مدیر کل سازمان جهانی بهداشت گفت به زودی سویه دلتای کرونا، سویه غالب در سراسر جهان خواهد شد و هر چه سریع تر باید اقدامی فوری کرد. مدیرکل سازمان جهانی بهداشت گفت: سویه دلتای کرونا اکنون به ۱۰۴ کشور راه یافته و به زودی تبدیل به سویه غالب در سراسر جهان خواهد شد.
تدروس ادهانوم افزود: کشورها به جای سفارش دوز یادآور واکسن «فایزر» و «مودرنا» باید آنها را به سمت عرضه به دیگر کشورها از طریق برنامه «کوواکس» هدایت کنند. ادهانوم همچنین گفت: به جای سخن گفتن از واکسیناسیون کشورهای کم درآمد در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ همین حالا باید اقدامی فوری کرد. در همین حال پیشتر کارشناسان سازمان جهانی بهداشت اعلام کردند قابلیت سرایتپذیری ۶۰ درصد بیشتر سویه دلتای کرونا نسبت به ویروس اولیه کرونا و ظرفیت این سویه برای ایجاد جهشهای بیشتر، وضعیت همهگیری را به مرحله خطرناکی رسانده است.
در ایالات متحده ، نوع دلتا کرونا ویروس بیشتر در افرادی که واکسینه نشده اند یا فقط تا حدی واکسینه شده اند، تأثیر می گذارد. براساس داده های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) ، تقریباً 78 درصد از افراد بالای 65 سال واکسینه شده اند. از آنجا که بسیاری از افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری زمینه ای در حال حاضر واکسینه شده اند، ویروس بیشتر در بین کسانی که واکسن نزده اند – بیماران 20 ، 30 و 40 ساله که یا واکسینه نشده اند و یا به طور نسبی واکسینه شده اند – در حال شیوع است.
دکتر ویلیام شفنر، استاد پزشکی پیشگیری و سیاست بهداشت، بخش بیماری های عفونی، دانشکده پزشکی دانشگاه وندربیلت در تنسی، گفت: “این واریانت فوق العاده مسری است.” “با توجه به اینکه بسیار مسری است ، به یاد داشته باشید ، ویروس تنها کار آلوده کردن شخص دیگری است تا بتواند به تولید مثل ادامه دهد. در اینجا در نشویل ، اساساً 90 درصد از افرادی که امروز بستری شده اند ، واکسینه نشده یا واکسینه ناقص شده اند. “
بر اساس گزارش تارنمای سازمان ملل، سویه دلتای کرونا که برای نخستین بار در هند شناسایی شد، با قابلیت سرایتپذیری ۶۰ برابر بیشتر نسبت به ویروس اصلی کرونا، در حال حاضر در ۹۸ کشور جهان ثبت شده است. همچنین ظرفیت این گونه برای ایجاد جهشهای جدید بسیار نگران کننده است.
رئیس سازمان جهانی بهداشت گفت: سویه دلتای کرونا خطرناک است و به تکامل و جهش خود ادامه میدهد، بنابراین ارزیابی مداوم و ارائه پاسخ بهداشتی دقیق از ملزومات است. ویروس کرونا در دسامبر ۲۰۱۹، برای اولین بار در شهر ووهان در استان هوبی چین مشاهده شد؛ تا اوایل سال ۲۰۲۰، تقریبا اکثر کشورهای جهان با موارد ابتلا به کرونادر کشور خود مواجه شدند و در نهایت در ۱۱ مارس سال ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی، همه گیر بودن این بیماری را تائید کرد.
در ابتدا ادعا شد که این بیماری در آزمایشگاه ساخته شده است، اما بعدا سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد، این بیماری منشا حیوانی دارد و ژنوم آن کاملا طبیعی است. در همین حال ماریا ون کِرخوو متخصص اپیدمیولوژیک که تیم مقابله با کرونای سازمان جهانی بهداشت را هدایت میکند نیز با اشاره به اینکه ویروس از زمان ظهور، در حال تکامل و جهش است، گفته بود: گونههای نگران کنندهای که هم اکنون ردیابی میکنیم، چهار مورد آلفا، بتا، گاما و دلتا هستند. این سویهها دارای جهشهای بیشتر خواهند بود.
سویه دلتای کرونا برای اولین بار در هند شناسایی شد. این گونه از ویروس در سطح جهانی در حال گسترش است. کارشناسان فکر می کنند این نسخه نسبت به انواع اولیه ویروس قابلیت انتقال بالاتری دارد. در حالی که برخی از افراد واکسینه شده به بیماری از نوع دلتا کرونا ویروس مبتلا شده اند، اما به نظر می رسد علائم آنها کمتر از افراد واکسینه نشده است.
سویه دلتای کرونا به سرعت در سطح جهانی در حال گسترش است و منجر به افزایش موارد ابتلا در برخی از کشورها می شود که قبلاً موارد کمی از بیماری کرونا گزارش شده بود. گفته می شود این نوع که برای اولین بار در هند شناسایی شد، حتی از نوع انگلیسی نیز مسری تر است. تاکنون درمان اختصاصی برای درمان ویروس کرونا یافت نشده و بنابر آخرین یافته های علمی و پزشکی برای نوع دلتا کرونا ویروس نیز درمان خاصی وجود نداشته و تفاوتی با نوع دیگر ویروس ندارد و همان داروهایی که برای انواع ویروس کرونا وجود دارد برای درمان سویه دلتای کرونا نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
طبق گزارشاتی که از این نوع بیماری دریافت شده علائم نوع دلتا کرونا ویروس نسبت به گذشته کمی شدیدتر است و هنوز گزارشات کافی مبنی بر شدیدتر بودن علائم وجود ندارد. برای شدیدتر بودن علائم احتیاج به مطالعات بیشتری از سوی پزشکان و محققان است و می توان ادعا کرد که نوع دلتا هنوز اثبات شده نیست.
شیوع سویه دلتای کرونا رو به افزایش است
ظهور نسخههای جدید ویروس کرونا مانند سویه دلتای کرونا که در انگلیس، آفریقای جنوبی و برزیل جهش یافتهاند به دلیل پیامد بالقوه این روند بر موارد ابتلا به کووید-۱۹ در جهان و نیز میزان تاثیرپذیری واکسنهای موجود بر آنها، موجب نگرانی کارشناسان بهداشتی شده است. دکتر “اَشیش جا”، رئیس دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه براون در این رابطه توضیح میدهد که چرا جهان انتظار این جهش را از کشورهایی دارد که از ابتدا سرایت ویروس کرونا را بهخوبی کنترل نکرده بودهاند و پیامد آن را بر آینده جامعه توضیح میدهد.
دکتر جا در آغاز میگوید: درباره جهش ویروس سارس-کوو-۲ در ژاپن شنیدهاید؟ نه؟ پس لابد جهشهای ویروس در نیوزیلند و ویتنام به گوشتان خورده؟ البته که نه، زیرا این کشورها اجازه وقوع چنین جهشهای ترسناکی را ندادهاند. این کشورها با اقدامات سریع و موثرشان از جمله مقررات قرنطینه، استفاده از ماسک و حفظ فاصلهگیری اجتماعی، توانستهاند از شیوع ویروس کرونا جلوگیری کنند.
در مقایسه، ایالات متحده و همراه با آن بریتانیا، آفریقای جنوبی و برزیل در میان برخی از دیگر کشورهایی هستند که در کنترل شیوع و پیامد مرگبار ویروس کرونا با مشکل روبهرو بودهاند. دکتر جا میافزاید: ویروس هنگامی جهش مییابد که سرعت شیوع آن سر به آسمان میزند. یادتان باشد، هر عفونتی برای ویروس فرصتی است برای خطا یا جهش ژنتیکی.
دانشمندان از جهشهای کووید-۱۹ از هنگامی که ویروس در ووهان چین سربلند کرد، شگفتزده نشدهاند. این روند معمول هر ویروسی است و به گفته دکتر جا، اغلبِ این جهشها از نظر قابلیت سرایت و (مقاومت در برابر) درمانها، از جمله واکسن، اهمیتی ندارند. اما دکتر جا میافزاید: هرچند هر از گاهی یک رشته جهش، قابلیت سرایت ویروس را افزایش میدهند و آن را مرگبارتر میکنند یا توانایی آن را برای فرار از مصونیت واکسن کرونا بیشتر می نمایند.
پژوهش پیرامون پیامد سویه دلتای کرونا در بریتانیا، برزیل و آفریقای جنوبی در جریان بوده است، اما دانشمندان گفتهاند احتمال میرود که انواع جدید ویروس کرونا نسبت به جهشهای گذشته مسریتر باشند که به معنای افزایش موارد ابتلا و بستری شدن در بیمارستان است. در عین حال، این ویروسها ممکن است در قابلیت ایجاد مصونیت واکسنها نیز تاثیر داشته باشند.
موسسه تولید داروی مدرنا میگوید واکسنهای آن همچنان علیه نوع بریتانیایی ویروس موثر است، اما هشدار داده است که ممکن است قابلیت آن علیه ویروس نوع آفریقای جنوبی کمتر باشد. مدرنا در حال حاضر روی یک واکسن تقویتی کار میکند که در مقابل جهشهای جدید نیز مصونیت ایجاد کند. یک نوع جهش یافته دیگر که ممکن است تولید مشکل کند، از لسآنجلس کالیفرنیا سربلند کرده است.
دکتر جا خاطرنشان میکند که کشورهایی مثل آمریکا، بریتانیا و برزیل، پیش از ویروسهای جدید نیز با شیوع گسترده کووید-۱۹ روبهرو بودهاند و در واقع، واکنشهای گذشته به ویروس بوده است که موجب مسریتر شدن جهشهای آن شده است. اگر در برخی کشورها برنامه واکسیناسیون عمومی اجرا شود در حالی که دیگر نقاط دستخوش شیوع آن است، واکسنهای کنونی تاثیرشان را روی جهشهای جدید از دست خواهند داد. در این صورت، دانشمندان ناگزیر خواهند شد واکسنهای خود را بهروز کنند و (بار دیگر) همگان را علیه ویروسهای جدید واکسینه کنند.
دکتر جا میافزاید: این کابوسی از یک همهگیری بیپایان است. به گفته دکتر جا، جهان برای پشت سر گذاشتن کابوس این همهگیری تنها یک راه در پیش رو دارد و آن کنترل همهگیری در سراسر دنیاست. او تاکید می کند: این امر بهمعنای در پیش گرفتن سیاستهای کنترل ویروس و حصول اطمینان از این است که مردم از ماسکهایی با قابلیت بالا استفاده و پروتکل ها را رعایت می کنند و آزمایشهای بیشتری نیز انجام می شود.
رطوبت ماسک میتواند شدت بیماری با سویه دلتای کرونا را کاهش دهد؟
تحقیق مؤسسه ملی دیابت و بیماریهای کلیوی و گوارشی آمریکا نشان میدهد رطوبت ایجاد شده در ماسک میتواند با تقویت سیستم ایمنی شدت بیماری با سویه دلتای کرونا را کاهش دهد. محققان مؤسسه ملی دیابت و بیماریهای کلیوی و گوارشی آمریکا (NIDDK) وابسته به مؤسسه ملی سلامت ایالات متحده، با انجام تحقیقی دریافتند که استفاده از ماسک به طور قابل ملاحظهای رطوبت هوای تنفس شده را افزایش میدهد. آنها میگویند بالا رفتن رطوبت هوای بازدم احتمالا شدت بیماری با سویه دلتای کرونا را کاهش میدهد چون تحقیقات قبلی نشان دادهاند که مرطوب شدن مجرای تنفسی سیستم ایمنی را تقویت میکند.
«آدریان بکس» (Adriaan Bax)، نویسنده اصلی تحقیق میگوید: «ما متوجه شدیم که ماسکها به طور چشمگیری رطوبت هوای دم را افزایش میدهند و این فرضیه را مطرح کردیم که مرطوب شدن مجرای دستگاه تنفسی میتواند با کاهش شدت کووید-۱۹ در ارتباط باشد. تحقیقات قبلی نشان داده که رطوبت بالا شدت آنفلوآنزا را کم میکند و احتمالا شدت بیماری با سویه دلتای کرونا نیز بوسیله مکانیزمی مشابه کاهش مییابد.»
به گفته محققان بالا بودن سطح رطوبت میتواند پخش شدن ویروس کرونا در ریهها را با تقویت نوعی مکانیزم به نام «پاکسازی موکوسیلیاری» (Mucociliary clearance) محدود کند. این مکانیزم دفاعی خلط و احتمالا ذرات مضر درون آن را از ریهها پاکسازی میکند. رطوبت بالا همچنین سبب تقویت سیستم ایمنی با تولید پروتئینهای مخصوصی به نام «اینترفرون» (interferons) میشود که در فرآیندی به نام «پاسخ اینترفرونی» (interferon response) با ویروسها میجنگند. از طرف دیگر پایین بودن رطوبت میتواند قدرت مکانیزم خلطزدایی و پاسخ اینترفرونی را کاهش میدهد و احتمالا یکی از دلایل مبتلا شدن افراد به عفونتهای دستگاه تنفسی در هوای سرد است.
محققان در این تحقیق چهار نوع ماسک رایج یعنی ماسک N95، ماسک جراحی سه لایه یکبار مصرف، ماسک دو لایه کتان-پلیاستر و یک ماسک کتان ضخیم را آزمایش کردند. محققان برای اندازه گیری سطح رطوبت از داوطلب خواستند تا درون یک جعبه درزگیری شده نفس بکشد. زمانی که داوطلب ماسک نداشت بخار آب ناشی از بازدم جعبه را پر کرد و سبب افزایش سریع رطوبت در آن شد. با استفاده از ماسک میزان رطوبت درون جعبه به شکل قابل توجهی کاهش یافت، چون قسمت اعظم بخار آب ناشی از بازدم درون ماسک به دام افتاده و پس از متراکم شدن در آن دوباره توسط فرد تنفس میشد.
محققان برای اطمینان از عدم نشتی بخار آب، ماسک را با استفاده از کش مخصوص کاملا روی صورت داوطلب نشانده و آن را درزگیری کردند. محققان در سه دمای مختلف از ۴۶ تا ۹۸ درجه فارنهایت (۷.۷ تا ۳۶.۶ درجه سانتی گراد) رطوبت را اندازه گیری کردند. نتایج نشان داد که هر چهار ماسک سطح رطوبت هوای بازدم را افزایش میدهند که البته میزان آن متغیر بود. در دمای پایین، اثر رطوبت زایی تمام ماسکها به طور چشمگیری افزایش یافت. در تمام دماها نیز ماسک کتان ضخیم بیشترین میزان رطوبت را حفظ کرد.
این آزمایش باری دیگر اهمیت ماسک در مبارزه با کووید-۱۹ را نشان میدهد که علاوه بر جلوگیری از ورود ویروس به بدن احتمالا در کاهش دادن شدت بیماری نیز موثر است. رییس مؤسسه NIDDK میگوید: «با اینکه واکسیناسیون شروع شده ما باید وظیفه خود را برای جلوگیری از پخش ویروس کرونا انجام دهیم. این تحقیق بر اهمیت پوشیدن ماسک تأکید میورزد که روشی ساده اما کارآمد برای محافظت از اطرافیان و خود در برابر عفونت دستگاه تنفسی به ویژه در ماههای زمستان است که آسیبپذیری به ویروسها افزایش مییابد.»
تست کرونا در منزل و محل کار با هدف تشخیص آسان طراحی شده است. به طوری که برای انجام آن دیگر لازم به خارج شدن از منزل برای مراجعه به یک آزمایشگاه نمی باشد. همچنین نمونه گیری در محل دارای مزیت های فراوان همچون عدم اتلاف وقت در میر رفت و آمد و انتظار برای پذیرش، نمونه گیری، جوابدهی ، کاهش هزینه های رفت و آمد، دوری از ترافیک ، عدم وجود آلودگی هوا و آلودگی های صوتی و غیره می باشد. یکی دیگر از مزیت های مهم تست در محل ، کاهش احتمال ابتلا به کرونا می باشد.