تشخیص سرطان لوزالمعده چگونه انجام می‌شود؟

تشخیص سرطان لوزالمعده

علائم و نشانه های سرطان لوزالمعده را می شناسید؟ آیا مبتلا به سرطان پانکراس شده اید؟ راه های تشخیص آن چیست؟ ما در این مطلب هر آنچه که باید پیرامون این بیماری بدانید را برای شما شرح می دهیم. علائم این سرطان خاموش را به یاد داشته باشید و اگر نشانه ها را مشاهده کردید به سرعت برای تشخیص قطعی اقدام کنید. تشخیص این سرطان از روش های مختلفی انجام می گیرد که به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. تشخیص سرطان لوزالمعده در مراحل اولیه و اقدام به درمان در زمان مناسب، به جلوگیری از پیشگیری آن کمک می کند و شانس موفقیت راه های درمانی را افزایش می دهد.

شناخت سرطان لوزالمعده

پانکراس یا لوزالمعده عضوی از دستگاه گوارش است که در هضم غذا و تولید هورمون (انسولین) برای کنترل قند خون نقش اساسی دارد. زمانی که یکی از سلول ‌های لوزالمعده در اثر جهش در DNA آسیب ببیند، رشد بی وقفه سلول ها و تکثیر غیر طبیعی آن ادامه پیدا می کند. تجمع سلولی در پانکراس باعث ایجاد تومور و ابتلا به سرطان خواهد شد.

شناسایی این سرطان در مراحل اولیه دشوار است. زیرا اغلب با نشانه های خاموش همراه است با گذر زمان و پیشرفت تومور علائم آن آشکار می شود.

همانطور که گفته شد علائم سرطان پانکراس در ابتدا نمایان نخواهند شد. اما برای افرادی که مشکوک هستند یا در خانواده سابقه ابتلا به آن را دارند، غربالگری سرطان پانکراس در تشخیص به موقع بیماری کمک می‌کند.

علائم سرطان لوزالمعده

سرطان لوزالمعده یک بیماری خاموش است که در خفا رشد و پیشرفت می‌کند و در مراحل انتهایی علائم آن بروز پیدا می‌کنند. رایج ترین نشانه ها در زیر آمده است:

  • ادرار تیره تر
  • مدفوع چرب
  • مدفوع رنگی
  • سوزش پوست
شناسایی علائم سرطان لوزالمعده
نشانه های ابتلا به سرطان پانکراس

شناسایی علائم سرطان لوزالمعده

راه های تشخیص سرطان لوزالمعده

اگر علائم گفته شده در فردی مشاهده شود، متخصصان برای تشخیص قطعی معاینات و آزمایش های خاصی انجام می دهند. اگر ابتلا به سرطان تایید شود، آزمایش های بیشتری برای تعیین سطح پیشروی آن انجام خواهد شد. آنی آزما انواع خدمات پزشکی و آزمایشات را در جهت رفاه هموطنان عزیزمان ارائه می دهد. راه های مختلف تشخیص سرطان پانکراس را ادامه بررسی خواهیم کرد.

1. سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی

پزشک سابقه پزشکی شما را بررسی می کند. در مورد وجود عوامل احتمالی مانند سیگار کشیدن و سابقه خانوادگی شما پرس و جو می کند. سپس شما را معاینه خواهد کرد تا تشخیص سرطان لوزالمعده را از طریق علائم ظاهری انجام دهد. نشانه هایی مانند تورم کبد، رنگ پوست و سفیدی چشم (از نظر زردی) در طول معاینه بررسی می شوند.

2. تست های تصویربرداری

تست های تصویربرداری از اشعه ایکس، امواج مغناطیسی، امواج صوتی یا مواد رادیواکتیو برای عکس برداری از درون بدن شما استفاده می کنند. آزمایش های تصویربرداری به دلایل مختلفی قبل و بعد از تشخیص سرطان پانکراس انجام می شوند، از جمله:

  • جستجوی مناطق مشکوک به سرطان
  • تشخیص میزان گسترش و پیشروی سرطان
  • کمک به تعیین این که آیا درمان سرطان پانکراس موثر است یا خیر
  • برای جستجوی علائم عود سرطان پس از درمان.

تصویربرداری هایی که در تشخیص این بیماری کاربرد دارند عبارتند از:

  • سونوگرافی

آزمایش اولتراسوند (US) از امواج صوتی برای ایجاد تصویر از اندام هایی مانند پانکراس استفاده می کند. دو نوع متداول سونوگرافی در تشخیص این سرطان عبارتند از: سونوگرافی شکم و سونوگرافی آندوسکوپی

  • CT-scan

سی تی اسکن توسط اشعه X تصاویر مقطعی دقیقی از بدن شما ثبت می کند. این تصویر میتواند نشان دهد که آیا سرطان به اندام های نزدیک، غدد لنفاوی و اندام های دیگر گسترش یافته است یا خیر(متاستاز).

  • MRI

اسکن های MRI از امواج رادیویی برای تهیه تصاویر دقیق استفاده می کنند. بیشتر پزشکان ترجیح می دهند با سی تی اسکن پانکراس را بررسی کنند.

تصویربرداری MRI از پانکراس
تشخیص وجود تومور سرطانی در پانکراس با کمک MRI

تصویربرداری MRI از پانکراس

3. پت اسکن

در این روش تشخیص سرطان لوزالمعده، نوعی قند رادیواکتیو به داخل رگ تزریق می شود که در سلول ‌های سرطانی جذب می شود. سپس از یک دوربین مخصوص برای ایجاد تصویر استفاده می شود. این آزمایش برای بررسی گسترش سرطان های برون ریز پانکراس استفاده می شود.

4. بیوپسی

سابقه پزشکی، معاینه و نتایج آزمایش تصویربرداری ممکن است تومور لوزالمعده را نشان دهد، اما معمولاً تنها راه اطمینان، برداشتن نمونه کوچکی از تومور و مشاهده آن در زیر میکروسکوپ است. بیوپسی را می توان به روش های مختلف انجام داد:

  • بیوپسی از راه پوست

برای تشخیص سرطان لوزالمعده، پزشک یک سوزن نازک و توخالی را از طریق پوست شکم به داخل پانکراس وارد می‌کند تا یک قطعه کوچک از تومور را خارج کند. این به عنوان آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) نیز شناخته می شود. پزشک با استفاده از تصاویر سونوگرافی یا سی تی اسکن، سوزن را درون اندام هدایت می کند.

  • بیوپسی آندوسکوپی

پزشکان می توانند تومور را در طول آندوسکوپی بیوپسی کنند. پزشک یک آندوسکوپ از گلو  به روده کوچک نزدیک پانکراس وارد می کند. در این مرحله، می‌تواند از سونوگرافی آندوسکوپی (EUS) برای عبور سوزن به داخل تومور یا کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP) برای قرار دادن یک برس برای برداشتن سلول‌ ها استفاده کند.

  • جراحی

در حال حاضر بیوپسی های جراحی در تشخیص سرطان لوزالمعده کمتر از گذشته انجام می شود. اگر جراح نگران باشد که سرطان فراتر از پانکراس گسترش یافته باشد و بخواهد سایر اندام های شکم را بررسی و نمونه برداری کند، از این روش استفاده می کنند. رایج ترین روش برای انجام بیوپسی جراحی استفاده از لاپاراسکوپی است.

5. آزمایش خون

موادی مانند کارسینوامبریونیک (CEA) و CA 19-9 در بدن بیماران مبتلا به سرطان پانکراس، در مراحل پیشرفته افزایش می یابد.

آزمایش های تشخیص تومور پانکراس
انواع روش های تشخیص سرطان لوزالمعده

آزمایش های تشخیص تومور پانکراس

جمع بندی

در این مطلب به بررسی سرطان پانکراس، علائم و راه تشخیص سرطان لوزالمعده پرداختیم. اگر متوجه علائمی در خود شدید توصیه می کنیم فورا به پزشک مراجعه کنید و با انجام آزمایش های لازم، در صورت تایید ابتلا اقدام به درمان کنید. آنی آزما ضمن آرزوی سلامتی انجام انواع خدمات پزشکی، تست و نمونه گیری را برای شما عزیزان تسهیل می بخشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.