bun در آزمایش خون چیست و هدف از انجام آن چه می باشد؟

bun در آزمایش خون چیست

bun مخفف عبارت Blood Urea Nitrogen و به معنی اندازه گیری سطح نیتروژن اوره خون است. اوره یکی از مواد زائد بدن است که در فرآیند تجزیه پروتئین ها دفع می شود. این ماده توسط کلیه ها جمع آوری شده و از خون تصفیه و از طریق ادرار از بدن دفع می شود. شاید پزشک پس از معاینه و شرح حال گرفتن از بیمار، این آزمایش را برای او درخواست کند. ممکن است پس از مشاهده برگه آزمایش از خود پرسیده باشید که bun در آزمایش خون چیست؟ پاسخ اجمالی این است که از تست BUN برای بررسی سطح نیتروژن اوره خون استفاده می شود.

وجود مقداری اوره در خون انسان طبیعی است ولی باید بدانیم که افزایش این ماده در خون می تواند خطرناک باشد و مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد کند.

گرچه می توان به صورت جداگانه مقدار BUN را اندازه گیری کرد؛ ولی معمولاً این فاکتور به همراه سایر آیتم های خونی مورد نیاز برای بررسی عملکرد کلیه از قبیل کراتینین اندازه گیری می شود.

بنابراین آگاهی از مقدار نرمال bun و کراتینین در آزمایش خون کمک کننده است. در این مقاله از «آنی آزما» قصد داریم به پاسخ سوالاتی نظیر bun در آزمایش خون چیست؟ بالا بودن bun در آزمایش خون به چه معناست؟ مقدار نرمال bun در آزمایش خون چیست؟ کم بودن bun در آزمایش خون موجب چه مشکلاتی می شود؟ و سوالات رایج دیگر در این زمینه بپردازیم. پس لطفاً تا انتها با ما همراه باشید.

تست bun و تشخیص آسیب کلیه و کبد
تست bun و تشخیص آسیب کلیه و کبد

آزمایش نیتروژن اوره خون یا  BUN چه زمانی درخواست می شود؟

در حالت کلی، پزشکان در صورت مشاهده علائمی از قبیل ورم دست یا پاها، تکرر ادرار یا کاهش غیر طبیعی آن، خارش پوستی یا تیرگی رنگ ادرار یا کبود شدن دور چشم، خستگی، فشار خون بالا، تهوع و استفراغ و غیره به آسیب کبد یا کلیه شک می کنند. برای پاسخ به سوال bun در آزمایش خون چیست باید بدانید که معمولاً متخصصان پس از ارزیابی بالینی، برای آغاز درمان و قطعی شدن تشخیص، انجام این تست را تجویز می کنند. این آزمایش برای اندازه گیری سطح اوره موجود در خون و تشخیص مشکلات کلیه و کبد کمک کننده است.

حتی ممکن است از این آزمایش برای تشخیص مشکلات کبدی، مشکلات قلبی، ارزیابی اثر بخش بودن دیالیز، بررسی وضعیت مجاری ادراری و انسداد آن یا خونریزی جهاز هاضمه، سو تغذیه، گردش خون ضعیف نیز استفاده ‌شود. همچنین در صورت شک به وجود یک بیماری مزمن از قبیل دیابت نیز انجام این تست تجویز می شود. پس از آگاهی از اینکه bun در آزمایش خون چیست، در ادامه توضیحاتی درباره شرایط انجام این تست ارائه می شود.

بهترین و دقیق ترین خدمات آزمایش در منزل با «آنی آزما»
بهترین و دقیق ترین خدمات آزمایش در منزل با «آنی آزما»

شرایط مورد نیاز برای انجام تست bun در آزمایش خون چیست؟

معمولاً برای انجام این تست رعایت شرایط خاصی ضرورت ندارد؛ ولی از آنجا که این تست به همراه برخی آزمایش های دیگری درخواست می شود که مستلزم رعایت ناشتایی هستند، بهتر است قبل از انجام این تست به مدت حداقل 8 ساعت ناشتا باشید. در هر صورت از پزشک خود درباره شرایط انجام تست مشورت بگیرید.

بهتر است از چند روز قبل از انجام آزمایش BUN، از مصرف بیش از حد گوشت و پروتئین پرهیز کنید. تا اینجا متوجه شدید کهbun در آزمایش خون چیست، اکنون باید بدانید که برخی از داروها از قبیل آنتی بیوتیک ها و داروهای ادرار آور و همینطور داروهایی از قبیل تتراسایکلین، کلرامفنیکل و استرپتومایسین، آمفوتریسین B، متوترکسات، ریفامپین، مدرهای تیازیدی و غیره موجب افزایش سطح BUN خون می شوند.

بنابراین بهتر است در صورت مصرف هر گونه دارو، این موضوع را در زمان ویزیت به پزشک خود اطلاع دهید تا از تداخل دارویی و نتایج کاذب جلوگیری شود.

همکاری مجموعه «آنی آزما» با مجهزترین و مدرن ترین آزمایشگاه ها
همکاری مجموعه «آنی آزما» با مجهزترین و مدرن ترین آزمایشگاه ها

محدوده طبیعی BUN در آزمایش خون چقدر است؟

سطح اوره خون بر حسب میلی گرم به ازای هر دسی لیتر از خون (mg/dL) اندازه گیری می شود. پس از اطلاع از پاسخ این سوال کهbun در آزمایش خون چیست باید بدانید که سطوح بالای اوره موجود در خون نشانه عملکرد غیر طبیعی کلیه ها است. همچنین بالا بودن اوره در خون نشانه وجود پروتئین زیاد در رژیم غذایی، مصرف برخی داروها یا کم آبی بدن باشد.

از سوی دیگر پایین بودن اوره در خون نشانه استفاده از رژیم غذایی کم پروتئین یا آسیب های شدید کبدی باشد. همچنین نوشیدن بیش از حد آب و مایعات نیز می تواند باعث هیدراته شدن غیر طبیعی بدن و کاهش مقدار اوره خون شود.

محدوده نرمال اوره، به دستگاه و کیت مورد استفاده در آزمایشگاه های مختلف وابسته است. همچنین این محدوده بر اساس جنسیت و سن بیمار متفاوت می باشد. بنابراین بهتر است به اعداد نوشته شده در برگه آزمایش توجه شود.

سنجش مقدار دقیق اوره در خون
سنجش مقدار دقیق اوره در خون

احتمالاً پزشک در زمان ویزیت، توضیحاتی را درباره bun در آزمایش خون چیست، به شما ارائه می دهد. همچنین بهتر است بدانید که به عنوان مثال، محدوده نرمال BUN برای بزرگسالان ۲۰ تا ۵۰ سال در حدود ۷ – ۲۱ mg/dl و برای افراد بالای این سن در محدوده ۷ – ۲۰  mg/dl می باشد. این مقدار برای کودکان ۱ تا ۱۳ سال برابر با ۵ – ۸ mg/dl و برای افراد بین ۱۴ تا ۱۹ سال در محدوده ۸.۴ – ۲۱mg/dl خواهد بود.

برای این تست چه نمونه هایی درخواست می شود؟

معمولاً برای انجام این تست نمونه های خون و ادرار درخواست می شود. بهتر است بدانید که برای انجام آزمایش BUN یا سایر خدمات آزمایشگاهی، نیازی نیست که الزاماً به آزمایشگاه مراجعه کنید. ما در مجموعه «آنی آزما» با مجهزترین آزمایشگاه ها و انواع بیمه ها همکاری می کنیم.

پرسنل مجرب ما، آماده ارائه انواع خدمات آزمایش در منزل به شما مشتریان عزیز هستیم. همکاران ما پس از ثبت درخواست، سریعاً با شما تماس خواهند گرفت و برای نمونه گیری به محل مد نظر شما مراجعه می کنند. جواب آزمایش نیز در کوتاه ترین زمان ممکن آماده شده و از طریق پیامک برای شما ارسال می شود.

 

خدمات مرتبط:

چکاپ ویژه گوارش

تست AMH

مقالات مرتبط:

در مورد آزمایش BUN چه می دانید

آزمایش خون خود را چگونه تفسیر کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن پیام
خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما
سلام
به خدمات نمونه گیری در محل آنی آزما خوش آمدید!
برای ارتباط با اپراتور پیام خود را ارسال نمائید.