متأسفانه چند سالی میشود که شهرهای بزرگ ایران به خصوص تهران با مسأله آلودگی هوا درگیر هستند و این موضوع در زمستان تشدید میشود چون در هوای سرد بحث وارونگی هوا نیز اتفاق افتاده و آلایندهها در نزدیکترین قسمت از سطح زمین باقی میمانند. تنفس کردن در چنین شرایطی واقعاً سخت خواهد بود.
اما موضوع زمانی حاد میشود که بحث کرونا نیز در میان باشد. یکی از سؤالاتی که اغلب مردم مطرح میکنند این است که آیا آلودگی هوا بر میزان ابتلا به کرونا تاثیر دارد؟ این مطلب را به دقت مطالعه نمایید به خصوص اینکه در چند روز اخیر شاهد افزایش گرد و غبار در مناطقی همانند استان تهران، اهواز و استانهای همجوار هستیم. در این مقاله توضیح میدهیم که آلودگی هوا تا چه اندازه بر شیوع کرونا تاثیر میگذارد.
تأثیر آلودگی هوا بر کرونا
طبق تحقیقات انجام گرفته، متأسفانه باید بگوییم که بین کرونا و آلودگی هوا ارتباط مستقیم وجود دارد. هر اندازه ذرات معلق و آلایندهها در داخل هوا بیشتر باشد، احتمال درگیر شدن ریهها به کرونا نیز افزایش پیدا میکند. با این تفاسیر، استانی همانند تهران در واقع به عنوان یک منطقه خطرناک برای ابتلای عمده مردم ایران به کرونا شناخته میشود.
این موضوع تنها در مورد کرونا نیست بلکه آلودگی هوا بر روی انتقال سایر ویروسها همانند آنفولانزا نیز تأثیر میگذارد و باعث بروز عفونتهای حاد در دستگاه تنفسی خواهد شد. در این میان کودکان، سالمندان، زنان باردار و افرادی که به بیماریهای تنفسی و قلبی مبتلا هستند بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر قرار داشته و به عنوان جامعه حساس شناخته میشوند.
الودگی هوا چگونه باعث شیوع کرونا خواهد شد؟
در پاسخ به این سؤال باید به بررسی تأثیر ذرات آلاینده بر روی سلامت ریهها و دستگاه تنفس بپردازیم. همانگونه که میدانید آلایندهها بعد از ورود به بدن انسان از یک سو بر روی سیستم ایمنی بدن تأثیر گذاشته و باعث تضعیف قوای ایمنی بدن میشوند و از طرف دیگر چون این آلایندهها از طریق تنفس وارد بدن شدهاند، بنابراین بر روی کیسههای هوایی نشسته و باعث میشوند که ریهها در پاسخ به این ذرات، پروتئینی را تولید کنند که شرایط را برای چسبیدن ویروس کرونا به بافت ریه فراهم میکند. بنابراین اکنون به خوبی متوجه شدید که چرا رابطه مستقیمی بین آلودگی هوا و کرونا وجود دارد.
کرونا زمانی میتواند در یک اندام باعث بروز عفونت شود که به راحتی بر روی آن اندام نشسته و بتواند فعالیت خود را آغاز کند. ما با نفس کشیدن در هوای آلوده باعث میشویم پروتئینهایی که نقش نگهدارنده برای ویروس کرونا را دارند، افزایش یافته و این ویروس به راحتی بر روی هر نقطه از ریه نشسته و عفونت با سرعت زیادی پیش برود.
اما به جز تأثیری که آلایندهها بر روی افزایش ورود کرونا بر روی ریهها میگذارند، نباید بحث استرس تنفسی را نیز فراموش کرد. در حالت عادی اگر ما بخواهیم در یک محیط آلوده که آلایندهها و گرد و غبار زیادی دارد نفس بکشیم فشار زیادی را بر روی قفسه سینه خود حس میکنیم و همین موضوع باعث استرس تنفسی میشود. مسلما استرس تنفسی شرایط را برای گسترش کرونا در بدن بیشتر میکند و همچنین سیستم ایمنی بدن حساستر و آسیب پذیرتر میگردد. بنابراین کرونا در کوتاهترین زمان ممکن باعث میشود عفونت در تمامی قسمت ریهها گسترش پیدا کند.
روش های مقابله با کرونا در شرایط آلودگی هوا
تا زمانی که کرونا در تمام دنیا وجود دارد ما باید از روشهایی برای مراقبت از خود و حفظ سلامت خود و اعضای خانواده استفاده کرده و در واقع محتاطانه عمل کنیم تا دچار مشکل نشویم. در شهرهایی همانند تهران که در عمده سال آلودگی هوا وجود دارد، باید روشهایی را برای افزایش مقاومت بدن نسبت به آلودگی هوا و در نتیجه افزایش مقاومت بدن به کرونا در پیش بگیریم تا بافت ریه دچار آسیب ناشی از آلایندهها نشده و شرایط برای رشد کرونا بر روی ریهها فراهم نگردد.
چند توصیه برای شما عزیزان در این زمینه داریم:
– حتماً در طول روز آنتی اکسیدانهایی که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند را مصرف کنید. ویتامین d ویتامین c ویتامین a و همچنین ویتامین e از جمله مهمترین آنتیاکسیدانها شناخته شدهاند. بنابراین به سراغ سبزیجات تازه میوههای تازه و حتی لبنیات بروید تا از این طریق قوای ایمنی بدن خود را افزایش دهید.
– مصرف لبنیات علاوه بر اینکه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود؛، از جذب سرب نیز جلوگیری کرده و در نتیجه میزان آلایندهها در داخل بدن کاهش پیدا میکند.
– در رژیم غذایی خود حتماً مواد غذایی حاوی روی و منیزیم را نیز لحاظ کنید چون این دو عنصر نقش بسیار مهمی برای جلوگیری از جذب مواد سمی و مواد موجود در آلایندههای هوا ایفا میکنند.
– به تقویت ریهها توجه بیشتری داشته باشید. بنابراین در طول روز مایعات و آبمیوههای تازه بسیار زیادی مصرف کنید و از طرف دیگر را ورزش کردن را نیز فراموش نکنید به خصوص حرکات ورزشی که به تخلیه ریهها کمک میکنند، نقش بسیار مهمی در سلامت ریه خواهند داشت.
– از جمله مواد غذایی که به دفع ذرات آلاینده از بدن کمک میکنند میتوان به گوشت ماهی آجیل حبوبات تخم مرغ میوه و سبزیجات اشاره کرد. پس رژیم غذایی شما باید از این مواد تشکیل شود.
– به هیچ عنوان نباید دچار تنشهای روحی شوید. استرس به خصوص استرس تنفسی از طریق تضعیف سیستم ایمنی بدن باعث میشود که شرایط برای ابتلا به کرونا در آلودگی هوا نیز افزایش یابد. بنابراین خود را از محیطهای تنشزا دور کنید و در طول روز استراحت کافی داشته باشید چون استراحت باعث میشود که قوای بدن شما تقویت گردد.
برای انجام آزمایش در منزل به سایت آزمایشگاهی آنی آزما مراجعه کنید.