود زیرا ممکن است وجود بیماری را با دقت بیشتری منعکس کند.
تفاوت سطح تستوسترون
دامنه مرجع برای سطح تستوسترون در مردان بالغ از نظر سن متفاوت است. (به طور طبیعی با افزایش سن مردان کاهش می یابد.) در حالی که دقت تست های آزمایشگاهی طی چند دهه گذشته به طور قابل توجهی پیشرفت کرده است ، اما به دلیل تفاوت در تجهیزات آزمایشی، معرف های شیمیایی و تکنیک ها ، تنوع آزمایشگاه به آزمایشگاه می تواند رخ دهد. به همین دلیل محدوده مرجع تستوسترون در اینجا ارائه نشده است. استفاده از دامنه تهیه شده توسط آزمایشگاهی که این آزمایش را انجام داده است مهم است تا ارزیابی کنید “آیا نتایج” در حد طبیعی “هستند یا خیر.
همچنین شایان ذکر است که حتی در مردان جوان ، محدوده مرجع معمولاً 95٪ از نتایج حاصل از یک جمعیت است ، بنابراین ، 2.5٪ از مردان سطح تستوسترون زیر حد پایین بازه مرجع دارند. مسئله دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد این است که آیا مردان مسن باید محدوده مرجع مخصوص خود برای تستوسترون را داشته باشند یا اینکه محدوده مرجع برای مردان فقط باید بر اساس سطح تستوسترون مردان 20 یا 30 باشد. به طور خلاصه ، مردان باید در مورد تفسیر نتایج تستوسترون خود با پزشک خود مشورت کنند.
هورمون لوتئین کننده (LH) و هورمون محرک فولیکول (FSH)
LH هورمونی است که تولید تستوسترون را تحریک می کند و FSH با تولید اسپرم در ارتباط است. این آزمایشات برای کمک به تشخیص بین تستوسترون کم ناشی از مشکل بیضه از تستوسترون کم ناشی از مشکلی که از غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس ایجاد می شود، با هم استفاده می شوند.
وقتی سطح LH و FSH زیاد باشد و تستوسترون کم باشد ، این نشان می دهد که علت کمبود تستوسترون از بیضه ها نشات می گیرد. هنگامی که LH و FSH طبیعی یا کم باشد ، این نشان می دهد که یک مشکل هیپوفیز زمینه تستوسترون پایین است. LH و FSH طبیعی معمولاً با تستوسترون پایین مرتبط با سن دیده می شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش های LH و FSH می توانید به مقاله آزمایش هورمون های جنسی مراجعه فرمایید.)
پرولاکتین
پرولاکتین یک هورمون ترشح شده از هیپوفیز است. اگر غده هیپوفیز علت مشکوک تستوسترون پایین باشد ، این تست درخواست داده می شود. سطح بالای پرولاکتین ممکن است مشکلات هیپوفیز مانند تومور را نشان دهد. پرولاکتین بالا به هر علتی می تواند عملکرد طبیعی بیضه را مختل کند. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش پرولاکتین می توانید به مقاله آزمایش هورمون های جنسی مراجعه فرمایید.)
برخی آزمایشات ممکن است برای مردان تحت درمان جایگزین تستوسترون انجام شود تا از طریق آن عوارض جانبی کنترل شود. برخی از نمونه ها عبارتند از:
هموگلوبین
هموگلوبین ممکن است از نظر افزایش گلبول های قرمز خون (پلی سیتمی) کنترل شود. پلی سیتمی می تواند عارضه جانبی درمان جایگزینی تستوسترون باشد و منجر به مشکلات عروقی مانند لخته شدن خون شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش هموگلوبین می توانید به مقاله آزمایش CBC مراجعه فرمایید.)
پانل چربی
برای بررسی سطح ناسالم چربی استفاده می شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش پانل چربی می توانید به مقاله آزمایش پانل چربی مراجعه فرمایید.)
PSA
برای غربالگری سرطان پروستات استفاده می گردد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش های PSA می توانید به مقاله آزمایش PSA مراجعه فرمایید.)
تست های غیر آزمایشگاهی
از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) مغز گاهی برای بررسی غده هیپوفیز و هیپوتالاموس استفاده می شود.
برای بررسی تغییرات در تراکم استخوان به دلیل کم بودن تستوسترون ، ممکن است از تراکم مواد معدنی استخوان Dexa-Scan (جذب انرژی سنجش اشعه ایکس با دو انرژی) یا DXA استفاده شود.
پیشگیری از تستوسترون در مردان جوان
انتخاب سبک زندگی سالم ، از جمله ورزش ، تغذیه مناسب ، حفظ وزن سالم و پرهیز از مصرف بیش از حد داروهای غیرقانونی و یا الکل ، می تواند به حفظ سطح تستوسترون در حد طبیعی کمک کند. هیچ روش شناخته شده ای برای جلوگیری از کمبود تستوسترون در ارتباط با شرایط ژنتیکی ، آسیب بیضه یا اختلالات هیپوفیز وجود ندارد.
درمان تستوسترون در مردان جوان
مردانی که به دلیل هیپوگنادیسم ثانویه به بیماری تستوسترون پایین تشخیص داده شده اند ، برای بهبود علائم و نشانه ها ممکن است با درمان جایگزینی تستوسترون درمان شوند.
انجمن اورولوژی آمریکا تجویز درمان را فقط به مردانی توصیه می کند که تعریف بالینی و آزمایشگاهی تستوسترون پایین را دارند. و درمان جایگزینی تستوسترون ممکن است برای هر کسی که تشخیص تستوسترون کم دارد مناسب نباشد. به عنوان مثال ، انجمن غدد درون ریز توصیه نمی کند که درمان جایگزین معمول برای مردان بالای 65 سال انجام شود و تصمیم گیری در مورد درمان های فردی برای مردان پیر را پیشنهاد می دهد. همچنین ممکن است درمان برای افرادی که دارای مشکلات سلامتی خاصی هستند ، مانند سرطان پروستات یا آپنه خواب نامناسب باشد.
برخی از مزایا و خطرات درمان جایگزینی هورمون هنوز نامشخص است و موضوع تحقیقات فعال هستند. برای افراد مبتلا به تستوسترون پایین مهم است که با پزشک خود در مورد انتظارات برای درمان و عوارض جانبی بالقوه صحبت کنند. اگر علائم بیماری واقعا ناشی از تستوسترون کم باشد، بیماران میگویند که در عرض چند هفته اختلاف قابل توجهی را متوجه میشوند، هرچند گاهی اوقات زیاد محسوس نیست (در این شرایط نزدیکی بهتر خواهد بود، افسردگی بهتر خواهد شد)، فرد میتواند این تغییرات را به طور مستقیم و سریع مشاهده کند.
خطراتی نیز وجود دارد. درمان تستوسترون میتواند باعث افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون مرد و افزایش حجم سینههایش شود. همچنین میتواند رشد پروستات را تسریع کند. مردان مبتلا به سرطان سینه نباید درمان تستوسترون دریافت کنند.
انجام آزمایش در منزل و یا محل کار
اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش های تستوسترون پایین و آزمایش کرونا در منزل می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد لذا بهترین انتخاب برای انجام آزمایش های شما بدون حضور در آزمایشگاه و با صرفه جویی در وقت و هزینه ها می باشد.