چگونه می توان شب ادراری در کودکان را تشخیص داد؟

ثبت آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

دوران کودکی یکی از حساس ترین مراحل زندگی انسان است. هر گونه مشکل در کودک می تواند عواقب سنگین در بزرگسالی داشته باشد. یکی از مشکلات بچه ها، شب ادراری است. عوامل مختلف من جمله ترس، شوک های روحی، تربیت نادرست پدر و مادر و حتی بیماری های جسمی می تواند در بروز این عارضه نقش داشته باشند. اما آنچه که اهمیت دارد، تشخیص به موقع شب ادراری در بچه ها است. در این صورت متخصص می تواند سریع تر ریشه مشکل را کشف کرده و درمان را شروع نماید. حتما برای شما این سوال پیش آمده است که چگونه می توان شب ادراری در کودکان را تشخیص داد؟ در ادامه مقاله پیرامون این موضوع صحبت خواهیم کرد.

شب ادراری کودکان بیشتر به عنوان ادرار کردن کودکان در هنگام خواب و در طول شب شناخته می شود. شب ادراری کودکان یا خیس شدن بستر کودکان در شب، یکی از رایج ترین مشکلاتی است که اکثر والدین با آن مواجه هستند. البته نوع دیگری از اختلال در نیز در کودکان وجود دارد که در طول روز نیز کودکان دچار بی اختیاری ادراری هستند و به آن روز ادراری کودکان گفته می شود. بعضی از کودکان هر دو یا ترکیبی از هر دو مورد را تجربه می کنند.

این رفتار ممکن است هدفمند باشد یا غیر عمد باشد. این بیماری تشخیص داده نمی شود مگر اینکه کودک 5 سال یا بیشتر سن داشته باشد.

شب ادراری در کودکان چگونه تشخیص داده شده و درمان می شود؟

شب ادراری کودکان خود را به دو صورت نشان می دهد:

  • شب ادراری اولیه: کودک هیچ کنترلی روی مثانه خود ندارد و همواره رختخواب خود را خیس می‌ کند.
  • شب ادراری ثانویه: کودک برای مدت کوتاهی ( در حدود 6 ماه ) روی مثانه‌ خود کنترل دارد و بعد از این مدت کنترل ادرار کردن خود را از دست داده و رختخواب خود را خیس می‌ کند.

شب ادراری اولیه بسیار شایع‌تر است. شب ادراری ثانویه در کودکان و نوجوانان حتماً باید توسط پزشک بررسی شود. شب ادراری در این گروه سنی می‌تواند نشانه‌ای از وجود عفونت مجاری ادراری، مشکلات عصبی مربوط به مغز، استرس و یا دیگر مشکلات باشد. در نوزادان و کودکان زیر یک سال ارتباط بین مغز و مثانه به صورت کامل شکل نگرفته است. هر زمانی که مثانه احساس پر بودن داشته باشد، خود را خالی می‌کند. هر چه کودک بزرگ‌ تر می‌ شود این ارتباط بیش‌ تر شکل می ‌گیرد و این موضوع به کودک کمک می‌ کند تا خود زمان تخلیه مثانه را مشخص کند. این کنترل در ابتدا در طول روز شکل می ‌گیرد و برای شکل گیری آن در طول شب باید زمان صرف شود.

علائم اصلی شب ادراری در کودکان

علائم اصلی شب ادراری کودکان عبارتند از:

  • خیس شدن مکرر تختخواب آن ها در طول شب
  • خیس شدن لباس ها
  • حداقل دو بار در هفته و برای تقریباً سه ماه کودک شما مدام جای خود را خیس کند.

شب ادراری در کودکان چگونه تشخیص داده شده و درمان می شود؟

چه عواملی باعث شب ادراری کودکان می شود؟

عوامل زیادی ممکن است در ایجاد شب ادراری کودکان نقش داشته باشند. ادرار کردن غیر ارادی یا غیر عمدی کودکان ممکن است در اثر یکی از موارد زیر دیده شود:

  • مثانه کوچک
  • عفونت های ادراری مداوم
  • استرس شدید
  • تأخیر در رشد که در یادگیری دستشویی کردن کودکان اختلال ایجاد می کند
  • وقفه تنفسی در خواب و خر و پف: در موارد نادر اگر کودک به وقفه خواب تنفسی و یا خر و پف مبتلا باشد، شب ادراری را هم تجربه خواهد کرد. در کودکانی که این مشکل را دارند، راه تنفسی مسدود شده و نفس کشیدن در هنگام خواب متوقف خواهد شد. این موضوع تعادل شیمیایی در مغز را هم تغییر داده و بروز شب ادراری را تحریک می‌کند.
  • یبوست: مثانه و روده در فاصله نزدیکی از هم قرار دارند. اگر فرد به یبوست مبتلا باشد، محتویات شکم به مثانه فشار وارد کرده و باعث می‌شود که کودک کنترلی روی مثانه‌ی خود نداشته باشد. در این موارد درمان یبوست اولین قدم برای درمان شب ادراری است.
  • بیماری مثانه و یا بیماری کلیوی: اگر کودک در شب و روز کنترلی روی مثانه‌ی خود نداشته باشد و یا در هنگام دفع ادرار احساس سوزش داشته باشد، علائم وجود بیماری‌های کلیوی و مثانه را نشان می‌دهد و باید آن‌ها را درمان کرد.
  • بیماری‌های عصبی: برخی اوقات مشکلاتی در طناب نخاعی منجر به شب ادراری خواهد شد. اگر کودک علائمی همچون بی حسی، مور مور شدن پاها و دیگر مشکلات نخاعی داشته باشد، باید در نظر گرفته شود. با این همه در موارد نادر این بیماری‌ها باعث شب ادراری می‌شود.

شب ادراری در کودکان به صورت داوطلبانه یا عمدی

شب ادراری کودکان به صورت داوطلبانه یا عمدی ممکن است با سایر اختلالات روانی ، از جمله اختلالات رفتاری یا اختلالات عاطفی مانند اضطراب همراه باشد. به نظر می رسد شب ادراری کودکان در خانواده ها نیز وجود دارد که نشان می دهد تمایل به این اختلال ممکن است ارثی باشد (از والدین به کودک ، به ویژه از طرف پدر منتقل شود). علاوه بر این ، آموزش نحوه استفاده از دستشویی یا مجبور کردن کودکان به این کار قبل از این که کودک به سن لازم رسیده باشد نیز ممکن است عاملی برای بروز این اختلال باشد، اگرچه تحقیقات کمی برای نتیجه گیری در مورد نقش آموزش استفاده از توالت و ایجاد شب ادراری وجود دارد.

کودکان مبتلا به شب ادراری اغلب به عنوان خواب آلوده های سنگین توصیف می شوند که به اصطلاح برای بیدار شدن و رفتن به دستشویی خیلی تنبل یا بی میل هستند.

شب ادراری در کودکان چگونه تشخیص داده شده و درمان می شود؟

شب ادراری در کودکان چقدر شایع است؟

شب ادراری کودکان یک مشکل شایع در دوران کودکی است. برآوردها حاکی از آن است که 7٪ پسران و 3٪ دختران 5 ساله شب ادراری دارند. این تعداد در 10 سالگی به 3٪ پسران و 2٪ دختران کاهش می یابد. بیشتر کودکان تا زمان بزرگسالی این مشکل را پشت سر می گذارند ، فقط در حدود 1٪ از مردان و کمتر از 1٪ از زنان در 18 سالگی این اختلال را دارند.

شب ادراری ممکن است اثرات روانی زیادی روی کودک و خانواده داشته باشد. حس شرمندگی، نداشتن اعتماد به نفس و اضطراب از جمله اثرات شب ادراری روی کودک هستند. از طرفی دیگر این مشکل بر روابط کودک با همسالان، کیفیت زندگی و برنامه‌ درسی او تاثیر گذار خواهد بود. کودکان در این سن از بودن در کنار همسالان خود لذت می‌برند و دوست دارند که شب را در کنار آن‌ها سپری کنند،

بسیاری از کودکانی که این مشکل را دارند، از گذراندن شب در کنار همسالان خود بیرون از خانه خودداری می‌کنند. خواهر یا برادر فرد مبتلا مجبور به خوابیدن در اتاق خواب مجزا هستند و یا هر بار با زنگ هشدار و یا صدای پدر و مادر برای بیدار کردن بیمار، از خواب بیدار می‌شوند. اعضای خانواده باید وقت زیادی را صرف تمیزکردن و شستن لباس‌های کثیف کنند. فراموش نکنید که شب ادراری تقصیر کودک نبوده و کودک کنترلی روی آن ندارد. اعضای خانواده نباید شرمنده بوده و کودک را به خاطر آن تنبیه کنند. با پزشک مشورت کرده و برای رفع مشکل تلاش کنید.

شب ادراری در کودکان چگونه تشخیص داده می شود؟

ابتدا پزشک سابقه پزشکی شما را بررسی می کند و معاینه فیزیکی را انجام می دهد تا هرگونه اختلال پزشکی را که ممکن است باعث بی اختیاری ادرار می شود، را رد کند. تست های آزمایشگاهی نیز ممکن است انجام شود ، مانند آزمایش ادرار و آزمایش های خون برای اندازه گیری قند خون ، هورمون ها و عملکرد کلیه. از آزمایش ادرار برای بررسی احتمال وجود سنگ یا عفونت ادراری مکرر در کودک شما استفاده می شود. اگر کودک شما به عفونت ادراری مبتلا باشد ممکن است دچار شب ادراری کودکان شود. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش ادرار می توانید به مقاله آزمایش ادرار را جدی بگیرید مراجعه فرمایید.)

از آزمایش خون نیز برای اندازه قند خون استفاده می شود. در بیماری دیابت کودکان فرد ممکن است به تکرر ادرار مبتلا شود که باعث شب ادراری کودکان می شود. همچنین برخی هورمون ها و همچنین عملکرد کلیه نیز می تواند بروز این شرایط تاثیر داشته باشد. (جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش خون می توانید به مقاله آزمایش خون چیست مراجعه فرمایید.) شرایط جسمی که می تواند منجر به بی اختیاری ادرار شود شامل دیابت ، عفونت یا نقص عملکردی یا ساختاری و ایجاد انسداد در دستگاه ادراری است.

شب ادراری همچنین ممکن است با داروهای خاصی همراه باشد که می تواند باعث ایجاد گیجی یا تغییر رفتار به عنوان یک عارضه جانبی شود. اگر هیچ دلیل جسمی پیدا نشود، پزشک تشخیص شب ادراری کودکان را بر اساس علائم و رفتارهای فعلی کودک انجام می دهد.

شب ادراری در کودکان چگونه تشخیص داده شده و درمان می شود؟

شب ادراری در کودکان چگونه درمان می شود؟

ممکن است برای موارد خفیف شب ادراری نیازی به درمان نباشد، زیرا بیشتر کودکان مبتلا به این بیماری (معمولاً در زمان بزرگسالی) از آن رنج می برند. دانستن زمان شروع درمان کار دشواری است، زیرا پیش بینی سیر علائم و زمانی که کودک به سادگی از شرایط پیش خواهد رفت غیرممکن است. برخی از عواملی که هنگام تصمیم گیری برای شروع درمان باید در نظر گرفت این است که آیا عزت نفس کودک تحت تأثیر این وضعیت قرار می گیرد یا خیر و آیا شب ادراری باعث اختلال در عملکرد می شود، مانند اینکه کودک از حضور در خواب در کنار دوستان خود جلوگیری می کند یا خیر.

هنگامی که از روش های درمانی استفاده می شود، اغلب درمان با هدف تغییر رفتار توصیه می شود. رفتار درمانی در بیش از 75٪ بیماران موثر است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

هشدارها:

استفاده از سیستم دزدگیر که هنگام خیس شدن تخت زنگ می خورد می تواند به کودک کمک کند تا شب هنگام به پر شدن مثانه واکنش نشان دهد. اکثر تحقیقات در مورد شب ادراری استفاده از آلارم ادرار به عنوان موثرترین درمان را پشتیبانی می کند. هشدارهای ادرار در حال حاضر تنها درمانی است که با بهبود مداوم همراه است. میزان عود بیماری با استفاده از این روش کم است، و به طور کلی 5٪ تا 10٪ می باشد، به طوری که به محض بهبودی خیس شدن کودک، تقریباً همیشه بهبود یافته باقی می ماند.

آموزش مثانه:

این روش از مراجعه های برنامه ریزی شده منظم به حمام که در فواصل زمانی بیشتری انجام می شود، استفاده می کند تا به کودک کمک کند تا برای مدت طولانی تری “نگه داشتن” ادرار را تمرین کند. این امر به کشش اندازه مثانه نیز کمک می کند، ماهیچه ای که به ورزش پاسخ می دهد. آموزش مثانه معمولاً به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی شب ادراری استفاده می شود.

پاداش ها:

این امر ممکن است شامل فراهم کردن یک سری پاداش های کوچک هنگام دستیابی کودک به کنترل مثانه باشد.

داروها برای درمان شب ادراری کودکان در دسترس هستند، اما آنها معمولاً فقط در صورت اختلال در عملکرد کودک استفاده می شوند و معمولاً برای کودکان زیر 6 سال توصیه نمی شوند.

داروها ممکن است برای کاهش میزان ادرار تولید شده توسط کلیه ها یا کمک به افزایش ظرفیت مثانه یا موارد مشابه باشد. داروهایی که معمولاً استفاده می شوند شامل دسموپرسین استات (DDAVP) است که بر تولید ادرار در کلیه ها تأثیر می گذارد و ایمی پرامین (توفرانیل) ، داروی ضد افسردگی که برای درمان شب ادراری نیز مفید شناخته شده است.

در حالی که داروها می توانند برای مدیریت علائم شب ادراری کودکان مفید باشند، اما با قطع مصرف دارو، کودک معمولاً دوباره شروع به خیس کردن رختخواب می کند. هنگام انتخاب داروها برای کودکان، عوارض جانبی و هزینه آن باید در نظر گرفته شود. داروها ممکن است به بهبود عملکرد ادراری کودک کمک کنند تا زمانی که درمان های رفتاری شروع به کار کنند.

چشم انداز درمانی کودکان مبتلا به شب ادراری چگونه است؟

اکثر کودکان مبتلا به شب ادراری تا زمان رسیدن به سن نوجوانی این اختلال را پشت سر می گذارند و نرخ درمان خود به خودی آن ها 12 تا 15 درصد در سال است. فقط تعداد کمی ، حدود 1٪ ، همچنان در بزرگسالی این مشکل را دارند.

شب ادراری در کودکان چگونه تشخیص داده شده و درمان می شود؟

آیا می توان از شب ادراری در کودکان پیشگیری کرد؟

پیشگیری از همه موارد شب ادراری کودکان ممکن نمی باشد، به ویژه مواردی که مربوط به مشکلات آناتومی کودک است اما ارزیابی کودک شما به محض بروز علائم توسط پزشک متخصص اطفال می تواند به کاهش مشکلات مرتبط با این بیماری کمک کند. مثبت باشید و صبور بودن با کودک در حین آموزش دستشویی کردن می تواند از بروز نگرش های منفی در مورد استفاده از توالت در کودک جلوگیری کند.

اگر شما نیز مایل به انجام آزمایش های شب ادراری کودکان و آزمایش های خون می باشید و به دنبال انجام آزمایش در منزل و یا کار خود هستید، انجام آزمایش های آنلاین در شرایط اکنون (بخصوصو آزمایش کرونا در منزل) بهترین گزینه و انتخاب برای نمونه گیری و انجام آزمایش ها بی دغدغه می باشد. تمامی مراحل آزمایش در آزمایشگاه آنی آزما از پذیرش تا نمونه گیری و جواب دهی به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می پذیرد لذا بهترین انتخاب برای انجام آزمایش های شما بدون حضور در آزمایشگاه و با صرفه جویی در وقت و هزینه ها می باشد.

درخواست آزمایش

  • YYYY slash MM slash DD

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.